Porodnica ma vyhrešila kvôli zvýšenej váhe počas tehotenstva: Ako zvládať obavy z priberania?
Baby ahojte pred otehotnenim som.vazila 75kg/172cm. Hneď ako som otehotnela som užívala Progestanelle takže mi váha sa zdvihla o 3kg.... dnes som v 30.tt a porodnicka ma na poradni vyhresila že som pribrala za celú dobu 14kg. Vážila ma oblecenenu, naranajkovanu, nevykakanu /zapcha/. Bola som z toho v šoku, lebo naozaj sa neprejedam. Vyhresila ma ze 14kg je dosť a ze do apríla priberiem a to už veľmi veľa. Je mi do plaču... neviem co robím zle. Rozmýšľam ze budem chodiť do fitka aspoň na pás alebo čo. Ja sama sa bojím priberania aby mi tie kg nezostali /trpím poruchou/ ale snažím sa stravovať uvedomele. Ďakujem za názory...
Ešte dodám že som mala pred tehotenstvom cca 49 kíl a mám 160cm 😅. Takže áno pribrala som extrémne 🙈 ale veľmi veľa som "nechala v pôrodnici".
Takže nič si z toho autorka nerob, zjavne si natrafila na nepríjemného doktora/sestričku.
Obe tehotenstva som prvych 6 mesiacov priberala ukazkovo podla tabuliek. Posledne tri mesiace som mala pocit, ze priberam aj zo vzduchu. Prve tehotenstvo +20 kg, druhe +25 kg. Porodom isla dole asi polovica. Kym som kojila, kila sa ma drzali. Hned ako som kojit prestala, vaha isla dole. Hoci po druhom tehotenstve to uz bolo tazsie a veru som musela aj upravit jedalnicek. Momentalne vazim menej ako pred prvym tehotenstvom a to sa nijako extra neobmedzujem (a milujem sladkosti) 🙂
Asi riesila tu celkovu vahu, lebo 90uz je dost a este priberies. Kazdopadne, ak vies, ze jes racionalne (a nie za dvoch, ako niektore zvyknu), tak to neries a urcite nie ziadne fitko, ak ai doteraz necvicila. Ja som mala problemy a to som isla rodit s 59kg, cize suhlasim s nazormi vyssie, ze nie vzdy su problemy ala zlak a cukrovka spojene s vahou 🙂
Ja som pri prvom jedla málo, sladkosti vôbec a pribrala som 14kg. Pri druhom som jedla vkuse a pribrala som tiež 14kg, z toho posledný trimester asi 1-2kg. Takže sa mňa to veľmi ovplyvniť nevieš.
@ropucha6 ked mas 172cm, tak 90 kil nie je vobec az tak strasne vela, plus este zalezi od stavby tela.. prirastok na vahe v 30tt 14 kil je uplne normlany, nic nadmerne.. pre to telo a srdce tej 172cm zeny, ktora pred tehu vazila 75kil, je to uplne to iste, ako ked nejaka 50 kilova priberie na 64.. musi sa vysporiadat s rovnakym narastom hmotnosti..
neriesila by som to. Mam zname co su chuducke a fakt cez tehotenstvo pribrali 25/30 kil, a potom sice dajme tomu po roku ked boli v klude zacali a zhodili na povodnu vahu. A mimochodom, pametam si v prvom tehotenstve sa sestricka sekla vo vahe a zapisala ze som pribrala 7 kil od predoslej poradne co je mesiac :D realne to boli necele dve kila ...a doktorka ma pochvalila ze ako som pekne pribrala :D :D :D vtedy som sice zacinala na 53 kil ale aj tak 7 kil za mesiac by bol extrem. A moja dr v pohodke :D mne doma skoro oci vypadli ze aku vahu mi tam zapisala omylom. Takze neriesit blbe poznamky a uzivat si tehotenstvo, vaha sa spravi potom. Nemate 120 kil
Drzost v zdravotnictve uz nema hranice brrr..mala ti odpocitat aspon 2kg ,ked uz bola taka mudra..ak sa citis ok,tak to neries..teraz budes len stresovat vdaka jednej mudrej lekarke ,ktora sa drzi len tabulkami....ja som pribrala vyse 20 kg a nikto to neriesil...pokracuj v tom ako do teraz,lebo len stres ti pritazi a nie par kg navyse ..
by som jej nabuduce povedala,nech sa nauci slusne vyjadrovat a vysvetlovat veci tehotnym mamickam...
