icon

10 týždeň tehotenstva a panická porucha

iveta543
7. júl 2021

Zdravím poprosím vás o radu fakt neviem čo ďalej som v 10 týždni tehotenstva a pred ním som sa liečila na úzkostné stavy a Panické záchvaty brala som ad arketys a na ukludnenie atarax.Tie lieky mi moja lekárka vysadila počas 3 dní hneď na to ako som jej povedala že som tehotná.Vsetko sa mi vrátilo je mi zle nedokážem navariť proste nič mám úzkostné stavy a Panické záchvaty sú u mňa aj 2 krát za deň.Volala som lekárke no ona mi oznámila že mi lieku nedá lebo som tehotná a ona do basy nechce ísť.Ak niekto môžte poraďte čo robiť a na koho sa obrátiť.Vopred ďakujem za každú radu.Momentalne beriem magne b6 a magnézium.

polariso
7. júl 2021

@iveta543 Ahojky. Ja som ad brala 3 roky pred tehotenstvo a aj celé tehotenstvo. Malý je zdravý,už ma 6 rokov.ako doktorka ktorá tvrdí že ti nedá lieky, že nechce ísť do väzenia....chore. Mne mojadr len mierne znížila dávku, o liekoch som informovala môjho gynekologa...a aj on to odsúhlasil. Radšej spokojná s kľudna tehotná žena,ako kopka nešťastia....to môže viac uškodiť babatku. Po pôrode, som zmenila ad, aby som mohla kojit....nemas sa čoho báť....
@iveta543

iveta543
autor
7. júl 2021

@luccija no jednoducho mi povedala do telefónu zei lieky nedá lebo keď sa niečo stane nechce ísť do basy.
Proste ma nechala napospas.Ale ja som túsila že je nejaké riešenie zajtra okamžite riešim.

iveta543
autor
7. júl 2021

@polariso dík za podporu budem to mať na mysli.

iveta543
autor
8. júl 2021

@anjelicek26 ja to nechcem nechať zájsť tak ďaleko ale keď mi odmietajú pomôcť?...

anjelicek26
8. júl 2021

@iveta543 tvoja lekarka ma respekt a boji sa, je to pochopitelne, studie su ake su vplyvu liekov na nenarodene dieta, hlavne si este v prvom trimestri. Na toto treba odbornika, ktory sa specializuje na poporodne tazke stavy, tehotenstvo... viem, ze v UK su komplet take kliniky, ale u nas to casto este vsetko pokulhava a tvarime sa, ze sa nic nedeje a kazdy to musi zvladnut sam. Nemusi. Ono casto staci, ked tam niekto bude cely cas s tebou a nebudes na to sama... skus sa poradit s psychiatrom o tom lieceni... skusit to treba.

iveta543
autor
8. júl 2021

@anjelicek26 ona mi už ani nezdvíha telefón teraz som jej volala.

luccija
8. júl 2021

@iveta543 hľadaj inú doktorku prípadne chod za ňou osobne čo teda navrhuje existuje milion riešení veď sú aj ukludnovaky, ktoré berú malé deti.V tomto prípade je dôležitá veta, ak benefit pre matku prevyšuje riziko pre dieťa lieky sa ponechávajú veď mohla znížiť dávku a pod ...neviem či by bola taká hrdinka, keby si mala depresie a lieky by Ti nedala.Toto vôbec nie je etické, lebo Ta nechala napospas a vystrašila a nechala v úzkych.Ja by som kontaktovala aj poisťovňu a pýtala si radu.Inac sa môže naozaj stať, že každý 3 deň si budeš volať sanitku čo Ti samozrejme neprajem, ale úzkosti sú zo zníženej tvorby serotonínu, dlhodobý stres nedostatok magnézia a kľudne to môže prerásť do niečoho vážnejšieho.Zatial si dávaj 3-4 x denne po 2 tabletky magnerotu.Takto sa správny psychiater nezachová.
@anjelicek26 prosím Ťa nepreháňaj a vaz trocha slová.Ja som od fachu a rozkolisanej tehotnej žene sa nepíšu bludy, že sa jej narodí postihnuté dieťa.Je xy štúdií kde sa dokázalo, že cez placentu prechádza minimum AD a dokonca ženy s liekmi koja nie ukludnovakmi, ale AD.A ja poznám ženy, ktoré boli celé tehotenstvo po traume úmrtí manžela, deti ...na ukludnovakoch a deti sú zdravé.Ano prvé 3 mesiace je ideálne nič nebrať, ale život nie je ideálny a niekedy sa nedá.Tak ako si žena po pôrode nevyberie či dostane popôrodnú depresiu čo je tiež často len zlá adaptácia na novú životnú zmenu, zodpovednosť, únava a nie vplyv hormónov ako sa traduje.Tak ani ona nemôže za to, že jej nervový systém reaguje predraždene.A pri toľkých deťoch sa má čo obracať veď to poznáš.....

