Kde nechať počas pôrodu 2-ročne dieťa, ak starí rodičia nie sú k dispozícii?
Rodičia mi včera oznámili, že 3 dni po mojom TP odlietajú na dovolenku(pre vysvetlenie, jedna sa o drahú, exotickú dovolenku, takze neprichádza do úvahy, aby ju rušili, či posunuli). Vraj ju majú zaplatenú od júna, od augusta vedia, kedy mám rodit(to sa mi ešte posunul termin o 3 dni skôr, inak podľa MS by som mala rodit v den ich odletu), 1000x sme rozoberali, že má byt u nich moje 2 ročne dieťa počas môjho pobytu v porodnici, lebo chcem muza pri porode a aby tam so mnou aspoň prvé dva dni zostal), nikdy sa ani slovom nezmienili, že plánujú nejakú dovolenku. Beriem to od nich ako strašný podraz, lebo mi to so smiechom povedali, že musím stihnúť porodiť predtým ako odletia a keď som im vytkla, že sme boli dohodnuti a ja som s ich pomocou rátala, tak argumentovali s tým ako sú už stari a chcú si uzivat(užívajú si poriadne, po dovolenkách chodia stále, pomoc od nich žiadna, len po manželovi chcú, aby im posluhoval)... Prvé mimco som rodila 30 hodín a vyse tyzden prenasala, takze som psychicky veľmi rozhodena, čo keď nestihnem porodiť a nebudem mat muza pri sebe. Prvý porod bol narocny, nevedela som dieťa vytlačiť, epidurál mi neúčinkoval, skoro 3 dni som nespala, keby som tam nemala muza, tak neviem, či to zvladnem... veľmi som zvažovala, či kvôli tomu ist do druhého dietata, ale bola som dobre psychicky naladena, lebo som vedela, že tam bude so mnou manzel, aj on sa tesil, pretože porod prveho mimca ho nesmierne emočne obohatil. To dvojročné nie je na mna fixovane, aj za to som bola rada, že to odlúčenie odo mna zvladne.. ale človek mieni, Pán Boh meni... Vôbec neviem, aký mám mat plan B. Svokra má Alzheimera, čiže nie je schopná sa o niekoho postarat, surodenca muž nemá, môj pracuje v ďalekom zahraničí. Ľudia, ktorých by som mohla požiadať o pomoc nemajú buď deti(skusenosti s nimi), alebo suseda má tri male, čiže je rada, že tie tri vôbec nejako drzi pri zivote).
Ako by ste riešili tuto situaciu? Priznám sa, že neviem, či to je hormónmi, ale strašne sa má to dotklo a keď sa dozviem, že má rodičia oklamali a kúpili si zájazd potom, kedy sme sa dohodli, že budú dvojročného strazit, tak všetkým ich známym porozprávam, ako sa hrajú na úžasných starých rodicov a realita je úplne opačná. Inak toto mi spravili, aj keď som bola prvýkrát tehotna, vtedy odisli na dovolenku necelé 2 týždne po mojom porode a kúpili ju 3 mesiace pred porodom. Keby mne dieťa rodi prvé vnuca, tak cucim doma a čakám, či všetko dopadne dobre a či nebude potrebovat s niečim pomôcť a nechodím si uzivat.
@pininka1 A kde mala byt ked dcera maturovala? S nou v škole? Ci? So mnou a ani s nikým z mojich spolužiakov nikto nebol ani z inych tried....
A presne ako pises to že ty mas iný názor neznamena ze inym to vyhovuje inak. A ano ak niekomu nieco slubim tak určite nie falošne-to jedine je na tom divne. Preco to ti rodicia spravili...
Ja som sa nikdy nemohla na nikoho spoľahnúť cca od 16.rokov a na jednej strane som aj rada. Vela ma to naučilo. A zmenit sa to nedalo. Teraz mam vlastnu rodinu a staráme sa sami o seba.😉
Ahoj, prvorodené má krstnych rodičov? Ti sa aj starajú? Ty nejaké kamarátky, ktoré majú deti? Dá sa to vyriešiť aj nejakou zaplateniu opatrovateľkou. Chápem že rodičia boli najlepšia voľba, ale keď majú svoje treba sa vynájsť a nie sa rozčuľovať a škodiť tak babu aj sebe. Áno sklamanie to je veľké pre teba, ale nezmenis to, tak je zbytočne sa rozčuľovať, treba hľadať nové riešenie.....
