Pôrod vo Viedni a občianstvo dieťatka
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať keď ja mám Slovenské občianstvo a priateľ má Rakúske občianstvo a som tehotná a chcela by som aby malinká mala aj Slovenské občianstvo je to možne aby mala dve občianstva, lebo rodiť budem vo Viedni. Ak áno ako by sa dalo získať? Ďakujem
@marikahor malá ma občianstvo automaticky po Vás Slovenske. Na ambasádu pôjdete s preložený rodným listom tam sú aj dokumenty ktoré musíte vyplniť Váš rodný list, meldezettle aj Váš aj dieťaťa oni najskôr vystavia slovenský rodný list až potom Vám spravia pas ja som išla prvý krát na svk keď mali 4 mesiace

Ahojte.
Mam otazku ohladom kde, co a ako vybavovat.
Ocakavame svojho prveho potomka (ja Slovenka, otec Madar a aby to nestacilo mame trvaly pobyt v Rakusku a k tomu nie sme ani zosobaseny).
Ak tomu spravne rozumiem, drobec moze mat oboje statne obcianstva - kedze po mne ho dostane automaticky a po otcovi ho zdedi.
Ak som sa spravne docitala budeme musiet ist s drobcom na ambasadu do Viedne s na Slovensku prelozenym/ overenym (ma tu niekto nejaku skusenost kde sa to da co najrychlesie porisit?) rodnym listom, dokladmi, Meldezettel, atd.
Na ambasade nam vydaju neviem co za dokument aby sme mohli ist na navstevu na Slovensko k babicke 🙂
A toto iste sa bude riesit na "otcovej" ambasade.
Rozumiem tomu spravne? Ma niekto skusensot?
Dakujem
Majka