Prirodzený verzus cisársky pôrod
Ahojte, je tu niektorá ktorá mala úzku pošvu a rozhodla sa rodiť prirodzene i napriek tomu???
Mám možnosť rodiť cisárskym alebo prirodzene, ale vraj nastrihu a potrhaniu sa nevyhnem, ale s epiduralkou to zvládnem tie bolesti. Len neviem ktorá možnosť je pre mna lepšia.
Neviem či chcem riskovať potrhanie alebo nastrih až k ri.i s prepáčením a tam dole to už proste nebude ono..
Mala ste niektorá podobný problém?
Autorka, chces mat viac deti ako jedno? Ak ano tak kup aniball a cvic, nechcem spochybnovat doktora, ale nevedel Ti tam vopchat ani prst alebo co... Aj ja som bola uzka a natrhlo ma prirodzene, moj odhad bol ze dost, ale vedela som si hned sadnut aj ked opatrne a do tyzdna kvazi zahojene. Druhe dieta bez nastrihu, psychika v pohode, sak vies do coho ides... Za mna hladaj moznosti ako ist prirodzene.
@elliottka úplne súhlasím, ja tiež nemôžem porovnávať,ale bolesti som mala hrozné a dlho. Na kontrole po 8 mesiacoch mi dr zistila že mám zrastenu maternicu s močovým mechurom, bolesti mám aj teraz, i keď nie až také veľké, hlavne po vymoceni, nemôžem s prepáčením ani tlačiť lebo to bolí. Rodila som prirodzene asi 4 hodiny, no museli spraviť akútnu sekciu lebo malý bol omotany pupočnou šnúrou a začali mu klesať ozvy. Za mňa by som rodila prirodzene, skús aniball a aj masáž hrádze, držím palce
ale nastrih nie je dovod na cisarsky.
Kvôli hroziacej preeklampsii som skončila na vyvolávačke ale skončilo to cisárskym..bolesti minimalne, chodiť som zvládla ešte v ten deň v pohode.. neviem aký by bol prirodzený ale kontrakcie čo som mala boli nič oproti tomu tlaku v hlave, svetloplachosti a dvojitému videniu :D .. keďže podľa internistky je dosť pravdepodobné že sa to zopakuje tak určite chcem aj druhú sekciu ... kamoška čo rodila v ten istý deň akutnou sekciou v pohode chodila na druhý den, a kamoška čo rodila deň predtym prirodzene skončila úplne dotrhana a problém s chodením mala ešte aj pri odchode z pôrodnice ...ono je to rôzne...
Ahoj, ked mozem povedat za seba, tak poviem ze nie je sekcia ako sekcia. Aj to je dost individualne, tak ako prirodzeny porod moze byt bez komplikacii a moze sa skomplikovat. Prvu sekciu som mala akutnu pri nepostupujucom porode, spinalkou, jedna kanyla, na druhy den ma postavili na nohy, previezli na sestonedelie a uz v ten den som mala dieta pri sebe a celkom som bola spokojna. Druhu sekciu som mala teraz planovanu kvoli placente, v celkovej, 4 kanyly, na druhy den som ledva vstala z postele, nebola som schopna postarat sa o dieta, este par dni som mala nizky tlak a citila som sa slaba a unavena, este doma som tyzden ledva vstala z postele. Takze je to velmi individualne a neda sa dopredu povedat ake to bude. Ale po sekcii su pravdepodovne komplikacie v pripade dalsich tehotenstiev, takze aj s tym treba pocitat.
Ja mám 2 cisárske. A pokiaľ máš taký problém ako popisujes stojí ti to za riziko že ak to nepôjde, budú robiť akútny cisársky a ty sa zbytočne budes trápiť kontrakciami a podobne. Ale ak cisársky vyziadaj si celkovú anestézu. A nezabudni aj na to že epiduralka sa nie vždy podarí anestéziologovi pichnut .
