Prerušenie tehotenstva v 24. týždni a jeho riziká

lucy218
28. mar 2013

Zdravim vas. Mozno ma niektore budete odcudzovat, ale dufam, ze sa tu najde aj niekto kto ma pochopi.Bola som na amnio a ukazalo sa, ze babo ma cast 18.chromozomu navyse. Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady. Idem dnes na 4D ultrazvuk, a s priatelom sme sa zatial dohodli, ze ak sa tam nic nenajde a ze bude vsetko ok, tak si babatko nechame. ale ja sa bojim toho, ze co ak to tam bude vsetko dobre ale predsa len sa nam narodi babo s mentalnym postihnutim. Bojim sa, ze by som si to dokonca zivota vycitala. Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat. a o tych nemam vela informacii ale viem, ze je tam riziko, ze uz mozno nebudem moct mat deti a ani len netusim ako sa takyto potrat vykonava. Ak ma niektora z vas skusenost s takymto potratom, tak mi prosim napiste. Dakujem ☹

lalinko2010
28. mar 2013

@lucy218 ahoj, odcudzovať ťa budú, ale ja nie, jeden dôvod - mať postihnuté dieťa je na psychiku rodiča, či to zvládne alebo nie, sú kočky ktoré to zvládnu, ale ja by som to nezvládla, ja obdivujem každú mamičku čo má takéto dieťa a zvláda to, ale mám pocit že to zvláda len navonok, lebo v duši sa trápi, že prečo sa to stálo práve mne. takže klobúk dole pred nimi! rozhodnutie je na tebe ako toto vyriešiš, ale s pocitom viny bueš žiť do konca života, lebo dopredu človek nevidí a nevie aké bude to bábäťko. na 4D ti mentálny postih neukáže, takže tam sa dozvieš len či má dieťatko všetko čo má mať. držím palce.
ak ma niekto odsúdi za moje slová je to jeho vec, ale je to môj názor. moja psychika nie je taká silná aby som vládla vychovávať dieťatko čo je postihnuté, aj keď tieto detičky dokážu dať neuveriteľné množstvo lásky.

skeptik
28. mar 2013

@lucy218 Jedna sa o ciastocnu alebo uplnu trisomiu?
Pokial sa jedna o uplnu trisomiu, tak nie je nad cim uvazovat. Len 5% tychto deticiek sa dozije 1 roka a su velmi vazne postihnute.

Riziko, ze "uz mozno nebudes moct mat deti" je zanedbatelne a nesuvisi s potratom. V 24.tt sa vyvolava porod, pre teba to fyzicky bude znmamenat len to, ze si porodila.

emilyz
28. mar 2013

Lucy - aj najlepsie stroje a vysetrenia sa mozu mylit, a Ty by si si to neskor vycitala. Prajem Ti vela odvahy si babatko nechat. Verim, ze to zvladnes. Myslim, ze jeho stratu by si niesla velmi tazko. Pocula som o jednom pripade, ked sa ku porodu zhlukli viaceri lekari, pretoze ta zena mala porodit velmi postihnute dieta a oni sa sli na to pozerat ako na atrakciu. Ta zena sa cely cas modlila, velmi trpela. Napokon sa jej narodilo zdrave dieta...Zjavne sa vysetrenia mylili.

skeptik
28. mar 2013

@emilyz ty si normalna?
@lucy218 ma z amnio potvrdenu trisomiu 18, prosim ta taketo kecy si nechaj do kostola

tea333
28. mar 2013

@lucy218 24tt znamena ze ti vyvolaju predcasny porod, nejde uz o klasicky potrat.
rizika su teda take ako po porode, nie ako po skorom potrate a cisteni

moni35
28. mar 2013

ja Ti len držím palce a prajem vela síl,nech sa už rozhodneš akokolvek!!!určite je to veľmi tažké rozhodnutie,ale určite sa rozdhodneš správne 😉

karolinasustekova
28. mar 2013

@lucy218 prečo niektoré ženy portatia a ani nevedia prečo? prečo iné (poznám osobne!) ani do 7. mesiaca nevedia že sú tehotné (žiadne vitamíny, žiadna kys. listová, brutálne cvičenie, káva) a bábätko sa im narodí zdravé? prečo jedna žena nevie roky otehotnieť a druhej sa to podarí na prvú šupu? (tiež osobne poznám viaceré!)

