Ako požiadať gynekológa o odporučenie na interrupciu?
Ahojte prosím nesudit. Dieťatko sme počali aj napriek ochrane. Priateľ ma opustil hneď ako sa dozvedel o tehotenstve. Ja už 2 deti mám a finančne by som to nezvládla. Premýšľam nad tým cele dni už 2 týždne. Zajtra idem ku gyn. Neskutočne sa hanbím, ako žena som zlyhala. Nemyslela som ze dakedy toto budem riesit. Ako jej to mam povedať? Ako ju popýtať o papier? Mám hrozný stres je to niečo otrasné veľmi sa za to neznášam. Nie som s tým stotoznena ale prešla som si všetky možnosti niekoľkokrát a proste to nedám. Nepresviedcajte ma prosím. Ďakujem
@esther100 musela si ísť, podpísať a až o dva dni prísť nalačno
Neviem sice odkial si ale su kliniky kde ti to urobia anonymne tvoj obvodny gynekolog o tom ani nebude vediet.Tam ti na 1 mieste urobia v jeden den aj vsetky vysetrenia.Robi to takto napr.Mediklinik Levice.Odkial si?
@kavasmliekom no nejako ti nerozumiem. To bolo konštatovanie? Či ako si to myslela?
@esther100 nemala tam byt čiarka. Píšem, že najprv si musela asi podpísať žiadosť a mala si 48 hod na rozmyslenie. Aspoň tak to všade píšu.
@kavasmliekom je tak ako som napísala. Snáď ja najlepšie vie ako to bolo, nemyslíš? 😂
@esther100 nehadám sa, ale správny postup to nebol 🤭
Neselhala jsi jako žena, mas plné pravo rozhodnout se o tom, jestli těhotenství ukončíš nebo ne. Je mi naprosto jasne, ze je to pro tebe velice těžký a psychicky náročný moment. Doufam, ze mas nekoho blizkeho, komu se muzes sverit, at to cele neneses sama.
Gynekologové jsou take jen lide, každý zastává svůj vlastní etický kodex co se interrupcí týče. A pak to taky rozdilne s pacientkami komunikuje.
Pokud jsi v týdnu těhotenství, kdy je interrupce mozna, musi ti ale ve výsledku žádanku vystavit, at chce nebo nechce. Mel by te ale informovat o tvych moznostech, rizicich a možných nasledcich. Jak empaticky to provede, to opet zavisi na tom, kolik lidskosti v sobe lekar ma.
Drz se. Zvladnes to.
@kavasmliekom ono nieje vždy všetko tak ako píšu internety🤷♀️. Skús pred nejakým lekárom povedať, že na internete som čítala...
Autorka čítam že si z Košíc, ak máš akékoľvek otázky ohľadom tej šace, info mám viac než dosť tak mi kľudne píš
@jajka257 ja som zila ťažko, rodičia rozijdeni, nestarali sa, alkohol....viem co je to hlad a viem co je to nemať, no myslím si, ze v dnesnej dobe kde kupis oblečenie aj za 30 centov v secondhande, alebo ked máš prístup na internet tak je kopa inzeratov kde oblečenie daruju, tak si myslím, ze sa dá vychovat 3 deti, hoci na zaciatok aj v jednoizbaku. Deti rastú a niekedy je to jediná rodina ktorá nám ostane.
@kvoli tie handry sú jedine čo človek potrebuje?
@beronsche to ze je v nudzi teraz neznamená, ze to bude natrvalo. Ja by som postupovala asi tak, ze by som si zistila v ktorej krajine je a oslovila socialku (Jungeamt, úřad prace,...) neverim ze bude niekde na Belize... A riesila to cez nich, kolko rodin je natom tak, ze otec v zahranici a na deti prispieva inac exekucie. Doteraz vypisuje na sociálnych sieťach jeden otecko ze je v AT a mama na SK a musí platiť, hľadá ako z toho von...
A druhý otec je na SK tak aspon na to jedno by prispel.
@autorka ja som z 3 detí, tretie neplánovane a po smrti rodičov my ostali len tí súrodenci..
@kvoli nuž, ja by som som dobrovoľne nešla do situácie, že zostanem sama s 3 malinkymi deťmi, bez práce a s nejakou neistou nádejou, že raz niečo dostanem od otcov deti..
a nakoniec jej môžu odklepnúť par desiatok eur a čo potom?
Zisk, z lásky tie deti neuzivi..
A síce handry kúpi za pár eur, ale to nie je všetko. Také prežívanie, to je fakt vyhliadka..
A co ak bude tretie dieťa choré? Bude mať akékoľvek zdravotné znevýhodnenie?
Nie, ja by som sa radšej sústredila na deti, ktoré mám a tehotenstvo prerušila.
A autorka sama píše, že si prešla všetky možnosti, takže sa ľahkovazne nerozhodla.
Čiže všetky tieto spekulacie, ako by to mohla riešiť, bez znalosti súvislosti, bez vedomosti o jej situácii, sú len a len moralisticke kecy a odporúčam všetkým ich autorkami , si nebuduce radšej prisadnúť prsty, ako tu takto špekulovať.
@esther100 prosím ta a kde si bola?
@elzu práveže nemám nikoho 😔 nemám sa s kým porozprávať poradiť vyplakat sa, preto to riešim diskusiou. Ďakujem za citlivý komentár padol mi veľmi dobre ❤️
@beatrixx1525 písala som 🙂
@kvoli Hej, body či dupačky kúpi za 30 centov a potom ďalej jak? My s mužom obaja pracujeme, ja dokonca robím v odbore, som vysokoškolsky vzdelana a ešte ani my! si nemôžeme dovoliť kúpiť synovi drahé topánky, kupujem mu v Deichmane, a pod., hľadám akcie. Kdeže celokožené, či barefoot a pod. Teraz mali 5 roční korčuliarsky krúžok, na 5 dní 90 eur. Autorka je tiež z KE, tak na porovnanie, syn chodí do mestskej škôlky, strava cca 50, školné 50, ZRPŠ 10, len to je 110 eur mesacne, tak vynásobíme v prípade autorky X 3. Hypo 600 eur, ešte v tom nemáme energie, nič, nájmy v KE idú za garzonku od 650 eur hore, a nie, nikto nedovolí žene s troma deťmi nájom v garzonke, dokonca ani v jednoizbaku. Platy sú v KE, ak nie je človek IT a pod. porovnateľné so zvyškom východu, čiže na zaplakanie, náklady však brutálne. V obchode platíme za potraviny toľko, že už nadávam a hromzim pritom, jak taký dôchodca, že to není možné. Sme na to dvaja a teda máme čo robiť, obraciame sa, a sme radi, keď sme zdraví, radšej platím dráhu poistku, keby sa náhodou niečo jednému z nás stalo. Autorka by to nedala, len keby čarovala. Niet charity, kto ju z toho vytiahne. Nehovorím o pripadnej špeciálnej strave, stačí nejaká intolerancia, pamätám sa, keď syn mal alergiu na mliečnu bielkovinu, že náklady u nás na stravu ako išli hore, kvôli mojej cukrovke z tehotenstve detto. Ochories, v lekárni necháš 35 eur jak nič. Ak ju neprepustia pre časté OČR, tak ako vyžije z tých OČR dávok sama s deťmi? Ja chápem, že to myslíte dobre, neber to ako útok, ale objektívne treba povedať, že by to autorka sama nedala. Proste ako matka musí pozerať aj na svoje dve staršie deti. Ale oteckovia hlavne spia dobre. A žena nech sa trápi, nech vyrieši. Opľuť takých chlapov by bolo málo.
@kvoli odporucam ti pridat sa do skupiny pravne poradenstvo, kazdy treti prispevok je tam o tom, ako riesit neplatenie vyzivneho, ako riesit exekutora. lebo to je lusknutim prsta vymoct vyzivne od debila. ci matka povie detom- deticky, pol roka odo mna nechcite jedlo, pol roka nebudete cestovat do skoly, lebo az o pol roka exekutor vymoze vyzivne od vasho otca. mimochodom, pises, ze na zaciatok staci autorke jednoizbak. z coho ho autorka zaplati? jaaaj, z rodicaku. a jest budu co, ak cely rodicak da na najomne? mam pocit, ze tu poniektore zijete na ruzovom oblaciku a verite na jednorozce. a po skonceni RD sa o matku samozivitelku troch deti vsetci zamestnavatelia priam pobiju, lebo vsak je snom kazdeho zamestnavatela mat zamestnanca co 3 tyzdne z mesiaca ocr-kuje na striedacku s 3 detmi. neexistuje ziadna organizacia, ktora by pomahala matkam samozivitelkam dlhodobo. na zaciatok jej daju polorozpadnutu postielku a kocik, co ledva drzi pokope a potom 2x rocne znosene satstvo a schodene topanky. ziadna organizacia jej nebude platit najomne, cestovne, plienky, stravu, skolne. ziadna! a ona nema sancu utiahnut to z rodicaku! na ludialudom a doniu je takych matiek ako ona kvantum a ked sem niekto prida link s prosbou priespiet, tak je tu milion komentov, na co si nechala narobit tolko deti a teraz zobre peniaze. mame v skolke taku matku. otec dietata v anglicku, uz 2 roky od neho nevidela ani cent. nema na to, aby si platila pravnika a riesila to vlastnou cestou a uradom a pravnikom platenym statom to sakramensky dlho trva. nahradne vyzivne dostava od statu vo vyske 55€ mesacne. sialene peniaze vsak. v KE len mesacne skolne v skolke stoji 50€. z charityshopu 2x rocne dostane nejake oblecenie a znosene topanky. farar jej raz dal urobit zbierku, vyzberalo sa 130€ a pol roka po zbierke pocuvala, aby zdokladovala, na co tie € minula. dnes zije kopa ludi od vyplaty k vyplate, dnes sa ludia nebudu ohadzovat 50€ bankovkami, aby pomohli matke samozivitelke.
Autorka, Saca je skvela volba. Pracuju tam velki profici, nikto sa ta nic nebude pytat. Nepotrebujes ziadne odporucanie od gynekologa. Kolegyna bola v novembri na UPT, platila tusim 500€. ziadne otazky, ziadne reci. urobili predoperacne, ARO, vybavene.
@matkahelka píšem správu
V TT, to máš trochu ďaleko asi
@oblecenie99 ja viem, že je to ťažké s jedným dieťaťom nie to s tromi, len mi to je nesmierne ľúto už len tá predstava, že dvom som dala šancu a tretiemu nie.
Aj obce majú byty, dokonca poznám prípad kde mamička bývalá pomocou starostu v byte a nájom začala platiť až po polroku lebo nato nemala. Kto to dnes má ľahké a aj interrupcia niečo stojí.
@kvoli veľmi ľahko si to predstavuješ, aj s tými bytmi, kde ti starosta dá bývanie? Len preto ze ti ušiel muž? Nebuď naivná.
Možno oblečenie jej niekto daruje, postieľku atď. Ale nikto za ňu do prace nepôjde, niktl jej choré deti strážiť nebude, nikto ovh nebude voziť do škôlky a zabávať po škôlke. Nikto ju nezamestna na plný úväzok tak, aby mohla odniesť a ísť pre deti. Z polovicneho úväzku neprežije. Ma byť odkázaná na žobranie?
Ty by si prenajala svoj byt cudzej žene s 3 deťmi ktorá by ti každý mesiac plakala, že teraz nemá? A ešte by si jej aj nákupy do chladničky robila?
O výletoch, kine, kúpalisku by deti mohli len snívať.
@vorkola Materskú dostane koľko mesiacov? Rodicak dokedy? A potom ako ďalej? Rodicak jej nebude stačiť ani na nájomné. A z jedného platu nevyžijú. Žijem v KE, ako autorka, viem počítať. A alimenty? No schválne, aké? Niet dňa, aby tu nebola téma, naposledy pred pár dňami riešila niečo podobné mamička z Prešova, že už na jedlo pomaly nemajú s deťmi, odkedy išli hore ceny, a exmanžel aspoň dačo platil, lenže mal ťažký úraz a nemá šancu požiadať o zvýšenie. Keď doteraz sa od prvého nedalo nič vytrieskat, zdrhol do zahraničia a druhý je tiež bohvie kde. Bude sa súdiť o určenie otcovstva, o výživné, a dovtedy bude žiť z čoho? Kde pôjde bývať, kto by jej dal do nájmu garzonku, či jednoizbový byt, osamelej matke s troma deťmi? V KE ani nájmy poriadne nie sú, je neuveriteľne slabý výber (Ukrajinci, Volvo), a ceny išli hore (aj kvôli vysokým úrokom na hypotékach).
Ahoj. Moja psychologička mi vždy vravela, že v období stresu, krízy, depresie, by sa nemali robiť vážne rozhodnutia, lebo nie sú vtedy slobodné.
Skús prosím aspoň napísať či zavolať do poradne Alexis. Vedia poradiť aj právne okrem iného. https://alexisporadna.sk/
V akej oblasti pracuješ? Sú s tebou v práci spokojní? Ak by som bola v podobnej situácii, zašla by som za zamestnávateľom poprosiť o podporu, dohodnúť sa o predĺžení zmluvy s prísľubom, že sa po 6 mesiacoch na materskej vrátiš. Mohol by ti prípadne zmluvu predĺžiť už aj hneď teraz, ak by bol extrémne ustretovy. Ak by nebol ochotný a teda zmluva by ti skončila - máš veľkú výhodu, že si v Košiciach. Určite sa tam práca hľadá lepšie ako niekde na dedine v mnohých iných oblastiach Slovenska. Sama som bola v jasliach od 6 mesiacov. Nie je to ideál, ale som šťastná, že žijem.
Z čisto pragmatického hľadiska - bola som sama zvedavá, ako to finančne vychádza. Tak som si spočítala, koľko v priebehu prvých 3,5 roka života dieťaťa dostane matka od štátu.
Počítam tehotenské, príspevok pri narodení, rodičovský príspevok a prídavok na dieťa v súčasnej výške. 19 433€ navyše k rozpočtu ti vie priniesť toto dieťa. To nie je málo. Keď sa to rozráta na 30 mesiacov - ak 6 mesiacov budeš na materskej, tak zvyšný čas do 3 rokov, čas, kedy už budeš môcť pracovať, kedy už budeš musieť hradiť jasle a teda kedy reálne vzniknú vyššie náklady - 647€ mesačne navyše k platu.
Navyše ak by sme zarátali aj daňový bonus 100€, tak to vychádza mesačne počas tých 30 mesiacov 747€.
Mám pocit, že to je suma, ktorá dokáže pokryť jasle (pozerám, že okolo 350€ + strava sú v Košiciach), výdavky na dieťa a ešte aj priniesť niečo navyše do rodinného rozpočtu, do prípadných úspor. Plus k tomu výživné, hoci aj len 100€, ale to nejdem zaratavat vôbec, nakoľko to nie je úplne isté.
Čiže ak dáme že jasle so stravou budú 450€, náklady na dieťa 100€ mesačne, stále ti zostáva v podstate 200€ mesačne navyše k rodinnému rozpočtu len z príspevkov štátu počas 30 mesiacov. Ak sa rozhodneš ich ušetriť, na konci rodičáku budeš mať +6000€. To je fajn pomoc na zvýšené výdavky v ďalších rokoch. Plus samozrejme aj ďalej budeš po 3. roku dostávať 60€ mesačne prídavok a veľmi pravdepodobne aj daňový bonus 100€.
Nerátam tu s výbavou na dieťa - lebo tá sa dá podľa mňa zohnať naozaj veľmi lacno na prvé roky, a som si istá, že aj tu by sa našlo kopa mám, ochotných darovať potrebné.
Možnosť je aj tajiť tehotenstvo pred zamestnávateľom, na mne napríklad sa ešte v 5. mesiaci dalo v pohode skryť. Neviem, kedy presne tí končí zmluva....? Ak je s tebou spokojný a plánuje predĺžiť. Osobne by som sa asi bála tajiť a radšej by som vsadila na otvorenosť.
Ak by ti zmluvu nepredĺžil, plynie ti ochranná lehota, takže materskú a vyšší rodičák normálne dostaneš a tých pár mesiacov vykryješ nezamestnaneckou dávkou.
V akej oblasti pracuješ?
Jasle by som ti radila obísť si už teraz, opísať situáciu (samoživiteľka s 3 detmi) a poprosiť o budúce prijatie. Bežne sa niekde rieši aj tak vopred. Uvidíš, s akým postojom sa stretneš.
Tvoja mladšia má 7 rokov a máš aj staršie dieťa. To už je teda kombinácia, pri ktorej vieš čojaviem ročného drobca v prípade potreby nechať aj chvíľu samého doma s nimi.
Zároveň v Košiciach, veľkom meste, je pomerne jednoduché nájsť dobrovoľníkov na baby sitting.
Čo ti ponúkam
- viem sa zaviazať na dlhodobú (kľudne aj do 18tky) pomoc 200€ mesačne, v prípade potreby to istí byt, v ktorom nebyvame, ktorý viem založiť, ak napríklad by sme my prišli o prácu alebo čo. Stačí ak povieš, že máš záujem, a viem ti na dôkaz narýchlo dať aspoň že spravím príspevok na mojom FB profile, kde ti desiatky mojich kamarátov a priateľov potvrdia, že sa môžeš na môj sľub spoľahnúť.
- ponúkam pomoc s hľadaním dobrovoľníkov v Košiciach, ktorí by ti pomohli so strážením detí, keď to bude v najbližších rokoch potrebné
- pomoc s hľadaním práce - poznám viacero ľudí, ktorí majú kopu známych po Slovensku a v prípade ako je tvoj sa vedia zaktivizovať
- pomoc so zháňaním výbavy
Prečo.... Áno, je podľa mňa vzácny aj život tvojho dieťaťa. Ale to nie je moja hlavná motivácia. Ide mi o teba. Urobíme s manželom radi, čo sa nám bude dať, aby tvoja duša, tvoje srdce, nemuseli niesť bremeno potratu.
Viackrát som tu už ponúkla podobnú pomoc. Zatiaľ žiadna mama o ňu nemala záujem.
@any_soj kde v tvojom výpočte sú výdavky pre ostatné deti? Strava, škola, cestovanie, lekári. Čo spraví baba ak nedajbože bude musieť ísť ona alebo s dieťaťom do nemocnice, kto postráži ostatné?
Môj príspevok nemyslím v zlom, sledujem ťa a fandím ti ako chceš ostatným pomôcť, to je od teba úžasné. Len proste rozmýšľam čo ďalej keď nebude všetko ideálne. Napr. bude mať dieťa nepriaznivý zdravotný stav a po 3 rokoch sa nebude môcť vrátiť do práce? Lebo to čo si ty napísala je všetko za ideálnych podmienok a také vždy neexistujú.
@martul výdavky pre ostatné deti tam nie sú, lebo toto sú peniaze navyše, ktoré nedostane, ak sa toto dieťa nenarodí. Výdavky pre ostatné deti a pre seba budú normálne z platu.
A ak pôjde do nemocnice a podobne - áno, to je na Slovensku prúser obrovský pre samoživiteľov všeobecne. To musí mať poriesene bez ohľadu na to, či má deti 2 alebo 3. Moja blízka priateľka je slobodná, nezadaná. Ako taká si vzala do pestúnskej starostlivosti postupne 2 deti (Rómske, jedna má aj celkom zdravotné problémy). Pred pár týždňami akurát to riešila, že to je otras, a netuší, čo by robila, kebyže k nej nepríde mama - mala šialenú chrípku, že 2 týždne v horúčkach, potrebovala do nemocnice na infúzie, nevládala žiť nieto sa starať, do toho dievčatá tiež choré, stúpala teplota vždy po pár hodinách a ona to nevládala sledovať, budiť sa,....
Autorka má mamu, azda y mohla ísť na očr a prísť sa postarať o deti, ak by bolo treba. Mohlo by to riešiť aj zvýšené krytie PN v životnej poistke, aby v takom čase mohla zaplatiť nejake študentky či dôchodkyne, ktoré by na nevyhnutný čas prišli k nej. Tie treba zohnať vopred, opäť niečo, s čím viem myslím si úspešne pomôcť - a to autorka potrebuje mať premyslené aj už pri 2 deťoch.
Píšeš že čo ak nebude môcť do práce po 3 rokoch - ja v texte počítam s prácou po 6 mesiacoch, nie po 3 rokoch, ako je tam jasne napísané. "Lebo to čo si ty napísala je všetko za ideálnych podmienok a také vždy neexistujú.". Áno, to je pravda, nie vždy sú ideálne podmienky. Vlastne asi nikdy nie sú. Môže sa stať čokoľvek, jej, alebo ktorémukoľvek z jej detí. Život je riziko. Aj tak stojí za to žiť. Ako hovorí môj manžel - našťastie sa nemôžu vyplniť všetky katastrofické scenáre, ktoré mne napádajú a ktorých sa bojím. Lebo viaceré z nich sa navzájom vylučujú. V tomto konkrétnom prípade naďalej tvrdím, že v Košiciach nebude problém zohnať dlhodobo dobrovoľníčky - asi prevažne dôchodkyne - na pomoc, aby mohla do práce.

@kvoli prispieť na výbavičku je síce naozaj šľachetné, ale z dlhodobého horizontu je to nič.
Nie, organizácie nemajú prostriedky dlhobodo zivit matku v núdzi. Vieš koľko ľudí i nás takto živori?
A otcov ako donútis pomôcť? Najmä toho, čo zmizol v zahraničí...
To je všetko také idealizovanie situácie, ktoré nepomôže. Tiež som matka a v autorkinej situácii by som konala rovnako.