Takze ja mam tiez uzku panvu podla doktora a vobec sme neriesili ziadny cisarsky. Mala som prirodzeny porod,s nastrihom ale nestrihali ma hned az po nejakom case a este k tomu museli pouzit vakuum takze som bola vnutri dotrhana az az. V tej chvili ked rodis necitis jak sa potrhas alebo ta nastrihnu,mna sil 1 hodinu vkuseee,masaker 😁 porodila som o 4:41 a o pol 7 som si veselo kracala do sprchy,bez problemov,cez den som v pohode hned sedela,ako jasne davas pozor ale nic ma nebolelo,na wc uplne v pohode,rana sa mi krasne zahojila a ziadne nasledky sexualne ani ineho typu teraz nemam,praveze v sexe je to ovela lepsie ako predtym 🙂 sekcia je predsa operacia,v akutnom pripade ti urobia sekciu ak to nepojde,ale silou mocou by som do toho nesla ak by som nemusela(zla poloha babatka a pod). Ja som nastrih a potrhanie absolutne neriesila,hlavne som chcela aby uz mala bola vonku a zdrava,doba liecenia je si myslim kratsia ako po cisarskom.(sesterka mala cisarsky a dost dlho trvalo kym sa dala dokopy)
Ja som za prirodzený.. Mala som 2x a večer som už sedela v tureckom sede
Zazila som aj prirodzeny porod kde som mala nastrih kvoli tahani dietat zvonom.. moj muz povedal ze ked to videl myslel si ze toto uz v zitvote nik nemoze zasit... sit ma museli v narkoze lebo nepomahali lieky citila som vnutorne stehy...
stehy sa liecili asi 3 tyzdne... nemohla som sediet nic... vsade som chodila s vankusikom s dierou... bolo to horzny mesiac...
druhy porod akutna sekcia... ano prvy den mega bolest na bruchu hlavne ked sa cloveku chce kychnut ci zakaslat... ale hojilo sa to ovela rychlejsie.... po par dkoch uz som viac menej fungovala ok... najhorsie tam boli asi prve tri dni...
ak by som mala rodit zas uz len cisarskym...
Ja som rodila prirodzene, az potom mi povedali ze mam uzke porodne cesty. Bola som posita krizom krazom, ale co bolo horsie bola bolest kostrce po porode. Neznesitelna. Ani lieky na bolest nezaberali. Mesiac som si nesadla. Nikdy to uz nechcem zazit.
Ahoj, pokial chces porodit zive a zdrave babo tak urcite sekcia...mali sme podobny pripad v rodine a lekar prehovoril zenu na prirodzeny a babo sa zaseklo a bohuzial zomrelo...dalsi porod uz mala planovanu sekciu.
Ja som mala tiez planovanu sekciu v uplnej narkoze a ak by som si mala zasa vybrat tak rodim takisto. Na druhy den som sa smiala, chodila, fungovala...jasne, ze je nejaka bolest ale to je vzdy tomu sa pri porode nevyhnes...
Zvol si cisarsky. Nielenze sa vyhnes dotrhaniu, ale co horsie, dieta sa ti moze v porodnych cestach zaseknut a pridusit, a mat postihnute dieta kvoli porodu musi byt strasne, strasne... A veru stava sa to.
Ja som rodila prirodzene, dokonca bez epiduralu a nevyhla som sa nastrihu. Dalo sa to zvladnut. Najhoršia bolesť bolo asi šitie ale keď ma došili už to nebolo take hrozne a v pôrodnici som potom fungovala normálne len sedenie bolo pár dni neprijemne inak sa sestričky smiali že ani nevidno že som po pôrode... ak budem rodit aj druhýkrát jednoznačne som za prirodzený porod
Ja byt Tebou tak skusim cvicit s aniballom uz od 35tt a ze ci to pojde. Mne na Sk tiez tvrdil lekar, ze som uzka a mam maly krcok. Div sa svete cvicila som s epinom a tu v Rakusku prirodzene porodila s mini natrhnutim na par stichov. S epinom nacvicene do 2 tyzdnov 31cm. Po porode neboli problemy, hned som behala okolo ako veverka. Cize ten cisarak by bol zbytocny. A byt vycievkovana, ako som Baby po cs videla, no dakujem. To mi stacilo po laparke a tie hodiny boli horsie ako cely porod teraz. Inak v Rakusku by som mohla dobrovolne zvolit cs, ale po tom nacviceni s epinom mi to prislo zbytocne.