Asi to nie je náhoda, že???? Nazvime si to osudom alebo Božím riadením..

A Ty máš v sebe TVOJE DIEŤA. 🙂 Nech už je akékoĽvek a bude akékoľvek, je to tvoje / vaše dieťa.. ty mu chceš zobrať šancu aby sa narodilo? príde kedy má a odíde kedy má.. ak sa dožije roka, tak sa dožije roka..

strata bábätka by ťa aj tak bolela.. a nie že by si vyčítala, že si ho chuďatko nezabila a teraz je choré (tie deti netrpia, len ich rodičia a prostredie - pre nich je to náročné..) ale podla mna raz by si si vyčítala že mohlo žiť a nežije..

a ešte jedna vec: Tehotenstvo je jedniné obdobie, kedy sa môže v živote dieťaťa/ človeka niečo pokašlať?!?!! prečo nezabijeme rovno niekoľkomesačné narodené, keď mám detskú mozgovú obrnu, prípadne 5 ročné, keď sa mu zistí leukémia?!?!? V ČOM JE ROZDIEL?

Držím palce! 🙂

zuzka444
28. mar 2013

neviem musis sa prvom rade rozhodnut sama s priatelom...ja tiez neviem.co by som robila keby mi to zistia :(.ale ak je pravda ze taketo deticky sa dozivaju max 1 roka asi by som isla na utp....si myslim ze by som horsie niesla keby mi drobcek umre pred mojimi ocami ;(...je to tazke velmi tazke...nijaka zena si toto nezasluzi..ani babatko samozrejme.ja som tiez velmi slaba ohladom.tohto a obdivujem matky co sa dokazu postarat o postihnute deticky.je to velmi tazke ako.aj po.psychyckej strane ale aj po financnej...vidime rozne priklady modre z neba.vzdy pri tychto pribehoch placem :(.a zaroven velmi obdivujem ale vidime ako sa nas uzastny stat stara o taketo deticky....drzim.ti velmi palceky nech sa rozhodnes hocijako.

lalinko2010
28. mar 2013

@karolinasustekova no ty si svojími slovami podporila mamičku! toto keby mne niekto napísal, tak dovi a dopo. myslím si že mamička je rozhodnutá, nakoľko sa pýtala ako prebieha "potrat". takže nepáš sem takéto niečo : prečo nezabijeme rovno niekoľkomesačné narodené, keď mám detskú mozgovú obrnu, prípadne 5 ročné, keď sa mu zistí leukémia?!?!? Niektoré by sa mali uvedomiť čo napíšu! čo je veľa to je veľa!

karolinasustekova
28. mar 2013

@lalinko2010 nečítaj medzi riadkami, ale všetko:
"Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady"
"Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat.."

chcela názory, keby ju zaujímalo, ako prebieha potrat v 24. týždni tak sa opýta lekára a nie na fóre.

ale NEODSUDZUJEM nikoho kto sa pre potrat rozhodol! ale sú aj iné možnosti a stojím si za všetkým čo som predtým napísala..

hrjanka
28. mar 2013

@lalinko2010 presne som to mala na jazyku. Kočka sa pýta na riziká ohľadom takého prerušenia tehotenstva, priamo píše, nech sa ozvú baby, ktoré také niečo zažili, a už tu máme nezvaných, ktorí len odsudzujú a kritizujú. Rozhodnutie, či si bábätko nechať, je len na nej a jej priateľovi - a verím, že to musí byť ťažké, nesmierne. A tebe @lucy218 držím palce, aj priateľovi. Čaká vás ťažké obdobie, nezažila som to, nemôžem ti nijako pomôcť - len svojou tichou podporou, nech sa rozhodnete akokoľvek

lalinko2010
28. mar 2013

@karolinasustekova pri týchto slovách čo si ty napísala, mi normálne behá mráz po chrbte! do riti! ako môžeš takéto napísať????? do čerta! prečo nezabijeme rovno niekoľkomesačné narodené, keď mám detskú mozgovú obrnu, prípadne 5 ročné, keď sa mu zistí leukémia?!?!? - tieto tvoje slová dlho ja nerozchodím, normálne mi je do plaču z tohto! hanbi sa za tieto slová! ja som tiež niekedy cynik a napíšem čo nemám, ale toto by som nikdy nenapísala. detičky sú úžasná bytosť, ale mať postihnuté dieťa, keď viem že je choré už v brušku a šanca na život je max. 1 rok, a mám sa pozerať ako môže dieťaťko prežíva od narodenia a potom zomrie?

skeptik
28. mar 2013

@karolinasustekova ty mas neuveritelnu "logiku", neviem si predstavit ako vobec zijes na tomto svete, ked ti zakladne ani biologicke ani geneticke ani pravne pojmy nie su jasne, toboz zakladne pravidla spolocenskeho spravania a slusnosti

michalajulka
28. mar 2013

Ahoj. Ja by som Ťa chcela povzbudiť, aby si to nevzdávala a svoje dieťatko nezabila! Naša Miška je zdravučká, ale aj keby to tak nebolo, milovala by som ju rovnako a za nič na svete by som ju nedala. Každé dieťatko si zaslúži šancu na život. Ak by si sa po pôrode rozhodla, že to nemá byť život s Tebou, môžeš sa dieťatka vzdať, napríklad dať ho do hniezda záchrany. Žiť s vedomím, že si zabila svoje dieťatko, a že to dieťatko možno bolo zdravé, musí byť nepredstaviteľne ťažké... Držím vám trom palce!!!

lalinko2010
28. mar 2013

@karolinasustekova aké iné možnosti? dať ho do hniezda záchrany? do ústavu? to je riešenie, nehovorím že je riešenie potrat, lebo nie je, ale keď viem že dieťatko má vývojovú chybu a sú tam aj testy čo to potvrdzujú, lekári sa tiež mýlia, ale aj tak. a čítam aj medzi riadkami, lebo niekedy sa tam viac nájde....

beruska.zuzanka
28. mar 2013

@lalinko2010 vieš, ja nerozumiem Tebe... píšeš, ako Ti je zle zo slov
@karolinasustekova ale sama hneď v prvom príspevku schváliš zabitie dieťaťa...

Ľudia, vy ste nikdy nepočuli, nečítali, nenaštudovali si to, že genetické testy, ktoré sa robia v tehu nemusia a nie sú smerodajné??? Že koľkým mamičkám vyšli katastrofálne a narodili sa im krásne zdravé deti a žiaľ aj naopak?

Ja som tieto testy teraz v druhom tehu odmietla, odmietam sa stresovať a trápiť podobnými vecami, ktorými si momentálne prechádza autorka, pretože viem, že aj keby v tých testoch vyšlo čokoľvek, bábätko by zostalo tam kde má, narodilo by sa, alebo by zomrelo vtedy, kedy má a ja odmietam do týchto vecí života zasahovať, pretože na to nemám právo.

My ľudia si uzurpujeme "akože právo" už hádam na všetko pod slnkom... ale nezabbúdajme, moja sloboda a moje práva končia tam, kde začína sloboda a práva druhého človeka, narodeného, či počatého a čakajúceho na svoju chvíľu... 😉

Autorke len prajem dobré rozhodnutie, nech sa rozhodneš akokoľvek, veľa síl 😉

emilyz
28. mar 2013

Lalinka a skeptik, nerozumiem vasmu utocnemu a sprostemu tonu, kazdy ma pravo napisat, co si mysli, pripadne aj vlastne skusenosti. Skeptik neviem, preco si svoj nazor mam nechat do kostola, je to skutocnost, co som napisala - a viem velmi dobre, co obnasa zivot postihnuteho dietata, nemaj strach. Odsudzujete vy - a to ine nazory, nez su tie vase.

limetka713
28. mar 2013

@lucy218 výčitky asi budú ked by si sa rozhodla bába vzdať ale asi aj vtedy ked si ho necháš..prídu tie otázky typu prečo sa to stalo akurát môjmu dieťatku, atď.. bude to veľká skúška tvojej psychiky a taktiež tvojho priateľa a najbližšej rodiny..úprimne sa priznám ( a možno to bude voda na mlyn pre niektoré žienky tu) že ja som bezdetná takže neviem aké to je mať dieťa..ale asi by som sa rozhodla UPT lebo presne tak ako hovorí @lalinko2010 , ja by som to asi nezvládla.. ale to je len môj názor a navyše, keby som bola na tvojom mieste, možno by som sa na poslednú chvílu rozhodla inak.. v každom prípade ti veľmi držím palce ..hlavne sa rozhodni podľa seba, vypočuj si názory iných ( vrátane rodiny) ale rozhodni sa sama, pretože v konečnom dôsledku budeš s tým dieťaťom hlavne ty..

lucy218
autor
28. mar 2013

dakujem vsetkym, ktore ste mi napisali svoj nazor, uz nech bol akykolkvek. babatko nema uplnu trizommiu 18 ale ciastocnu, cize je vacsia sanca, ze bude zit dlhsie ale bude postihnute. pocula som strasne vela aj o zenach, ktorym hovorili tiez, ze ich dieta bude na 99% postihnute a nakoniec sa narodili zdrave deti. preto neviem ako sa rozhodnut. co ak je aj moj pripad takyto??? to ale bohuzial nikto netusi. ten potrat ma strasi aj preto, lebo neviem, ci mi ukazu to babo a ci ho budem vobec chciet vidiet a rozlucit sa s nim a ako to budem cele prezivat. a netusim ani co s nim spravia, co ho len tak vyhodia alebo co? bude to 24. tyzden. je to uz dost dlha doba, menej by ma to asi mrzelo keby sa to zistilo este na zaciatku, uz sme mu aj meno vybrali. Tehotenstvo by malo byt najkrajsim obdobim v zivote zeny, ale to co prezivam za posledny mesiac, sa neda ani opisat a nepriala by som to ani najhorsej nepriatelke nieco take zazit. Je to pre nas velmi tazke. dufam, ze sa rozhodneme spravne.

lalinko2010
28. mar 2013

@beruska.zuzanka schváliš zabitie dieťaťa - kde to mám napísané?

zuuzika
28. mar 2013

@beruska.zuzanka Testy ktore sa robia v tehu nie su geneticke takze samozrejme ze su casto skreslene. Geneticke testy sa robia z plodovej vody a tie su fakt presne a ona bola na amnio...
Ja len tolko k tomu...A prajem spravne rozhodnutie lucy218.

skeptik
28. mar 2013

@lucy218 Najlepsie ti bude vediet poradit lekar. Pytaj sa, pytaj sa a este raz sa pytaj. Chod za genetikom, snaz sa zistit najviac.
Takisto sa chod poradit do konkretnej nemocnice, kam planujes ist a preber s nimi vsetky zalezitosti ohladom vyvolania porodu a ako si to predstavujes. To je vsetko na tebe a konkretnom zariadeni ako sa dohodnete co sa tyka porodu.

mystery1
28. mar 2013

@lucy218 ahoj určite by som išla na 4d tam ti predsa povie lekar ako na tom dieta je co sa tyka vrodených porúch organov...neviem co znamenak by som sa ai a ciastocna trizomia 18 lebo viem ze s celkovou sa neda zit viac ako 28dni.Ak sa rozhodnes pre potrat musis klasicky rodit ja by som to nezvladla lekári to tak vymysleli určite preto aby sme si to dobre zvazili.Nasla by som si co najviac materialov o tejto diagnoze,aby si sa vedela spravne rozhodnút. Ja som bol na amnio s 2.dcerou a ked som videla ako nase plodove vody hadzal lekar do kufrika a pytal sa sestričky toto bola ktora?tak ani tomu neverim.otvorene sa ho pytali baby či moze amnio klamat mylit sa.Ziadny lekar to neprizna ale vymenit ich moze hocikto preto by som urcite sla na utz...Lebo keby som zabila svoje zdrave dieta tak by som sa zosypala...Ja sobne mam dieta s DS a ziadne vysledky mi to neukazali ale vnutny pocit je najlpesi indikator a to ti potvrdi vela ludi vedela som ze nieco nebude asi v poriadku ked so cakala 2. od prveho dna som vedela ze vsetko je ok aj bolo.Dolezite je ako sa rozhodnes ty, a aky je tvoj priatel rodina....A kazdy sa hlavne zmeni ked to dieta vidi, zacne ho lubit je to ine ako ked ti lekar chladne povie co mu mozno bude a vobec to tak nemusi byt, aj mna dost strasili co vsetko malej bude a z toho asi z celej strany mala nejake naznaky 2diagnoz a mentalne postihnutie takmer ziadne

