icon

Dovolenka pri mori a riziková maródka

topas103
30. máj 2017

Ahoj od januára máme naplánovanú dovolenku v Chorvátsku a teraz som v 10tt a keďže mám stresovú prácu asi pôjdem na PN. Chcem sa spýtať či mi môže lekár dať nejaké špeciálne vychádzky na tých 10 dní dovolenky alebo ako sa to rieši. Ďakujem

dibarbora
30. máj 2017

Každému doktorovi,ktorý dá neobmedzeny čas by som pozrela na zúbky a tým pádom aj pacientom.

nivea777
30. máj 2017

@zdenka523 volado ju bonzne a potom zacne riešiť

zafir01
30. máj 2017

Vidim to na viac skupin tehu zien .

1. Maju nevhodnu pracu ( vela z nas dobre vie , ako to u zamestnavatelov napr vo fabrikach za pasom chodi, preradit nie je kam a miesto nahrady mzdy a pracovneho volna nepriamo zenu poslu vypisat sa na pn, aby to neslo z ich vrecka ) a tak su doma na pn , bez zjavnych tazkosti . A casto neriesia vychadzky . Alebo maju neobmedzene ( benevolentny lekar ) a tak si chodia aj na dovolenky ,vylety etc , a vystraha kobtroly im casto nevadi
2. Tie ktore maju aj pracu ok. Len su precitlivile a tak si ostanu doma .Chceli by mat aj pn aj chodit letom svetom. Ked treba , tvaria sa ako zomierajuce , ked potrebuju , tvaria sa ako hrdinky , co mozu vsetko , lebo su v ocakavani .
3 . Zeny , ktore su skutocne radi za kazdy den , kedy su tehotne , maju skutocne problemy , skutocnu pn , ktoru beru vazne , a aj napriek problemom . Uprimne tolke mesiace doma, len maloktora vydrzi . Cize uplne chapem to , ze idu na navstevu, ci vylet s rodinou. No vsetko v ramci zdravotnych limitov, ziadne dovolenky daleko od domu a pod.

A este nerozumiem pojmu rizikova pn . Ja som na pn , zatial nie som v rizikovej poradni . No moj dr oddeluje pn a rizikove tehotenstvo . V druhom pripade chodi tehotna na poradne k lekarovi , ktory ma na starosti rizikove pacientky .

Teda zhrnutie . Ak sa niekto citi na niekolko hodinove cestovanie mimo sk ..... musi sa citit aj chodit do prace . V opacnom pripade to vidim ako zneuzivanie socialneho systemu

mattkapd
30. máj 2017

Kedysi sa dalo dnes už celodenné vychádzky nikto nedáva teda pokial nieste na hlavu alebo nieste onko pacienti. .môj ocko mal pracolný úraz prišiel o palec ukazovák a časť dlane. .chodí teraz na rehabilitácie ale prakticky mu už nič neni pnkovat bude isto vysse roka ale vychádzky mozu dávať len 2x denne

majusqa77
30. máj 2017

@zafir01 zabudla si na tu skupinu, ktore pn neriesia ;)

zafir01
30. máj 2017

@majusqa77 ano ano ta mi vypadla . Ale samozrejme tam je . Asi ich bude viac tych skypin. No poslednu dobu najviac stretavam tieto tri . A je este malopocetna skupina kde zena aj napriek tomu, ze ma dovod ostat na pn . Chce pracovat . Bud musi koli financiam , alebo je do prace zblaznena

zafir01
30. máj 2017

@mattkapd
Kolegina z prace ma neobmedzene , avsak vymedzil cas od 6 - 18 .
No je to riziko najma pre lekara . Ide o to aky posudkovy lekar je v obvode. Ziaden lekar nechce, aby mal necakane navstevy pisudkoveho a musel vysvetlivat a odovodnovat kazdu pn .

zdenka523
30. máj 2017

@nivea777 myslim si, ze nie, podla mna to ma vybavene.

nivea777
30. máj 2017

@zafir01 mne bývalo kvalitne zle,nizky tlak,zaludok,hlava ,nastastie bez grckania ale kazdy den po ceste domov autom som sa modlila nech uz vystupim,to bol august,september ani som nepomyslela na PN lebo v praci som nahanala hodiny nech si viac nasetrim a to bola asi chyba lebo od 13tt som skoncila na PN a nebolo mi vsetko jedno..postel a wc..cele dni nohy hore kvoli hroziacemu potratu ani som nepomyslela na výlet..potom sa to zlepšilo tak som chodila aj do mesta trochu cez vychádzky a od 30tt zas postel a nohy hore..bola som rada za kazdy den a nie este na dovolenku behat,ale vidis zeny su rôzne..Ked chcu ist na PN nech idu ale nech su rady ze su doma a nie požadovať este neobmedzené vychádzky

