icon

Cestovanie v tehotenstve: Ako sa rozhodnúť?

zzuunnaa
17. sep 2024

Ahojte, mám dilemu ako sa rozhodnúť. Som tehotná (15tt), mame o 2 dni cestovať do Bosny na svadbu (netuším koľko ľudí tam bude ale zijdu sa tam ľudia z celého sveta - Fínsko, Čína, India, Nemecko, Čechy, miestny atd, rátam ze okolo 200 isto..) Cestu mame podelenu tak, že ideme max 4 hodiny autom a prespime vždy niekde. Pri spiatočnej ceste sme mali v pláne sa zastaviť v Maďarsku v hoteli s aquaparkom na 5 dni (4 noci), kvôli 2 ročnej nech si užije aj ona. Doktor mi dnes na poradni vravel, že by odporucil zvážiť cestovanie a to najmä pre vysoký výskyt covidu, najmä na balkane.. Volala som s mužom, on je za to, aby sme cestovali, že to riskneme. Hej, viem, že covid môžem dostať aj doma, no plus mínus som len s malou a chodíme von a do tých detských herniciek nie. Ja mám obavy. Chcem aj ísť samozrejme, ale je pravda, že tá svadba bude masovka a aj ten hotel potom… Dnes je termin na zrušenie ubytka, storno celej dovolenky by nás stalo “len” cca 400€ a darčeky pre svadobčanov (ale tie by som im aj tak zaslala). Teraz neviem čo…Ci dbať na seba a baby a trvať na tom, že nejdem alebo ustúpiť mužovi.. Čo by ste robili?

PS: tých čo na covid neveria prosím aby sa do diskusie nezapajali 😀

Strana
z2
kiki68
17. sep 2024

@zzuunnaa mozno si ich prekonala skryto ako vela ludi, daj si spravit odber, do tyzdna mas vysledky. Robia to u lekara/ v labaku. Len budes nieco doplacat. Ja som si to dala hned, nakolko som robila v skolke a tam sa tomu nevyhnes. Dovod na uvolnenie zo zamestnania ako riziko to zial nie je. Ale ze by si kiahne teraz chytila, uz nemaju sezonu. Pred 3 mesiacmi boli vsade. Potom okolo aprila a maja budu zase vsade v skolkach.

zzuunnaa
autor
17. sep 2024

@kiki68 nemám protilátky, dávala som si robiť lebo som chcela očkovanie pred tehu… ale prišiel covid k nám domov, potom sa odporúča počkať nejaký čas atd a potom už prišlo toto tehotenstvo. Takze isto viem, že nemám… A mna len minule vystrašilo, že známy od rodičov mali ísť k ním na návštevu ale volali, že pán má pásový opar, že či mozu aj tam prísť.. len teraz po pravde neviem či ho dostaneš keď si v kontakte alebo keď Ti klesne imunita a prekonal si ovčie kiahne. A oni sa práve vracali z dovolenky z Chorvátska. Tak snáď nechodia ľudia s pásovým oparom po svadbách a aquaparkoch

kiki68
18. sep 2024

@zzuunnaa pasovy opar vznika prave z prekonanych ovcich kiahni v minulosti. U nas v rodine to ludia mali tiez, co veku cez 70 rokov, je to sposobene tym, ze klesne imunita a tam staci malo na reaktivaciu.

kiki68
18. sep 2024

@zzuunnaa hlavne daj ockovat starsie dieta, nech nemas riziko prenosu. Nakolko je to infekcne prave pred vysypom. Cize to zistis za 14 dni. Ak uz by dieta a okolie kiahne malo a Ty si to stale nechytila, je velka sanca, ze to nechytis z nejakeho dovodu. Mne to tak nejak vysvetloval lekar, ked som sa na to pytala. Vies, ked robis s detmi, tak s tymto prides do styku neustale. U dospelych je to uz rarita. Nakolko vacsina uz to ma prekonane

zzuunnaa
autor
18. sep 2024

@kiki68 ahaaa, no mladšia ešte nechodí do škôlky, takze tiež to nemá moc kde chytit a práveže som čítala, že keď je žena tehotná nemali by sa najblizsi ockovat na ovčie kiahne lebo síce je mala šanca ale hrozí, že sa vyhadze a môžem to od nej nakoniec chytit.. rovnako ani MMRko by sa nemalo dávať deťom čo majú tehu maminy 🤷🏽‍♀️ každý vraví inak ale naša doktorka tak 😀 a ja som ako dieťa bola v škôlke, kde kiahne boli, no nedostala som. Škôlku museli pre kiahne zavrieť a ja som bola doma len tak 😀 ale teda to mohla byt náhoda, lebo v krvi protilátky nemám

betulinka1
18. sep 2024

@zzuunnaa isla by som. Kupila by som som si Virostop do nosa a do hrdla, dezinfekciu na ruky, davala by som aj muzovi aj dcérke a vsetci by sme si to uzili.

tamitamitami
18. sep 2024

Ja osobne by som šla 😀.

beata_k
18. sep 2024

Nesla by som. Zdravie mojho nenarodeneho dietata by mi bolo prednejsie. A ze ine cestuju a nic im nie je, je pre mna nulovy argument. Mne sa moze nieco prihodit. Riskovat nebudem. A este celosvetovu masovku, ktora vystupi z x lietadiel s este vacsim poctom spolucestujucich. Pravdepodobnost choroby ( akejkolvek) je velmi velka.

lenkakravcova
18. sep 2024

@zzuunnaa myslím, že aj keby si chytila covid, tak sa ti neprejaví hneď. Čiže by si ešte vpohode cestovala domov a až po pár dňoch by sa to rozbehlo. V 15tt, to si ešte pred polovicou tehotenstva, takže cestovanie je vtedy ešte OK - ja osobne by som teda šla. 🙂 Keby si bola dajme tomu v 24tt a viac, tak to by som už zvažovala. Ale v 15tt teraz v jeseni vpohode.

dadka1997
18. sep 2024

@kiki68 sme kazda ina zena, inak vsetko znášame

zzuunnaa
autor
20. sep 2024

Baby caute, tak sme došli do Bosny, ja mám nádchu alebo čosi, upchatý nos, hrdlo, hlava má boli, mala tiež chorá ale len kúsok (soplíky, kycha)… Ale čo, horšie je, že som zistila, že je tu epidémia osýpok, že od začiatku roka majú cez 7000 prípadov :/ A naša mala este nie je na osýpky ockovana :/ (mali sme zlu reakciu na hexu, čakáme na ďalšie vyšetrenia)… Tak vravím mužovi, že my s malou nejdeme na svadbu a on že panikarim 😒

kristina0611
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2