icon

8 mesiac tehotenstva. Už to asi nevydržím

ewka0012
2. nov 2011

ahojte baby,chcela by som tu zalozit taku diskusiu pre tie co su na to ako ja.som v 29 tyzdni,zacinam osmy mesiac.cakame chlapca,od zaciatku hrozne priberam aj ked som vzdy bola chuda,uz som pribrala 20kg aj ked mam pohyb a vela nejem.glukozovy test vysie velmi nizky takze sladke mi prikazali jest.zacali sa mi robit aj strie na zadku a stehnach.cele tehotenstvo dost zle prezivam,mam pocit ze to nevydrzim,je tu niekto ako ja?na zaciatku som nezvracala,ale zle mi byvalo,palila ma zaha,mavala som hrozne migreny.do toho stresy okolo svadby.teraz sa zasa ideme stahovat aby sme uz s malym boli vo svojom.mavam aj zapchy a hemeroidy ktore praskaju a krvacaju.tecie mi krv z nosa.v praci som uz nezvaldala a dva tyzdne som PN.27.11 idem na matersku.pripadam si velka,tazka,nepritazliva,som cela opuchnuta akoby sa vo mne vsetka voda zadrziavala.mavam depresie zo svojej vahy.mam pred sebou este skoro tri mesiace a neviem ako ich vydrzim.najhorsie su problemy s klbami,mam hypermobilny syndrom,moje klby asi nezvladaju tu vahu.velmi ma bolia ramena.zacalo to lavym,a uz boli aj prave.ledva zdvihnem ruky.je to asi kvoli spanku ze raz spim na jednom raz na druhom boku a som taka tazka.bola som aj u ortopeda,ale ze teraz nemozem nic uzivat,ani obstrek mi nemoze dat.len nejaky krem mi dal,ktory nepomaha a nahrievam sa vyhrevnym vankusom.posledne dni velmi zle spim,nemozem sa ulozit kvoli tym ramenam,velmi sa potim,som smadna stale,potom cikam stale,snivaju sa mi hovadiny a maly do toho stale kope,ma zo mna boxovaci mech.viem ze to vyzera ze sa len stazujem,ale ja uz neviem co so sebou a ako to mam vydrzat do konca....maleho moc lubime a tesime sa na neho.len mam hrozu ked zase pridem na poradnu a zase mi vynadaju ze som za mesiac pribrala 5kg a neviem ako to mozem ovplyvnit.a to este nespominam nalady,z nicoho nic placem,som smutna,nemozem sa uz na seba pozerat a tak.je to vsetko normalne?

ewka0012
autor
7. nov 2011

caute baby takze tento stvrtok idem na poradnu a uz sa neviem dockat ako mi sestricka zase vynada ze som za mesiac pribrala 5kg!!postazujem sa doktorovi a uvidim co povie.lebo uz sa mi to nezda normalne,ked som zo zaciatku priberala postupne mesacne nejake dve kila a zrazu pat za mesiac a stale som smadna ako tava,topanky uz ledva obujem,prsty na rukach mam hrubsie ako moj muz a stale ma az obari horko a strasne sa potim,mala to niektora z vas?este sa mi v noci stalo ze som dostala strasny krc v bruchu a maly zacal hrozne kopat,neviem ci to bola nejaka kontrkcia alebo creva.lebo ma stale nafukuje nech jem cokolvek.citala som ze uz mozem mat tie preporodne kontrkcie ze to je ok len neviem ako to mam rozoznat ci to boli oni alebo moje travenie

tina7729
7. nov 2011

@ewka0012 ahojko, ja to mam podobne,sice este som len v 12týždni ,ale samý stres,nervozita od zaciatku som na PN tiež bývam dalej od mojich blizkych,takze som tiež skoro stale sama a to ma strasne ubíja ,nemam sa ani s kým porozpravat o mojich pocitoch. namiesto toho aby som sa tesila a vychutnávala si tehotenstvo,tak je to akoby nocná mora ☹ je mi to blbe pisat co si možu iné zienky pomysliet,ktore sa tesia že budu mamickami,a ja tu pisem ze je to pre mna nocna mora. ☹ a to vzdy som sa velmi tesila,ked jedneho dna uvidim na teh.teste pozitivny vysledok 🙂
aka budem hrda a stastna. neviem preco to tak je,mozem to ja pripisovat mozno nie moc vydarenemu vztahu,aj ked sme obaja velmi chceli bábo,ale od zaciatku tehu sa len stale hadame a vrcime po sebe ☹ proste samé problémy a hadky. vobec niesom statstná. neviem co mam robit. ☹

