Som v 7. týždni a nevidno činnosť srdca
Baby potrebujem povzbudiť.....viem,že si svojim zúfalstvom velmi nepomáham,no nemôžem ináč.Podla poslednej menštruácie by som mala byť cca 7t aj cca 5,6deň.V stredu som bola na usg a doktorka nevidela akciu srdiečka(hcg bolo 14 830),o dva dni(včera)som bola na dalšom usg u iného doktora a ten tiež nevidel akciu a napísal mi do spravy:GS oválny,13krat 8mm,CRL 4-5mm,SPM nedetekujem,evidentný hematom,abrupciu nepozorujem,cervix uzavretý,bez príznakov AB.Postup podla dynamiky HCG.Tento výsledok som odniesla svojej doktorke,no ona sa tvárila,že to velmi ružovo nevidí.Ja som jej hovorila,či to nemôže byť skoro,že nevidno činnosť srdca,no ona mi povedala,že ostatným ženám ktoré mali menštruáciu v tom termíne ako ja(15.1)už je vidno.Teraz mám ísť na dalšie usg aj odber 14.3.Snažím sa myslieť pozitívne no nedokážem sa naladiť.Mala byť radšej ticho.Nemám ináč vôbec žiadne nevolnosti ani bolesti,ani nešpiním.Prsia som mala dosť citlivé,no nejak to pominulo.Ja neviem či sa mám pripraviť psychicky na tu horšiu verziu.Je to moje prvé bábo.Prosím o trochu povzbudenia,poprípade vaše skúsenosti.
Tarshe je mi to luto,ale mne tiez povedali,ze ked sa nieco stane,tak ze je lepsie ked sa to stane takto skoro...ako moc velke slova utechy to nie su,ale o par mesiacov urcite budes cakat dalsie miminko. Ja som dnes po vyse 2 mesiacoch dostala prvu normalnu menstruaciu...clovek by si myslel,ze aka banalita a otravnost,ale neni nic lepsie ako signal od tela,ze je zase vsetko jak ma byt. Drzim palce, musime bojovat! Nabuduce bude vsetko v naj poriadku 😉
@lussy83 poškodené plodové vajce, kde sa nevyvinie plod. Najčastejšou, respektíve takmer jedinou príčinou je genetická vada, ktorá najčastejšie vzniká náhodne (vyhrala nezdravá spermia, ovulovalo nezdravé vajíčko) alebo je to dosledok skrytej genetickej choroby rodičov (extrémne zriedka).
Nič sa proti tomu nedá robiť, je to vec náhody a je to neovplyvniteľné, až 20% gravidít podobne dopadne. aj ja som si to horovila,že je lepšie keď sa to ukončí skôr ako keď by malo byť neskoro,a hlavne ak by bolo ohrozené moje zdravie.Ďakujem 🙂
@kiki68 Najviac som sa bála či sa preberiem z tej narkózy,ale chválabohu to dopadlo dobre,bola som aj sama na izbe takže to bolo lepšie,nikto mi tam nepílil nervy 🙂 po psychickej stránke som na tom dobre,len tá fyzická je horšia,včera som mala bolesti jak pri menštruácii,dala som si flector a prešlo to,dúfam,že budem čoskoro fit.s priateľom sme si povedali,že na budúce ak navštívim tú nemocnicu bude to v dobrom....žiadne zlé správy 🙂 Ďakujem držte sa aj vy baby ;)
Vôbec sa tým netráp.....mne sa to tiež stalo, vo februári 2011 som bola na kyrete a v júni som otehotnela znova....no a v marci 2012 sa mi narodil krásny a zdravý synček 🙂
....a ináč....myslím si, že je lepšie, keď to príroda zariadi takto, ako by sa ti malo narodiť postihnuté bábo....môj názor
@tarshe presne tym som si presla aj ja. V 7tt som zacala krvacat a zistili ze je prazdny plodovy vak. Po peripetiach s lekarmi som bola akutne prijata v utorok vecer do nemocky na kyretaz a v stredu som sla domov. Dostla si nejake odporucanie od lekarov? Mne nepovedal nikto nic,co mozem a co nie.
Mona, mne povedali asi vsetko co mozem a nemoze, to najpodstatnejsie je prvy mesiac ziadny sex, a potom aspon 3 mesiace chraneny (fakt je to na nieco dobre, mne az po 2 mesiacoch prisla normala ms) Tiez sa nechod kupat kdesi aspon prve 2 tyzdne. Potom nedvihat tazke veci prvy tyzden a setrit sa,tiez ziadne cvicenie aspon prve 2 tyzdne a inak by to malo byt ok. Tie bolesti ako menstruacne byt mozu,ale len prve dni,potom by to malo prejst pekne.
