icon

Švagrina má 4 roky problém s otehotnením. Ako jej oznámiť moje tehotenstvo?

15. aug 2022

Ahojte🙂 budem velmi rada ak mi napíšete vaše názory a čo by ste robili vy keby ste boli v takej situácii.
Som tehotna, som vo stvrtom mesiaci a už mi začína byt vidieť bruško. Mám svagrinu, ktorá už 4 roky sa snaží s bratom o dieťatko ale nedarí sa im. Doteraz som bola ticho. O mojom tehotenstve vie môj manžel a moji rodičia. V blízkych dňoch to oznámime svokrovcom a vlastne celej rodine. Ja nijako nechcem ublížiť švagrinke ale zas ani nechcem už byť ticho. Túžim po tom aby sa konečne so mnou tešili najbližší, vnímam, že dieťa je obrovský dar. Ako im to mám opatrne oznámiť? Čo mám robiť? Mám ju velmi rada, vychádzame spolu ako sestry a nechcem jej ublížiť. Nikdy by som nikomu nechcela ublížiť. Dakujem za každú radu, za váš názor🙂

fatimuska
16. aug 2022

Ja by som neoznamovala, az ked by si sam vsimla🙂 ale nie, no velmi citlivo, a ked bude sediet

kikushaa
16. aug 2022

Bola som v rovnakej situacii, mozno aj o nieco horsej. Svagrovci sa tiez neuspesne snazili a ja tehotna. S tym ze aj my sme sa dlho snazili o druhe a potom sme sa aj prestali a vzdali to🤷‍♀️A aj o tom svagrovci vedeli, rozpravali sme sa o tom so svagrinou ako svokra dranka na obe strany vnucata, tak sme vzdy len skonstatovali ze keby to bolo take jednoduche ze nakreslit si ich nevieme. Potom bum prekvapko a bolo mi to blbe aj kvoli svagrinej 😔 Nakoniec sme im to povedali ako prvym, istotne im to bolo luto (komu by nie) na druhej strane sa tesili na dalsieho synovca alebo neterku ❤️

jasminkaj
16. aug 2022

Ak ste ako sestry, tak už o tvojom tehotenstve aj tak tuší alebo vie 😉

alienkami
16. aug 2022

Ja by som to asi nejak zakomponovala do návštevy. Buď ak by oni prišli k nám alebo my k nim... A keď by padla tá zaužívaná otázka: "Čo máte nové?" Tak by som pokojným hlasom odpovedala: "Čakáme bábätko. Som vo 4.mesiaci. Nechcela som o tom skôr hovoriť, kým neprejde to najcitlivejšie obdobie, ale našťastie je zatiaľ všetko OK..."

alma11
16. aug 2022

@matullienka, aj ja mám ten názor, deti priťahujú deti 🙂

dominikahr
16. aug 2022

My sa snažíme 7 rokov. Mam za sebou už 3 takéto oznámenia. Poviem ti to z druhej strany. Nebolo to pre mna nič príjemné, ale som tu bojujem ďalej čo mam robiť. Veľmi som to priala svagrinam aj ked ma to bolelo že prečo ja nie a oni hej. Ale potom som si povedala dopraj a bude ti dopriate. 🤷‍♀️ Určite sa neboj jej to povedať aj ked ju to zabolí. Lebo nikto ju nepochopí iba taky čo si niečím takým prechádza. Ale verím že sa bude s vami tešiť. Aj ked jej to možno potrvá... No daj jej čas.