tehulka21
7. nov 2011

@ewka0012 ahoj ja som na tom podobne..s priatelom sme spolu rok a z toho sa momentalne prehupujem do 33 tt..takze presne viem ako sa citis...tiez som bola chuducka pobehnut mi nevadilo a teraz chodim jak naliaty muflon...v noci zaspavam len velmi tazko.a ked aj koooonecne zaspim tak mi treba cikat...tiez odpocitavam dni aby to uz cele skoncilo..ale co si pisala ohladom toho krču..tak to sa mi stalo asi pred tyzdnom...taka neuveritelna bolest ako by mi maly prisadol vajecnik no neskutocne..v tom momente som zobudila priatela od bolesti nevedela som sa ani pohnut..planujem sa nato opytat v najblizsej poradni...a kvoli tomu ze nemas nic nachystane sa netrap..ja tiez nemam a to ma to moze chytit kedykolvek..mame kocik mame zakladnu vybavicku a postielku..no a ostatne postupne dokupujeme...ja uz nevladzem lietat po obchodoch takze mi nic ine neostava len pomalicky vsetko skreckovat..tak sa pripajam k babam ktore ti radili - neboj sa uz to nejako dokoncime..a ja osobne si dobre rozmyslim druhe babo 😀 😀 😉

ivv
7. nov 2011

kocky to je uplne normalne, ze sa citite ako velryby 😝 potesim vas 🙂 velka cast z toho co si myslite, ze je tuk, je voda v tele. zadrzuju ju hormony, takze ked porodite, na porodnej sale nechate hned osem kil, a postupne bude z vas odchazat aj voda 😉

sante81
7. nov 2011

baby, uzívajte si tehotenstvo pokial môžete, tu krásnu nudu, ničnerobenie, ked sa vám drobec narodí, tak budete radi že si v pokoji dopijete na obed studenu rannu kávu. a kila navyše pôjdu dole, ja som pribrala cez 25kg, a to som zila zo vzduchu, ale lepila sa na mna všetka voda ktoru som vypila. po pôrode som nechala v nemocnici skoro 13kg a za 3mes som mala navyše len 3kg.

gugu
7. nov 2011

ewka, ....užívaj si to bruško a veeeeeľa oddychuj. užívaj si tú krásnu "nudu". 🙂 viem, vplyv hormónov je veľmi ťažké ustrážiť, ale je tu strááááááášne veľa báb, ktoré by s tebou okamžite menili. ja som dva roky márne čakala na to, kedy budem maminka, skončili sme na umelom a teraz mám krásneho syna. to, že máš toho malého chlapčeka v brušku ber ako obrovský zázrak, vôbec to nie je samozrejmosť. kašli na kilá, odídu, ani sa nenazdáš. a keď ti ten malý človiečik chytí tvár do tých malých ručičiek a povie "ibim ta, maminka"......jáááááááááááááááj 😉

gugu
7. nov 2011

a ešte niečo....skús sa upokojiť. bábo cíti, že nie si OK....či aj preto nemáš tie problémy, že si neustále v kŕči. držím palce. 😉

tina7729
7. nov 2011

ja som teda tiež zvedavá kolko priberiem,ale tohoto sa najmenej bojim,aj ja verim ze tie kila pojdu rýchlo dolu

