Asi som tehotná - prosím informácie ohľadom potratu
Vopred dakujem kazdemu kto poradi, a podpori.
Takze zacnem asi takto, mam 18m dcerku, plne dojcim stale, no v tom nieje problem tomu sa tesim.
Moj problem a dilema spociva v tom ze prva mrcha mi dosla vlani 6decembra odvtedy pravidelna az do februara, v marci som uz nedostala a je maj, takze bud som tehotna co momentalne nemam ako zistit (nemam na tehu test peniazky), a k lekarke by som aj mohla ist no tu je zase hacik v tom ze mam (z nevedomosti o plateni do zdr. poistovne pocas zamestnania v roku 2012), cize mam nedoplatok ktory mesacne splacam a narok mam iba na zakladnu zdravotnu starostlivost, do ktorej neviem co spada. Cize ak pojdem k lekarke budem si musiet uhradzat pravdepodobne vsetko, a ak si babo necham i cely pobyt v nemocnici a vsetky vysetrenia s tym spojene,...
No zial tu spociva dalsi problem ze si babo nemozem nechat( teda ak som ozaj tehotna), pretoze priatelov dedo by to isto nepovolil a na vlastne byvanie zial nemame,...
Pokial mozte poradte mi co mam robit..
A ak viete niekto nieco aktualne ohladne potratu budem rada ked poradite.
Dakujem
...300€ na potrat najdes a 2€ na tehutest nie? ...
@mamina2388 a na potrat mas??? cca 300-400 eur? a na test z lekarne alebo dm, kde stoja od 1 eura nemas??? ty si co za cislo...a ak pojdes k lekarke, teda gynekologicke, tak ona neskuma, ci mas zaplatene, ci nemas zaplatene, ale spravi ti tehotensky test z krvi.
@mamina2388 myslim si ze tehotensky test je minimalna suma ktora by ti chybala a tak ako ti pise
@nice202 doktorka nevidi v pc ci mas nejaky nedoplatok ak by si bola tehotna a chcela by si si to dat zobrat tak by som necakala a riesila to cim skorej..ja som za potraty neni ale keby to vyzadovala tvoja situacia bohuzial nemala by si na vyber drz sa
@mamina2388 pri prvom synovi som mala tiez nedoplatok v zp este z cias ked som mala zivost ..predstav si ze som v pohode z nedoplatkom chodila do poradne aj som porodila v nemocnici ..neplatila som nic navyse .. cize zajtra chod pekne k lekarovi ... nikto nebude skumat ci mas alebo nemas nedoplatok
mimochodom, myslis, ze nase spoluobcianky tmavsej pleti, ktore chodia do poradni a rodia v nemocnici maju nejake odvody zaplatene? silno pochybujem, a do tej poradne chodia iba preto, aby mali peciatku od lekara, ze od 4 mesiaca tam boli a mohli dostat porodne.... a nic nasledne neplatia
@mamina2388 ako to mas presne s tym nedoplatkom do zdr. poistovne??? napisala si to dost chaoticky 🙂
prva rada: telefonat na zdr. poistovnu - tam ti presne povedia ci ta eviduju ako neplatica a teda mas narok len na neodkladnu zdr. starostliovst - povdia ti presne aj o to co tam spada.
druha rada: sprav si tehotensky test - blizi sa ti pomaly od marca termin, kedy uz ani na potrat nebudes moct ist a jeden test stoji urcite menej ako vychovat dieta.
tretia rada: deda so svojim rozhodnutim nespajaj - on s tym nema absolutne nic - je to len a len tvoje rozhodnutie a len a len tvoje svedomie.
@mamina2388 keby si bola tehotná, tak základné vyšetrenia, ošetrenia, pôrod bez problémov dostaneš, ale keďže tretie dieťa si nechať nemôžeš, tak je bezpredmetné sa nad tým zamýšľať, že? interrupciu si budeš platiť tak či tak sama bez ohľadu na poistenie... ale byť tebou, tak tie 2€ na tehotenský test pýtam od toho, čo bol s tebou účastný predmetného aktu... alebo aspoň polovicu sumy 😅
@mamina2388 Potrat, resp. selektívne odstránenie nového človeka, ktorý nám práve nie je pochuti, a to len preto, lebo dedo by to nepovolil, To má byť vtip??? Nie, prosím, tuším zle čítam.
Byť tebou, skúsim to vyriešiť konštruktívne. Išla by som k lekárke, resp. pokúsila by som sa vyzistiť, čo v tomto prípade znamená zdravotná starostlivosť, resp. na čo presne máš v tomto prípade nárok a podľa toho by som sa snažila dohodnúť s príslušnou lekárkou. Resp. spočítala by som si sumu, ktorú by som musela platiť naviac, vôbec nemám skúsenosť, takže si neviem predstaviť, či by to bolo niečo "požičateľné" alebo vôbec nie. Každopádne dať s manželom hlavy dokopy a prepočítať.
Ale potrat by som volila ako tú najposlednejšiu možnosť, pretože 1. nie je to fér a psychickú ujmu asi nechceš riskovať (pozor, riskuješ aj poplatky za následnú terapiu za účelom duševného zdravia), a 2. na to aj tak nenašetríš.
Mňa najviac dojala veta: Bábo si nemôžeme nechať, lebo priateľov dedo to nedovolí." 😅
@evening_star úprimne? keby som mala pod strechou dvoch papierovo dospelých ľudí, ktorí sa nevedia postarať ani o seba a nie ešte o ďalšie dieťa, ale napriek tomu si ho "spravia", tak ani ja by som nedovolila...
Tak ja ti poradím-dieťatko porod a daj na adopciu...ako inak neviem čo poradiť...
@mamina2388 dedo samozrejme nemôže rozhodovať o vašom dieťati. Ale úplne ho chápem, keďže zrejme žijete v jeho dome a evidentne máte finančné problémy. A čo by som ti poradila? Vziať manžela za ruku a ozrejmiť mu, že je čas pokúsiť sa začať byť zodpovední ...ozrejmiť to súčasne aj sebe a hľadať spôsoby, ako si finačne prilepšiť - zmena práce, dve práce, brigáda, pre teba nejaká práca na doma, prípadne aj aby manžel vycestoval za prácou dočasne mimo domov...proste čokoľvek, aby ste vedeli uživiť vaše deti. O potrate neviem nič, ale na tvojom mieste by som si to veľmi, veľmi rozmyslela.
@sue však toto nepochopím....
@titkovamiriam Veľmi dobrý nápad.
No baby, neviem....MM mal plánovanú operáciu nosa v RK nemocnici. 3 dni pred operáciou mu volali, že ho nemôžu operovať, lebo má v ZP neuhradené 2 mesiace. Hneď letel zaplatiť a bolo to OK. Ale asi to riešia len v nemocke a určite by rodiacu ženu neposlali preč.
@sissy27 No veď áno, a ja píšem, že nesúhlasím s dedom? Len som napísala, že ma tá detinskosť dojíma.
riesenie bude,kedze finacne na potrat mat nebudes babo donosit a dat na adopciu. Mas moznost anonymneho porodu a mas to vybavene.
Inak ja si uz lepsi priklad "neodkladnej zdravotnej starostlivosti" ako porod predstavit neviem. Vie si niekto predstavit, ako sa da odlozit porod? Zakladatelke taktiez radim anonymny porod a naslednu adopciu. To je to najlepsie, co moze urobit pre svoje deti. Tie dve narodene aj to nenarodene.
@mamina2388
Tvoje dietatko, ak ho cakas je uz velke. Ak si posledny menzes mala zaciatkom februara, tak si v 12 tt ak nie 13tt tehotenstva. Interupcia by ti uz nemala byt umoznena a ak aj ano - to male v brusku je uz velke, vsetko citi. Navyse napoziciavanim 400 EUR na potrat po rodine, alebo v nebankovkach zatazis do buducnosti svoje existujuce deti. Verim tomu, ze pre vas je to velmi vela penazi, ked byvate u deda a riesis 2 EUR na tehotensky test. Dedko za vasu nezodpovednost nemoze, nanho zodpovednost za to, ze si chces zabit dieta nehadz, skor mu bud vdacna zato, ze nie ste na ulici.
Ver mi, podznam mnoho adoptovanych deti a ich rodicov. Su to milujuci, svoje deti prijmajuci rodicia a casto maju voci svojim detom viac prijatia, pochopenia a trpezlivosti nez ma vacsina z nas voci detom vlastnym. Adopcia urcite bude pre teba obrovska emocionalna zataz, kedze uz deti mas, dojcis a asi k nim mas vytvorene puto. Ale su pripady v zivote, ked najlepsie, co mozes urobit pre svoje dieta je Vzdat sa ho. Urobili to aj ceske matky, ktore poslali svoje zidovske deti na zaciatku vojny prostrednictvom Sira Wintona do Britanie. Zachranili im tym zivot. Tie matky, ktore si nevedeli odlucenie predstavit vascinou spolu so svojimi detmi zahynuli.
Kazdy z nas v zivote urobi chybu. Najlepsie co mozme urobit je prevziat zodpovednost za nasledky, poucit sa do buducnosti a dokazat odpustit sami sebe. Skratky neexistuju, su len zdanlivo lahsou cestou od problemu, ale vedu k dlhodobej bolesti.
Potrat stojí 200 eur v Nitre. Test v Tescu 1,50.. Behni si kúpiť a uvidíš. Neviem no..podľa mňa dieťa nie je zas až tak drahé, že by ste nemohli mať ďalšie, teda pokiaľ tvoj muž zarába a ty máš rodičák. Keď už je takáto situácia, treba sa k nej zodpovedne postaviť. To dieťa za to nemôže. A dedka do toho nič nie je aj keď u neho bývate. Čo sa on stará o tvoje deti?? Ty si matka, rozhoduješ o tom sama a je len na tebe z akým pocitom budeš žiť ďalej. Prajem Ti spravodlivé rozhodnutie a pekný deň. 🙂
Dlžná som bola aj ja a nevedela som to v čase tehotenstva a všetko bolo v poriadku, vyšetrili ma ako každú inú. Ani za pobyt v nemocnici som neplatila.. Papier mi prišiel až keď bol malý na svete..mal asi rok a pol.
...acnajma bez ohladu na yo, ako sa rozhodnes. Rieste antikoncepciu alebo sterilizaciu - u jedneho alebo druheho...
@sue antikoncepciu v takomto prípade ani nekomentujem... nie je na test, myslíš, že bolo na kondómy (ktoré sú najlacnejšie) ? .... 🤐
@evening_star ja by som to vedela nazvať aj inak ako detinskosťou, ale zas mám byť za necitlivú? 😅
Dakujem za rady i to co som myslela ze tu dostanem za "nalozenie" ja zo zdr, antikoncepciu nemozem a moj ochranu mal len sa roztrhla to je tomu.
Dedo nam poskytol strechu nad hlavou kedze koly praci (muz dostal vypoved) sme museli odyst s podnajmu...a ma vyssi vek tak zato myslim ze dalsie babo by bolo nanho vela.
V zdravotnej mi povedali ze to odoslali do pocitacov vsetkym lekarom ku ktorym chodim ze tam mam nedoplatok, ktory ale splacam.
Co sa tyka potratu tiez by som to tak nechcela ☹
A kupila som si asi 5tehu testou a ani jeden nieje pozitivny, no mam pocit ako by som bola tehotna, vynechana mrchA, caste wc, a aj dvorce mi stmavli, dnes som volala k dr a ze zajtra sa mam zastavit
Tak potom napisem
@mamina2388 ale ako to chceš riešiť? Kondómy najbližších 20-25 rokov, kým budeš plodná? 😕 tak treba nažgrlošiť tie peniaze na vazektómiu pre neho... je to dokonca vratný zákrok, bez nejakých veľkých rizík... ak ty ešte na podviazanie vaječníkov nie si pripravená...
A držím palce... dúfam, že je to len planý poplach.,...ale zodpovední by ste mali byť ešte o to viac, že ste v ťažkej situácii 😔
@mamina2388
Nech to dopadne akokolvek, skus nehormonalne vnutromaternicove teliesko. Je to dlhodoba antikoncepcia, vhodna pre zeny, co uz deti maju, stoji cca 30 EUR a mas to na 3 roky. Nie kazda zena ju znasa dobre, ale ak ti to bude vyhovovat mas po probleme bez vedlajsich ucinkov. K lekarke utekaj, moze to byt mimomaternicove tehotenstvo - deti ta potrebuju zivu.

tehu test stoji asi 2€, tolko hadam vies za par dni nasetrit (nic v zlom)...