Očkovanie proti Covid-19 počas tehotenstva

martinamatulka
23. máj 2021

Ahojte. Som v 15 tt a riešim či sa ísť alebo neísť očkovať. Môj gynekológ mi dal iba neutrálnu odpoveď a nechal rozhodnutie na mňa. Už mi prišiel aj termín, len som sa ešte nerozhodla tak poraďte. A ešte k tomu mi prišla pozvánka na Modernu a väčšinou dávajú tehotným Pfizer nie ? Boli ste sa už niektorá očkovať ? Ď

janinah
23. máj 2021

Dcéra je tehotná,ide až po pôrode.Aj jej dr. jej tak odporučil.Nežije na SK.

luckalukas_1
23. máj 2021

ja som 13tt, ja sa dam ockovat az po porode najskor, mozno az po dojceni

jarnajar
23. máj 2021

Ja som, dr bol s tým OK. Hlavne, ak máš aj iné rizikové faktory. Ale asi by som na tvojom mieste počkala na pfizer, je s ním viac skúseností.

katkatonkova
23. máj 2021

Pride mi trocha zvlastne....ze ked sme tehotné, tak skoro žiadne lieky by sme nemali brať....ale očkovanie je zrazu ok???

jankapepe
23. máj 2021

@katkatonkova správny postreh. Vieš, marketing robí svoje. Behavioralna ekonómia je zaujímavá veda.

terez26
23. máj 2021

@katkatonkova presne vsak ani tetanovka napr. sa nemoze davat tehotnym

jarnajar
23. máj 2021

@terez26 tu píšu, že proti tetanu je naopak odporúčané. Ale každý nech sa rozhodne za seba. Jediné, ktoré sa nedávajú sú živé vakcíny. https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticle...

nerko
23. máj 2021

@martinamatulka Ja neviem ci sa pojdem vobec ockovat. Keby som bola tehotna, tak ani nad tym nerozmyslam a neockujem sa. Mala som o tom debatu aj s mojou lekarkou, ta skonstatovala, ze je za ockovanie. Ale nikomu nebude radit ci ma, alebo nema ist. Kazdy sa musi s tym sam stotoznit. Za mna je stale malo informacii, a mam obavy z dlhodobych neziaducich ucinkov po ockovani, ktore mozu byt ale aj pri Covide. Je to loteria...Keby som bola tehotna, bola by som obozretnejsia a davala si pozor do porodu.

matkahelka
23. máj 2021

@martinamatulka skus si pozriet diskusie na tuto temu. kazdy druhy den tu nejaka tehula da tuto otazku. rozhodnut sa musis sama, uz podla reakcie tvojho gynekologa by ti mala blikat kontrolka v hlave. keby s tym bol ok, tak by ti to odporucal vsetkymi desiatimi. ja som tehotna tiez, mne to moj lekar v ziadnom pripade neodporucal. jedna baba tu pisala, pre mna velmi efektne, ze gynekolog jej povedal, ze odporuca sa to, ze nech sa rozhodne, ale ze on by to svojej tehotnej zene nikdy nedovolil.

qetka
23. máj 2021

ja som teda za ockovanie, ako dojciaca mam za sebou 1. davku pfizeru, prihlasila som nasich, svokrovcov, vsetci uz su po, ale ako tehotna by som v mojom pripdne nesla. Ja som bola ale cely cas doma, aj moj muz, deti, mama, cize beriem to tak, ze sme nemali moznost nakazit sa. Maximalne v obchode, ale to sme chodili raz za tyzden, rusko, respirator, alebo na tehotenskej poradni. Zvaz, co je vacsie riziko. Ak chodis do prace, kde sa napriklad nenosia ruska a podobne, tak zvazuj. 🤷‍♀️

vandica
23. máj 2021

Nešla by som. Ja som po potrate, mala som covid. Ťažko povedať či to bol dôvod potratu, mohol aj nemusel. No už len kvôli tomu by som sa nedávala očkovať ako tehotná. Chcela by som tento rok sa zasa snažiť, takže nebudem sa dávať ani kvôli tomu očkovať. Keď tak by som sa dala až po pôrode.