@pininka1 Aj ja som to mala podobne s rodicmi,ked som rodila(presne na den terminu), isli na dovolenku a este sa moj muz musel starat o ich dom,mali psa,zajaca,sliepky......nepochopim toto nikdy!Ja by som to dcere neurobila.
Ohovoriť rodičov pred známymi,lebo sa "opovážia " ísť na dovolenku a neskáču okolo tvojej rozmaznanej riti? O decko nech sa ti postará muž,neni to ich povinnosť.Ty sa choď liečiť,lebo si chorá na hlavu 🙊
@hindakus u Kocha sa platí za apartmán 1500€ plus k tomu 1400€ za to, že tam vôbec rodíš..Ostatne sumy čo ti boli spomenuté mi prídu zanedbatelne
A odkiaľ si?
Ahojte
1. Pre tie čo tu píšu, že je dospelá a ma byť samostatná.
Jej prvý pôrod bol maximálne vyčerpávajúci a dosť odradzajuci od ďalšie v budúcnosti. Takže jej dobre padlo keď mala pri sebe oporu svojho manžela. Preto i teraz to tak chce mať lebo ma stále v zivej pamäti aké to bolo ťažké a ako ju podporoval muž.
TAK SA dohodla s rodičmi, že jej v deň pôrodu postrazia dieťa. Vtedy už vedeli, že majú zaplatenú dovolenku a nič jej nepovedali o tom, až pár dní pred termínom!Keby vedela o dovolenke skôr, myslím si, že by sa inak zariadila.
Pre tie co píšu, že starí rodičia nie sú povinný starať sa o vnúčatá majú pravdu. Len v dôležitých životných situáciách to padne vhod 😉
2. Pre teba autorka Diskusie
Prvý raz som išla rodiť s mamou a mužom. Neviem načo som brala mamu 🤷♀️ Druhý raz som rodila po 6 rokoch a k synovi prišla v noci svokra. Môj muž si bol so mnou ale kým preparkoval auto lebo zavadzalo pri vchode už som porodila. Bol 10 min. pri mne a ponáhľal sa domov 2h cesty, k nášmu prvorodenemu. Ja sama v poporodnych bolestiach na izbe. No s dobrým pocitom, že ide k nášmu prvorodenemu
Neboj, všetko bude tak ako ma byť. Si silná dáš to aj sama. Určite. Prajem Ti nekomplikovany, rýchli pôrod.
( Skus dalsiu susedu, kamarátku, možno postrážia chlapca.)
Tak prinajhoršom dáš susede postrážiť počas pôrodu , po pôrode pôjde sa starším dieťaťom, veď čo by tam s tebou dva dni v nemocnici robil?
Ako nechápem prečo by tvoji rodičia nemohli ísť na dovolenku.ano mali ti strážiť malú ,ale asi tiež potrebuju a majú nárok na svoje veci. Ty máš od čoho manžela ? Keď chces aby bol pri pôrode tak malú nech niekto známi za ten čas postráži a potom nech sa vráti k malej. Predsa len je tu aj ona a nie len ty a pôrod. Určite to zvladnes a pri pôrode ti pomôže ale má aj prvý dcéru a tá tiež potrebuje lásku je ešte mala
Si neskutočne sebecká dcéra,ohovárať rodičov,lebo ti neskáču okolo zadku,ale idú na dovolenku? ja by som im tú dovolenku ešte aj zaplatila,nech si užijú,100 rokov tu už nebudú....,je to tvoja rodina,tvoje dieťa,nech sa manžel unúva zo zahraničia domov aspon týžden pred TP,ak už nemáš kamarátku,sestru,sesternicu,kolegynu,ktorá by pomohla.Vždy celý život mám niekoho,kto aj o polnoci pribehne,aj ja pribehnem k nemu,ak by horelo...prečo asi to niekto tak má a iný nie a musí rodičov volať ,ak niečo "horí".
Rodicia si to mohli zajednat inokedy ale na druhej strane, ty a tvoj manzel ste sa rozhodli mat druhe tak sa o obe starajte. Mam par dni do terminu porodu a automaticky si muz berie dovolenku k 2 rocnemu a ja budem sama s babatkom v porodnici. Neviem co by tam muz 2 dni robil (novorodenec len spi alebo sa skusa rozkojit) a to idem do sukromnej porodnice s navstevnymi hodinami 9-21 na izbe (resp 1kami,apartmanom). Takze moznost tam je velka. K porodu mozno pojde, mozno nie-ak to bude nadlho, sama ho poslem domov. Nase deti, nasa starostlivosť. Rodicia ma mozno pridu za pobyt na hodku pozdravit.