zbibo
7. nov 2011

@ewka0012
Ahoj, chcem ta len podproit a prikyvnut ze baby maju naozaj pravdu.
Co sa kg tyka, chudsie baby vzdy priberu viac ako pevne, no 20kg, booze co je to?Vies ako pojdu dole?Jedna radost 🙂 Ja som isla rodit mala som 80kg a ked som prisla z porodky mala som 66kg a potom postupne som sa vratila na 59kg, jasne ze budes musiet pre to nieco urobit, ale urcite neostanes s 20kg.
Krasne to pojde dole, tuk mas z toho mozno len 6 kg, naozaj sa neboj, strie vyblednu, nebude ich ani vidno,
Co sa samoty tyka poznam tiez, 9 mesiacov na PN zavreta v byte, ledva som cakala kedy manzel pride domov
Co sa sexu tyka ani ho nebolo tolko co mate vy, mala som rizikove, nepripadalo do uvahy
Od zaciatku som trpela nespavostou takze som sa uz 1 aj pol nevyspala celu noc 😀
Klby boleli ako svina, asi som mala spavat postojacky, o stani ani nevravim, este mi v 16.tyzdni zaviedli stent z mocoveho mechura do oblicky, len sa nepytaj ako a ci bez omrtvenia lebo odpoved je ano 😀 😀 😀 😀cele tehu ma to tam ominalo o cikani a bolestiach ani nevravim, zo dna na den som spuchla ako zaba, kazdy den som horekovala ako to vyzeram, ale vsetci mali pravdu ze to proste úpjde potom dole.
Ver svojmu telo, vie co robi, naozaj.
A presne tak, vsetko to za to stoji, vsetko, je to super ze riesis iba toto, ze neries horsie veci, ze ste zdravi obaja, naozaj je to zazrak.Vela vela oddychuj, myslime si ze to porodom vsetko konci, ale ono to iba naozaj zacina, budes mat so sebou problemy, nie este okolo babatka.
A ak ti manzel vravi ze si krasna, ver mu, je to tak, nevravel by to keby to tak necitil, tvoje brusko je momentalne pre neho to najkrajsie 🙂
Vsetko to zvladnes, uloha mami je zasluzena.tiez som pochopila az potom, ze byt mamou je ten najzasluzenejsi titul 🙂
Strasne ti drzim palce, urcite ti to ide strasne pomaly, sama, ani nikam ist ani nic, vela som citala na internete o detoch, porodoch, pozerala filmy, a tesila sa cez to vsetko, lebpo tiez som si to tak nepredstavovala a tisko som zavidela v dobrom zenam ktore si chodili do robotky a mali zivot ako predtym, ja som nemohla nic, len sediet lezat a priberat.
Ale vies co mam teraz doma?Ha🙂 to najuzasnejsie a najvytuzenejsie chlapciatko na svete ktore neskutocne milujeme a uz sa raz tesim ked pribudne dalsie, byt matkou je uzasneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 🙂Mas pred sebou najkrajsie obdobie v zivote zeny 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂Moooooooooooooc drzim placeky a posielam pozitivnu energiu 🙂

ewka0012
autor
7. nov 2011

@tehulka21 tieto pomenovania sa mi tak pacia 😀 ze naliaty muflon haha.ja si hovorim vagon,veleryba,tazkotonaznik atd.moj muz sa len smeje a hovori ze som krasna..aspon to.a kolko si pribrala zatial?

ewka0012
autor
7. nov 2011

@sante81 to si mala stastie dufam ze tak dopadnem aj ja.zacinam sa pripravovat na to ze potom to bude este tazsie,ale aspon sa budem moct hybat,zohnut,obut ponozky,oholit,obliect normalne a budem mat krasne babo.lebo toto sa uz neda vydrzat,spat aj tak nemozem a nic nevladzem,a nicnerobenie ma zabija lebo som aktivny clovek,chcela by som robit vsetko a nevladzem 🤐

ewka0012
autor
7. nov 2011

@zbibo dakujem tvoja odpoved ma moc potesila a uz sa toho nasho malinkeho neviem ani dockat,som vdacna ze ho mozem mat ved kolke zeny by menili co nemozu 😀 nejako to dobojujeme

mimuska2
7. nov 2011

Ahojte,aj ja som 29tt.pribrala som 10kg a citim to ako by to bolo 50kg.

makmitka33
7. nov 2011

@zbibo musím sa spýtať na ten sten, aj mne ho zaviedli, ale je mi to nepríjemné a odvtedy čúram krvavý moč a stále ho cítim. Bolelo ako hrom keď dávali. Kedy ti ho vyberali?