@reanda Nadváha alebo obezita môže človeku spôsobiť aj bez tehotenstva kopec zdravotných problémov.
Nechápem ako niekto môže toto obhajovať.
Nadváha a ani obezita nie je zdravá v žiadnom prípade.
Ak ju ty sama máš tak možno pochopíš vo vyššom veku.
Moja teta po cisárskom mala čo robiť, že by jej tuk nepadal na jazvu.
Haha, ja som pribrala 15 kil, este mam 2 tt do porodu....posledby mesiac sa to ustaliko,,neprivrala som nic.
Mam 170 cm. Momentalne 71 kg. Mna naopak sestricka pochvalila, ze skvele vyzeram. Predtym som bola chuda a prepadnuta v tvari.
Twraz to voooooovec neries.
@medda_beda ahoj, váha 75 na 172 je obezita? Momentálne neviem ovplyvniť priberanie. Prikladám aj foto mojich 75kg. Mam siroke boky a zadok už odjakživa. Neboj sama s tým bojujem ale žiaľ neviem ako to ovplyvniť keď sa neprejedam. Na fotke som fotena 2 dní po ocikani testu.
Som na tom uplne rovnako tiez.30tt.a.tiez.13 kil hore. ratam ze.do aprila pojdem cez 20.pri prvej som pribrala 24 nikto nic ani len nenaznacil..sestricku si nevsimaj vobec..
@saxana000 a pred tehu si mala koľko? Ja sa len modlím aby aspoň 10 zostalo v pôrodnici....
mne lekárka povedala že pribrať by žena mala 10 kg,,, ale že ja môžem aj 15 kg - mala som podváhu.
Ja si zas myslím že nie je to len tak pre nič za nič koľko by mala žena pribrať... sú tam zdravotné riziká .
@deti95060810 a vieš mi poradiť ako to ovplyvniť? Nejem pečivo, sladkosti, tučné jedla, dokonca sa snažím aj mliečne produkty jest odtučnené. Dnes mi ani sama pani Dr. nevedela povedať. Nakoľko cez deň neprijmem viac ako 1500-1700kcal. Mam kal.tabulky.
autorka ja som nenarážala na teba.Chcela som poukázať na to, že niektoré ženy majú váhu okolo 90/100kg pred tehotenstvom.
+20/30 kg a už to môže byť problém napríklad pri cisárskom.
Je iné ak žena priberie 14kg z pôvodnej váhy 60kg
Ťažko posúdim tvoju postavu keď ja vážim okolo 58/60kg a som nižšia, cvičím, takže aj moje široké boky a zadok vyzerájú inak.
Autorka nevymyslaj. Ak mas problem s vahou, ries to naozaj po porode. Teraz sa urcite nedavaj do kalorickeho deficitu.
Tak áno, ešte môžes pribrať 10 kg niekto je zavodneny, niekto sa spustí v jedle...ber to tak, že možno to povedala drzo, ale nechce Ti zle.Vela žien sa tých kíl potom nevie zbaviť roky trpia kĺby, tlak, srdce zase nepíšte, že pribrať za 9 m 25 kg je úplne v poriadku.Prvy, druhý mesiac sa vacsinou nepriberie, takže je to dosť na tých 7 m
Na tebe tých 75 kg vyzerá výborne ja mám plus mínus toľko a tiež mi tu už napísali, že mám slušnu nadváhu🙂pribrala som viem, ale vôbec si neprídem objemna a pracujem na tom nech sa vrátim kde som bola.Ak nejes denne sladké, sladké malinovky, hluposti, ale normálnu stravu nerieš to
66-68 som mala.nezvykla som sa vazit a teraz mam skvostnych 81.to.som este doteraz v praci na nohach.v puatok sme.odtancovali do.rana ples pohybu mam dost neprezieram.sa len sa to na mna nejak same lepi.