janinah
28. mar 2013

@lucy218 píšeš,že nevieš ako sa taký potrat vykonáva,ja viem,tak toto si zisti u lekárov,lebo ja by som takého niečoho nebola schopná..moje posledné teh. bolo v mojich 42r. takže tam riziko bolo,ale vedela som,že donosím akékoľvek dieťa,mám krásneho zdravého syna už má 7r....nemôžeš dopredu vedieť aké dieťatko to bude,nemôžeš dopredu vedieť ako to budeš zvládať,ale matka vie v sebe nájsť obrovskú silu,ak ide o jej dieťa...ak mu nedáš šancu,tak nedáš šancu ani sebe a budeš žiť s pocitom"!zabitia" do konca života...Boh presne vie prečo nám posiela deti aké nám posiela....

mystery1
28. mar 2013

@skeptik 😀 lekar ti poradi???lekar ti neporadi. nikdy oni sami nic nevedia a na tej genetike je to zalostne...povedia ti akurat co si pamataju z pred 30rokov ked chodili do skoly nieco matne z knizky aby neboli za hlupych nakoniec ta este dobre vystrasia a povedia vsetko najhorsie a este nieco navyse aby nahodou nieco nezabudli...a somozrejme povedia ze je to na tebe a 100%je len amnio ale ved keby ich nahodou niekto vymenil tak za to nikto neberie zodpovednost ved to sa stava

mystery1
28. mar 2013

@lucy218 chapem ta. chod na to 4d urcite ak sa rozhodnes predsa ist na potrat mozes mu aj normalne urobit dostojny pohreb drzim palce nechsa rozhodnes akokolvek

lujza123
28. mar 2013

@lucy218 mas to velmi velmi tazke. Najhorsie na tom je ze mas v rukach tu moznost rozhodnut sa...myslim ze budes mat obrovske vycitky ked pojdes na potrat, ta otazka ze co ak bolo zdrave tam bude asi stale, pripadne ta otazka ze co ked by nebolo az tak postihnute, ze by napriklad iba skulilo alebo malo razstep pery, vady ktore sa daju velmi lahko napravit... a ta druha moznost ze sa narodi tazko postihnute dietatko ktore bude prezivat, to zufalstvo rodicov ze mu nemozu pomoct....
Neviem niekedy mam pochybnosti ze ci su tieto testy na nieco dobre...presunut tu zodpovednot a moznost rozhodnut sa ci nechat zit alebo nechat zomriet do ruk zeny je velmi nefer

brunko
28. mar 2013

@lucy218 prečo by ťa mal niekto odsudzovat? Ved je to tvoje dieťa a z tvojho prispevku som pochopila, že ťa to velmi trápi, je to velmi ťažké rozhodnutie, ale je to len na tebe. Sama neviem ako by som sa na tvojom mieste rozhodla. Prajem ti vela sil a nevšímaj si negativne reakcie.

lucy218
autor
28. mar 2013

bola som aj pri geneticke, ale ta ku ktorej ma poslala moja gyn. mi je nesympaticka od prvej chvile. isla som k nej kvoli tomu, ze mi vysili zle vysledky najprv na dawnov syndrom. Od zaciatku ako som k nej dosla, nedavala nasmu babatku ziadnu sancu, ze moze byt zdrave, tlacila ma do amnio, chcela aby som tam isla hned a teraz ked sa to vylucilo a potvrdil sa ten 18.chromozom tak sa ma hned pytala, ci som rozhodnuta pre potrat, lebo mozem ist hned, ale ak nie tak si mozem pockat na dalsie vysledky ale ze to uz mi ich neoznami telefonicky ale musim prist osobne a aj s definitivnym rozhodnutim. spravala sa k nam strasne necitlivo a rozpravala len to najhorsie co sa dalo. a ked som sa tam z toho vsetkeho nakoniec zlozila a rozplakala sa, tak povedala priatelovi, ze musim byt silna a nemozem takto reagovat.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre