icon

Práce v záhrade počas tehotenstva

zuzula507
10. okt 2021

Ahojte určite máte aj vy svoje záhradky, alebo vaši rodičia, babky, dedkovia..A sadíte si prípadne im pomáhate s úrodou a prácami okolo. Je podľa vás rýľovanie v tehotenstve nejako nebezpečné? Včera sme so synom vyťahovali palice aj paradajky zo zeme no a práce okolo .Bude nám treba porýľovať zem, vykopať zemiaky zo zeme.Záhradu máme s rodičmi doteraz sme stále sadili a robili všetko spolu no oni už pomenej vladzu .Ja som v 15 tt ale vládzem a rada by som to urobila.No niektori clenovia ked poculi ze chcem rylovat a ze som vytahovala palice a este som planovala trosku pokosit ved mam malu 2kg kosacku, poprenasat konare palice na jedno miesto...tie reakcie neboli najlepsie. Nechcem ohrozit babo ale ved nebudem sa premahat, nebudem robit vsetko naraz a ked budem citit ze nevladzem tak nebudem pokracovat ale preco to aspon neskusit a po troske si to porobit co ma bavi + pomozem rodicom.No co hovorite na to vy? Vy to mate v tehotenstve a zahradkami ako?

janinah
10. okt 2021

Rýľovať v 15tt? sranduješ? Netreba sedieť na zadku,len treba rozmýšľať čo áno a čo nie a rýľovanie určite nie,konáre nosiť môžeš...robila som čo som mohla,ale rýľovanie to nebolo.

viestta
Odpoveď bola odstránená
zuvelyn
10. okt 2021

Jedna ti napíše ci ti sibe (vid prvý koment) druhá ze v pohode. Co z toho budeš mat? Rob to co vladzes. Ja som si celu sezonu od jari az do tetaz v záhrade robila kolko som vladala, ano aj rylovala ked som si chcela vysadiť nový kvetinový 10metrovy zahon, aj okopavala, aj hrabala, krhly s vodou nosila, furikala odpad do kompostu, orezane konare ťahala cez pol záhrady, a minulý víkend som zazimovala úžitkovú záhradu (všetko vytrhala, zem skultivovala so storojom, termín mam o týždeň)etc etc.... Keby som sa necítila pri tom dobre tak to nerobím.

mogaa
10. okt 2021

moj názor, tehotenstvo nie je choroba...pokiaľ nič ťažké nezdvíhaš a rylovanie nie je pre teba náročné a nerobí ti problémy, prečo nie? je rozdiel aj rylovanie a rylovanie a aj zem ktorú rýluješ....ale všetko s mierou a rozumom, teda nie že budeš rylovať 2-3hodiny v kuse....

kiki68
10. okt 2021

Pokial nemas rizikove tehu tak kludne mozes rylovat v nejakej rozumnej miere. Ako ja som mala rizikove a strihala som kriky, sadila som veci , plela som bezne burinu. Ako samozrejme rylovanie by s mojim tehu neslo, ale kopec inych veci ano.

zuzula507
autor
10. okt 2021

@mogaa ved samozrejme ze nie 2-3 hodiny ja som myslela napriklad ze si to rozdelit na viacej dni a v kazdy den iba po kusku po par minut nie naraz a pokial by bola zem velmi tvrda tak samozrejme by som sa so toho nepustala a mozno sa mi podari niekoho najst kto by nam s tym pomohol aj ked zatial nieje nikto v okoli no uvidim...alebo ak by som citila ze mi to nerobi dobre nebudem riskovat a premahat sa a pustim sa do lahsich prac

tulipanicek
10. okt 2021

Ja som robila v záhradke všetko a v zime som aj odhrnala sneh. Úplne bez problémov. Robila som, na čo som sa cítila - vyskúšala a zistila či je to ok. Mne neprišlo že by sa niečo zmenilo. Až v nejakom 8.-9. mesiaci som už nevládala nejaké veci ale to hlavne kvôli brusku

denda007
10. okt 2021

No neviem, pri rylovani sa dosť zapája brucho. Neviem či vám to potom stojí za to. Však nejaký susedov syn čo študuje vám to za 10 eur zryluje rád.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
kkovacovak
10. okt 2021

@zuzula507 ty musíš vedieť čo tvoje telo zvládne a čo už nie. My ťa nepoznáme. Jedna by z toho už išla na pohotovosť a druhá by kľudne okopávala pol dňa zemiaky. Niektoré baby trávia celé dni v posilke aj v treťom trimestri a niektoré nevládzu ani dlhšiu prechádzku. Ak sa cítiš dobre tak kľudne rob čo chceš. Každé telo je iné, každé telo je na ineveci zvyknuté.

mareka49
10. okt 2021

Ahoj, ja som pomaha svokrovcom v záhrade a samo telo mi ukázala ktorý pohyb nie.
Teda konkrétne ohýbať sa dole.
18 TT.
Robila som všeličo okrem tých zhybov.
Napriklad som ukaldala drevo, čo sa porezalo ale mala som pomocníka, že som nezdvihla zo zeme.
A ku vyooravaniu zemiakov som sa nebrala.
Mne sa zdajú tie prace s tlakom na bruško riaskanznejsie, aspoň ja som zo tak cítila.
Poryluj 15 min poloskrcena keď veľmi chceš ale myslím, si ze vynechať je lepšie ako robiť na bruško neprimerane tlaky a..
Nájdi si činnosti s iným typom pohybu radsej

zuzula507
autor
Autor odpoveď zmazal
ailiba
10. okt 2021

@zuzula507 ja som tiež robila v záhrade... Ale rob na čo sa cítiš, ak nemáš problémy a vladzes, tak kľudne rob, ale s mierou. Tehotenstvo nie je choroba, ale je to iný stav. Sleduj sa, začni pomaly, ak nič, tak pridaj, ale pri prvých známkach únavy, bolesti radšej prestaň....