icon

Čakám MO-MO dvojičky

Dnes o 15:28

Cakam MO-MO dvojicky
Som rozhodnuta ist na upt, kedze je tam vela rizik.
Ma niekto skusenosti?

Dakujem

viestta
Dnes o 20:14
@anonym_autor

@natalka13 ked nemas k teme co napisat, nepis prosim ta. A prajem si aby tato tema bola vymyslena a len tak mi napadlo v pondelok vecer ze idem rozduchat vasne na mk akoze vazne???

Vies co doma prezivame? Muz place, ja placem…

@anonym_autor viem si predstavit co prezivate som s vami. Stojite pred velmi vaznou situaciou, v ktorej vam nikto ńepomoze, uz vobec nie diskusia na MK. Viem, ze uz si aj olutovala, ze si tu vobec napisala. Viem, ze si napisala v nadeji, ze najdes pochopenie, radu, miesto toho sa tu do teba navaza kopa carodejnic, co ti vobec neulahcuje nic.
Odkonzultuj to s porodnikmi, preberte to s manzelom, zvazte vsetky rizika jedneho aj druheho riesenia a potom sa rozhodnite. Verim, ze sa rozhodnete spravne, bez ohladu na to ako ta tu niektore ponizili to rozhodnutie bude iba a len na as dvoch a vobec to nebude lahke. Vy budete niest dosledky, nebude ich niest ani jedna z tych, ktore ta tu kamenuju. Nech sa rozhodnete akokolvek, viem, ze sa rozhodnete spravne.

petrahl
Dnes o 20:15
@anonym_autor

@biba_18 skusenosti s momo dvojickami? Uz som precitala cely internet, a prognozy su strasne. Dokonca aj tu na mk, pisali zeny ze im deti zomreli este v brusku. A museli rodit mrtve. Proste to je este strasnejsie nez ist teraz na upt.

@anonym_autor takže preventívne zabiješ pravdepodobne zdravé deti, len preto, lebo premýšľaš v štýle "čo ak".

Nuž...ťažko niečo radiť.

Mono-mono dvojičky nie sú zas až tak raritné, ako si myslíš. V dvojičkovskej komunite sa pohybujem už nejaký ten piatok a úplne v pohode sa to v súčasnej dobe dá zvládnuť. Stačí so vybrať príčetného gynekológa a príčetnú nemocnicu. Nežijeme v stredoveku.

Každopádne, veľa šťasia. Neviem si tvoje myšlienkové pochody predstaviť veru ani približne.
Ja som pre život mojich detí bola ochotná a schopná urobiť všetko. Aj keď áno, moji nie sí mono-mono. Ale keby aj boli...ak by som mala polroka ležať s nohami nad hlavou, tak budem.

petrahl
Dnes o 20:19
@anonym_5bd9cc

@anonym_2110e2 so mnou ležala na novorodeneckom jedna, ktorá také deti donosila. A to mala doma ďalšie malé, 3 ročné. Tehotenstvo s dvojičkami je vysoko sledované, týždenne pokiaľ viem, a dokonca veľa žien je preventívne hospitalizovaných. Pani, ktorá ležala so mnou, bola v nemocnici od 30tt, rodila predčasne, deti boli pár dní v inkubátore a sú v poriadku. A takýchto prípadov je aktuálne drvivá väčšina, kvôli intenzívnemu monitoringu. Takže niekde choď ty.

@anonym_5bd9cc týždenné sledovanie viacplodového tehotenstva nie je pravda.
Chodila som do porade normálne raz za mesiac, až od 27tt každý druhý týždeň.
Všetko sa to rieši individuálne.

Pri mono-mono dvojičkách bude samozrejme sledovaná intezívnejšie, ale aj medzi viacplodovými tehotenstvani sú rozdiely.

anonym_77a70d
Dnes o 20:23
@viestta

@anonym_autor viem si predstavit co prezivate som s vami. Stojite pred velmi vaznou situaciou, v ktorej vam nikto ńepomoze, uz vobec nie diskusia na MK. Viem, ze uz si aj olutovala, ze si tu vobec napisala. Viem, ze si napisala v nadeji, ze najdes pochopenie, radu, miesto toho sa tu do teba navaza kopa carodejnic, co ti vobec neulahcuje nic.
Odkonzultuj to s porodnikmi, preberte to s manzelom, zvazte vsetky rizika jedneho aj druheho riesenia a potom sa rozhodnite. Verim, ze sa rozhodnete spravne, bez ohladu na to ako ta tu niektore ponizili to rozhodnutie bude iba a len na as dvoch a vobec to nebude lahke. Vy budete niest dosledky, nebude ich niest ani jedna z tych, ktore ta tu kamenuju. Nech sa rozhodnete akokolvek, viem, ze sa rozhodnete spravne.

@viestta kks, že čarodejníc. Sama si čarodejnica.

viestta
Dnes o 20:25
@anonym_77a70d

@viestta kks, že čarodejníc. Sama si čarodejnica.

@anonym_77a70d mam ti pridal par priscreenov tych laskavych a chapavych vyjadreni, ktore tu na adresu autorky zazneli alebo si ich dohladas sama?

maryetta
Dnes o 20:25

Kamarati maju 1-vajecne dvojcata. To ze caka dvojicky sa dozvedela az niekedy v 6.mesiaci. Porodila prirodzene. Uz maju cca 12rokov. A su to zdravi krásni chapci.

detskytovar
Dnes o 20:27
@anonym_f0c898

@detskytovar mo-mo a aj mo-bi sú z jednou placentu. TTTS hrozí pri mo-bi, pri mo-mo je najväčšia komplikácia že sa navzájom uskrtia pupocnymi snurami, sú aj v spoločnom vaku

@anonym_f0c898 je to možné, ja už si to moc nepamätám, bolo to dávno, keď sme to riešili. Čo si pamätám, že naši mali jednu placentu a riziko TTTS.

mizoko
Dnes o 20:28
@anonym_5bd9cc

@mizoko osoba, ktorá napíše, že jedno by si nechala, ale keďže sú dve, tak ide na UPT - tu nie je čo poškodzovať. A akého mena, prosím ťa? Anonym autor? Ty si dobre mimo. Ale áno, chápem, topiaci sa aj slamky chytá - ty v tomto prípade gramatiky 😅

@anonym_5bd9cc ty ju tu oznacujes za vrahynu. Je jedno,či je tu ona ako anonym. Je to poškodzovanie dobrého mena. Navyše ona ešte ani na potrate nebola. Takže? Klameš,zavádzas,prekrúcas,si osobná utocis a ešte aj oznacujes niekoho ako vraha! A ty chceš niekoho moralizovať? Ty nevieš,čo je to morálka. Ani gramatika 😌

mizoko
Dnes o 20:31
@viestta

@anonym_77a70d mam ti pridal par priscreenov tych laskavych a chapavych vyjadreni, ktore tu na adresu autorky zazneli alebo si ich dohladas sama?

@viestta táto nevie dohľadať ani vlastnú morálku 😏

felycity
Dnes o 20:35
@viestta

Tazke citanie, ale este viac som zdesena z niektorych komentarov! Mám pocit, že tu zlyháva viac vecí naraz.
Ak žena v takejto vážnej situácii odchádza od lekárov s takým strachom, že si informácie dohľadáva na internete, zlyhala empatická a zrozumiteľná komunikácia systému vratane lekarov... Internet potom strach len znásobí a to, čo tu číta, ho definitívne zaklincuje.

Úprimne som zdesená z krutosti a bezcitnosti niektorých reakcií. Namiesto toho, aby ste jej možno pomohli strach spracovať, dať jej priestor rozmýšľať, pýtať sa a zvážiť všetky možnosti, dostáva nálepky, odsudzovanie. Niektore prisoevky su plne krutisti.
V takejto atmosfére sa nikto nerozhoduje pokojnejšie ani zodpovednejšie, strach sa len prehĺbi a človek sa zatlačí do kúta.
Ak niekto hľadá vinníka, tak si treba položiť otázku, kto k tomuto rozhodnutiu prispel viac žena v extrémnej psychickej záťaži, alebo ľudia- matky, zeny, ktorí namiesto podpory zvolili verbálne násilie a morálne pózy z bezpečia obrazovky.
Rozhodovanie v rizikovom tehotenstve nie je čiernobiele. A ak tu nevieme ponúknuť aspoň základnú ľudskosť, bolo by oveľa zodpovednejšie mlčať, než ubližovať.

@viestta pekne si to napisala , dakujem
@autorka-urobila by som to ako ti napisala viestta, zvazila, rozhodnutie je len na teba a partnerovi, nikto nema pravo ta odsudzovat

anonym_8d98e4
Dnes o 20:36
@anonym_2110e2

Zeny... JE MI Z VAS UPLNE ZLE!!! Ze sa nehanbite takto vyjadrovat druhej zene, ktora prosi o porozumenie. CO DO KELU vas do toho, ako sa rozhodne? Keby nahodou bude mat toto tehotenstvo fatalne nasledky, pojdete jej, vy mudre zeny od klavesnice, pomoct? Ha? Ci iba rozdavate rozum, ktory nemate?! Hanbite sa a hanbite sa!

Autorka, rob vsetko tak, ako to so svojou polovickou citite. Ak citis vo vnutri, ze sa nieco pokasle, chod na potrat. Intuiciu neoklames. Ak sa rozhodnete, ze do rizika idete, je to len a len na VAS!!!!! Akokolvek sa rozhodnes, bude to v poriadku. Nikoho do toho NIC!!!
Pri dalsich tehotenstvach sa k tebe zlaticka vratia. ❤️

@anonym_2110e2 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

anonym_5bd9cc
Dnes o 20:40
@mizoko

@viestta táto nevie dohľadať ani vlastnú morálku 😏

@mizoko hlavne, že tá čo tu obhajuje vraždu vysoko pravdepodobne zdravých detí, je absolútnym príkladom dokonalej morálky, že?

A nie, nič neprekrúcam. Parafrázujem autorku a jej vlastné slová. Ak ja neviem gramatiku, ty, moja zlatá, nevieš čítať s porozumením. Alebo si len vyberáš čo sa ti hodí do krámu. Hlavne skrz toho, že autorka sa tu sama prezentuje ako totálna egoistka, zahľadená len a len sama do seba, pripravená obetovať životy vlastných detí, aby náhodou jej pohodlie nebolo narušené. Vrana k vrane sadá, keď ju tak vehementne obhajuješ.

anonym_f53455
Dnes o 20:42

To si ideš zabiť len tak dve deti naraz, lebo je tam nejaké riziko? Vieš aké sú riziká postihnutia zdravých detí do 1. roku narodenia a pri pôrode?

autor
Dnes o 20:45
@anonym_f53455

To si ideš zabiť len tak dve deti naraz, lebo je tam nejaké riziko? Vieš aké sú riziká postihnutia zdravých detí do 1. roku narodenia a pri pôrode?

@anonym_f53455 ovela mensie ako pri dvojickach

anonym_f53455
Dnes o 20:48
@anonym_autor

@anonym_autor hlúposť, s koľkými odborníkmi si toto prebrala?

mizoko
Dnes o 20:49
@anonym_f53455

@anonym_autor hlúposť, s koľkými odborníkmi si toto prebrala?

@anonym_f53455 a ty si snáď odborník? Vyštudovala si odbor gynekológia?

anonym_eda9c2
Dnes o 20:56
@anonym_autor

@anonym_autor riziko je aj byť tehotná.Chcela by som vedieť názor aj ďalšieho lekára a podľa toho by som sa rozhodla.Poznam mo mo a sú zdravé, poznám babu, ktorá čakali 3 a narodili sa dve.Je to po IVF či klasické otehotnenie?

haley7897
Dnes o 20:57

"Riziká " je veľmi široký pojem a pri každom tehotenstve sú nejaké, pre dieťa aj pre matku. Aj to najbezproblemovejsie tehotenstvo môže skončiť smrťou ci postihnutím. Ťažko a hlavne zbytocne porovnávať. Ale zároveň si však myslím, ze je fér spomenúť, ze upt zvyšuje mortalitu o cca 100% ... 🤷🏽‍♀️

autor
Dnes o 20:58
@anonym_eda9c2

@anonym_autor riziko je aj byť tehotná.Chcela by som vedieť názor aj ďalšieho lekára a podľa toho by som sa rozhodla.Poznam mo mo a sú zdravé, poznám babu, ktorá čakali 3 a narodili sa dve.Je to po IVF či klasické otehotnenie?

@anonym_eda9c2 mna lekar odhovaral, ci nechcem este pockat ze to moze dopadnut vselijako.

anonym_4b8a45
Dnes o 21:03
@kiki68

@anonym_autor a co? Ved je snad jedno, ci ich zabijes, alebo umru o par tyzdnov. Snad Ti na nich nemoze zalezat ked ich ides obe zabit. Trosku chladnokrvnosti zena ked uz ides zabijat deti by nezaskodilo. A predpokladam, ze lekar nadsene navrhol prerusenie tehu. Ja zasnem. Nabuduce ked si precitas komplikacie pri chripke odporucam tiez sa ist preventivne odkraglovat, nakolko to aj tak poskodi srdce, mozog a clovek zostane nevladna zelenina v plienkach. Lebo aj tak moze dopadnut chripka. Internet vela znesie

@kiki68 Ja nie som zastanca upt, ale ty si oveľa horší človek ako žena ktorá sa preňho rozhodne.

marca12
Dnes o 21:03
@anonym_autor

@kiki68 porovnat chripku s momo dvojcatami ? Kde mozu zomriet, moze sa aj mne noeco stat, mozu byt postihnute…
Kto sa bude starat? Vy? Co ma tu bicujete??!

@anonym_autor Nemusis sa nikomu spovedat. Nechapem ako moze jedna zena nalozit druhej bez kuska empatie. Len tak vybafnut bez toho,aby sa vzila do tvojej situacie a skusila si predstavit ako sa musis citit. Ved si sa nerozhodla len tak z rozmaru. Nikto za teba nevychova postihnute deti,ak by sa vobec vyvinuli. Nikto nevie,co je to starat sa o tazko postihnute deti a pozerat sa na ich utrpenie a zazivat bezmocnost. Ja sa nehanbim priznat. Isla by som tiez na upt. Nehazardovala by som so svojim zivotom a nebola tak sebecka,ze pre svoje hrdinstvo a presvedcenie vynosim deti,ktore budu trpiet a ja trpiet s nimi so strachom o ich zivot.

anonym_ae3016
Dnes o 21:04
@kikush182329

@mizoko tu si ju hneď upratala. Prečo máš takú silnú potrebu vyhnať tieto ženy namiesto autorky?

@kikush182329 chápem to "akože vyňatie", čo ani ním nebolo. Lebo otázka autorky bola jasná, tak prečo sa tu zlietli slepice s príspevkami mimo tému. A k tomu tak vycitave a útočné, hrubo urázajuce tehotnú ženu vo veľmi ťažkej situácii.
Velice sa tu šíri aura lásky , slusnosti, slniečka, same citáty a čítanie o seba rozvoji, sväté marty , miluj blížneho svojho, duchovno, a ups hosana ukrizujme vrahynu detí.
Toto nie je skupina o morálke ale o zdravotných problémoch v tehotenstve. Skôr ako sa rozhodne definitívne, chcela sa poradiť medzi skúsenými ženami, píše že ide ešte aj na odbornú konzultáciu, ale už to tu smrdí bosoractvom a kladivom na čarodejnice .
Je mi blivno z týchto odľudov, a že vraj žena ženu pochopí. No 💩, najväčším nepriateľom ženy je žena

anonym_4b8a45
Dnes o 21:09

@anonym_autor Už sa nikdy neraď na tomto fóre. Poraď sa s manželom, alebo tebe najbližšími ľuďmi no nie na koni!
Tu sa slepice dohádajú aj v diskusii o dovolenke, nie to o takto citlivej téme.

anonym_77a70d
Dnes o 21:11
@marca12

@anonym_autor Nemusis sa nikomu spovedat. Nechapem ako moze jedna zena nalozit druhej bez kuska empatie. Len tak vybafnut bez toho,aby sa vzila do tvojej situacie a skusila si predstavit ako sa musis citit. Ved si sa nerozhodla len tak z rozmaru. Nikto za teba nevychova postihnute deti,ak by sa vobec vyvinuli. Nikto nevie,co je to starat sa o tazko postihnute deti a pozerat sa na ich utrpenie a zazivat bezmocnost. Ja sa nehanbim priznat. Isla by som tiez na upt. Nehazardovala by som so svojim zivotom a nebola tak sebecka,ze pre svoje hrdinstvo a presvedcenie vynosim deti,ktore budu trpiet a ja trpiet s nimi so strachom o ich zivot.

@marca12 pointa je, že jej nikto nepovedal, ze bude mať postihnuté deti 🤷‍♀️

anonym_f53455
Dnes o 21:12
@marca12

@marca12 a ty si odkiaľ zobrala že bude mať postihnuté deti?

anonym_ae3016
Dnes o 21:15
@marca12

@marca12 👍 trpia deti, rodičia ale aj ich rodiny a blízke okolie, lebo naša spoločnosť nie ešte tak vyspelá, aby prijala deti s hendikepom, Akceptovala inakosť a v prípade potreby podporili a pomohli rodine v ťažkostiach. Max pošlú 2% alebo almužnu do zbierky a ďalej si žijú svoje životy hrdiniek zastaňkýň za studenou obrazovkou

beataxxx
Dnes o 21:22

Ja Ta úplne chápem, tiež by som to neriskla, je to veľmi rizikové a vždy je lepšie odísť z kratšej cesty….moja dcéra zažila v ôsmom mesiaci zaskrtenu pupočnú šnúru a to čo nasledovalo potom, bolo asi najhoršie v našom živote…a kým čakala na vyvolania pôrodu, tak ležala na izbe s mamičkami, ktorým nosili bábätka na kojenie…proste totálny brutál …….taketo rozhodnutia sa nekonzultuju na MK, kde sú bojovníčky proti potratom za každú cenu, to je vážne rozhodnutie, ktoré musí človek vybojovať sám v sebe

beata_k
Dnes o 21:25

@anonym_autor Autorka, "pokecaj" si o tom s AI. Pekne ti vysvetli co a ako. Ake si rizika, co sa odporuca a co nie. Drz sa.

autor
Dnes o 21:26
@beata_k

@anonym_autor Autorka, "pokecaj" si o tom s AI. Pekne ti vysvetli co a ako. Ake si rizika, co sa odporuca a co nie. Drz sa.

@beata_k uz som kecala 😭 a len ma utvrdil v tom co chcem urobit 😭

beata_k
Dnes o 21:26

Pri mono-mono dvojčatách sa rutinne neodporúča selektívna redukcia na jedno dieťa. Dôvody sú praktické a medicínske:

Prečo sa to bežne nerobí:
deti majú spoločnú placentu aj plodový vak
krvné spojky medzi nimi sú prakticky vždy
zásah do jedného plodu ohrozuje aj druhý (vysoké riziko úmrtia oboch)
technicky je to oveľa rizikovejšie než pri di-di alebo mono-di dvojčatách

Kedy sa o tom vôbec uvažuje:
výnimky, nie štandard
napr. keď má jedno dieťa nezlučiteľnú vývojovú chybu a druhé je ohrozené
rieši sa to individuálne, v špecializovanom centre, po etickej aj medicínskej konzultácii

Čo sa odporúča štandardne:
ponechať obe deti
intenzívne sledovanie
plánovaný skorší pôrod (32.–34. týždeň)

Zhrnutie:
selektívna redukcia pri mono-mono nie je bežná ani preventívna voľba
skôr sa považuje za vysokorizikový krajný postup
moderná medicína sa snaží bezpečne donosiť obe deti, nie „vybrať jedno“