Zalezi od vela veci. Ono samozrejme ze prirodzeny porod na tebe zanecha nejaku stopu ale svaly sa casom stiahnu do povodnej velkosti, cisarak by som ja osobne nechcela, dieta ak prechadza bakterialnym osidlenim posvy naberá prvu imunitu takze si myslim ze je to hlavne pre babo prirodzene. Moju znamu napriklad jej lekarka zasila ako 18rocnu , takze sa moze stat ze ta to bud ovplyvni velmi, ale aj vobec 🙂
Mam známu išla zo začiatku prirodzene a po 48h skončila cisárskym a mala tento istý problem
Cisársky, keď budeš mat dobrého doktora spraví ti jazvu ktorú budeš mat skritu v nohavičkách a ani ti ju nebude poriadne vidieť... Určite to je menšia bolesť ako keď si potrhana po rit a ver mi ze sex už potom nieje ono môžeš riskovať že zo sexu už nebudeš mať po vaginalmom pôrode nič 😏... Asi prvé 3 dní budú bolieť nebudeš moc ani poriadne chodiť ale po týždni to už bude dobre, jazvu treba nechať na vzduchu vetrať, starať sa o to aby sa zahojila, myslim že je lepšiepri dobrom doktorovi cisára za 10-15 minút a babenko hneď uvidíš nebudeš sa musieť trápiť ako normálne budeš sa trápiť niekoľko hodín možno riskujes keď si úzka aby sa dieťa nezaseklo v pôrodných cestách, či bude vôbec postupovať nižšie 😏každopádne je to na tebe, držím palce ale za mňa ten cisársky 😊🍀
@viikkki Ano a ja som chudá, tak vraj mi nebude vidieť moc jazvu doktor hovoril, preto aj zvažujem cisársky a žiadne riziko poranenia, lebo neviem si predstaviť že by som bola potrhana až k riti a tie bolesti potom.. Neviem neviem čo je lepšie a je zas pravda, že si vytrpim bolesti a nakoniec mi aj tak spravia cisársky 😬 takto keď ho budem mat naplánovaný, prídem uspia ma a vraj to trvá celé tak polhodinku. Len malého mi dajú až na druhý deň, to ma tak odráža že mi ho nedajú hneď prisat sa :(
@kiki68 nemôžem cvičiť s epi lebo mám rizikové tehotenstvo, môžem začať cvičiť až v 37 týždni a či stihnem nacvičiť tak aby to mohlo je otázne, preto sa bojím riskovať nastrih/ potrhanie.. Ako je mi jasne že cisársky nie je taký jednoduchý, tiež som chcela radšej prirodzený porod, masírovať hrádzu predtým a cvičiť epinom, ale neviem či to mne pomôže keď už som dole úzka :/
@iwesska no presne tak, aj mna vyšetrenie boli tým že som úzka proste a neviem si predstaviť keď budem rodiť, že čo to bude.. som skôr priklonena k cisárskemu v mojom prípade, ako k prirodzenému pôrodu
Nie nie nemusia ta dat do úplnej narkozi, moja sestra tiež bola hore počas cisárskeho len mala umrtvene nohy a brucho, a bábätko jej ukázali hneď, potom ju dali na izbu a cca o hodinu jej doniesli malé na papanie 😊
Ked sa rozhodnes pre sekciu a bude planovana,tak ti budu davat spinal. Je to setrnejsie pre teba aj babo a babo hned po vybrati uvidis,mozes mu dat pusu. Celkova narkoza sa dava len v akutnych pripadoch,resp.ak z nejakeho dovodu nie je mozne dat spinal.
Zvoľ cisársky, moja sestra rodila prirodzene s úzkymi porodnymi cestami a dieťa sa jej zaseklo v panve. Nakoniec išla cisárskym ale aj tak už je kvôli tomu jej dcéra dozivotne telesne aj mentálne postihnutá. Ja mám dva cisárske a bolo to úplne v pohode. Po príchode z pôrodnice som bez problémov vyupratovala celý dom a vlacila aj nákup z obchodu🙂 je to o nastavení, ak si povieš že trochu bolesti zvládneš, tak zvládneš.
@1katus1 celkova anesteza je to posledne co by som si pytala pri porode dobrovolne. Mna dala prave ta celkova anesteza na uplne psychicke dno ze som nemohla malu hned vidiet, pocut, postiskat...preco sa dobrovolne pripravit o to najkrajsie co moze byt? (a to mam tych narkoz za sebou uz 7 - operacie kolena)
Za mna cisarsky len v akutnych pripadoch. Prirodzeny porob bol nastaveny asi kvoli niecomu. Ja som mala,cisarsky, bolo to hrozne, zotavovanie mi trvalo dlho, skoro rok ked ma ta jazva prestala boliet. A to podotykam, ze som poriadna zena z vychodu, ziadna padavka 😂

Ja presne viem,o com hovoris. Mna aj vysetrenie v porodnici bolelo na co mi Dr. povedal,ze tadial sotva prejde 10cm priemer hlavicky. Nakoniec som sa ani neotvorila,cize sa to vyriesilo same 2x sekciou,ale tiez by som bola inak dotrhana na franforce. To je tak ako niekto ma mlieka vela,niekto ziadne a predsa maju prsia vsetky. Myslim,ze gynekolog je dostatocne fundovany na to,aby to posudil. Ak raz mas ten vchod uzky,tak s tym neurobis nic a volila by som sekciu.