Vybrať si samočistenie alebo kyretaž ?
Ahojte, v 9 tt mi doktorka zistila missed abortion tzv. zamlčaný potrat. Dieťatku sa zastavil vývin cca v 6tt nakoľko v 9tt malo len 1,1cm. Doktorka mi dala 2 možnosti. Buď samočistenie alebo kyret. Ja by som chcela počkať ale bojim sa ako to bude prebiehať. Máte s tým niekto skúsenosť prosím ? Čo je lepšie po fyzickej stránke? Za všetky odpovede ďakujem. (Ospravedlňujem sa ak už tu také fórum je ale ja som natoľko zúfalá že to nemám chuť hľadať)
Toto mám za sebou, už je mesiac po, určite to nechaj na prírodu.
@c_est_la_vie toto som zažila, nič príjemné ro nie je, ale som bola rada že nemusím ísť na kyret😉 ta figa ako vravíš, no, radšej som doma počkala a otvorila sa možno na 3 cm ako by mi to mali nasilu robiť. Keď dr povie že môže počkať, nech počká, každému organizmu trvá inak dlho kým zistí, že je niečo zle. Ale vždy je lepšie zvoliť najprv prirodzenú cestu. No keďže som si nespravila fotku môjho mŕtveho bábätka, tak neuvidíš ako to vyzerá.... A áno bolí to ako sviňa, ale to je nič, dopici veď sme boli ready na pôrod😉 takže ak si to nezažila takto doma tak netrep.
@amy4567 ja netrepem, len pisem ze netreba automaticky zatracovat kyret- zalezi od viacerych okolnosti a vzdy treba konzultovat s lekarom, ktoremu veris.
Netreba odsudzovat ine moznosti a byt hned utocna- su zeny ktorym kyret zachranil zivot a ano, aj tie ktore vdaka nemu mali komplikacie.
Ja nemam problem so samocistenim, ak by sa mi potrat spustal sam a dieta by sa prestalo vyvijat v 6-7 tyzdni. No nie vsetky mame to stastie ze to ide same a nie vsetky si to chcu fyzicky a psychicky odtrpiet pri vedomi.
Ja som rada ze mame moznosti a hovi dufam ze sa mi to uz nestane, budem sa rozhodovat podla okolnosti, rizik a momentalneho zdravotneho stavu.
@c_est_la_vie dá sa aj v 11 týždni sa samovyčistit, len treba byt po dozorom , a treba mať trpezlivého gynekológa. Kyret by mala byt posledná možnosť a nie prvá. Ale je pravda , to čo píšeš že niekedy ženské telo nezareaguje vypudenim a tam je to potom nevyhnutne.
@kiki68 Mne nič nebolo po kyretáži, ani som nič nepodpisovala. Mne sa spustil potrat, samočistenie, doktorka povedala aby som išla do nemocnice práve preto. Tam mi, napriek krvácaniu, urobili vaginálne sono, kedy doktorka usúdila, že hoci tam už plodový vak nie je, treba to vyčistiť, stena maternice bola hrubá. Som za to vďačná, neskutočná úľava potom. Ja vám neberiem váš názor, ale podľa mňa samočistenie je ako pôrod doma. Žena je na to stavaná, ale zásah doktorov je taká rezerva, istota aspoň čo sa výčitiek týka.
@asia83 to je divne, ze si nic nepodpisovala. Lebo mne to podpisat dali nakolko to ma tieto rizika. Tiez v dalsom tehu uz mas riziko chytenia placenty na zoom mieste ( to sa mne stalo teraz po 7 rokoch ) a tiez jazvu na krcku, kedze ho umelo otvoria. Ako velka zabava to nie je. V oboch pripadoch su rizika. Tiez pred kyretom som mas sedenie s lekarom ( to o tom pouceni co sa bude diat) a tiez prisla anesteziologicka na konzultaciu, ta si vyplnila to klasicke lajstro pred anesteziou. Pred laparotomiou na onko ustave bol rovnaky proces, poucenie, podpis papierov, ze co sa moze stat a bla bla, co ma caka vobec a lajster s anesteziologom. Mozno si nemala problem kedze sa Ti to spustilo same, mne nie a museli dostat von tie molarne bunky. Cize o to vacsi zasah. Ulava to bola nakolko som mala predtym uz teploty. Molarne tehu sa samozrejme samocistenim spravit neda, to je trosku ina liga ako zamlknute tehu.
@asia83 to sa divim, ze Ta nepoucili. Lebo je tam uvedene aj to, ze v nejakom malom percente mozu poskodit a prepichnut maternicu, potom krvacanie a taketo veci. To, ze Ty si mala potom oki tehu neznamena, ze to tak bude pausalne. Keby bol kyret taky easy tak to mozu zeny chodit na interrupcie ako na pase. To je tiez kyretaz, akurat teda poskodia ten zivy plod, nie ten odumrety. To by odporovalo tomu, ze take zeny mozu mat problem mat potom dieta. Moje telo napriklad nedpustilo samocistiaci mechanizmus, tam sa samozrejme neda inak, zvlast ked sa tam mnozia skoro predrakovinove bunky. Ja som nesmela 2 roky otehotniet skrz tie molarne bunky.
