Dá sa počas tehotenstva zistiť, či dieťa zdedí veľmi zlú genetiku?

20. dec 2023

S mužom sme dieťa nechceli, resp. chceli ale nie vlastné. Z jedného dôvodu, muž má veľmi zlú genetiku. Je onkologický pacient, jeho otec zomrel na rakovinu v mladom veku, brat tiež už nežije, zomrel na rakovinu. Aj on bol a stále je liečený. Úprimne, nevyznám sa do typov rakoviny ale táto je genetická (zdedil to po otcovi a zdedilo by to i naše dieťa). Preto sme sa rozhodli chrániť sa,napriek tomu sa nám podarilo splodiť dieťa (trhlina na prezervatíve jedine - neustále používame a s iným som nespala, ale nič sme si ani nevšimli, inak by som si dala aj tabletku po). Vyjasnili sme si, že dieťa, ktoré by mohlo byť choré, znie to kruto, ale radšej nechceme. Nechceme aby sa trápilo. Preto ma zaujíma, sú testy na toto? Aktuálne som ešte u lekára nebola ale dá sa zistiť počas tehotenstva či dieťa zdedí túto genetickú chorobu? Ak áno, dá sa v tomto prípade nechať dieťa vziať i vo vyššom štádiu tehotenstva?

dzulli1980
20. dec 2023

Veď to rieš s gynekológom, predpokladám, že ma lepší prehľad ako "odborníčky" tu na MK.

autor
20. dec 2023

@dzulli1980 budem riešiť, aktuálne je na dovolenke a ja ešte "mám čas". Zatiaľ by som sa však rada dozvedela čo najviac

hanelka1
20. dec 2023

Tak zrovna toto neviem či budú zisťovať. Možno sa to dá nejako špecificky vyžiadať. Každopádne ti určia LEN pravdepodobnost. A to by som ja neriskla zbaviť sa teoreticky zdravého dieťa kvôli nejakej pravdepodobnosti . Ono vôbec to nemusí zdediť. Možno zdedí po tebe dobrú genetiku.

bolarazjedna
21. dec 2023

Chápem vaše obavy. Ci sa to dá zistiť, závisí od presného druhu ochorenia, ak to spôsobuje 1 chybný gen, tak teoreticky áno). Napr gen BRCA1, BRCA2 takmer s istotou v mladom veku znamená rakovinu prsníka (preto podstúpila Angelina Jolie preventívne odstránenie prsníkov ešte predtým, ako to stihlo u nej prepuknut).
Potrat ale určite po 12.tyzdni nie je možné kvôli tomu, že dieťa nosí v sebe gen, ktorý mu môže spôsobovať rakovinu. Po 12.tyzdni je to možny potrat len pri vážnych, už existujúcich ochoreniach (chromozómove chyby, ako Downov sy, Patauov sy.,,) a pri ochoreniach nezlucitelnymi so životom (napr keď vidia na ultrazvuku, že dieťa nemá mozog, nemá obličky....) alebo vážne ochorenia, ktoré sa s istotou prejavia a majú ťažký priebeh (napr cysticka fibróza). . To, že v budúcnosti môže byť choré, nie je dôvod na potrat. To by potom mohli každé dieťa potratit, lebo nikdy nevieš, aj keď nikto v rodine nemá onkologické ochorenie, môže mať žiaľ práve tvoje dieťa v rôznom veku. Navyše, onkologické ochorenia sú liečiteľne (áno, viem, je to náročné a môže skončiť tragicky), ale je tam šanca na vyliečenie, čiže kvôli tomu potrat po 12.tyzdni určite nedovolia. A veda sa stále vyvíja, sú stále nové lieky, čo dnes sa nedá liečiť, možno o 20-40 rokov sa už bude dať (vid medializovane SMA).

Viem, že na toto si sa nepýtala, ale vziať život embryiu len preto, že môže vážne ochorieť o 5-10-20-40-50rokov, je podľa mňa neetické. Chránili ste sa zodpovedne, no ten človiečik asi veľmi chce žiť, keď aj napriek tomu sa počal. Možno znie to kruto, ale skúste si zamysliet: ak by manžel zomrel v dôsledku tohto ochorenia (alebo ty by si bola chorá), mali by ste pocit, že váš doterajší život bol zbytočný? Priali by ste si, aby ste sa radšej ani nenarodili?
Veľakrát aj tie dohady prognózy sú naozaj len dohady... Maminina najlepšia kamarátka sa narodila so srdcovou vadou, od narodenia hovorili jej mame, že bude žiť max do 7 rokov. Nakoniec zomrela ako 51 ročná (na ochorenie, ktoré s tou vrodenou chybou nesuviselo), žila normálny a šťastný život s minimálnymi obmedzeniami, študovala, pracovala, vydala sa, vydala knihu, aktívne sa venovala kultúre) a bola tak láskavá a milá osoba celý život, že obohatila život každému, ktorý ju poznal.
Ja mam najlepšiu kamarátku s razstepom chrbtice, jednu nohu ma ochrnutu, stencenu, deformovanu, necíti ju, od malička chodí s 2 barlami. Ma za sebou milión operácii v detskom veku, no napriek tomu nemysli si, že jej život nemá zmysel alebo by bolo utrpenie. Žije normálny život, šoféruje, pracuje, chodila na VŠ, ma vyše 10rokov stáleho partnera, milujúci vzťah....
Alebo nedávno si mohla zachytiť smrť opernej speváčky Ptrricie Janečkovej na rakovinu prsníka v 25rokoch ( v 12 rokoch vyhrala súťaž ČS ma talent).... Nemala žiť len preto, že zomrela mladá? Ze posledne mesiace trpela, že kopu veci (väčšinu, po čom človek túži) vo svojom živote nestihla? Ten krátky život mala veľmi intenzívny a určite nie nezmyselný, karierne dosiahla možno viac, ako niekto za celý život, vystupovala v operných sálach po celom svete, a venovala sa od malička spevu, čo ju bavilo. Milovala a bola milovaná, vydala sa.
A napr aj ta cysticka fibróza, čo je reálne ochorenie, pri ktorom je umožnený potrat do 24.tyzdna....A áno, tie deti/dospelý majú časté infekcie s ťažkým priebehom, celý život berú lieky, zomierajú okolo 40....Poznám človeka, ktorý žije týmto ochorením , má pred 40tkou, žije normálny živo, napriek svojej chorobe hrá profesionálne na dychovom nástroji, živí sa hudbou, chodí koncertovať, má malé dieťa, žije v milujucom vzťahu, a tesi sa zo života.

