Strašne sa bojím nástrihu
Ahojte,
dnes v noci nechápem prečo, vôbec nemyslím na pôrod, ale sa mi o ňom snívalo a normálne mi je z toho celý deň divne. Začala som sa ho strašne báť a neviem sa tohto strachu zbaviť. Dá sa povedať, že viac sa možno bojím nástrihu, ja ho nechcem, čo som študovala, tak niekedy ho vôbec nie je treba, nastrihávajú len preventívne. Máte niekto skúsenosti s tým, že vás nenastrihli? Veľmi sa mi to prieči a budem sa cítiť zmrzačená a to nevravím o tom, že sa bojím bolesti zo zašívania, nechcem to! Keď budem na tom trvať, ale naozaj že prísne, vyjdú mi v ústrety? Ako samozrejme, keby videli, že bez nástrihu to nepôjde, tak čo mi ostáva, ale nechcem to len tak preventívne, keď to možno ani nebude treba. Neskutočne sa toho bojím a dnes celý deň na nič iné nemyslím. Aj som sa o tom bavila s mamou, ale nepomohlo, ja ten nástrih proste nechcem. Inak budem rodiť doma.
mozno off topic, ale mne kamaratka povedala, ze spravnym dychanim sa da porodit dokonca bezbolestne 😲
ja som bola tiež nastrihnutá- ani som nevedela kedy, lekár to urobil na vrchole kontrakcie, takže vtedy som absoutne nevnímala inú bolesť ako tú z kontrakcie. To je ako keď ti niekto dá facku a zároveň vytrhne vlas- ani nevieš, že ti ho niekto vytrhol 🙂
A osobne som radšej, že ma nastrihol lekár, lebo v prípade ako moja známa, že sa potrhala až po zadok a potom z toho mala ešte ďalších pár týždňov problémy pri sedení- viac menej kojila zo začiatku len v ľahu...a ja som síce cítila tiež po zašití miernu bolesť, ale dalo sa to zniesť natoľko, že som už v ten deň sa normálne hýbala, sedela...dá sa to... 🙂
Ja som tiez bola nastrihnuta a vobec ma to nebolelo ako keby som to tam mala umrtvene len som citila ako sa mi tam rozlieva tepla krv 🙂 ale bolest absolutne ziadna!
Ja som dopredu nic neriesila, az na porodnej sale na zaciatku porodu som povedala porodnikovi, ze si nezelam nastrih, len v pripade nutnosti a naozaj nebol potrebny, dcera bola malicka, islo to hladko a po porode stacili 2 stehy, ani som nic necitila. A podla skusenosti mojich znamych, co boli aj viac zasivane, tak to sitie uz ani nevnimali po tom vsetkom, co tomu predchadzalo.
To je zaujimave, ze na SK robia nastrih 'preventivne' skoro kazdej rodicke. Zda sa mi to neskutocne, ake ukony sa tam robia vraj ' preventivne'...Viem, ze niekedy je to treba urobit, ale urcite nie skoro kazdej rodicke preboha!
Ja som nastrih absolutne nemala, ani som si ho nezelala, ani im tu nenapadlo mi ho urobit ' preventivne' . Moja midwife mi hradzu pocas fazy tlacenia pridrzovala tak, ako by to mohli aj na SK sestricky zvladnut, keby mozno chceli...a vysledok bol taky, ze som nemala nic natrhnute...vsetko bolo absolutne v pohode. Niekedy sa mi oci obracaju stlpkom, ked citam toto forum, co vsetko robia pri porodoch ' preventivne'....Mne sa skor zda, ze namiesto kludneho porodu, ktory by mal byt uzasnym zazitkom pre matku a dieta, si z toho ti lekari urobili zavody...len aby bol porod co najkratsi... 😒 Dost mi je z toho pristupu smutno ☹
Ja som si svoj porod vychutnala maximalne....bez ' zavodov' o najkratsi cas, bez nastrihu, bez oxitocinu, bez epi...no najma v kludnom prostredi, kde ma nikdo nesuril a nehovoril mi, kedy mam tlacit, nik mi netlacil na brucho, atd. A tym padom bol moj porod nadhernym zazitkom, ktory by som naozaj priala kazdej mamicke. A najma by som priala kazdej buducej mamicke to, aby sa na porod tesila a nie sa ho bala prave kvoli roznym 'prevenciam.' (pisem teraz o tych, ktori maju alebo mali bezproblemove tehotenstvo. Samozrejme v urcitych pripadoch su prevencie nutne, ale o tom som teraz nechcela pisat). Prajem nadherne tehotenstva a porody vsetkym buducim mamickam 🙂
Ahoj ja som rodila pred troma mesiacmi svojho druheho syna tak isto som sa bala nastrihnutia kedze pri prvom na sili od hlavy po pety,takze pri druhom som nechcela ked som uz isla rodit tak som povedala dr.ze ak sa da bez nastrihnutia a ona my povedala ze vescinou to ide bez nastrihnutia a ze ona sama nieje zastancom nastrihovania trosku to tam dole pomasirovala a porodila som uplne ze super a mala som iba jeden steh aj to co my trosku praskol ten predchadzajuci s prveho porodu takze kludne povedz dr. ze nechces nastrihnut a oni to musia akceptovat 😀
Citala som o nastrihu, su pripady, kedy zenu nenastrihli a potom mala tak natiahnuty otvor do posvy, ze to bolo neesteticke alebo natrhnuty co zasivali..
Radsej chvilku pokrvacat, nechat to zahojit a mat pokoj 😎
Tak hlavu hore, vela sily!
Ja mám 3,5 ročného syna, a teraz keď som znova tehotná pýtala som sa doktorky, nech sa pozrie v papieroch či mi robili vôbec pri 1 pôrode nástrih, lebo si nepamätám. Povedala že áno, žena je tak zamestnaná pôrodom, že málo kedy to cíti. A keď ťa lekár dobre zašije žiaden veľký otvor ti nehrozí.
nebudes ani vediet kedy Ti ho urobili🙂
ja som sa toho tiež veľmi bála a ani som nevedela kedy mi to nastrihli. O zašívaní ani nehovorím - keď prišiel dr. že ma ide zašiť tak som dostala panický strach že čo to bude za bolesť - rozprával mi čo a ako sa to robí že o chvíľu mi prinesú malého a pod. a hneď na to že hotovo - absolútne som necítila že mi niečo robil, som si myslela že si robí srandu.... čiže sa nemáš čoho báť, budeš taká rada že to máš za sebou že ani nebudeš vnímať čo ti robia 😀
ja sa este viac jak nastrihu bojim natrhnutia
posledny tyzden ma chyta taky strach z porodu ze rozmyslam ci sa da zariadit porod cisarskym...
@andrea129 mas asi troska mylne info, nastrihy sa rozhodne preventivne nerobia!
@kriketa rozumiem ti
mala som nástrih pri prvom pôrode. Ani som o ňom nevedela, musela som sa spýtať, či ma nastrihli, bola som presvedčená, že nie 😀 , dokonca ani po pôrode som nemala bolesti.
Ale celé roky po pôrode som mávala pri ms bolesti v rane, veľmi nepríjemné to bolo. 😒
Odporúčam ti pozisťovať trošku po okolí, ktorí lekári viac používajú rutinu, ktorí sú skôr naklonení novotám. Neviem, kam sa chystáš rodiť, v MT som rodila u MUDr. Biringera, napriek tomu, že som mala extrémne veľké deti, zvládli sme to bez nástrihu. 🙂 presne mi povedal, kedy mám počkať s tlačením, snažil sa chrániť hrádzu. Aj keď každý pôrod je iný, samozrejme.
@amouramour Mozno ze mam mylne info. Ja len hovorim na zaklade toho, co tu citam a takisto na inych strankach, kde bolo viackrat spomenute, ze nastrih urobili pred porodom automaticky...(to sa mi nezda fer voci rodicke). A takisto k otazke, ze sa autorka boji nastrihu (tiez spomina, ze nastrihavaju preventivne, cize mozno ocakava, ze automaticky)...Nehovorim, ze to je vsade, urcite nie 😉
@andrea129 to nie a pripocitaj, ze ti to pisu zeny neodbornicky, ktore nevedia adekvatne posudit ci to potrebne bolo alebo nie🙂
@kriketa ahooj...pocuj nastrihu sa bat nemusis, pretoze naozaj vobec nie je citit! Ale pokial budes velmi trvat na tom, aby ta nenastrihli, daj si to do porodneho planu a mali by ti vyst v ustrety!!! Ja som bola nastrihnuta, neriesila som to nejak velmi..kamoska to velmi riesila, dohodla si podmienky aby ju za ziadnych okolnosti nenastrihli a tak sa dotrhala, ze ju sili dve hodiny...rodila mesiac po mne a do dnesneho dna nemoze mat sex, pretoze ju to vraj este stale boli a to je tomu 5 mesiacov..ja som po mesiaci fungovala uplne ok..teraz uz ani neviem a ani nevidim, ze nejaky nastrih bol 😉
@freyjanr neblazni ani nevies o co by si prisla..je to makacka, ale to co pride po tom..to je stokrat lepsie a vsetko ti to vynahradi naozaj...ja som nad tym voolakedy tiez uvazovala a teraz ked sa spatne pozriem, tak som uplne stastna ze som mala prirodzeny porod tak ako to ma byt..prisla by si naozaj o vela! A neoboj sa nase tela su urobene tak, ze to zvladnu 😉
Moja kamarátka ide teraz v UK rodiť každú chvíľu. Tak som jej písala, že odporúčam ten vankúš s dierou v strede, ktorý po pôrode veľmi pomôže, aby sedenie nebolelo. Ona mi odpísala, že sa tam už nástrihy nerobia. Vraj zistili, že keď sa to prirodzene roztrhne, lepšie sa to hojí ako keď sa to nastrihne. A väčšina dievčat sa neroztrhne, že je to ojedinelé. Takže v UK je to po novom vraj takto.
