Som zúfalá. Som 10tt a tehotenstvo ma doslova ničí..
Ahojte, som v 10tt a tehotenstvo ma doslova a dopismena nici. Pred otehotnenim som bola plna zivota cvicila som, mala som energiu na rozdavanie ale ako som zistila, ze som otehotnela vsetko sa od zakladov zmenilo. Moj problem je, ze mam panicky strach zo zvracania. Moze Vam to prist smiesne ale ja tym trpim od detstva. Ako mi doktorka potvrdila tehotenstvo akoby utal. Odvtedy mi je denne zle. Nezvracam ale neustale to mam v hlave, ze mozem. Ze co ak to pride. Prestala som jest jedavala som 1 chlebik denne a schudla som 7kg. Stale sa upokojujem, ze to prestane, ze 12tym tyzdnom sa mi polepsi ale na druhej strane viem, ze je to najma v mojej hlave a neviem ako sa s tym vysporiadat. Nestastna som a nemam sa komu ani vyzalovat lebo kazdy to berie ako vtip- no tak sa vyvracas a co...ale pre mna su praveze taketo reci najvacsie utrpenie 😥 popravde nedokazem sa uvolnit, som stale v strehu ci nahodou ma nenapne . Nedokazem sa ani na to male tesit, ked je mi stale tak ako mi je ☹ neviem co robit 😪 dakujem za kazdu radu. Pekny den.
no, v tvojom pripade by som asi navstivila odbornika, pretoze ak to je strach z vracania az taky, ze nejes aby nahodou - tak tym mozes ohrozit dieta a to predpokladam nechces.. (teda, aby som to uviedla na pravu mieru - zena ktorej je zle z tehotenstva casto schudne a nedokaze jest.. ale je to priznak tehotenstva.. avsak ty pises, ze nejes, lebo sa bojis zvracania, to je podla mna problem a psycholog by ti ho mohol pomoct zvladnut)
@natpre nie všetky tehotné vracajú, mám 3 deti a ani raz som počas tehotenstva nevracala. Prvé týždne mi bolo tak divno od žalúdka, akoby som bola stále hladná a keď som sa najedla, bolo mi ťažko, pomaly mi trávilo. Ale teda nevracala som ani raz. A ani ty nebudeš, neboj. Kľudne papaj. Ak má žena zvracat, vracia aj z vody....
@natpre počkaj ešte 2 týždne, už budeš sama kľudnejšia aj "v hlave" a začneš aj sama papať 🙂 keby ani potom nie, tak naozaj navštív odborníka, lebo bábätko potrebuje živiny a bude ich ťahať z teba, čím tebe bude ešte horšie a o to viac budeš odmietať jesť.
p.s. chlebík nie je zrovna dobrý nápad, radšej skús zeleninku alebo ovocie - a ak sa veľmi bojíš toho zvracania, tak kyslé ovocie/zeleninu (nie sladké ani zásadité)
Ja mam zase strach z porodu samotneho a tiez som zacala chodit posledne tyzdne k psychologicke.Je uplne ine povedat o takomto probleme psychologicke,patrat trosku detailnejsie po pricine.Ja osobne sa citim ovela lepsie,sebavedomejsie a vo vacsine pripadov nebyva to co sa javi ako problem skutocnym problemom ale spolocne odhalite hlbsiu pricinu preco to takto prezivas a pomoze ti odblokovat sa a budes vo vacsej psychickej pohode.Takze najdi si nejaku sikovnu psychologicku odporucam.
Ani pri jednom som nevracala a zle sa cítiš preto že nič nejes. Keby si jedlá normálne nič ti nieje. Nerob dopredu z ničoho paniku a myslí už trocha aj na to dieťa. Je bezbranné a nemôže za tvoj pseudostrach, potrebuje živiny. Nehnevaj sa na mňa, ale je to od teba riadne sebecké. Ak s tým takto bojuje s radšej choď k psychológovi, nechcem si predstaviť čo bude keď sa ti narodí dieťa.