U adoptovaneho dieťaťa, dieťaťa z darovaných spermií, atď.... tiež by sa mohlo stať, že vaše dieťa by trpelo onkologickým ochorením.

Želám vám , aby ste sa rozhodli tak, aby ste to nikdy neľutovali. A manželovi skoré vyliečenie!

anjelicek26
21. dec 2023

Kedze nepoznam diagnozu poriadne, tak sa blbo radi. Treba sa porozpravat s lekarom, kde muz chodi do akej miery je to dedicne a do akej miery v ktorom tehotenskom tyzdni vlastne otestovatelne. Paradoxne si myslim, ze ta 50% sanca, ze dieta zdedi tvoje geny celkom vysoka. Kedze nezije nikto s muzovej rodiny, o to viac by som manzelovi dopriala, aby po nom niekto na tomto svete ostal, aby sa mal s coho tesit, aby videl kontinuitu zivota a to pozitivne, ze clovek moze mat aj stastie... navyse medicina ide neskutocne dopredu, to, co dnes liecit nevedia o desat rokov problem nebude... nevedela by som sa vzdat dietata, ale tak to ber ako koment rozcitenej tehotnej s kopancami v brusku... nikto nema dokonaly geneticky fond, fakt nikto... keby si zratam, ze nase deti maju autoimunne defekty, plus nizky vzrast, rakoviny mame v mojej rodine pozehnane, tak su vlastne ubohe chudatka... nikdy ma nenapadlo to takto brat vazne...

sono2
21. dec 2023

Nie. Neni sto percentna pravdepodobnosť, dieťa zdedi. A nie, nedá sa zistiť, robia sa testy na iné veci. My mame kopec rakoviny z maminej strany, každý kto zomrel len na ňu mama je z 8 detí. Áno aj rodičia ale nie obaja. A to je ono. Genetika môže ist tentokrát z tvojej strany. Ja sa osobne rakoviny nebojím

queen_mary
21. dec 2023

No ja by som to asi takto radikalne neriesila..nemat dieta kvoli tomuto mi pride trosku hlupe..

V dnesnej dobe mas na svk niekolko genetickych centier, kde ti mozu tu predispoziciu po narodeni zistit.. a nasledne spravit rozne preventivne opatrenia. Nehovoriac o tom, ze ta predispozicia sa u potomka potvrdit nemusi..

Testy ti v pripade pozitivnej rodinnej anamnezy preplaca poistovna.

ibatanecnica
21. dec 2023

tak čo sa týka onokologických chorôb, žiadne vyšetrenie neexistuje - také , ktoré by ti dopredu odhalilo či dieťa bude mať konkrétne ochorenie alebo nie. Ale pomaly už nepoznám rodinu kde by onko ochorenie nebolo ale nikto to neberie tak, že čaká to aj nás. Netreba s tým nejako stresovať. Psychika veľa robí.

anonymnasnazilka
21. dec 2023

@bolarazjedna to si napisala krasne ❤ . Ono je to velakrat aj o bolesti rodica, nie len o trapeni dietata.. ale stotoznujem sa s tvojim nazorom. Vsetci raz zomrieme a nikto nevie co bude pricinou. Ak sa aj genova mutacia potvrdi, tak verim, ze caste kontroly dopomozu k udrzaniu zdravia.

pininka1
21. dec 2023

My máme ukážkovu genetiku a napriek tomu, mama, teta, strýko, širšia rodina majú rakovinu. Práve kvôli tomu nám dávali robiť testy a geneticky je šanca minimálna. Takže ak keby ste mali dobrú genetiku, ešte to nieje žiadna záruka ze vaše deti alebo vy nebudete mať tiež rakovinu.

bosorkabb
21. dec 2023

Na toto konkrétne nie. Ja mám genetickú chorobu a len na genetické testy som čakala rok na výsledky. Počas tehotenstva som tiež absolvovala testy ale výsledky prišli keď dieťa už bolo na svete.
A teda rakovinu mal aj otec, dedko. Rakovinu môže mať ktokoľvek. Existuje toľko rôznych chorôb vrátane tých na ktoré neexistuje liek že trápiť sa nad nimi že čo ak.... je zbytočné.
Radšej si uži tehotenstvo.

any_soj
26. dec 2023

"Vyjasnili sme si, že dieťa, ktoré by mohlo byť choré, znie to kruto, ale radšej nechceme." Dieťa, ktoré by mohlo byť choré - žiadne naše dieťa nie je 100% zdravé a všetky majú (všetci máme) predispozície na rôzne choroby. Chcete radšej nie vlastné dieťa - kamoška napríklad adoptovala zdravé bábätko, do roka ochorelo na leukémiu (teraz je už pár rokov ok). Všetci raz zomriem, dôležité je, čo spravíme s časom, ktorý nám bol darovaný - milovať a nechať sa milovať je pointa. Nie je to stratený čas.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre