Po pôrode nechcem kojiť
Baby je to normalne ze nechcem po porode kojit??prvu dceru som kojila len mesiac aj to som musela lebo sme dlho lezali v nemocke a tlacili ma do toho.....akonahle som prisla domov nic idem kojit a nejde.....teraz som v 28tt pomalicky davam veci dokopy ale nelaka ma to..mozno som sebec....ale ked si spomeniem ze bude chciet byt stale na prsniku ze bude chciet aj zaspavat na prsniku ziadna ,,volnost,,tak som dala malej umele a mohli sme ist na nakupy atd...a tak mi to vyhovovalo...
@vittekovaveva krv už chceme byť také presné tak materské mlieko chráni dieťatko pred infekciami, vírusmi, alergiami..to umelé mlieko nedokáže, pretože neobsahuje také protilátky...po ďalšie nezaťažuje tráviaci systém dieťatka cudzorodými bielkovinami...je vždy po "ruke"... Nič za neho neplatiš...Vždy má správnu teplotu a nekysne, nekazí sa, je čisté.. rýchlejšie sa strávi ako umelé mlieko ..prispieva k zdravému rastu a vývinu... A hlavné!!!!! vzniká silná citová väzba medzi matkou a dieťaťom...
@saskia_98 tiez si myslim ze to s tym nema nic spolocne....matka je matka ci da malemu prso alebo flasku....a dieta matku citi...
@sonicka96 o citovej vazbe sa nebudem vyjadrovat.. vravim ja som kojena nebola a ani som svoje dieta dlho nekojila.. citovu vazbu mam so svojou matkou a moje dieta so mnou.. ukazovala som jej city a naklonost inak ako cez materske mlieko... a ano MM obsahuje protilatky a imunoglobuliny co som aj ja napisala.. to nikomu neberiem.. ze je lahsie stravitelne je vseobecna pravda... paradoxne poznam vsak viac ludi s dobrou inunitou kt dojceni neboli ako ti co boli.. lenze dojcenie samozrejme inunitu nezachrani nakolko ak je aj dieta dojcene a nebuduje si prirodzene imunitu vlastnu tak ho ani MM nespasi.. avsak sa na UM netreba pozerat ako na nejaky ekrazit.. nie vzdy je dojcenie z roznych pricin mozne.. to je kazdeho osobna vec.. len nam averziu na to ako niekt ludia posudzuju to, kto je aka dobra matka v zavislosti od dojcenia...
@vittekovaveva presne toto aj ja. Ale ze ja mam napr. Alergiu na laktozu a histaminovu intoleranciu, no aky zaklad by som dala svojmu dietatu ked ja sama nemam dost vitaminov v sebe. To mu volim dat radsej to um ale hlavne, ze podla pol mk materske mlieko je topka.. 🤦🏻
@saskia_98 moj manzel bol dojcene dieta hadam do neviem kolko rokov.. ma histaminku, astmu a ekzen.. takze spasilo ho dojcenie? Vad astna, ekzem ma autoimunitny podklad.. dieta to ma uz v genoch.. ja sama som lekar cize som si nevycucla vedomosti od lajkov z mudrych portalov.. a mala by som tu velebit MM... a preto pisem ze ked to ide, drzim palce vsetkych dojciacim zenam.. ale ked nie na dnesnom trhnu su naozaj kvalitne mlieka kt minochodom stoja nemale peniaze
Nie si egoista, nemusíš sa stať "otrokom" materstva. Prvé som kojila 3dni, bolo mi to nepríjemné, mala hucala každú hodinu deň noc, Nervózna som bola neskutočne, keď som sa konečne dostala do sprchy, zohla som sa a mlieko mi tieklo po tele, neznášala som ten pocit, večne mokré vložky v podprsenke, ulepene, no pre mňa to bolo peklo. Pri druhom som už bola rozumnejšia, rovno do pôrodnice som brala mlieko, dieťa spokojne, vyspate, ja rovnako, radosť žiť, a tie dristy o imunite, sa čudujem, ze tomu ešte niekto verí, ja čo vidím tie vzorky kojenych, večne kaslajucich a soplavych deti, no nemám pocit, že by im to prinieslo nejakú spásu. Moje prvé bolo prvý raz choré v troch rokoch, druhé ma dva, sestru školácku, vzorku vírusov nosí domov pestrú a klop klop, ešte chorá poriadne nebola, raz mala kašeľ. 🤔
@ave17 imunitu treba budovat a to aj u deti na UM aj MM.. proste iba MM nikoho nespasi.. treba prechadzky na cerstvom vzduchu, postupne dieta exponocat urcitym bakteriam ale samozrejme zachovavat zdrave hygienicke navyky.. ked vidim zeny v parku ako ich deti chytaju preliezky a hojdacky a potom s tymi rukami idu jest.. tych veru MM nezachrani
@ave17 ale hlavne ze dieta je dojcene aj do 5 rokov ale ruky im neumyju.. nevravim ze toto robia vsetky.. nechcem globalizovat.. bol to len priklad
Ono je to podľa môjho názoru o tom, aby sa matka i dieťa cítili komfortne. Ak sa ti to bude hnusit, tak či tak s tým skončíte veľmi rýchlo. Po čase sa ti aj tvoriť prestane. Ale dala by som tomu aspoň šancu.