@c_est_la_vie písala som, že ak sa spustí... Ako dlho je vhodné čakať neviem, mal by posúdiť doktor? Ja som nečakala, prišlo do dňa. A druhý krát do pár hodín od bolesti... Obe na konci 3m....... Takže viem, aké to je ..
Ja som za samocistenie, sama som to zvládla pri prvom tehu, ani som nechcela kyret a po vyčistení sám môj gynekológ zahlásil môjmu mužovi 'ja by som svoju dcéru ani manzelku na kyret neposlal' kamarátka naopak mala kyret a tak jej to dodrbali, že takmer vykrvácala po kyrete. Samocistenie, najmä v takomto nizsom týždni nemusí sprevádzať masívne krvácanie, určite nebolo masívnejšie ako napr čistenie po pôrode (a vtedy sa máloktorá boji vykrvacania).. a po psychickej stránke pre mňa bolo lepšie sa s babom rozlúčiť, prežiť to doma, odplakat si to, vyrovnať sa s tým... Ako ísť surovo do nemocnice a domov sama, vyskrabana (hnusne povedané, ale tak to vnímam) prajem ti veľa síl nech sa rozhodneš akokoľvek..
Tak každá žena sa pozná, pozná svoje telo. Ja som tiež chcela samocistenie, že to zvládnem doma. Ale rozkrvacala som sa veľmi. Mne krv tiekla po nohách, vložky nestíhali vstrebať ju. Musela som sa každú chvíľu prezliekat. Posteľ celá krvavá. Tak som išla radšej do nemocnice. Ja som veru ani po pôrode tak veľmi nekrvacala ako teraz.
Ja som na samocistenie cakala 3 tyzdne. Nevedela som, co ma alebo nema prist, bala som sa niekam ist, ze co ak sa to spusti. Sputilo sa, asi 7 hodin som sa nepohla z wc a sprchaca...nemalo zmysel davat si vlozku...bolo to velmi masivne. Aj mierne kontrakcie, ale to sa dalo vydrzat. V tom case som bola presvedcena, ze samocistenie je najlepsie riesenie. Ze mam natolko dokonale telo, ktore si s tym poradi samo. Neporadilo. A aj napriek tomu, ze som si myslela, ze viac uz odist zo mna nemoze, vela vo mne ostalo a musela som podstupit kyretaz. Jedno aj druhe bolo pre mna po psychickej stranke velmi stresujuce. Avsak po kyretazi som mala jasnu bodku a mohla som ist dalej.
@amy4567 včera zo mňa vyšlo cele vajíčko aj s embryom 😊 Trošku silnejšie kŕče som mala a hneď na to to zo mňa vyšlo, a dnes ráno zo mňa ešte vyšla taká väčšia hrčka krvi a okolo nej bol nejaký biely povlak.. toho som sa zlakla ale že vraj je to normálne ..akože tej krvi sa stále bojím ale zaklopem si bolesti už žiadne iba v noci, teraz len krvacam ako cez menštruáciu, možno silnejšie ale dúfam že už to bude lepšie ... Trvalo mi presne 8 dní kým drobček vyšiel a som rada ze som sa rohodla takto lebo som sa mohla s drobcom rozlúčiť a vidieť svoje dieťa aspoň takto prvý aj posledný krat 😊 takú psychickú uľavu mi to prinieslo ❤️
@kiki68 moja mama musela ísť na potrat kvôli zdrav.problemom bola v nejakom 3-4 mes.. mala fakt týždeň na rozhodnutie.. no musela.. bola na interupcii a o týždeň s obrovskými bolesťami išla k dr. a zistila že ju zle vyčistili... Preto som ja nechcela ísť na kyret a neľutujem 😊 videla som prvý aj poslednýkrat svoje nenarodené dieťa a psychicky sa mi uľavilo veľmi 😊 už len počkať kým prestanem krvácať 😅 citim sa ako keby ma zarezali ako prasa 😅 ale to nevadí 😀
@amy4567 kedy si prestala krvácať keď to vyšlo? Lebo ja sa len toho bojim nic viac
@kristinabt25 mne sa v nedeľu pustilo "krvácanie", teda najprv len krv a potom masívne veľké kusiska zo mna išli, fakt som sa bála a bola pripravená ísť do nemocnice. V pondelok zo mňa doktorka pri kontrole ešte odobrala väčšie množstvo na histologiu. Odvtedy mám len silnú menštruáciu. Dúfam, že sa vyplavi všetko, lebo ísť po takomto trápení ešte aj na kyretaž, to už bude moc 😖
@kristinabt25 bud rada ze to takto vyslo, aj po kyrete by si par dni krvacala. Aspon tak nas upozornovali. Pokial nemas vysoke teploty tak to krvacanie je ok, potom sa to zastavi. Je to take cosi medzi menzesom a niecim silnejsim. Bud rada, ze si sa mohla takto aj psychicky rozlucit s tym malym. Clovek to lepsie prijme a potom sa uz musi ist dalej
@kristinabt25 presne takto som to mala aj ja... Piatok sa to stalo a v utorok už ani kvapka
@lavanilla ahoj prosím ťa keď si išla na docistenie koľko ti tam toho ostalo. Lebo ja som po spontánnom potrate 1.7. sa mi spustili krvacanie s tým že žiadne extrémy len dva dni silný ..ale zostalo mi tam kúsok residua 14 mm /zostatku z tehotnosti ale plod aj gestacny vak tam už nie sú. Najprv som mala 20 MM dostala som injekciu zmenšilo sa na 15mm a dali ďalšiu injekciu ..mám tam 14 MM a dostala som ďalšiu injekciu a neviem čo mám robiť či čakať do ďalšej menstrucie a dúfať že to oddide alebo ísť na kyretaz ....moja doktorka ma dovolenku ...chodím k zastupujúcej a dokonca ešte aj ňu dnes zastupoval iný lekár ...ten má neprehovaral na kyret ale povedal že môže k nemu stále prísť...nakoľko tam stále je niečo čo tam nemá byť...ja sa presviedčam že telo to vylúči samé ...aj keď krvanie po tých injekciách nič moc slabe ani necitim žiadne kontrakcie ako sľubovali žiadne bolesti nič 🤷...k mojej lekárke mám ísť o týždeň ...za koľko ti povedali že musíš ísť na docistenie a koľko si tam toho mala ...
