Ako zvládnuť glukózový test v tehotenstve?
Ahojte v utorok ma čaká orálny glukozovy test v tehotenstve a popravde sa dosť bojím pretože mávam ráno dosť silné nevoľnosti+ mi robí zle odber krvi. Keď ráno niečo malé zjem tak je mi lepšie ja jednoducho nemôžem mať prázdny žalúdok takže neviem ako to tam zvládnem a bojím sa že odpadnem 😏 nemáte nejaké tipy a triky ako to prežiť? 😁
@anonym_autor ono na ten test nemusis vobec ist😉 nutit ta nemozu... ja som bola 2x tehotna a ani raz som na to nesla... Poznam zeny, ktore mali dibre vysledky pri tomto teste a posledny mesiac tehotestva silna tehotenska cukrovka... cudovali sa a lekari im povedali, ze ten test neni vobec istota😀 Takze za mna uplne zbytocne vysetrenie...
@rubi007 bože dobrý a ak ma zena tehotenské cukrovku je to ohrozenie seba a aj dietata ! Ty nemusis ist ...Asi sa ten test pre nieco robí !
Robiť plošne glukozový test nie je EBM.
@anonym_autor ja som bola 5-krat a prežila som😉✌️💪
Jemine, vazne mate strach z toho ze musite vypit sirupovu vodu nalacno? Akoze zeny fakt…
Mne sa zda, ze to je take mnozstvo cukru ako v jednej horalke. Zasa to tak neprezivajte
@hederamonstera presne tak,veď tieto ženy idú rodiť a boja sa sladkej vody 😏
@anonym_autor toto nevieš prežiť tak neviem ako budeš rodiť teda...😂😂
@anonym_b1046f to mi presne napadlo 😂
@amelia89 nevravim, ze nie som schopna vypit vodu s cukrom😃 to je najmenej ja mam sladke rada😉 Mam velmi nizku hladinu cukru, casto mi klesa cukor a nechcem po tejcode odpadnut 😉 A ked tak dobre vies co pisem, tak vies, ze si vies merat hladinu cukru aj sama doma napriklad 😉 na lacno s potom mozes po jedle v intervale akom je to potrebne... To ze nie si schopna pochopit nejake veci ja nemozem, sle nevadi, nie kazdemu boh nadelil😉
@rubi007 na OGTT sa pouziva iba krv zo zily. Prst je iba nalacno sucasne s odberom zo zily.
To som jedina, co mi ta pomarancova zbrnda chutila? Lebo u nas to mali s prichutou a chutilo to ako lacny dzus. Ako hned by som si dala este jeden.
@kiki68 Mne to tiez chutilo. S citronom chutilo ako rozpusteny hroznovy cukor. V prvom tehu som mala hodnotu o 0.5 vacsiu ako limit... trapili ma diétou, dokonca aj v nemocnici po porode. Diabetologicka povedala, ze mam uplne normalne hodnoty a nemam tehu cukrovku. Napriek tomu som tam chodila jak na klavir a pichala sa do prsta furt a ona mala na mna 35eur od poistovne za kazdu navstevu.
V dalsich 3 tehotenstvach som sa bala, ze ak test odmietnem, budu ma v nemocnici posudzovat akoby som cukrovku mala. Preto som ho radsej podstupila a chvalabohu, uz mi hodnota nevyskocila. Ale vypila som v cakarni vyse litra vody.
Kedze moje 2. a 3. dieta mali vahove odhady 4kg a realnu porodnu hmotnost 4.5kg a prve dieta bolo sekciou pre zlu rotaciu (3.9kg), ak by mi vysla tehu cukrovka, tak mam dnes minimalne 3x, ak nie 4x rezane brucho! Sama porodnicka mi to povedala. Nastastie som dostala sancu rodit prirodzene a 3x som to aj zvladla, no bolo to vybojovane.
@kiki68 vobec nevies o com pisem😂😂 nevadi, nie kazdy tomu rozumie😉
@rubi007 No neviem, v Rakusku mas tento test podmieneny zakonom ( neni test, poistovna riadne strhne par tisic eur z materskej), mame tento postup a taky by mal byt vsade. Ale ved moje dieta to neni, man kamosku, co mala neodhalenu tehu cukrovku, dieta ma velke dioptrie, ADHD k tomu. Toto nechces riskovat taketo problemy. Ale moje dieta to nebude, cize to uz musis zvazit rizika sama.
Ten odber sa da prezit. Ja som tam ale prisla peso dost dlhu vzdialenost lebo to bolo obdobie strasneho tepla v lete a zobudila som sa skoro, ked konecne bolo prijemne chladno a chcela som si uzit taku prechadzku. Co sa nemalo mat predtym fyzicku aktivitu. Akurat ze ked som sedela po tom vypiti tej cukrovej vody tak mala sa mi v bruchu zacala sialene krutit a to bolo take neprijemne a este aj doma to bolo hrozne.
@anonym_autor mne osobne to padlo dobre na žalúdok. Je to sladká voda🤷♀️
@kiki68 vobec nevies o com pisem😂😂 nevadi, nie kazdy tomu rozumie😉
@rubi007 ak si lekárka, čo naznačuješ v príspevku, tak vieš, že cukrovka patrí do rúk diabetologa a nie gynekológa.. Mne teda cukor nemerali na gynde len raz, záťažovým testom.. Kontroluje sa len moč, čo napríklad ja ani pri vysokých hodnotách v moči nemám.. Gynekologicka, primárka gyn. oddelenia ma hneď po záťažovom teste pri zvýšených hodnotách poslala na diabetologicke.. Tak neviem, aké iné testy robí gynekológ.. Som tehotná 3x a vudy robili len záťažový...a radiť žene aby tento test, ktorý ak by sa aj niečo stalo, môže kľudne absolvovať u lekára, nemusí piť vodu doma, aby nešla na test, je podľa mňa úplne celé zle.. Pei prvom tehu mi toto gynekológ extrémne zanedbal, malý sa narodil predčasne, 4kilovy, s diabetologickou fetopatiou, defektom komorové septa aj šelest na srdiečku, tromba na pečeni.. Tak sa pýtam, či neni lepšie aspoň pre dobro mamičky napísať, že ten test hravo zvládne 🙏 jak ju ohovárať, prípadne jej dohovarat, že je to len tehotenská cukrovka a ohrozovať jej dieťa..
@rubi007 ak si lekárka, čo naznačuješ v príspevku, tak vieš, že cukrovka patrí do rúk diabetologa a nie gynekológa.. Mne teda cukor nemerali na gynde len raz, záťažovým testom.. Kontroluje sa len moč, čo napríklad ja ani pri vysokých hodnotách v moči nemám.. Gynekologicka, primárka gyn. oddelenia ma hneď po záťažovom teste pri zvýšených hodnotách poslala na diabetologicke.. Tak neviem, aké iné testy robí gynekológ.. Som tehotná 3x a vudy robili len záťažový...a radiť žene aby tento test, ktorý ak by sa aj niečo stalo, môže kľudne absolvovať u lekára, nemusí piť vodu doma, aby nešla na test, je podľa mňa úplne celé zle.. Pei prvom tehu mi toto gynekológ extrémne zanedbal, malý sa narodil predčasne, 4kilovy, s diabetologickou fetopatiou, defektom komorové septa aj šelest na srdiečku, tromba na pečeni.. Tak sa pýtam, či neni lepšie aspoň pre dobro mamičky napísať, že ten test hravo zvládne 🙏 jak ju ohovárať, prípadne jej dohovarat, že je to len tehotenská cukrovka a ohrozovať jej dieťa..
@karlamon ja nikoho neodhovaram 🙏 len vravim, ze ten test nemusi nic odhalit a deticky maju o rivske problemy kedze mamicka ma silnu tehotensku cukrovku, ktoru tento test neodhalil.... bohuzial, Ale stava sa to. A ano tento test sa ma robit u diabetologa a vela gynekologov to necha na svoje sestricky, da sladku vodu ktoru si zeny maju ist vypit domov ... a toto je podla mna uplne odveci riesenie 😉
Pri prvom tehu zo bola pohoda. Kupila som tusim s citrónovou prichutou, ani som nechapala co z toho robia zeny dramu. Akurat som bola hladna jak dinosaurus. Pri druhom tehu mi byvalo kus viac nevolno v prvom trimestri, ale potom ok. Na glukozovy test som si sla sebavedomo, ved to poznam. Minútu po vypiti ma zacal oblievat studeny pot, klopala som sestricke, ze cosi nedobre. Vzala ma dnu lahnut.. Potom som sa jej tam vyzvracala do sacku.. Hanbila som sa, ale povedala, ze nie som prva ani posledná a cukor sa sleduje aj inak. Takze ked to nepôjde nevadi, kazde tehu je ine 🙂
@karlamon v AT to nerobi gyn, ale ides do labaku, alebo to spravi obvodny lekar. Ale vacsinou ides do labaku, kde maju na to kapacitu, nakolko musis 2 hod sediet, nesmies pit vodu a mozes len na wc. Takto je to totiz spravne prevedene. Lekarka nie som. Ale tu je ten test zo zakona prisne definovany. Diabetolog spravi to iste, nakolko ked vyjde test zle, tak ides na dalsi test priamo k diabetologovi ( opakovanie testu) a ten urci, co dalej. Ked to zena nezvladne fyzicky, test sa musi opakovat. Cize tu nejde spravit to, ze niekto prejde este domov a naspat a kadeco za pokusy. Ma to presny protokol a hotovo. Ja som prvy raz bola v labaku, druhe tehu som bola u nasho obvodneho. Zavreli ma do studovne a tam som cakala, kym ma nezavolali na odber a potom zase dalsi odber. Mne ten test vysiel v norme. Ale poznam postup, nakolko inym kamoskam to vyslo zle a museli opakovat a potom merat, jedna skoncila na inzuline. Na Slovensku sa to robi vselijako, v tom je ten problem, ze kolko zien prejde test a nemalo by. Tu v AT je to ine a ma to pravidla.
@anonym_autor vobec to nie je take hrozne ako hovoria, ja 3x v pohode a krv beru len z prsta. Zober si citron a daj si do toho z neho stavu...toto pomaha.
Prijemne to nie je, ale da sa to v pohode zvladnut. Zabezpec si doprovod (kamosku/ muza/ niekoho z rodiny) Ak je dovod sa niecoho bat tak je to skor samotny porod, nie testu na cukrovku 🙂 Urcite to zvladnes, drzim ti palce 🤛
@anonym_autor vobec to nie je take hrozne ako hovoria, ja 3x v pohode a krv beru len z prsta. Zober si citron a daj si do toho z neho stavu...toto pomaha.
@euka210 mne brali normalne venoznu krv
@amelia89 ved presne ako pises, ze sa meria glukoza bezne pri inych odberoch... za mna je tento glukozovy test zbytocnost 😉
@rubi007 a co ti to pomoze ? Ja som mala glukozu na lacno v uplnom poriadlu vzdy ,po jedle vysoku. Cize bezny odber krvy nezisti nic. A neriskovala by som to odmietnut . Zas to nikomu neublizi taky test . Skor ta neliecena cukrovka ano .
@rubi007 a co ti to pomoze ? Ja som mala glukozu na lacno v uplnom poriadlu vzdy ,po jedle vysoku. Cize bezny odber krvy nezisti nic. A neriskovala by som to odmietnut . Zas to nikomu neublizi taky test . Skor ta neliecena cukrovka ano .
@zuzi0911 nikto nehovori o merani hladiny cukru nalacno 😃

@anonym_autor toto nevieš prežiť tak neviem ako budeš rodiť teda...😂😂