timilv
30. máj 2017

ja by som to neriskovala... buď si PN alebo nie si PN. Ak si PN, dovolenka neprichádza do úvahy... naozaj, stačí že budeš potrebovať ošetrenie v zahraničí a je tu problém. a za druhé, vždy sa nájde veľa "prajných ľudí", ktorí Ťa môžu nahlásiť a príde Ti kontrola... V mojom okolí som v poslednej dobe nepočula o tom, že by mala niektorá neobmedzené PN a už vôbec nie na rizikovej PN. Ja som napríklad už druhý mesiac na rizikovej PN a celý čas som úplne bez vychádzok, lebo mi lekár povedal, že k môjmu stavu mi vychádzky dať nemôže. Ak nemáš naozaj zdravotné dôvody a malinké je v poriadku tak radšej vydrž v práci do dovolenky a po dovolenke rieš PN, lebo prísť o PNku a dostať pokutu nemusí byť sranda... Mojej známej prišla napríklad kontrola na druhý sviatok vianočný keď bola PN počas tehotenstva. Čo by už naozaj nikto nečakal, tak neviem či to riskovať.

nivea777
30. máj 2017

@zdenka523 vyskúšaj zavolat 😂

sense
30. máj 2017

@evittam ja som bola tri mesiace doma ale preto ze som musela zo zdravotnych dovodov a slo ma klepnut

dibarbora
30. máj 2017

Ja pri prvom tehu od začiatku, nakoľko predtým som potratila.
No i tak ma nevypočul len preto,že som bola po ma ale preto,že mi opäť hrozil potrat.
Tak tiež len doma a len na kontrolu k dr. A aj tak som skončila v nemocnici.
Keď sa už dalo,vypísal ma z pn,bola som cez 6ty mesiac a na mesiac som šla do práce,no len také papierovačky a vybrala som si dovolenku

sense
30. máj 2017

@zafir01 super napisane...

evittam
30. máj 2017

@mattkapd Ja som mala neobmedzene vychadzky a aj moj muz-tento rok. Nie sme ani na hlavu ani onkopacienti. Ako som uz pisala.😉

zuzans258
30. máj 2017

@zafir01 zneuživanie socialného systému....a nás nezneuživajú...náhhodou niekto z nás ochorie....a nie a nie sa doplatiť za lieky...minimálne 20€a to ešte pri takej obyčajnej chorobe ako je chrípka, náhodou máš nádchu a sprej do nosa ťa výjde pomaly 5€, a keď je to niečo závaznejšie zas ideme len hore....zubárka..no tú ani nespomínam....proste áno niečo na tom je...možno sa niektorým ženám proste nechce isť do roboty, možno robota nieje až tak zlá po fyzickej stránke ako po psychickej....ale v každom prípade...čo sa týka zneužívania socialneho systému...tak ja si myslím že to my sme skor zneužívaný, koľko peňazí nám každý rok sťahujú z výplaty....

lienka737
30. máj 2017

@zdenka523 to iste moja svagrina. Je to fakt nahlavu takto zneuzivat socialny system. Odkedy nacurala dve ciarky, robit nebude, ale behat kade tade moze.

zafir01
30. máj 2017

@zuzans258 to je na dlhu debatu, ano suhlasim , no ak by teraz vsetky tehotne ostali doma, lebo maju v praci stresy ( nechcem sa nikoho dotknut, kto stresy v praci naozaj ma ) . tak by to ucitili financne celkom slusne vsetci tí ostatní pracujuci .

ak by sme takto premyslali vsetci, tak by sme skoncili s vetami, ktore vyslovuju casto najsocialnejsie pripady . napr " naco pojdem do prace, ked na davkach budem mat tolko isto .. a pod . "

takze sa budem opakovat, ak ostane niekto doma na PN, len tak z rozmaru, lebo sa mu nechce pracovat, a nasledne nie je schopny dodrziavat " liecebny rezim " stanoveny lekarom, a ma potrebu behat po dovolenkach, v tom pripade nemam ziadne socialne citenie aby som toho cloveka lutovala,a ak mu pride kontrola , pokutuje, a vezme mu alikvotnu cast PN .

vsetci chceme spravodlivost, no najskor treba zacat u samych seba

auberggine
30. máj 2017

@zafir01 ale chod. A co nase pani ciganky? Uz nebudme ako truby jedna k druhej. Nech rovi co chce. Ak bude mat kontrolu nedostane pn. A ak je na rizikovom tak je truba ze vobec k moru ide. Apropo najrizikovejsie su lety v prvom trimestri a tiez by som neriskovala ziadne bazeny kde je kopa vselijakej pliagy a moze to vazne ohrozit plod. Ja osobne som bola na rizikovom a nesla som na dovolenku jeden rok sa dalo vydrzat a okrem toho som sa do 5.mesiaca nehla z domu kedze som od rana do vecera grcala. No aj keby nie, nejdem k moru ... este sa nachodime. A dakujem bohu ze mam krasne zdrave dieta

evittam
30. máj 2017

@auberggine Viac menej s tebou súhlasím.😉 Len si zabudla na taky mensi detail,ze ciganky ak by aj isli na PN tak ju nebudú mat platenu-teda vacsina.

tranquillo
30. máj 2017

@topas103 buď si riziková, alebo nie si. A ak si, tak by som na žiadnu dovolenku nešla, nieto ešte k moru. Nevieš čo sa ti tam môže stať. Ja ležím od začiatku februára, už mám toho plné zuby, som už druhýkrát v nemocnici a ležať už budem do konca. Čiže sa ti veľmi čudujem, ak si riziková, že také niečo vôbec zvažuješ.

zafir01
30. máj 2017

@auberggine ja som tvrdo pracujuca zena ( nehladiac na rasu ) , takze s potmavsou mensinou, alebo teda kymkolvek, kto cely zivot pracovat nepotrebuje, sa neporovnavam .... v podstate pises, to iste co ja , len inymi slovami ..
kocka pisala, ze uz v zime planovali dovolenku, nie ze ju maju zaplatenu .. my sme tiez vela veci planovali.. to, ze som tehotna som zistila, dva tyzdne pred odchodom do alp . zrusili sme to, pretoze v 7 -8 tt som mala ine starosti, nie turistiku po alpskych hrebenoch . zrusili sme julovy dobrodruzny trip po Rumunsku , a stornovala som aj ubytko v Barcelone koncom augusta . hold, mam teraz ine priority, dva krat som prisla o dieta, a jedno si pochovala . vsetko ide bokom , som na pn, mam urceny urcity rezim, lieky, pokoj a pod. a nemam problem to dodrziavat, ano bola som so snyom na vylete v ramci kraja, kde byvam. pretoze 5 rocny somnou nebude na postely nonstop, no je to uplne nieco ine, ako ist na dovolenku cez tisic km daleko od statu

matulka1981
30. máj 2017

@topas103 bud si na pn a budes cucat doma a liecit sa ,alebo si v pohode a budes chodit do prace a na dovolenku pre mna za mna aj nakraj svetA...v opacnom pripade to nie je nic ine ako vychcanost....az sa mi rozum zastavuje ked tu citam niektore temy...🙈

hettinka
30. máj 2017

ja by som ako tehotná na PN určite k moru nešla, tak bud maš problémy a budeš robiť všetko pre to, aby si dieťa donosila, a nie riskovať cestovanie v aute, horko, cudziu stravu ... alebo ti nič nie je a možeš teda chodiť aj do roboty. Pokiaľ máš takú prácu, kde je to pre tehotenstvo riziková (práca s ťažkými vecami, chemikáliami), môžeš sa dať aj preradiť na inú pozíciu, máš na to právo.
Len preto, že je práca stresujúce, to ešte nie je dôvod na PN, dnes ma každá druhá stresujúcu prácu ... ja som s obidvomi deťmi bola počas tehu na dovolenke, ale aj odrobila v práci do posledného dňa.

Zaplatenú dovolenku môžete aj predať, alebo sa teda nedávaj teraz vypísať, až po dovolenke. Alebo si daj výpoveď a môžeš doma vysedávať už aj navždy...

Inak zaujímalo by ma, aká je to teda stresujúca práca a kde su takí doktori, čo vypíšu na PN na požiadanie ...

danusskaaa
30. máj 2017

Mňa dosť zarážajú 2 veci. 🤔
1. Prečo Dr. píšu PN bez nejakých zdravotných indikacii ???🤐
2. Prečo ženy dobrovoľne na ne chcú ist??? 😞
Ja som si "uzila" tehotenstva na PN a keby som nemusela nikdy si to dobrovoľne nevyberiem! Každá jedna práca je stresujúca a namáhavá ale ved tehotenstvo nie je choroba. Každý jeden zvládnutý stres posúva človeka vpred - tak po pôrode tu mamku všetko nerozhádže 😀
Bohužiaľ, to asi pochopia iba ľudia, ktori si PN užili fakt len u lekárov 😷

hettinka
30. máj 2017

to vieš, robota ju stresuje, ale cestovanie nejakých 10 hodín v aute je pohodičkááá.

auberggine
30. máj 2017

@evittam ani nemusia byt pn . Tie vyzieraju system od zakladnej skoly az do dochodku .

auberggine
30. máj 2017

@zafir01 v podstate mame vela spolocneho tiez 2 x samovolny potrat a driem takisto , robila som aj 24 ky a na oddeleni na ktorom sa v noci nespi 😉 V podstate moja praca suvisi s tym o com tu teraz piseme. A ani za ziaden peniaz sveta by som ju nerobila vo vyssom ako 16tom tyzdni tehotenstva. Uz hned po triole teste by som jej dala pá pá aj keby som v minulosti nepotratila . Uz len z principu ze mi zamestnavatel neumozni robit osmicky a tehotna zena nema co robit nocne

evittam
30. máj 2017

@auberggine No ale v takom pripade nemusis ist na PN. Sú iné moznosti.

ssegra
30. máj 2017

Keby som nemala fyzicky narocnu robotu nikdy by som na PN nesla. Zo zaciatku mi velmi chybal kolektiv a celkovo spolocnost inych ludi. Byt zavreta doma neni ziadma sranda. Prve mesiace som sa bala chodit niekam, ale potom som to uz neriesila. Ine je aj to ked ma zena problemy, mne keby nerastlo brusko tak ani neviem ze som tehotna.