Prvú som kojila do 16 mesiacov, potom som otehotnela, tak sa produkcia znížila úplne na nulu a bez problému sa odstavila. Teraz čakám teda druhé a niekedy ma prepadne že joj, možno sa mi ani nebude chcieť už kojit. Sak už som kojila dosť. Miestami som mala pocit, že ma to vyčerpava. Ale miestami mám veľmi dobre spomienky, ako sme si to užili, ako som pri tom čítala knihy, ako ju to vždy ukľudnilo, ako som nemusela riešiť teplotu a sterilitu, no a nadovšetko bol ten pocit blízkosti, objatia, ktorý nevedel nikto iný nahradiť.
Jasné, prvý rok sa od nej kvôli tomu nedalo veľmi odísť, vzdialiť sa, ale tak som nejako cítila, že to tak má byť a užila som si to. Každý sme iní. Zbytočné sú hádky, že či je lepšie UM alebo MM... dôležité je spokojné dieťa i matka.
@silvi300 To vôbec nie je pravda.😀😀😀 Obe dojcene deti v noci pytali "cecok" do 3.mesiaca 1-2x, od 3.mesiaca-5.mesiaca boli dojcene 1x a od 5.mesiaca spali celu noc.
Inak prepac ale nadojcila si ale pises akoby si o tom vedela vsetko. Ano da sa to len netreba robiť zo seba dudel ako je dnes u mnohych matiek "moderné".
nie nie si divná. ja čakám prvé a viem že ho kojiť nebudem. Výhody materského mlieka absolútne nespochybňujem, ale neviem pri predstavíť že mi to malé stvorenie bude ožužlávať bradavky a je mi to vyslovene fyzicky nepríjemné a áno DIVNÉ. Aj moje okolie si ťuká na čelo, že žena sa musí obetovať a bla bla bla bla bulshit. To že s stanem matkou neznamená že rpestanem byť všetko ostatné, čím som bola do teraz....Kto chce kojiť nech kojí hoc aj do 4- 5 rokov, ja sa do ostatných nestarám a taký istý nezáujem očakávam oj od ostatných. S dvoma "kamoškami" ktoré mali takéto názory ze si sebecká, oebtuj sa, chúďa dieťa" a pod som už prerušila úplne kontakt, takých ľudí k sebe nepotrebujem ani nechcem.
@majah212 ja som chcela kojiť ale nebola som taká skúsená a hneď po prvom zápale a neprisaval sa tak som to nechala tak keď sa mi narodí druhý urobím všetko preto aby som kojila lebo stavať kým mu spravím kým to schladim a čo ja viem čo takto mu dám cicik a dobre bude dúfam 🥰😍
Je to každého osobná vec nikdo tá hádam preto nezabije 🙂🥰
Ja tiež kojenie nemám v láske mam druhé dieťa a kojím ale to len preto ze som si povedala ze je to zdravšie ako umelé. Mala ma dnes 9 mesiacov a pomaly keď ustáli mé hrozne noci tak určite prestávam kojiť. Takže ak ty vôbec nechceš nekoj
@zitaje to na čo sú fyziologicky bradavky určené je jedna vec. To co so so svojím telom nechám alebo nenechám robiť je vec druha. To ze ty si sa s tým nestretla neznamená, ze mnoho žien to tak necíti rovnako, ale na verejnosti to nijako neprezentuju presne kvôli takýmto debilnym komentárom. A áno je mi to divne, nevidím na tom absolútne nič krásne ani dojemne 🤷🏼♀️
je to tvoje rozhodnutie, ale kojenie je najprirodzenejšia vec na svete. Benefity prevyšujú jednoznačne.
Je to na tebe. Ja mám teraz druhé 4 mesačného chlapčeka. V pôrodnici som povedala že kojit nechcem a nerobili z toho nič tak bol na UM. Ale asi aj preto že som bola po cisárskom. A nie je to lenivosť ani pohodlnosť. Tie čo si to myslia nech si skúsia chystať všetko ako treba. Veľká pomoc je termoska a tam si prevariť vodu dopredu potom len zmiešas a schladis dáš papať a je pokoj. A čo sa týka imunity tiež by som tomu tak neverila. Kamarátka koníka syna do 2 rokov a je stále chorí, samé zápaly dýchacích ciest a podobne, a moja prvorodený už bude mať 5 rokov a chorá je tak 2x do roka. Aj to je len nádcha . Nič vážnejšie. Je to aj o dobe aká je . Niekedy je doporučené hlavne kojenie potom prejde pár rokov a zas budú všetci odporúčať UM. To nerieš bábo ťa potrebuje kludnu a v pohode a jak taká budeš keď bude drobec na UM sa vykašli na všetkých je to o tebe a drobcovi.
@silvi300 mamicku nenazvyvam lenivou,, len celkovy pristup sa mi zda pohodlny,,, presla som si s tym,, viem,ze kojenie je znacne obmedzujuce,,, dieta nezasyti tak,, ako ked mu zarobis z prasku 200ml... tiez mi nebolo2x prijemne chodit stale poloolecena,, jasne, nemozes si byt ista,, ci kojena dieta zvladne 3 hodinove tulanie po obchodoch.... poznam to,, ale zas,, ved to netrva do osemnastky,, tych par mesiacov by zvladla kazda,,,, i ked strelatla som maminu,ktora mala v kociku prirpavenu termosku s prevarenou vodou, v kosiku hodinu krabicu s UM, odmerkou to hodila do flase a zaliala horucou vodou,,, dieta pilo a matka pokracovala v druznej debates partiou,,, no mozno som narocnejsia na seba i svoje okolie,,, ale ver mi, ze to kojenie, hlavvne u prveho tiez nebolo automaticke,, chcelo urcitu davku sebazaprenia....a hlavne,, chcenia,,,,ale je to individualne,,,chapem.,.,.,, pre niekoho je to dolezite,, pre niekoho nie,,...
prepac, za preklepy.....
@midka ono nie vsetky nedojciace zeny riesia len to aby sa mohli tulat po obchodoch ci pohodlnost.. vsetci automaticky skatulkuju ze sme sebecke, lenive atd.. ja s mojou 6mes zasadne nechodim do obchodnych centier a podobne lebo ani by som sa nevedela na nejake nakupy sustredit - stale by som pozerala do kocika ci je ok a vadi mi aj milion ludi z toho kazdy druhy chrchle.. a zasa dietatu viac prospeje pobyt na cerstvom vzduchu.. 🙂 ja som po sekcii slusala kojenie, moc to teda neslo, dieta bolo malicke s dost vysokou zltackou, spave.. ledva som do nej dostala mlieko cez flasu nie to este z prsnika.. predtym ako sa dieta narodilo som ani neriesila zeby som nedojcila ale cele dojcenie mi tak sprotivila svokra kt sa strasne angazovala do vsetkeho.. ze uz len pri predstave dojcit som mala husiu kozu.. pri UM som bola hlavne velmi kludna lebo som vedela kolko ml som pripravila a kolko mala vypila, kedze pri zltacke potrebovala rychlo nabrat hmotnost 🙂 a teda moja psychicka pohoda o to vacsia..
Na tvojom mieste by som otazku kojenia nechala este otvorenu. Po porode uvidis, mozes skusit, mozno bude ina situacia ako s prvym dietatom a kojenie pojde lahko. Ak sa to bude zase opakovat, tak das umele mlieko a vybavene. Nestresuj sa predom.
Ja som kojila lebo som leniva umyvat vsetky tie flasky a vlacit to vsade.. ked nechces kojit nekoj nemusis to nikomu vysvetlovat

@fridi96 jednoznačne materské mlieko je "preventivka" proti všetkým chorobám