rivini
16. aug 2022

Ja by som to urobila tak, ze ked budete na navsteve, tak by som tehotenstvo oznamila tesne pred vasim odchodom domov. Vsetci vam zablahozelaju, vy odidete spokojni. Svagrina bude mat moznost po par minutach ist domov tiez, alebo sa vyplakat, alebo to v klude spracovat. Nie je nic horsie, ako sediet 3 hodiny na navsteve a byt v strede temy o novom babatku, ked to vlastne na seba nechava cakat. Este citlivejsi sposob mi pripada konkretne jej samej zavolat a oznamit, ze cakate babatko. A aby bolo jasne, mas plne pravo na to, aby s s tebou tesila rodina a ak je svagrina normalna osoba, bude sa s tebou tesit casom tiez. Len to bude musiet spracovat a to je pre nu lepsie v situacii, ked sa niekde nemusi pretvarovat niekolko hodin na navsteve. My sme na nase dieta cakali tri roky, za ten cas som prezila mnoho oznameni tehotenstviev a z vlastnej skusenosti viem, ze najlahsie som to zvladla vtedy, ked som po takejto sprave mohla ist bud domov, alebo to bol telefonat a dostala som cas to predychat. Najvdacnejsia som bola kamaratom, ktori nam tehotenstvo oznamili jednoducho pri rozlucke po celodennom vylete. Zablahozelali sme im a ja som si o tri minuty mohla vyplakat dusu sama v aute. Bolo to pre mna omnoho lepsie, ako keby som sa musela pol dna tvarit, ze som ok. Ked som sa vyplakala, uprimne som sa s nimi tesila. Dodnes som im vdacna, ze to urobili takto citlivo. Vzdy som sa s danymi zenami, kamoskami tesila z ich stastia, len mi pomohlo, ked som mala v tej danej chvili moznost „uniku“. Ked som potom niekde oznamovala vlastne, vytuzene tehotenstvo, povedala som to vzdy na konci stretnutia, alebo danej kamoske, ktorej sa „nedarilo“, zavolala.

ysseba
16. aug 2022

Ošemetná situácia, ale taky je život, ty nemozes za to ze tebe zivot doprial tehotenstvo skor ako im. Ale aj ja by som to povedala najprv jej osamote. To urcite bude najcitlivejsie 😊 a gratulujem a prajem vsetko dobre 😊

katuskamala1
16. aug 2022

Ahoj. Ja som bola v situacii ako tvoja svagrina, tak ak by mne svagrina oznamila tehotenstvo takto ako napisem, bola by som rada.

Určite jej to oznam vo dvojici aby mala moznost reagovania ake chce, aj si poplakat ak bude potrebovat. To neznamená, ze by sa netešila s tebou, ale ze jej moze prist luto. A slovami, ze veris, ze na každeho pride rad, kedy to babo pride, a ze veris, ze zajtra je jej cas a ze dnes prisiel rad na teba, ze cakate babatko.

7eliska7
16. aug 2022

Ahoj, tak dozvie sa to tak či tak, aj keď máte dobrý vzťah a určite ti to bude priať ale smutná bude určite, nie preto, že proste ty budeš mať, ale, že ona stále nemá. Viem to z vlastnej skúsenosti keď nám sa nedarilo a kamarátky okolo to oznamovali rad radom, tak som proste plakala do vankúša, proste emócie, určite aj žiarlivosť, to sa proste v tej chvíli nedá ovládať ... Takže nejak citlivo to povedať 🙂

avalora
16. aug 2022

Preco si jej to hned nepovedala, ja som povedala a o mesiac bola tehotna 😃
Psychika fungovala.

jumama
16. aug 2022

Ja by som si myslela, ze ak budes mat prilezitost byt s nou na chvilocku niekde bokom od ostatnych, a ak ste ozaj ako sestry, tak jej povedz, ze ju potrebujes silno objat. A potom ju silno obijmi a to objatie jej povie vsetko, netreba viac.

luba28
16. aug 2022

o chvilu to uvidi aj sama ,,cize normalne to povedz

janduska
16. aug 2022

Aj ja by som jej to povedala ako prvej medzi 4 očami niekde na káve, len vy dve. určite sa poteší, aj keď možno jej bude v kútiku duše ľúto, že im sa zatiaľ nedarí. Ale ak by to bolo opačne, tiež by si sa tešila s ňou. A možno sa potom "nalepí" aj na ňu 😉

zuzi0911
16. aug 2022

Ja keď som bola po potrate a teda nedarilo sa nam potom...tak mi kamarátka oznámila tehotenstvo ,svojej dcéry, ktorá mala rodiť v mesiac ako aj ja...
Nechceli mi yo hovoriť skôr...
Úprimne? Rozrevaka som sa ako malé decko a bolo jej to ľúto..pritom som mala 4 kamošky s rovnakým TP ..ale "nová správa "ma trosku "znicila"
Súhlasím,že radšej to oznámiť cez správu ako osobne niekde s celou rodinou ,alebo aj osamote...proste nebude to pre ňu ľahké....radšej nech sa s tým na čas vysporiada kým sa osobne stretnete.

bykaterina
16. aug 2022

Len jej to neoznamuj f2f pre boha 🤦 , je veľa žien ktoré uz teraz sú na Tom dosť zlé aj keď to tebe nemusela povedať a túto správu potrebuje spracovať osamote. Možno vyplakať sa . Nepotrebuješ zažiť trápne ticho a nemôžeš chcieť po nej aby sa tvárila že sa nič nestalo. Možno práve prekonala neúspešný vklad alebo potratila a nemá silu na také vecí kde ju bude každý pozorovať ako jej je.
Oznam jej to cez správu Alebo jej mužovi nech jej to posunie on.
Ja našťastie aj keď to riešime cez 10 rokov tak som sa tešila sa z každej tehotnej ale sú kočky ktoré keď vidia tehotnú majú sa chuť strčiť niekde a plakať a plakať..

any_soj
16. aug 2022

Osobne, jej osamote a povedz aj to, čo si tu napísala... Keď máte taký vzťah, ako píšeš. Švagriná, máme dobrý vzťah, ale nedoplo jej, oznámila rodine na štedrý večer. Ja som bola pár mesiacov po MA. Uvítala by som, keby som to vedela skôr a keby povedala, že si uvedomuje, že ma to môže zranovat. Neskôr, keď kamoška porodila pár hodín predo mnou zdravého syna, hoci moje dcéra tesne pred pôrodom zomrela, mi tiež potom veľmi úprimne písala, ako jej je neskutočne ťažko z toho, že mne nie je dopriať taká radosť. Ako si uvedomuje, že si to ničím nezaslúžila. A ako má výčitky, že ona je šťastná - veľmi dobre mi padlo nie to, že má výčitky, na to som jej povedala, že ju prosím, aby sa slobodne tešila... Ale to, že uznala ťažkosť mojej situácie a prejavila súcit - nie v zmysle nejakej že moja, je mi ťa ľúto, ale súcit že je mi ťažko, lebo viem, že tebe je ťažko...

lejduska
16. aug 2022

Je obdivuhodné ako citlivo to beriete, hlavne ju z toho nevynechajte, moja rada. Určite to prijme lepšie keď s nou budete jednať citlivo no otvorene. Vlastná skúsenosť, povedali mi v 6m, mne ako jedinej,udajne aby ma šetrili,neviem co si o tom myslieť veru.

fazulka21
16. aug 2022

Ahoj, som tehotná.
Je jedno ako jej to povieš, záleží ako to má ona upratané vo svojom vnútri.

sono2
16. aug 2022

@marlen16 ja osobne už mám po, ale taktiež som bola v situácii.
Ono niektoré nemajú šajnu, čo to všetko odnáša.
Okolo roka začínajú pochybnosti a kolotoč vyšetrení. Mesiac čo mesiac dúfania ivf atď atd
Mňa osobne absolutne žiadne tehotenstvo nezaujímalo. Len to moje.
A to som fakt dostatočne vyzretá.
Toto sú ženy, čo takto píšu, práve tie sú nevyzrete a bez empatie.

pinaofina
16. aug 2022

Aj ja som bola v situácii švagrinnej. Moji švagrovci ledva začali randiť keď sme sa zamali snažit. A rok aj niečo na to nám to oznámili verejne pred rodinou, jediní my dvaja sme to nevedeli. A bolo to otrasné a ťažké spracovať, jednak že sme poslední čo to vedia a jednak že takto verejne. A to nie je, že by som im nepriala ani nič. Som sa vyplakala chvíľu na wc, lebo to bol dosť “šok” a preto by som ocenila buď si keby to napísali alebo nám povedali medzi 4 (alebo 8) očami. A mali by sme to čas inak spracovať. Ono to nie je o tom, že človek nedopraje, ale už beztak má každý deň myšlienky, že prečo nie ja… a takto mi to príde empatickejšie, nie pod drobnohľadom celej rodiny

andreatytler
17. aug 2022

Je od teba velmi mile ze na nu beries taky ohlad. Bola som v kozi tvojej svagrinej a veru kazde tehotenstvo v okoli bolelo aj ked som im to priala.
Povedala by som jej to osobne alebo cez spravu s tym ze by som jej vysvetlila preco to robim takto. Presne to co si napisala nam. Myslim ze to oceni.
Potom uz normalne oznam celej rodine.
Ak by sa ti zacala vyhybat, neurazila by som sa. Pozvala by som ju na kazdu navstevu, ale ak by odmietla, chapala by som to.
A oni aj riesia tu svoju neplodnost? Boli uz na vysetrniach? CAR? Ak nie, navrhla by som jej to ked na to pride rec. 4 roky je velmi dlha doba.

akbara77
17. aug 2022

Ak ste ako sestry, tak sa bude s tebou tešiť.
Dieťa je dar a nie nárok.

bykaterina
17. aug 2022

@akbara77 nikto nepochybuje ze sa s nou bude tesit len ten prvotny sok treba spracovat, a ver ze nie je to lahke ked sa snazi zena otehotniet alebo kratko predtym potratila, A bude rada ze si sa este nedostala do situacie ked aj ste ako sestry ze ti to povie a oproti sedi osobka ktora nemoze otehotniet alebo donosit a place alebo nastane trapne ticho.
baby ona jej to urcite dopraje len to potrebuje spracovat a naucit sa s tym zit.

katuskamala1
17. aug 2022

@bykaterina to pochopí len zena co bola v rovnakej situacii. Ja som sa tesila zakazdym s kazdou, a potom som sa vytratila aby som sa mohla vyplakat lebo zasa nie som ja na rade..

lienka175
17. aug 2022

bola som v podobnej situácii ako Ty, brat so švagrinou sa snažili už rok a pol a mali za sebou jeden potrat, keď som ja otehotnela hneď mesiac po svadbe... oznamovali sme im to na Vianoce, normálne sme im povedali, že máme ešte jeden darček, ale uvidia ho až o pár mesiacov... hneď im to došlo a tešili sa s nami... aj keď určite vo vnútri to bolelo... zavolali sme ich za krstných rodičov a o rok už bola tehotná aj švagriná... hneď po nej zase ja, takže máme bandu 8, 7 a takmer 6 ročných chalanov 😂 im sa už druhé bábätko nepodarilo (viacero potratov, dvakrát mimomaternicové tehotenstvo), tak si dali žiadosť o adopciu a už majú takmer dva roky doma malého nezbedníka, ktorého si brali rovno z pôrodnice a je to naša láska veľká 🙂

1angelika
17. aug 2022

@lienka175 a nerobia rozdiely medzi deťmi? normálne sa pýtam v dobrom lebo každý tvrdí, že sa to nedá nerobiť rozdiely medzi vlastným a adoptovaným..inak super, že sa mali malého od bábätka.❤

lienka175
17. aug 2022

@1angelika nie, nerobia... ale už odteraz mu hovoria, že je adoptovaný... má necelé dva roky, takže určite tomu nerozumie, ale chcú, aby si zvykol na tej pojem, že sa im narodil v ♥ a chcú sa vyhnúť tomu, aby mu raz ten starší, ktorý má teraz 7 nepovedal, že "ty nie si náš", lebo teda čo si budeme hovoriť, deti vedia v hneve povedať všeličo 🙂 ale inak sa z bračeka veľmi teší 🙂

1angelika
17. aug 2022

@lienka175 a koľko to trvalo celá tortúra od podania žiadosti až po bábo v náručí?

lubi051
17. aug 2022

Uff, toto sú veľmi ťažké témy. Jedna vec je že ty za to nemôžeš že im sa nedarí, druhá vec je zas jej postoj. Otcova sestra- im sa roky nedarí a ja čo som od nej o 10 rokov mladšia som hneď otehotnela. Odvtedy ma neznáša. Podobne aj krstného frajerka. Ona potratila a ja som chvíľu na to otehotnela. Je to o osobnosti. Verím že aspoň tvoja švagriná bude mať k tomuto ľudský postoj. Mne to raz tak kamoska vysvetľovala, že keď ja som jej povedala že som tehotná tak ma až nenávidela, lebo jej lekári povedali že nikdy ma deti nebude. Ale nikdy to na sebe nedávala poznať. Povedala mi to až teraz po rokoch keď je už šťastná mamina 2 detí. Je to o osobnosti. Hlavne sa nestresuj, teraz musíš byť v pohode kvôli svojmu bábätku 🤍😉