lehotka
7. nov 2011

ja som pribrala 31 kg 😝 😀 a drobec ma dva a pol mesiaca a polovicu mam dole, takze tak tragicky by som to nebrala 🙂

keira155
7. nov 2011

citam tu ze skoro kazda z vas pribrala okolo 20 kil a viac ...mne sa nedarilo nijak priberat pocas tehu na poradni na mna stale kricali ze namiesto toho aby som priberala chudnem neviem preco jedla som normalne potom som sa zacala napchavat aj ked som nebola hladla 🙂 hlavne aby som pribrala nejake kilecko na viac 🙂 a nic 😒 pocas celeho tehotenstva az do porodu som pribrala 5kg a z toho mala mi vazila 2,80kg a teraz priberam jak svina 🙂

zbibo
7. nov 2011

@ewka0012 nie je zac, dobojujes uvidis, vsetko bude dobre 🙂
@makmitka33 no zbohom, aj ty ho mas?To mi je moc luto, ale ta stala krv v moci nie je ok, nie je to neobvykle ale nie je to ok, no citis to budes dost a stale, ale keby ti to malo robit problemy tak urcite chod na urologiu, nech to pozru.Jeeeezis strasne bolelo vsak?Ale neboj sa ja som 5.tyzden po porode isla na vybratie, je to nic, len na zaciatku pocitis ako to roztiahnu bolest a potom vyberu rychlo ani minutu to netrvalo.

tehulka21
7. nov 2011

@ewka0012 no ja som pribrala zatial 10 kil..ale to som priberala az od nejakeho 4 mesiaca..a kazdym tyzdnom to ide so mnou hore..chvalabohu maly je v pohode uz ma 2 kila..ale este ma caka minimalne 4-6 tyzdnov..no a to bude desneee... 😀 a co sa tyka tych prezyvok...neuveris ale tato ma vola velryba a aby mi toho nebolo malo tak mi tento piatok vytrhli zub..takze sa smeju ze by mali spravit novy film ako vytiahnut velerybe stolicku 😀 ale uz sa u nas striedaju bars jake tie prezyvky..aj tulen..aj bombicka..aj balonik..a najviac sa mi paci ked stretnem spoluziakov a opytaju sa ma co sa mi stalo..ci som zjedla medicimbal.. 😀 ja uz sa na nich len smejem..uz nech "vyklopim" maleho a bude zase zivot fajn :D

makmitka33
7. nov 2011

@zbibo nechali ti to dlhšie ako 3 mesiace? No mne to zavádzali až na tretí pokus a mám to asi 6 tt a stále krvácam, lebo mi zaviedli infekciu a roztrhali tie cesty ☹

evka4
7. nov 2011

@ewka0012 ahoj, ja si myslim, ze tvoje pocity su uplne normalne. podla mna sa len tak hovori, ze tehotenstvo je najkrajsie obdobie v zivote zeny... plati to len pre urcitu cast zien, dalsie to prezivaju podla mna tak, ako aj ty. podla mna je cele tehotenstvo len takou pripravou na to najkrajsie obdobie, lebo to pride az s prichodom dietatka na svet a s kazdym jeho pokrokom...a pre toto sa to oplati vydrzat 🙂
ja som si tehotenstvo tiez neuzivala a to som nemala take problemy ako ty...pribrala som 12kg, ktore ostali v porodnici, strie ziadne, brusko male, ani som nevedela, ze ho mam, pohybovo ziadne obmedzenia, fyzicky som sa citila fajn, ze aj na matersku som nastupila neskor, ako som mala.... a aj tak som si to neuzivala a nevedela som sa dockat dna, kedy uz konecne porodim. cize nemaj ziadne vycitky, ze toto obdobie prezivas tak, ako ho prezivas. si podla mna racionalne zmyslajuci clovek a uz len tie fyzicke zmeny, ktore sa s tvojim telom udiali, ta opravnuju na taketo pocity.
drzim palce, nech ti to co najrychlejsie ubehne 🙂

zbibo
8. nov 2011

@makmitka33 jeeeeeeeeeezis moja to co, to je strasne, kto nemal nepochopi, mala som to od augusta do februara, takze 7 mesiacov, ale take problemy s krvacanim som nemala, chudatenko to co to, dobre ta dojatovali.
Vidim ze cakate Mirinecka, aj my mame, presne po tatinkovi ako vy 🙂
uzivas aspon mega brusnice?

jedna_iva
8. nov 2011

@henulienka tak presne vieš o čom hovorím..vraví sa že každý porod a tehotenstvo je uplne iné ako predchádzajuce...teraz si už kolko po porode???