Podla mna ked si uz do 10tt nevracala, ani nebudes 🙂 Bolo tehotenstvo pre teba prekvapenim? Mas naozaj strach len zo zvracania alebo napriklad aj z priberania? Ak by si citila, ze je za tym viac, skus hladat nejaku psychologicku pomoc. Mozno pomoze vyrozpravat sa dobrej kamoske, mozno ak si sama vsetko niekde pre seba napises, kup si krasny dennik, a ak by to neslo, skus hladat odbornejsiu pomoc arteterapia, psycholog.... Aby sa ti potom aj po porode nezjavila poporodna depka. Ja som napriklad za cele tehotenstvo ani raz nevracala. Ale byvalo mi praveze trosku zle, ak som bola hladna. Mala som v praci v sufliku zazvorove keksiky a v najhorsom som jeden schrumala, kym kolegovia nevedeli, ze som tehotna, tak sa na mna jeden vzdy usmieval, asi si myslel, ze som maskrtnica 🙂 Nemusis zjest vela, male porcie, ozno castejsie, podla hladu, par sust a skor take lahke veci si vyberaj. A este sa mi tak zvlastne ckalo, ak som jedla co dietatu mozno nechutilo, chodili sme s kolegynkou do vegetarianskej restauracie, a tam pohanka... vzdy som z nej mala neovladatelne hlasnu stikutku 🙂 Tak som si ju uz potom nedavala. Jedz jednoduchsie, jednozlozkovo v jednom jedle, aby ti lahsie travilo. Bud len maso, ln ryzu, len zelninu... Vytipujes si a vylucis tie veci, z ktorych ti bude tazko. Mysli na vyzivu babatka, nech v tvojom brusku tiez nie je vyhladovane, nech sa moze dobre vyvijat. Ak si dynamicky typ, co rad cvici, skus si najst nejake cvicenie pre tehotne, jogu... mozno by ti to trosku pomohlo uvolnit sa. Jogu, dychove cvicenia, meditaciu... Drzim ti velmi palceky, aby si to prekonala, je to dolezite pre teba aj pre babatko.
Je vela mamiciek, co v tehotenstve nezvracali, naco sa tak strasne na.to upinas? Moze to byt aj tvoj pripad a zbytocne sa mucis. Zo zaciatku byva citlivost na pachy a potraviny nikedy ale nemusis vobec prezvtaciat dva mesiace. Mna napriklad par krat naplo z pachu v chladnicke, rychlo som.sa vzdialila isla na vzduch a nezvracala som. Ak sa ti zle ranajkuje, pockaj, urob nejaku aktivitu a daj si s chutou az desiatu. Netyraj sa vecami, ktore ani nemusia nastat.
Ahoj, mám tri tehotenstvá úspešne za sebou a mne bývalo zle práve od hladu. Dr radia tehotným mať na nočnom stolíku sušienky a ráno pred tým ako vstaneš z postele jednu si dať. Práve tie výkyvy cukru spôsobia nevoľnosť, čiže papať častejšie a menej. Nevracala som ani jeden krát a naozaj zle mi bolo len raz pri poslednom tehu, že ma aj napinalo. Práve ráno keď som si doma nič malé nedala skôr ako som išla do práce. Našťastie aj to sa podarilo bez. Ja som ba tom podobne nemám síce z toho paniku, ale neviem to... mám asi pevné klapky 😁😰 držím palce, aby si na to toľko nemyslela, povedz si že už len dva týždne a si za vodou.... Niekomu nebýva zle vôbec....
Ahoj. Ak si doteraz nevracala, už zrejme ani nebudeš. Inak mi to príde ako také filmové klišé (ospravedlňujem sa tým, ktoré mali ozaj problémy s veľkou nevoľnostou). Ja ale nepoznám ani jednu ženu, ktorá reálne vracala z dôvodu tehotenstva. A to mam 35 byvalych spolužiačok 🙂. Zle bývalo aj mne, ale ako písali baby vyššie, stačilo schrumnut niečo malé - piskotu a pod. Neboj, bude dobre. Pokukuj po vybavcke a nemyslí na to. Čo je vracanie proti tomu šťastiu, môcť mať dieťa.....
smer odbornik. ked nebudes jest ziviny budu chybat aj tvojnu telu aj babatku. z coho sa mu akoze ma stavat mozog kosti ked nejes bielkoviny tuky sacharidy ? halo.
Ahoj určite si nájdi psychológa v tvojom okolí ...uvidíš ako sa ti uľaví a bude sa ti ľahšie žiť 😉
Mne nebolo ani zle, ani som nevracala počas tehu, akurát som bola unavená a aj to prejde po 1 trimestri... Sa vzchop a nerozmýšľa nad tým co nemusí byť, stres nerobí dobre ani tebe ani tomu drobcovi co v tebe rastie
@natpre zajdi si za psychologickou 🙂 myslim, ze zatial ti bude stacit 1 sedenie 🙂 psycholog je super okrem ineho aj v tom, ze rozumie ak ma niekto panicky strach z niecoho a neodsudzuje ho za to hned a nevravi ti, ze sa zbytocne bojis niecoho, coho sa realne netreba bat 🙂 niekto, kto panicky strach zo zvracania nema len tazko pochopi, ako sa ten clovek citi. Ja sa tiez bojim zvracat, vzdy ked mi je zle tak len dufam, ze nebudem musiet, vzdy placem a podobne. Ked som bola tehotna, 2x, ani raz som nezvracala 🙂 pri prvom mi bolo zle kazdy den pocas prvych tyzdnov, ale naucila som sa co mi pomaha a bolo ok. Mne napriklad pomohlo ak som zjedla 1 kusok vianocky. Len tak, cistej, s hrozienkami :D ale fakt, ze pomaly. Skus si najst nieco, co ti pomoze 🙂 ale jest musis 🙂
@kukulienka83 ja tak isto ako ty
Zarabas si tymto na horsie problemy, ver mi. Velmi ale fakt velmi dolezity tu je pre teba dobry terapeut/psycholog. A nie ze jedno sedenie a je vybavene, ale viac sedeni. Myslim ze ani magnezium nie je vobec na skodu. Dokonca neviem, ci by som na tvojom mieste neskusila aj hypnozu v suvislosti zo zbavenim sa strachu zo zvracania. Dufam ze to, co ti tu radime nehodis len tak za hlavu, ale vezmes si z toho nieco k srdcu 😉
Mam dve deti a ani jedinykrat som pocas tehu nezvracala. Nie je to povinne. Ty, ked si nezvracala doteraz, uz ani nebudes, nemas dovod sa toho obavat. Keby si mala zvracat, tak vyvratis aj vodu, darmo by si nejedla, takze tvoj strach je uplne neopodststneny
Nie všetky ženy zvracajú @natpre.. Byť tebou to úplne vypústim z hlavy a žijem si podobný život ako predtým.. Tehotenstvo predsa nie je choroba!.. A ak sa s tým fakt nevieš v hlave popasovať, tak si skús nájsť odborníka, ktorý ti pomôže.. Nejakého dobrého psychológa, s ktorým sa budeš rozprávať..
Zvracanie je neprijemne a neznasam ho, ale ja vraciam len 1x do dna od 4 tt. Teraz som v 10 tt a mam raz za dva/ tri dni. No je mi hrozne a vzdy ma to chyti ked dakde idem. Ale mne sa potom poriadne ulavi a uz viem co zjest na taky vykrckany zaludok. Aj dnes rano som zavijala na zachode a teraz som zjedla langos, sice vykvapkany od masti a bez cesnaku a hned by som sla si uchmatnut druhy 🙂 tym som chcela povedat, ze to zas take strasne nie je. No ja osobne poznam co vracali 11x do dna, tak tie by nepovedali, ze to take strasne nie 🙂.... Ale chapem tvoj strach, lebo ja mam tiez fobie a neprekonatelne. Len teraz uz nejde len o teba....ale drzim palce...naozaj ked si nevracala doteraz, tak uz nebudes...drzkaj sa... tato diskusia ti snad pomoze..
Ahojte, dakujem za tolko sprav, ani som necakala, ze estw existuju baby co ma neukamenuju aka som svina a normalne dokazu odpovedat. U psychologa som bola uz velakrat s mojim problemom avsak ten efekt je kratkodoby, potom som absolvovala hypnozu a to iste. Chvilu sa clovek citi dobre ale coskoro som bola uplne na zaciatku. Psychiatra som este neabsolvovala. Dakujem Vam vsetkym za rady. Zial strach je iracionalny a nedokazeme ho kontrolovat tak ako by sme chceli. Pritom si plne uvedomujem, ze je to hlupost bat sa ale akonahle pride nejaka bolest v zaludku na vsetko zabudnem a panikarim. Jedavam posledny tyzden lepsie, nie je to teda moc vyhra ale uz to nie je len 1 chleba denne. Este raz dakujem za vsetky odpovede a virtualne upokojenie a beriem si to k srdcu.
@mamkababkajanka dakujem krasne!
@martinka13 dakujem velmi pekne za odpoved.
@jumama nemam strach z priberania, nie som povrchna . Skor mam naozaj len sialeny strach ze sa povracam. Od 13tich som nevracala a mam 28. Je to pre ludi nepochopitelne a ja sa nedivim. Tiez som nechapala ako sa ludia mozu bat napr pavukov uplne na smrt. Tato iracionalita. Kazdopadne dakujem za odpoved. A inak babatko bolo chcene podarilo sa nam to hned po svadbe. 🙂
@lucka12399 dakujem za odpoved!
@zuzanka.zuzu dakujem za milu odpoved!

@natpre poznam viac ludi co maju strach zo zvracania takze viem ze niekedy to je fakt tazke .. no skus sa cez to nejako preniest nejako na to prestat mysliet .. kym negrcas je dobre .. popripade nejake lieky na nevolnost ako taku bokovku, istotu .. alebo by som sa poradila s lekarom, mozno bude mat nejaku skusenost a pomoze ti. Alebo mozno aj psycholog by ti mohol pomoct