Mne ho ešte pred 13-timi robili automaticky, ale vôbec to nebolo cítiť. Hrázdu prestrihujú, až keď je úplne napnutá a spôsobí to, že to vôbec nebolí, dokonca veľa dievčat to ani nevedelo, že nastrihávali.
Určite sa popýtaj v pôrodnici. Napríklad mňa sa pri druhom pôrode pýtali, ako si predstavujem pôrod, aby sa vedel personál prispôsobiť a tiež, či nemám špeciálne požiadavky.
@freyjanr Ak ti môžem poradiť, nechci dobrovoľný cisarák. Porovnaj si rez pri sekcii a nástrih pri normálnom pôrode. Lebo tu nejde len o teba, ale potom aj o bábo. Ja som mala nástrih, plus hemoroidy a bolelo (myslím stav po pôrode) jak "sviňa". Ale prešli 2 týždne a bolo dobre. O malého som sa normálne starala, trošku problém so sedením, ale dalo sa. Videla som babu po cisaráku... ani chodiť, vstávať zo sedu, malé dvíhať, kojiť - všetko bol problém. Nemenila by som. A vieš čo ma najviac dojalo? Že som si syna vytlačila sama, nie operácia. Toto píšem pre situáciu, keď sekcia nie je potrebná 🙂
@kriketa ak s nastrihom nesuhlasis, existuje uplne jednoduche riesenie: do informovaneho sushlasu napises "nesuhlasim s nastrihom hradze za ziadnych okolnosti" a mas vystarano. Takto by si mohla lekara zazalovat, ak by ti nastrih spravil, a vysudit od neho odskodne. Zo zakona mas pravo odmietnut AKYKOLVEK ukon pri porode a ak ho odmietnes v informovanom suhlase (ktory ti musia dat podpisat v kazdej nemocnici), je to zavazne pre kazdeho, kto ti poskytuje zdrav. starostlivost, na rozdiel od porodneho planu, ktory je len zbozbym zelanim rodicky a pre lekarov je nezavazny.
@mracik ake velke deti si mala ak možem vediet?
@stanislava2 okolo 4400 mali posledný traja, všetci bez nástrihu 😉
nastrih pri tej bolesti ani nepostrehnes, zosivanie tiez necitis, lebo to mas umrtvene. Vzdy je lepsi nastrih, ako by si sa mala roztrhat sama. Aj ja som sa ho strasne bala, ale mna uplne zabili tie kontrakcie, samotne vytlacenie a nastrih bol pre mna uz len prechadzka ruzovou zahradou 🙂
@kriketa ahoj, neboj sa...mne to vysvetlili, tak ze: nastrihava sa tkanivo a nie koza a tym padom to neboli. Ja som to zazila a ani nastrih, ani sitie som absolutne neregistrovala. Je lepsie, ked sa nastrihne ako roztrhne - ani to neboli, ale potom ta "rana" je väcsia aj to hojenie dlhsie. Je pravdou, ze moj prah bolesti je posunuty a moj pôrod prebiehal velmi dobre a rychlo, ale neobisli ma ani bolesti, ani nastrih ani sitie, atd...
Moj typ do buducna: nedavajte si zistovat aky maly cloviecik sa vam narodi - niekedy zenska zvedavost je silnejsia a intenzivnejsia ako strach, obavy ci bolest...ja som sa strasne tesila kto to pride na svet a predstavovala som si to babatko...Vzdy treba mysliet pozitivne a tes sa na svoje krasne zdrave babätko!!! Aj tak na stastie, na bolesti zabudame a ostavaju len tie pekne spomienky 🙂 Neboj sa! Drzim Ti palceky! 🙂
ci ta nastrihnu alebo sa sama roztrhnes,nebudes to vobec citit,lebo to bude dole vsetko znecitlivene.Nemas sa coho bat!! Ja som z toho mala tiez vacsi mindrak ako zo samotneho porodu a prezila som 😉
No vidim, ze je tu kopec stran popisanych, tak pisem hned na uvod, pridam len svoju skusenost, necitala som nikoho prisevok. Ja som sa tiez bala hrozne. Nakoniec som sa na MK docitala o epine, kupila si ho a to ma psychicky ukludnilo. Porodnikovi som povedala, ze ho pouzivam, ze nechcem nastrih, povedal, ze nestriha len tak a ziadny nastrih ani sitie som nemala.
no zeny..ked to tu tak citam zo zvedavosti, tak normalne mam strach ist rodit!Mam to sice este velmi daleko ale normalne sa zacinam bat!Ja si to ani predstavit neviem...Mam strasne nizky prah bolesti tak som hrooozne zvedava ako ja ten porod prezijem!

a teraz cakame druhe babo,idem sa tiez poradit s mojou zenskou lekarkou,a ked nastrih bude treba,tak si ho opat necham urobit,lepsie ako byt dotrhana,a trpiet v bolestiach..aj ked ponastrihu a po siti to taktiez pobolieva...ale urcite menej,ako podotrhani 😉 aspon si myslim