Má pravdu, neviem prečo si ženy na Slovensku myslia že je normalne počas tehotenstva pribrať 15+ kg. Nie je.
Autorka, aký máš jedalnicek? Stravujes sa vyvážene, robis šport aspoň raz do týždňa? Šport môže byt aj denná prechádzka polhodinová
@deti95060810 prve tehu som zacinala so 60 kilami, pribrala na 70. Z porodnice som sla so 60 kilami, do pol roja som schudla este na 52
@reanda áno ja 😅 dokopy 10 kg za cele tehu . Otehotnela som s váhou pod 60 kg a bum tehu cukrovka ,po porode také opuchy ,že aj tlak sa mi zdvihol co ja som nizkotlakarka. A kamošky "obezne",nič 😅
Autorka ..
14 kg je uplne fajn. Do konca tehu uz nemusíš ani pribrať. Ja som už posledne 2 m asi gram nedala hore a to som mala aj tehu cukrovku . ..absolútne nerieš,že fitko a takéto hlúposti. Pokiaľ si necvicila pred tehotenstvom neodporúča sa prave zacat v tehotenstve a uz vôbec nie vo vysokom štádiu.
@anjelicek26 ona brala hormony. To aj ja som sla hore s vahou uplne strasne a po 2 mesiacoch v nemocnici na prevazne sladkej strave ma este hresili za cukor. Tam fakt kazdy druhy den pribinacik, termix, chlieb so salamou, krupicova kasa, nakyp a lezis s nohami hore... Vlaknina nula bodov.
S prvým som pribrala 20 kg, s druhým už "len" 19. A teraz mám 57 kg aj s topánkami s výškou 167 cm .Je to tvoje tehotenstvo, tvoje zdravie i telo. Nerieš..
Ako ťa vyhradila? Čo konkrétne ti povedala? V prvom rade jej ide o zdravie a bezpečie teba i dieťatka. Váha sama o sebe vie byť veľkým problémom. Ženy majú tendenciu ospravedlňovať svoje nadmerné priberanie v tehotenstve. Veď i tu vidíš, že 20 i viac kg je považovaných za ok. Čiže zamyslela by som sa, ako môžem upraviť svoju životosprávu a si ti to lekárka povedala vulgárnym spôsobom, tak by som ju slušne konfrontovala a požiadala o slušné jednanie.
@anjelicek26
ked spominas tu cukrovku - moja gyn bola v jeden den zufala. Povedala mi - dnes malo 8 z 10 tehotnych tehu cukrovku. Vsetko zeny stihle bez nadvahy. Ja som mala v 3 mesiaci 65kg/175 cm a tiez cukrovku. Poznam 3 zeny tehu s nadvahou a zrovna tie cukrovku nemali. Je to ceke zvláštne. Hovorila, ze velmi vela zien s normalnou vahou cukrovku ma.
@medda_beda ano, tak sa to hovori, tak to tak isto bude.. ze ma clovek ine skusenosti, co tam potom.. mam 46 rokov a nemam ziadne take zdravotne problemy, ani som nikdy nemala, na rozdiel od mnohych inych ludi, ktori nadvahu nemaju.. ale ano, isto to pochopim v este vyssom veku.. az budem mat v devatdesiatke vrasky a sedive vlasy, tak to bude isto kvoli nadvahe 😀 .. lebo to uz tak pri objemnejsich ludoch byva, ze uplne kazdy problem sa zvali na to, ze maju nadvahu.. pri tom ked ma rovnaky prblem stihly clovek, tak su na vine samozrejme ine priciny, ale u tych s kilami naviac moze za vsetko vzdy obezita! 😀

Ja som pribrala pooas celeho tehu 20kg ,ale kila isli same hore. Vecnw sim bola hladná.Neprejdala som sa proste telo priberie kolko potrebuje . Potom to das dole. Terazcsi dôležitá ty a baby