jedna_iva
8. nov 2011

@ewka0012 neboj sa budeš vynikajuca mamina...myslím si že to všetko prežívaš až takto kôli hormonom...tie dokážu narobiť velke divy so ženou....schudneš to postupne a ver že na rto po porode nebudeš ani tak myslieť,lebo sa budeš starať o malinke..manželovi ver,ked ti hovorí že si krásna...čo maju povedať ženy a baby,ktoré maju postavy od mlada dosť velke a nemozu s tým nič robiť..maju to proste dedične....preto sa pousmej nad tym a ja verím,že ked už nebudeš 2v1,tak sa postaráš aj sama o to aby si vyzerala lepšie..hlavku hore a vypravaj si aj ty sama,že si ako tehotná krááááásna....

rebecca2006
8. nov 2011

@ewka0012 ja ti plne rozumiem, aj ja mám toho po krk, na druhej strane sa neskutočne bojím, e nedonosím, úplne až panický strach z toho mámm, a stále si vravím, panebože, nech aspoŇ 30tt je už za nami, potom by to bábo hádam zvládlo.... Toto je moje 2. tehu,mám doma 2,5 ročného caparta, tak musím okolo neho skákať, fakt nevládzem niekedy, domácnosť v keli, bordel ako v psinci, navariť ešte yvládam, aj vonku s malým chodíme- len som úúúplne hotová z neho, nemúžeme na ihrisko, lebo bude chcieť na preliezky a ja ho nechcem dvíhať pri jeho 15kg, nemôžeme yobrať motorku, lebo bude jazdiť ako Fitipaldi a nezastaví na konci chodníka alebo vletí na cestu- a potom musím brucho nebrucho vyštartovať a zachraňovať syna, včera som už musela volať manžela, nech po nás dojde vone, lebo malý nechce ísť dnu a ja už asi porodím, keď soii nesadnem.....
Depresia jak sviňa ☹
Mňa kilá navyše netrápia, lebo ich nemám, zas som na druhej strane nepribrala a cepujú ma ya to všetci hlavne lekár, tiež sa cítim úplne nepríťažlivá, chuť na sex nemám vôbec a aj sa ho bojím mať, lebo malá potom vždy "zlezie" nižšie a mám pocit, že kadú chvíľu vypadne, tak tak.....
Ale vydržíme, veri mi, kuknem do postieľky, de mi spinká Martinko a poviem si, že je to najkrajšie čo ma v živote postretlo.....

henulienka
8. nov 2011

@jedna_iva už som viac ako štyri mesiace po treťom pôrode a ďakujem, stačilo 😀 Ešte stále sa neviem nabažiť pocitu, že sa viem otočiť na posteli, alebo sa postaviť 😖
Aj ty to máš už čochvíľa za sebou,a potom už bude dobre.... ten posledný mesiac je uf...... najhorší....

ewka0012
autor
8. nov 2011

@rebecca2006 mas to teda pestre,uz pri jednom dietati cakat druhe to musi byt pestre,nejako to dobojujeme ja uz v 30tom tyzdni som,tak uz si len hovorim ze tych cca 8dalsich vydrzim ked som vydrzala 30.chlapi by toto urcite nezvladli preto to boh nadelil nam zenam 😨

rebecca2006
8. nov 2011

@ewka0012 tak tak. držím ti palce, a úúúplne kašli na to, ako vyzeráš, ono sa to potom všetko dá do poriadku, tak po pol roku dieťatka, alebo najneskôr keď ti začne behať, tak kilečká sa sami roypustia a uvidíš, aká budeš šlank a ako budeš dobre vyzerať, 2x denne po 2 hodiny prechádzka, hm, kedy inokedy ako na materskej? Neboj, čas ti zbehne, o chvíľu Mikuláš,Vianoce, hlavne si vychutnávaj,že nič nemusíš robiť 🙂 Večer telkaˇ, seriály, aj cez deň, ak sa ti chce, spi koľko sa ti dá, aspoŇ trošku sa choď oprechádať, nech máš kondičku, najlepšie s manželom, nech nechodíš o večeroch sama, keď sa "dobre" cítiš, tak aj nejaké tehu cvičenie- mne to veľmi dobre padlo, keď som ostala y práce doma, lebo som mala kontakt s ostatnými spoloumaminami čakateľkami. Alebo tento internet, super vecička 🙂 A môžeš už pomaly chystať výbavičku, nakupovať- ak si unavená, tak kľudne cez net, potom poprať, požehliť.... 🙂