@skeptik Tak potom su asi vsetci gyndosi na hlavu padnuti,ako chapem,ze 6 mesiacov je vela,ale ale tie 3 su myslim ok. Nie kvoli tomu,ze by telo hned neotehotnelo,ale po mesiaci som ja este nemala ani menzes, proste telo sa podla man tak rychlo nenahodi a na USG ta maternica este zdaleka nebola pripravena an to,ze by mohla byt v stave donosit uspesne dalsi plod. Ano bez kyretu mozes otehotniet hned,ale ked bolo treba kyret,tak tam je to pekny zasah do tej maternice. Oni zoskrabu vsetko,takze sa to tam musi vytvorit znova. Ja som teraz vyse 2 mesiacov po kyrete a az teraz zacinam citit to,ze telo sa po tejto stranke dava dokopy. Osobne si radsej trosku pockam ako skoncit a dalsom kyrete...uz nikdy vaic by som to nechcela zazit... 😒
@kiki68 vobec nemas pravdu. Sucasne smernice neodporucaju cakat, caka sa len do 1. menzesu pokial bola kyretaz v 1. trimestri. Bolo naopak dokazane, ze pravdepodobnost otehotnenia je najvyssia hned po potrate a nasledujuce potraty nijako nesuvisia s predchadzajucou kyretazou a nie su o nic pravdepodobnejsie.
To "vsetko", co podla teba zoskrabu sa tvori kazdy mesiac nanovo a kazdy mesiac odchadza. Chapem, ze mas o tom nejaku predstavu, ale to je tvoja predstava a nie ako to funguje. To, ze ty sa na to necitis a ako pocitujes svoje telo je len tvoja subjektivna vec.
Dalsia kyretaz/potrat nijako nesuvisi s tym, kedy otehotnies.
super,tak potom su vsetci lekari idioti....tak naco sa potom 3 mesiace odporuca cakat? len rpeto,ze je to stara smernica? Vobec mas s MA osobnu skusenost,alebo to mas len nastudovane z papierov a webu? lebo nieco ine je to,ze su nejake smernice a nieco ine je to,ze to aj osobne prezijes. Ja som bola zatial kvoli tomuto v 3 roznych nemocniciach. Vsade som sa pytala,dokonca jedna bola pomerne mlada lekarka a vobec nevyzerala byt taka,ze by sa drzala v zasade starych postupov,ale tiez odporucala az 3 mesiace cakat. Takze asi to nebudu ziadne moje osobne pocity,ked to zatial 5 lekari nezavisle od seba odporucali (na jednej klinike som bola u viacerych. Je to vacsia klinika,kde sa k niekomu dostanes a ides) Ten clanok som citala aj ja,ale beriem to tak,ze je to len jedna zo studii,teda je to podobne ako ked si citas studie o nejakom inom probleme. Tiez sa docitas rozlicne zavery a odporucania. Pri kyretazi mozu kludne poskodit stenu maternice, takze sa tam musi ta vystelka vytvarat o nieco dlhsie ako pri normalnom cykle,kde to funguje prirodzene. Tiez je tam vstupna rana. Ja som citala tiez rozne studie a ze najvacsia sanca donosit zdrave dieta je prave medzi 3-6 mesiacom po kyrete.
@skeptik nechcem sa ti do toho miesat ale aj ja som po MA a ako vravi kiki68 tak mne tiez odporucal cakat min 3 mesiace a pytala som sa ho konkretne nato ze co sa stane keby som otehu skor ze hned po mesiaci od kyretu povedal ze nic ale je velka pravdepodobnost potratu nakolko sliznica maternice je po kyrete nerovnomerna. to ze ty dostanes menzes a to ze cast sliznice odide je len o tom ze odide len jej cast a odchadza rovnomerne. kdezto po kyrete ostava velmi tenka a hrbolata takze na uhniezdenie riadne to nemusi stacit.
@snazilka1983 pokial by to nestacilo na uhniezdenie, tak sa oplodnene vajicko neuhniezdi a k tehotenstvu nedojde. Je velmi caste, ze prave naopak v dalsom cykle velka vacsina zien otehotnie a riziko potratu nie je o nic vyssie nez v normalnej populacii bez kyretaze. A napriklad pre zeny s PCO je cakanie vyslovene kontraproduktivne, a naopak sa odporuca co najskor po potrate otehotniet, nakolko vtedy je pre ne z hormonalneho hladiska situacia najoptimalnejsia a sance najlepsie.
@skeptik hm no vidim ze ty si tocis len o tom svojom ale to ze kazu co najskor otehotniet neznamena ze hned a zaraz vzdy mas dodrzat min tie 3 mes a to myslia oni co najskor ze nie cakat 6 mes ako je odporucana klasicka doba. cize tie 3 mes su minimalne.