Máš to trochu pomýlené, ty si si s mužom spravila deti - sú vaše a nie je nikoho povinnosť sa o ne starať.....nikto nebude meniť program len preto že ty chceš aby bol muž pri tebe pri pôrode....a vôbec nie je o čom, lebo rodičia mali dovolenku skôr objednanú ako si im oznámila termín pôrodu.....vôbec nechápem čo ťa rozčuluje, muž ostane doma a postará sa o dvojročného a ty v nemocnici porodíš....pokiaľ ho chceš silou-mocou pri pôrode, zaplaťte si na jeden deň opatrovateľku pre dvojročáka a nech je muž s tebou....nie je povinnosť tvojich rodičov starať sa tvoje deti, je to len dobrá vôla ak povarujú, už vôbec nie aby kvôli tomu menili svoj program.....a k tomu tvojmu prvému pôrodu, že nečakali doma na riti kým im dcéra porodí - prepáč, ale majú svoj život a nebudú doma sedieť na riti a čakať až ty porodíš.....fakt toto nechápem, spoliehať sa na niekoho že mi musí povarovať moje dieťa - o dieťa sa má povinnosť starať len rodič, nikto iný....ak nemôžu rodičia, popros kamarátku, susedu, zaplať na jeden deň opatrovateľku alebo muž nech sedí doma a stará sa o dieťa......
Neviem naco potrebujes muza pri porode.
Radsej nech sa postara o dieta. Pripadas mi ako totalny sebec, nedoprajes dovolenku rodicom a neobides sa bez muza pri porode. Tak to je tazko radit.
Ženy Vy viete čítať s porozumením? Zadavatelka diskusie píše, že sa na tom v pohode dohodli s rodičmi. Ale háčik je v tom, že oni dobre vedeli, že vtedy nebudú môcť a nepovedali jej to,az teraz keď sa blíži termín pôrodu.Ďalej píše, že chodia často na dovolenky......
Preto nechápem prečo dookolo píšete to isté.
A keď sme už pri starých rodičoch..... Aké budete Vy staré mamy keď máte už teraz takíto prístup?
Vyriešila by som to tak, že by som si našla dopredu nejakú opatrovateľku, vysvetlila jej situáciu a čo od nej budem chcieť a postupne ju privikala k dieťaťu aby sa spoznali a dieťa si na tú osobu zvyklo. Počas pôrodu by potom mohla prísť k dieťaťu k vám domov a strážiť. Hotovo vybavené.
@janinah nie manžel je v zahraničí, ale jej súrodenec.
@sapa20 tiež mi bolo divné prečo sa to rieši až teraz, keď od júna majú niečo zaplatené.
Autorka tak musíš pochopiť, že majú iné záujmy bodka....len neviem prečo od augusta do decembra cakali, kým Ti to povedia.Teda, ak sa iba domnievame, že teraz Ti to povedali.inac aké máte vzťahy?lebo mi je divné, že rodičia si kúpia exotiku a vlastnej dcere to nepovedia až po pol roku.
Na čas pôrodu to snáď tá suseda s 3 deťmi zvládne a v pôrodnici budeš sama druhý pôrod nemusí byť tak ťažký x žien to zvladlo bez toho, že 2 dní tam bude muž.Nejakej opatrovateľke hoc aj teraz ju už budeš hľadať by som dieťa 2 dní nenechala.si dosť jesitna aký má zmysel druhým rozprávať ako sa rodičia zachovali?Je to ich vec čo robia nie každý je mama, babka ktorá by sa rozdala
@sapa20 No ale čítame aj sme napisali,ze teda mali hned na rovinu povedat a nie az teraz. Ale asi len oni vedia preco-a ako sa hovori "jablko daleko nepadá od stromu"-ona sa ide zase tiež krásne zachovat-ohovorit vlastných rodicov kade-tade. Takéto sa rieši v rodine a medzi sebou.
Dalej velmi rýchlo moze skoncit aj s CR-tam jej bude muž v porodnici pri porode a prvy den na dve veci.
pozri chapem tvoje sklamanie a to ze si nahnevana je to prirodzene lebo sa stati rodicia zachovali skaredo
ak vedeli od augusta termin a opakovane si im hovorila ze chces aby ti postrazili starsie dieta a len vcera ti povedali ze idu na dovcu je to od nich neseriozne a su nespolahlivi a viac by som sa na nich nespolahla
zariad si to bez nich bez ohladu na to ako to terminovo vyjde oslov susedu prip aj niekoho zo znamych co nema deti ten den dva vydrzi
a starym
rodicommby som povedala ze som sa v nich sklamala ze ti to nepovedali uz davno a muz by im uz poskoka nerobil ak maju ma exotiku nech si zaplatia ak nieco potrebuju ako sluzbu externe
@sapa20 prepáč ale veď rodičia si zrejme neuvedomili presný termín a dostatočne popredu jej dali vedieť , že dieťa jej strážiť nebudú - takže má dostatok času nájsť si za nich náhradu na opatrovanie....veď nerodí zajtra....Rovnako môže porodiť aj 2týždne pred termínom alebo prenášať 10dní,,,,žiadna rodička sa nemôže spoliehať na konkrétny termín pôrodu že vtedy jej musí byť daný človek k dispozícii - lebo to by rodičia mesiac museli čakať či náhodou nezačne rodiť skôr alebo naopak nebude prenášať 10dní....a mesiac si neplánovať žiadny program lebo čo keď náááhodou pôjde dcéra rodiť a oni majú varovať vnuka/vnučku....v prvom rade má svojho muža a ten naozaj nemusí byť pri pôrode, ak na tom trvá má dostatok času nájsť človeka čo jej dieťa povaruje(kamarátka,suseda,opatrovateľka,švagriná....)to nie je že jej to povedali 2-3dni pred pôrodom....povedali jej že vtedy a vtedy odlietajú na dovolenku a nikde nie je písané, že ona neporodí o dva týždne skôr alebo bude prenášať a porodí až keď sa vrátia z dovolenky....
Ja vam neviem, môžte sa zastavat dotyčnej kolko chcete, ale vôbec s nou nesúhlasim. Ohovarat rodičov ze sa nestaraju, to co je? Dievca asi ozaj caka ze jej budu vsetci skakat za zadkom. Moji rodicia odisli na dovolenku hned v den mojho prveho porodu. Iba ma prišli pozriet do nemocky a vecer odchadzali, dokonca aj s mojou sestrou. Ja nechapem ozaj co vsetky co sa jej zastavaju cakaju od rodicov.. Ze budu skakat za zadkom dokonca života? Ozaj rozmaznana truba... Staraj sa sama, rodicia nech si uzivaju ze mozu chodit po dovolenkach... Cele mi to vyznieva ze im zavidis aj tie dovolenky.
@sapa20 a už vôbec to nie je o tom že dieťa sa jej nemá kto postarať - veď má muža...a že chce byť pri pôrode? hold tak nebude pri pôrode a bude varovať ich dieťa.....ale rodičia majú svoj život a žiadať po nich aby si prispôsobovali alebo rušili program len aby mohli varovať vnúča je podľa mňa bezohladné....už len preto že dieťa má aj otca.....
@dori92 ja ju chápem, že čaká pomoc od rodičov, ale nespravili to už prvý x, takže dávajú najavo, že nemôžu s nimi ratat a majú si poradiť.A pôrodom to len začne...s očakávaniami ako budú pomáhať.Neverim, že jedna žena nemá okolo seba kamarátku či blízku osobu okrem susedy s 3 detmi
Muz nech ostane s dietetom,co spekulujes?Na rodiciv sa nehnevaj,tiez by som neostala strazit dieta jed ma otca doma.A naco ti bude muz pri porode a v porodnici??
@silvia3009 Veď to je ten problém že jej sľúbili a odriekli na poslednú chvíľu,keby normálne seriózne povedali že nechcú nemôžu,mohla sa už dávno zariadiť ináč.
@ktochytavzite lebo ona chce😉a aj muž chce byť pri pôrode😉tak račej bude rodičom vyčítať že nezrušia dovolenku, aby im povarovali dieťa🙂
Nezastavam sa, nebránim ju
Každá sme inak nastavená a keď raz zažiješ traumu tak je ťažké sa do toho pustiť znova. Preto chápem, že chce mať pri sebe počas pôrodu svoju oporu, lásku.Samozrejme, že tam nemusí byť ďalšie dva dni.

@pininka1 Napisala som, ze nie je pekne nepovedat na rovinu ze nie a spraviť potom tak ze je to každemu jedno. Ano mas zodpovednosť za dieta. Ale rodi predpokladam dospela samostatna zena. Cize ak raz jej rodičia sa nechcu podieľať na všetkom okolo porodu a starania sa o vnúčata tsk maju na to plne pravo. To akože mam zly vzťah k ludom ked nechcem napr.strazit svoje vnuca kym dcera ci nevesta rodi a potom jej ďalšie 2tyzdne pomáhať? No tvoj názor ti neberiem.