Dievčence ak máte aj ostatné nejaké skúsenosti čo by ste robili v mojom prípade ? Za každú radu budem veľmi vďačná 🙏.
@lavanilla áno máš pravdu a toto si stále hovorím aj ja že ešte ani jeden lekár boli traja nepovedal že už musíte ísť na ten zákrok lebo je to nebezpečné...ja si stále hovorím že v minulosti keď nemali ultrazvuk tak ženy potratili počkali na ďalší menzes a neriešili ...a dnes sa zo všetkým ponahla a hneď pošlú na čistenie ...keby to aspoň robili pod ultrazvukom ale takto na slepo 🤷...no každopádne sa tomu možno nevyhnem ...aj ženy čo im po prvej menstrucii všetko vyšlo no aj také čo nie ...mám strach ale stále si hovorím že pokiaľ sa cítim dobre a nie sú teploty je to ok
@dejna_ ahoj, mne sa potrat spustil po šiestej injekcii a bol to strašný masaker, žiadna silnejšia menštruácia ako mi hovorili. Stála som doma vo vani a kusiska zo mňa padali. 😞 Potom na druhý deň som išla na kontrolu do nemocnice, kde mi ešte odobrali veľký kus na histologiu a nariadili ďalšie injekcie. Po 8.injekcii som už ďalšie odmietla, kvôli nevoľnostiam, ku poslednej kontrole v nemocnici som sa ani nedostala, pretože ani po 3 hodinách v čakárni ma sestrička nechcela zobrať, uprednostňovala tehotné ktoré išli z monitorov. Stale mi hovorili, že to ešte nie je úplne dočistene. Potom mi prišla menštruácia po ktorej som špinila 2 týždne, bola som na kontrole u môjho gyn, čiže sme to sledovali. Pred ďalšou menštruáciou som špinila týždeň a odvtedy už je dobre. Čiže až tretiu menštruáciu som mala ok. Neviem, čo by so mnou robili v nemocnici, asi by mi zase chceli dat injekciu alebo by som išla na dočistenie, ale som rada, že sa to vyriešilo takto, lebo v tej nemocnici boli hrozní. Nechceli ženám robiť kyretaže, lebo že je to riziko kvôli korone, ale každý deň som tam mala chodiť na injekcie plus kontrolné sona raz za týždeň. To už bolo asi OK, mesiac navštevovať nemocnicu a sedieť tam v čakárni s rôznymi ženami, doma malé dieťa ku ktorému som si musela vybavovať stráženie. 😞
@dejna_ inak suseda, lekárnička, nebola po pôrode ešte dva mesiace úplne dočistenaa a tiež odmietla tieto injekcie, nakoniec sa sama vyčistila. Ja keď som jednej sestričke v nemocnici povedala že nebudem po injekcií sedieť pol hodinu v čakárni, lebo potom mi je tak zle, že by som nevládala domov ísť, tak mi strašne vynadala a povedala mi že z tých injekcií môžem niekde odpadnúť, alebo mi môže zlyhať srdce! Akože, ďakujem pekne.

@ivangeline nie samocistenie sa nemusi spustit same a duplom nie do dna. Su baby ktorych babatko sa zastavilo pred 3-5 tyzdnami a az neskoro sa dozvedia, ze uz nosia mrtvy plod. A v takomto case uz riskujes infekcie kedze plod sa rozklada.
Ten kyret nevymysleli len aby zeny traumatizovali.
Plus samozrejme zalezi od tyzdna, kedy sa vyvoj zastavi. V 5 tyzdni to je v podstate menstruacia, no v takom 11 je uz dieta velke ako figa a chcela by som vidiet to vypudit samocistenim. Predstavte si tie kontrakcie aby sa tak krcok roztiahol.