@snazilka1983 3 mesiace nie su minimalne, ale ako v linkach uvedenych vyssie, cim kratsie, tym lepsie - pokial nebyvas v Bangladesi a neprenasas 🙂
Naco sa ponahlat? Pokial viem, kyretaz je riaden zasah do organizmu. Interrupcia je vlastne to iste, a po nej nemozu mat poniektore neskor deti. Tym vyskrabom sa moze vela veci pokaslat. Ja som potratila, nastastie, kyret nebol potrebny, ale zazit by som to uz naozaj nechcela. Inak baby co boli na interrupcii so mnou na izbe, tak po chvilke boli OK, len hlava ich trosku pobolievala. Mne - po MA, lekarka povedala, ze hned na dalsi mesiac mozem skusat, ale po kyrete sa nesmie.
Baby ja som MA tiez zazila a u mna je to tak 50 na 50 pravda o com sa dohadujete.
Tiez som v 7tt musela na kyret,bolo to 14.12.2011,na ten den nezabudnem nikdy,ze som musela take nieco podstupit nakoľko som mala prazdny gest.vacok.
Psychicky ma to zlomilo a este pred Vianocami kedze som uz mala tuto novinku naplanovanu povedat rodine.
V januari mi hneď prisla mrcha,akoby sa nic nestalo.
Uz na február som mala"naplanovaneho"mm ale nevyslo to.
Podarilo sa mi otehotniet v marci ale uz od zaciatku apríla som musela na pn lebo som mala dovtedy 2he krvacanie.,dovedna boli 3 a vzdy som za dokym letela s mini dusickou,uz aj nadej som stracala ale vzdy tam bola ta mala bodka,fazulka a aj srdiečko bilo.
Pnku som ukoncila az v polke 6teho mesiaca a teraz mam pri sebe uz 7mesiacnu,neposednu babiku.
Takze vam vsetkym drzim palce nech sa cim skor vytesujete aj vy z toho maleho zazraku.
Baby, ja som dvakrát potratila, dva krat som musela ma kyret za tri roky. Bola som vždy na taj istej klinike.
V 2010. mi povedali že odporuca sa cakat pol roka aby matarnica a vobec cely organzmus sa zreganeroval.
Minuly piatok som musela opet do nemocnice, hodnota hcg klesala a srdiecko uz nebilo. Nasli aj cystu a lekar ho neodporucil vybrat, lebo potom by sme museli cakat pol roka s dalsim "baby projektom". Liecba tabletkami trva 3 mesiace a to je cas kedy mozeme skusat znova. V oktobri budem mat 36,takze pre mna by tri mesiace navyse bolo vela.
1 nemocnica, 3 roky opstup, 2 lekari, 2 nazori.
A nakoniec 3. nazor na obranu skeptika : s kyretažou je to ako s pôrodom. Vždy nasleduje šestonedelie. Po jeho ukonceni v normalnom pripade sa dostavy mestruacia,teda prvy ciklus a pri nasledujucej ovul. sa pokojne mozete dat do " prace "
@mona333 tak isto v nemocnici mne nikto nič nepovedal ako ty si napísala,len sa spýtali ako sa cítim dali mi lekársku správu a ade bye,nepáčil sa mi ich prístup,až dnes som sa pýtala môjho gynekológa čo a ako,o týždeň idem ku nemu na kontrolu a popýtam sa ho ďaľšie veci.. ja som išla do nemocice na odporučenie môjho gynekológa,aby mi urobili vyšetrenia a hneď na druhý deň už bola kyretáž,som rada,že to je už za mnou,tie pocity boli hrozné!
ja som to zazila 2krat a stačí pockat do dalsej ms.nie 3mesiace.ale zaleží na tom ako sa cítiš
@kiki68 Ja by som ti poradila tak, ze skus vnimat sama svoje telo a ono to da odpoved. Sama budes vidiet a citit ci sa uz vsetko vratilo do normalu. Ked to tak bude, tak sa kludne mozete vrhnut na dalsi pokus. Nevidim dovod preco pocuvat lekarov a hadat sa tu ci po mesiaci alebo 3och. Moje telo na to bolo pripravene az po cca 6tich mesiacoch.
@canama Ja citim ze budem pripravena tak o ten mesiac...akurat mam normalnu ms konecne....takze som velmi rada,skor chcem pobehat nejake vysetrenia ako endokrino,aspon ten zaklad,nech viem,ci je vsetko ok. A potom pojdeme na vec...sice nie nejak strasne snazilkovat,ale hadam sa to uz podari vsetko ako sa ma 🙂
Necitala som uplne vsetko,ale o jednej veci tu nepisete... tie "3" mesiace sa odporucaju aj z psychogickeho hladiska. Ak by zena po potrate hned otehotnela a hned zase potratila,nemusela by to uniest... tak to bolo povedane mne. Aby sa telo spamatalo a ja dala psychicky do poriadku... po 3cykle kontrola,a dalsi mesiac som v klude otehotnela... s tym,ze som bolas predch.potratom zmierena a pripravena ako fyzicky tak aj psychicky na dalsie tehotenstvo..

Takže už mám po kyretáži dnes som sa vrátila z nemocnice hladina HCG mi klesla z 10000 na 3000!Mala som poškodené plodové vajce........