anjelicek26
8. júl 2021

@luccija ale ona berie lieky na srdce, tym padom s tymto v kombi si odpaluje pecen, ta nefiltruje potom dobre skodliviny a dietatu ide to, co by nemusi... a je v prvom trimestri... a to, kolko ide k dietatu - to nikto fakt netusi... je mi uplne jasne, ze s tolkymi detmi doma je to zahul, preto odbornu pomoc treba hned... a dlhodobo... ked jej lekarka jedna nie je schopna pomoct, treba najst dalsiu.

iveta543
autor
8. júl 2021

@luccija ďakujem dievčatá za pochopenie.

iveta543
autor
8. júl 2021

@anjelicek26 tie lieky beriem len koli tomu búšenie z paniky na vysoký tep čiže ja lieky na ukludnenie potrebujem.Keby bola liečená moja psychika tak ako treba tak by som tie lieky na tep nepotrebovala.

iveta543
autor
8. júl 2021

Dovolala som sa na kliniku psychiatrie a som objednaná tam ku pani psychiatricke o týždeň vo štvrtok a povedala že to čo zo mnou spravila je riadne svinstvo mám len jej doniesť kartu a bude má liečiť.
Tak dúfam že to dobre dopadne.

iveta543
autor
8. júl 2021

@anjelicek26 moja pečeň je tip top robili mi pred týždňom testy a to som pred tým brala aj na srdce lieky aj ad... lekár vie čo môže z čím kombinovať.

luccija
8. júl 2021

@iveta543 to som rada, že si hneď našla niekoho ochotného.V tom máš pravdu, že lieky na srdce asi máš betablokatory by si nemusela brat, keby si mala kľudný tep.Ono všetko súvisí so všetkým si v strese, zvýši sa tlak, tep, budú srdce príde atak a tak dokola.Treba čo najviac byť v kľude prechádzky, čítať, strikovat, okopavat neviem čo Ta baví...a predýchať ten atak dá sa to naučiť

iveta543
autor
8. júl 2021

@luccija snažím sa len som veľmi slabá a vyčerpaná aj zo spánkom mám problém už a ataky predychavam ale sú silné veľmi ostanem po nich veľmi vyčerpaná.
No skrátka je to hrozne niečo už mi začali aj bolesti hlavy.

iveta543
autor
15. júl 2021

Zdravím vás dievčatá tak dávam o sebe vedieť ako som sľúbila moja nová psychiatrička ma dnes priala a hneď aj poradila niečo na začiatok a tak isto aj ubezpečila že sa u mňa nejedná o psychickú chorobu ale iba o poruchu teda zvanú neurozu tak povediac prasknuté nervy.Ked že moje ad arketis mozem brat naďalej lebo sú najmenej ryzikove pre bábo ale až od 15 TT tehotenstva teraz som momentálne v 12 TT tak ešte 3 týždne musím vydržať.No nenechala má len tak napospas poradila čo kúpiť užívať zatiaľ medovkovy čaj ďalej gurajucan 1 alebo 2 tablety denne a tak isto môžem aj na ukludnenie podľa potreby atarax čo sú najslabšie sedatíva ale len polovičku keby bolo veľmi zle.Ako na začiatok sa mi jej rozhovor so mnou páčil všetko vysvetlila poradila a taktiež ponaucila o všetkom.Snad sa polepší a bude už len dobre.
Tak isto prajem aj vám všetkým nech vás toto zle zďaleka obchádza a držím palce.🙂