petamich
23. máj 2021

ak by som nebola aj chronicky hematologicky pacient, tak by som sa ockovat dala, za mna tazky priebeh covid v tehotenstve je vacsie zlo ako vakcina, kedze si cele tehotenstvo riedim krv, tak som sa teraz v 3 trimestri rozhodla nedat sa zaockovat, po 600nedeli sa ale chystam - aj kojaca ale to je moj subjektivny nazor

pallovas
25. máj 2021

Určite nie....v tehotenstve sa nemôže 95% liekov, očkovaní, procedúr, potravín a podobne....a zrazu vakcína, ktorá tu je dokopy pol roka aj s cestou je pre tehotnú zázračné bezpečná? Kde majú tú istotu, že bábätku sa nič nestane? Že to na dieťati nezanechá nejaké vady alebo iné problémy?

Keď tak až keď bude na svete...aj cez materské mlieko idú protilátky dieťaťu.
Nikde nemám istotu, že na tu vakcínu nedostanem aj riadnu reakciu...a aj tá môže riadne ublížiť dieťatku.
Svokrovci ležali v 40tkach dva dni, brat po Pfizery ako doprovod dostal horúčky a herpes do celej ústnej dutiny aj po celej tvári, a bruchu ako reakciu

To ze v zahraničí už zo 2-3, mesiace ockuju a bábätká sa zatiaľ rodia v poriadku neberiem ako kladný argument ani za štúdiu...nakoľko štúdie sa robí xy rokov aby sa to dalo nazvať štúdiou....co ak sa niečo na tých bábätkách ukáže neskôr?

To ze sa dáš zaočkovať..neznamená ze covid nedostaneš, a nezaručuje ti to na 100 % ani ľahkú reakciu...nakoľko je to vírus a ten mutuje ako chrípka...mali sme xy pacientov co boli očkovaní proti chrípke a ležali v ťažkých stavoch u nás na odd.

A bolo xy prípadov napr co si po očkovaní dali zobrať krv na protilátky a nemali žiadne

Nikdy by som si neodpustila, že svojím sebeckým správaním ublizim dieťaťu....keď tak až po pôrode aj tam idú protilátky bábätku...určite by som to neriskovala v tehu keď to nie je riadne testované na nás dospelých ľuďoch a nie to tehotných a deťoch

Samozrejme ber môj komentár v dobrom nechcem nikoho uraziť, strašiť ani nahnevať ale určite by som neriskovala život bábätka

kebecu12
27. máj 2021

Ahojte, ja som v 17tt a akurat vcera som bola u gynekologa sa radit.

Najprv odpovedal neutralne ze je to rozhodnutie na nas mamickach.. ak chceme nech ideme, ze latky putuju aj k babatku a teda aj ono ziska protilatky. Co ma celkom povzbudilo.

No ked som sa ho spytala ci by svoju manzelku pustil a poslal na ockovanie, razne odpovedal ze NIE. Presne ako pisu uz kocky vyssie, niesu ziadne studie co to moze sposobit u tehotnych a babatkam.. sme len na zaciatku ockovania tehotnych a najskor budu buduci rok v lete budu vysledky ked sa take deti odrodia..

Tiez mam zmatene pocity, obavy.. a asi preto som vyhladala tuto skupinku aby som sa podelila svami a mozno ziskala daketo uistenie v mojom rozhodnuti..🙂

barbina42
1. jún 2021

@martinamatulka Ahoj, ja som sa dala očkovať 1.dávkou AstraZenecou keď som už bola tehotná ale nevedela som o tom, bábätko je úplne v poriadku som v 13tt+2d a všetko je v na prostom poriadku teraz idem aj na 2. dávku , ktorú mi odporúčil môj lekár že to je v poriadku budeš mať aj ty aj dieťa v sebe protilátky, mala som to odkonzultované aj s odborníkom a povedal že kľudne sa môžete dať zaočkovať nič sa vám nestane a ani bábätku. Ale je to čisto na Vás jak sa rozhodnete.

zuzkalujza
1. jún 2021

Ja by som sa ako tehotná nedávala očkovať. Hlavne nie po mojej skúsenosti, s tým čo to dokáže spraviť s človekom, ktorý nemá zrovna najlepšiu reakciu po očkovaní. Nikoho tu neodhováram, očkovanie má zmysel samozrejme, teda pre mňa určite a neľutujme, že som očkovaná bola, ale teda prežiť toto v tehu neviem neviem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre