icon

Ako riešiť podozrenie na Downov syndróm v tehotenstve?

leona1234
28. jan 2025

Dobrý deň, práve mi volala gynekologička. Som v 13tt. A vyšiel mi hcg vyše 100, malo by byt do 50, čo je podozrenie na Downov syndróm.
Vo štvrtok idem na trizomy testy.
Stretol sa s tým niekto? A ako to dopadlo?

Strana
z2
babushkaem
28. jan 2025

vela zenam to takto vyjde, su to statistiky, to ti robili tripple test. pojdes na trisomy a hned budes vediet na com si. ale velmi by som sa tym netrapila

leona1234
autor
28. jan 2025

@babushkaem ja som úplne v riti, nemáme nič takéto v rodine, nemám ani vysoký vek.
Prekonali sme črevnou virózu, či to to nemôže skresliť.
Neviem sa netrapiť, bol to šok.

betulinka1
28. jan 2025

@leona1234 ale to oni vychádzajú iba so štatistík. Ja som teda rodila starsia, Cize mne automaticky vysli horsie cisla. Gynekolog na to vobec nereagoval, ze k veku je to podla neho v norme. Neposlal ma nikam. Tym, ze on tak k tomu pristupoval, ja som bola v pohode a este som nebola na MK, takze som ani nevedela viac info, negooglila som nic. Pojdes na dalsie testy a uvidis. Hlavne sa nestresuj. Musis verit svojim inštinktom. Ak vies, ze mas zdrave babo, bude zdrave.

klementinka58
28. jan 2025

davala som si robit trisomy testy ale da sa aj odberom plodovej vody zistit len ja som bola vo vyssom tyzdni a tiez sono grochal zrejme tiez az vo vyssom tyzdni

lukbe
28. jan 2025

Moja kolegyňa, myslím tretie dieťa, neviem, koľko jej vyšlo, ale silne veriaca. Nedala by si to vziať. Ma krásne zdravé dieťa, dokonca už asi 5 či 6😍.

gejb
28. jan 2025

@leona1234 ako súvisí hcg s downom?
Ak ti robil Triple testy tak si o nich niečo pprecitaj.tie vysledky nemajú žiadnu výpovednú hodnotu.
Jedine co je smerodajne sú platené testy trisomy alebo nifty

babushkaem
28. jan 2025

@gejb ale hej, neviem ci to beta hcg nie je, ak je vyssie tak je vyssia pravdepodobnost

leona1234
autor
28. jan 2025

@gejb ďakujem, vo štvrtok idem na trisomy
Tak mi povedala dr,že mám vysoké Hcg vyše 100, a že to tu také parametre na DS

ina2405
28. jan 2025

@gejb súvisí to nejako s hcg, je to pravda

leona1234
autor
28. jan 2025

@klementinka58 a všetko v poriadku?

leona1234
autor
28. jan 2025

@klementinka58 ako si dopadla ?

lucia13022023
28. jan 2025

Sestra mala vyššie hodnoty 1:25 tuším, išla na odber plodovej vody a na morfologicke Sono. Obe vyšli dobre, mala je zdravá.

alison11
28. jan 2025

@leona1234 Držím palce aby sa nepotvrdil z tých druhých testov,veľa ženám tie triple testy vyšli pozitívne na dawnov syndróm a narodilo sa im úplne zdravé dieťatko bez dawnovho syndrómu.

leona1234
autor
28. jan 2025

@lucia13022023 ďakujem, už mi nezostáva nič iné , len dúfať a veriť 🥺

klementinka58
28. jan 2025

maly je zdravy ale tiez ma vylakali tie pociatocne vysledky testov u gynekologa

ja som mala tusim 1: 27 a poznam ludi co mali aj 1:2 a mali zdrave dieta

ysseba
28. jan 2025

@leona1234 Mne prvý screening vyšiel negatívny, rovno som si dávala vziať krv aj na Trisomy test (hlavne kvôli veku, 36 rokov). Trisomy mi vyšiel dobre- negatívny. No a na moje nemilé prekvapenie mi druhá časť screeningu vyšla zle - podozrenie na DS. V závere ale bolo vyslovene napísané, že je to kvôli veku matky. Ale keďže Trisomy vyšli v poriadku, tak nestresujem, už mám za sebou aj morfologický 🙂 Som rada, že som bola prezieravá a Trisomy som si dala spraviť hneď. Držím ti veľmi palce, ale určite aj u teba to bude falošný poplach 🙂

leona1234
autor
28. jan 2025

@ysseba ďakujem, neskutočne sa bojím.

spirit1
28. jan 2025

@ysseba Ahoj v ktorom tt si si davala robit tie Trisomy testy?

summer138
Autor odpoveď zmazal
kiki68
29. jan 2025

Tieto testy su iba statistika, bez soft markerov je to take iba podozrenie, trisomy mas cez 99% istotu. Takze do par dni bude jasno.

kiki68
29. jan 2025

@ysseba nipt je vzdy nadradeny tomu tripple alebo combined

ysseba
29. jan 2025

@leona1234 Neboj sa, dobre to bude. Držím ti palce, ale som presvedčená, že bude všetko v poriadku ❤ Daj nám potom vedieť.
@spirit1 ahoj. Ja som si ich dávala robiť hneď v cca 12tt. Keď mi gynekologička brala krv na tie klasické Tripple testy čo sa štandardne robia, tak mi rovno brala aj ďalšiu ampulku na Trisomy. Ale musela som jej to hlásiť dopredu, že chcem Trisomy, kvôli tomu aby to bolo tak načasované aby prišli z Medirexu pre krv. A ako bonus od začiatku viem, že čakám chlapčeka, tretieho, tak som sa aspoň nenamotávala na dievčatko 😎

leona1234
autor
29. jan 2025

@kiki68 ďakujem, pevne verím. Nemáme nikoho v rodine s DS

kiki68
29. jan 2025

@leona1234 urcite to bude plany poplach. Tie tripple testy uz sa v zahranici nerobia, nakolko to nema velku vypovednu hodnotu, jedine ked mas podrobny usg, ako pri kombinovanom teste. Ze vidis tie soft markery na dietati. Takto je to nejaka statistika. Nipt skuma priamo fragmenty chromozomov a teda tam to bude najdu, alebo nie

leona1234
autor
29. jan 2025

@ysseba samozrejme že dám vedieť

leona1234
autor
29. jan 2025

@kiki68 len sa toľko nečaká, bolo by lepšie. Fakt neviem čo mám robiť, chodím ako bez duše.

saxana000
29. jan 2025

To ti vyslo z tripple testov?tu zasranu statistiku by mali uz konecne aktualizovat na priemerny vek rodiciek alebo uplne zrusit.. vysledky z trisomy budu do tyzdna podla tych sa riad..

leona1234
autor
29. jan 2025

@saxana000 áno, ktoré mi robili v 12tt

kiki68
29. jan 2025

@leona1234 do par dni to mas tie vysledky, chapem tie nervy. Ja son davala tieto Nipt testy robit pri oboch detoch. Nemam nervy cakat na to, co niekto uvidi a neuvidi. Radsej hodim 600 eur a hotovo

katulienkax
29. jan 2025

@betulinka1 to si myslela aj moja známa , že vsetko bude ok a narodil sa jej syn s downom. Sak nik si nemyslí že nebude zdravé ale môže sa stat že nebude ok

kiki68
29. jan 2025

@katulienkax na niekoho to padnut musi, ale tak nipt test je istota, tie testy uz su velmi presne . Hlavne tie zakladne trizomie. Kto si to neda a neobetuje par stoviek, stale je tu amniocenteza. Ale zase dieta s downom, hlavne nejaky lahsi typ toho downa nie je hroza. Take deti dnes studuju, mozu mat pomerne normalny zivot. Nie je to napr edwards alebo patau, kde to je naozaj zle.

Strana
z2