munu
8. nov 2011

@ewka0012 netrap sa absolutne nad kilami.. ja som pri malom pribrala 23kg a teraz mam uz len nejakych 6-7 tyzdnov do konca a navyse mam 11kg.. tiez som pri prvom tehu zacinala stihla a mozno preto sa mi to vypomstilo, ze som vela pribrala.. chutilo mi vsetko vratane sladkosti a nevedela som si odopriet.. po tehu som nezhodila vsetko, lebo priznam sa.. nechcelo sa mi cvicit a dietovat, lebo som vedela, ze skoro budeme chciet aj surodenceka pre maleho Matka, tak sa mi to neoplati.. zacinala som s vyssou vahou o nejakych 10kg viac nez pred prvym tehu.. a priberam ovela pomalsie.. este nieje koniec, ja viem, ale vidis to, ako to ide.. a kdesi som citala, ze ak otehotnie stihla zena, tak ze je sanca, ze priberie viac a ked otehotnie taka troska pri sebe, tak priberie menej.. ze telo si vezme naviac co potrebuje a hotovo.. ak sa pozriem na seba, nieco na tom zrejme bude.. samozrejme, nie na kazdu zenu to plati, ale tak aspon na mna to sedi zatial.. a dalsia vec, co sa tyka kadejakych bolesti, upchateho nosa a podobne.. niesi jedina.. ja som na tom podobne.. nevladzem uz ani nohy dvihat, ako ma boli cela panva a nos v pohode, ale akonahle lahnem vecer do postele a skusam zaspat, lebo rano vstavam do prace o 4.30, tak mam nos taky upchaty, ze pokym zaspim, tak stihnem tak 4-hodinovy spanok pocas noci.. parada, ze? a potom chodim unavena a spala by som vsade, kde si sadnem.. ked dlhsie trosku pochodim, nez si mozem uz dovolit, hned ma akoby popichava doslova krcok, co mi tam uz maly tak tlaci.. a naladova sa snazim nebyt, no som aj tak napriek vsetkemu.. a rychlejsie ovela sa dokazem vytocit na prkotinach.. nemozem za to, blbe hormony.. normalne nebyvam takato.. vsetko sa vrati do normalu.. neboj sa 😉 ani ja sa nebojim.. a vahy uz vobec nie.. staci na sebe popracovat trochu po porode a bude to 🙂 vaha je to posledne, co ma trapi.. skor myslim na ine veci teraz, ako porod, ci si dam epiduralku alebo nie.. ci sa maly narodi zdravucky, ci sa aj zdravi vratime z porodnice a budeme cela rodinka zdravi nadalej.. to su dolezite a hlavne veci, postavu si spravis naspat, hlavne nech mate to najcennejsie - zdravie!

henulienka
8. nov 2011

@rebecca2006 úplne ťa chápem, moja dcérka sa práve učila chodiť, keď ja som bola v ôsmom mesiaci --- no bolo to ťažké, ale zvládli sme a už si užívame teraz... teda ak sa dá nazvať užívanie keď začnú škriekať obaja naraz a ešte ani jeden nepochopí, že nemám 4 ruky 😀

munu
8. nov 2011

@rebecca2006 mam presne to iste co ty.. akoby som seba citala 😝 vonku chodim s malym uz zasadne len s manzelom.. obdobie vzdoru u synceka a tehotenstvo u mamicky veru nejdu dokopy, ale tiez si hovorim, ze snad to nejako vydrzime.. sex mavame, ale tiez ako u teba, aj mne maly v bruchu zlezie niekde nizsie a tam je nasackovany chvilu, kym sa zasa vrati naspat.. citala som, ze sex a vobec orgazmus je pre babatko v bruchu uplne neskodny, pokial nejde o rizikove tehu a ze je to pre babo len akoby masaz.. ja sa moc nebojim mat sex.. ak babo zlezie nizsie, tak lezim chvilocku, tak 5 minut a on sa hned vrati naspat. 🙂 bez sexu este budeme dost, kym prejde sestonedelie a kym si najdeme nejaky rezim s muzom pri dvoch detoch.. tak si ho zatial uzivame, kedy sa da 🙂 ale to ako si opisovala, ze na preliezky nemozte, lebo nemozes maleho dvihat vysoko a vsetko to okolo, tak to presne seba vidim.. preto uz zasadne len s manzelom.. ak sa maly niekam rozbehne, tak manzel uteka a ja pomaly dojdem k nim 🙂 a takto riesime ako sa da.. nejako uz len dobojujeme 😉