miruska2241
21. júl 2021

@iveta543 ja som to tiež mala pred tehu... Nemohla som spávať.. Z toho som mala ešte väčšie úzkosti atd.. No posledný rok a pol hrôza... Ked bolo veľmi zle musela som dat lexaurin... A potom kadečo prírodné.. Tak som otehotnela.. Prvy týždeň strach ze ako to s tym zvládnem... Potom som sa a ukludnila.. Zaprela sa a povedala si urobím všetko pre to aby som ti babo moje neuškodila 😊... Neviem ako to bude neskôr v tehu.. Ale aspoň tie prve rizikové mesiace.. Kamoška v 6. Dostala depku.. A predpísali jej lieky ale prvý trimester si to nikto nechce vziať na zodpovednosť 😊 držím palce

dida1234
21. júl 2021

@iveta543 ahooj ja som tiež trpela panickou poruchou a sem tam ešte mávam stavy ale chvála Bohu nieee také ako na začiatku a tiež chceme babo len ja mám tú najlepšiu Dr a povedala mi ze to zvládnem momentálne beriem frontin 0.25 dva krát denne nikdy som nemala antidpresiva alebo také stále sa mi snažila tu liečbu dať čo na najmenšiu dávku nehovorím ze ma to sem tam nechytí alee už niee tak ako predtým že srdce mi išli vyskočiť triaška nôh a hlava na zbláznenie ten kdo nezažil tak ani šajnu nemá čo to je je to vlastne choroba tak ako chrípka tak ako hocijaka iná choroba bez liekov sa človek akurát z blázni alebo ja neviem ja ta úplne chápem a mne povedala dr že keď budem tehotná dajú sa mať lieky že ona urobí všetko preto aby som bola pokojná lebo si myslím ze tie stavy panicke sú horšie pre babetko ako lieky, dúfam že všetko bude v poriadku a držím palce a ja som si stále hovorila keď to na mňa išlo zee len pod ty pliaga jedna ja som aj tak silnejšia nechala som paniku prist a zistila ze nemá šancu a sama odišla to všetko je podvedomie nikdy sa s toho nič nestane čo si myslíme že sa snami stane nikdy sme zdravý je to iba psychika ktorá znepríjemňuje život ale neohrozuje!!! Veľmi držím palce a všetko len to najlepšie prajem a veľa síl ❤️

iveta543
autor
22. júl 2021

@dida1234 presne povedane ďakujem za povzbudenie ja mám na ukludnenie len guajacuran ato keď príde panický záchvat stojí za prd.Tak to predychavam a bojujem z tým sama no strašné to vyčerpáva.

dida1234
22. júl 2021

@iveta543 ja zvykavam aj dýchať niekedy aj do sáčku som aj to pomohlo alebo som sa nadýchla medzi tým jak som sa nadýchla som rátala do 5 zadržala dych na 3 sekundi a to som všetko si raratala a keď som vydychovala zas som rátala do 5 a to vlastne zamestná ten mozog a prejde to a pomáha to 😊 treba skúšať všetko možné co sa len dá a keď nič tak potom len Dr, veľa ľuďom pomohli lieky a teraz žijú naplno, alebo joga, hudba proste keď to príde treba rýchlo niečo začať robiť a vlastne čo ja hlavné mi máme málo serotoninu aspoň ja určite ale kdo má takéto stavy tak skoro každý a treba ho dopĺňať babany obsahujú, ryby orechy, zelenina strukoviny sa mi zdá na nete je všetko a hlavne pohyb šport co ja nemusím ale budem musieť 😅

miruska2241
22. júl 2021

@dida1234 da sa kúpiť aj tryptofan v lekárni ako prekurzor serotoninu 😊😊

dida1234
22. júl 2021

@miruska2241 áno?? Ešte som nepočula o tom taak to teda potrebujem 😅😅😊

iveta543
autor
22. júl 2021

@dida1234 chápem ale keď sa mi srdce rozbusi a tep 140 až mi je zle tak ťažko takto sa postavím a niečo spravím.Su to hrozne stavy snažím sa to vtedy celá rozklepana predichat.

dida1234
22. júl 2021

@iveta543 preto treba podľa mňa nasadiť liečbu a uvidís jak sa ti uľaví niee hneď alee po mesiaci pocítis uľavu ja poznám okolo seba 4 ľudí čo majú panicku poruchu a iba s liekmi to dali lebo vlastne je to choroba ktoru treba liečiť a keď sa nelieči taak sa len zhoršuje.,. Keď si vyskúšala všetko na prírodnej báze a nič tak treba liečbu ako na všetký chorobi aj ja som mala a nedá sa to porovnať nehovorím ze sem tam ma to chytí alee už nie taak ako predtým!!! To sa už nedá porovnať naozaj

iveta543
autor
22. júl 2021

@dida1234 poznám to brala som ad len 4 mesiace a kôli trhu naraz vysadili ale bol to rozdiel môžem povedať aj keď na preliecenie som ich brala malo začala som sa viac o seba starať maľovať sa starať sa o domácnosť a dokonca som začala piecť čo som v živote nepiekla 🙂 bol to rozdiel veľký.A tak isto stavy neboli až také ukrutné ako teraz a Panické ataky boli miernejšie a neboli tak časté a intenzívne.

dida1234
22. júl 2021

@iveta543 kvôli tehu?? Ja by som tiež chcela babetko ako si to zvládla ako tehotenstvo a pôrod? Už mi mala také stavy predtým ako si otehotnela? Ďakujem 😊

iveta543
autor
23. júl 2021

@dida1234 ja momentálne tehotná v 13 tt a preto mi vysadili všetko.No narobilo to zomnou dosť šarapaty bez liekov sa všetko vrátilo späť voľnej sile.Zase nechodím von ataky paniky aj dva krát tri krát do dňa proste hrozne niečo.

linda9999
26. aug 2021

@iveta543 ahoj Iveta, ako to zvladas? Ja som pri otehotneni ad vysadila, ale v 7 mesiaci sa mi uzkosti vratili a teraz v 30 tyzdni budem nasadzovat Brintellix, zatial skusam este Neurol 0,25 3x denne ale je to slabe..

iveta543
autor
26. aug 2021

@linda9999 ahoj no ja momentálne som v 17 TT a mám nasadení paretin 20mg 1 tabletu ráno no ja som mala strach naraz celú začať brať tak som začala na polke a skúsim navodiť na celú po 10 dňoch.Zatial sa to celkom dá len viac strachu mám a úzkosti a ešte hlava má začala bolievat.Zatial beriem len 5 deň tak nič moc.Ty máš aspoň neurol ale ja mám iba guajacuran čo je o ničom.Takze nám držím palce.

vanda323
26. aug 2021

@iveta543 Ahojky, no čítam tvoje odpovede a vidno že si na Tom dosť zle a tvoj stav ťa trápi. Viem o čom píšeš lebo cca rok do zadu som prežívala to isté...spustilo sa to na pôrodnej sále...nebudem tu do kosti písať o čo úplne šlo ale bolo to somnou zle, keď som došla domov z pôrodnice ani nepíšem...zopár báb o Tom na MK aj vie pretože som sa napríklad neustále kontrolovala a proste nevedela som fungovať bola som v takom strese že som sa až potila. To čo ti tu napíšem asi veľa báb vysmeje a možno aj ty neviem ale predsa to napíšem pretože to tak naozaj bolo...mne pomohol Boh! Proste prišla som na kolená s modlidbou a povedala mu že už ďalej nevládzem , otvorila som mu svoje srdce , poprosila o odpustenie a odpustenie aj prijala! Ponorila som sa do biblie, a veľa sa tam písalo o pôste že modlidba a pôst dokážu veľké veci , a tak raz som si sama pre seba povedala , veď Boh uzdravovať ľudí, kroesil mŕtvych, čo je pre neho moja depresia...šla som do 2- daňového pôstu.. a vieš čo? Od vtedy nič....žiadny atak, žiadna úzkosť, žiaden strach....aj keď na mňa strach ide poviem si že Boh nám nedal ducha strachu, ale ducha pokoja a lásky ❤️ Je mi ľúto čo prežívaš pretože viem čo je to...keď máš taký stav a doma deti...verím že nájdeš nejakú cestu ktorá ti pomôže tehotenstvo dotiahnuť do úspešného konca s čo najmenším dopadom na tvoju psych.

slovakboy
26. aug 2021

@iveta543
@vanda323 pekné svedectvo. Úzkosti sa dajú do určitej miery ovplyvniť myšlienkami. Ja keď na mna šli ataky tak som s nimi nebojoval. Keď šla úzkosť tak som jej povedal: poď moja keď musíš a nechal som ju prejsť. Vtedy to menej bolelo. A veľmi pomáha pomalý výdych jógové dýchanie.