Hernia disku alebo posunutá platnička v tehotenstve
Prosim o vase rady a skusenosti. Zacalo to cele asi pred 3 tyzdnami silnymi bolestami krizov. Vsetci mi hovorili ze to je tehotenstvom, tak som to drzala a neriesila. Ked mi to ale zacalo vystrelovat do lavej nohy a ja som sa nevedela ani postavit bez toho aby som neodpadavala od bolesti, utekala som k doktorovi. Uz asi tyzden mi trpne aj palec na lavej nohe. Ortoped mi povedal ze to vyzera na posunutu platnicku L5/S1 ktora mi tlaci na nerv a ten mi robi taketo problemy. Najhorsie je ze som prave v 18. tyzdni tehotestva, takze ma nemoze poslat ani na MR ani ine specialne vysetrenia. Povedal ze ak sa to zhorsi ze sa pravdepodobne nevyhnem operacii. Poslal ma na rehabilitacie kt. zacnem buduci tyzden a navrhol mi aj tabletky a injekcie kt. vsak koli tehotenstvu musim konzultovat so svojim gynekologom. Mali ste niekto z vas taketo problemy pocas tehu a ako sa to vyriesilo, ako ste to liecili??? Z operacie mam fakt obrovsky strach, lieky uzivat nechcem koli babu. Bolesti mi ustupuju, no len lezim, akonahle zacnem chodit, bolesti su spat a k tomu este to neprijemne trpnutie prstov na nohe.. ☹ takto som si moje prve tehotenstvo fakt nepredstavovala..okrem toho ortoped mi naznacil ze rastom bruska sa to fakt moze este viac zhorsit (zatial nemam brusko ziadne). Je tu niekto kto by mi dal aspon trosku nadeje a tiez sa s tymto problemom stretol v tehotenstve?? Pomohli rehabilitacie??
@tajav
@mirka0044 ahojte, ja mam protruziu disku s herniou, mala som to aj pri mladsej, nevedela som sediet, chodit a pod. Vtedy mi nevedeli zistit, co mi je, lebo sa nedal robit RTG ani MRI. Mala som ist rodit sekciou, no ako mi mala zisla do porodnych ciest bolest prestala (asi sa uvolnila z tej casti, kde je poskodena platnicka). A tak som si vydupkala normalny porod, teraz by som to neurobila, lebo nedavno som pocula, ako jedna zdravotna sestra!!! rodila prirodzenou cestou a ochrnula, pri dalsom babatku pojdem urcite sekciou. Teda, ak sa nam podari este babo 😉 Nechcem vas strasit, ale zvazila by som to, mne sa nestalo nic, ale moznost tam je, diskutovala by som to s ortopedmi, nie gynekologmi ....
@libus0406 mne povedali, ze operaciu neodporucaju do 50tky, treba schudnut a denne cvicit alebo plavat, co zial z inych dovodov nemozem.... A teda si predstav, ze ta operuju a zosrobuju, to potom nic nebudes moct dvihat, bude treba davat pozor na vsetko, podla mna je dolezite, vyskusat vsetko ine, operacia nech je ako posledna moznost. Ja mam uz aj z neurochirurgie odporucanie na ozonoterapiu, ale nepojdem tam, kym nebudem mat zas bolesti, ze sa nebudem moct pohnut.....
Dievcata,prave som pozerala tie Biolampy.Je to dost drahe ,ale co uz. Aku by ste mi odporucali?KEd uz mam dat tolko penazi,nechje to uz ucinne.
@kakatulik ozonoterapia praveze nie je az tak ucinna, zaberie max. 50% pripadov, ostatnym moze ich stav zhorsit (ako mojmu svagrovi). Robi sa v Ziline, u nas v Dolnom Kubine, Ruzomberku (to je moje okolie, co o tom viem). A jeden znamy, co mu to zabralo mi povedal, ze jemu to pomoze tak na 2-3 mesiace, potom musi ist zas, cize nie je to trvale riesenie. Naozaj sa treba setrit, nedvihat tazke veci, cvicit (skvely je SM system), idealne plavat....A samozrejme mat dobru vyvazenu stravu.
@kakatulik ti, co to robia a maju z toho zisk, napisu, co chces pocut (citat), ak by tam dali, ze to nie je az take ucinne, tak by im tam ludia nechodili. Ja som to diskutovala uz z mnohymi lekarmi a nie hocijakymi, ale primarmi roznych nemocnic, ortopedmi, neurochirurgami a ti mi to len potvrdili. Len sa vyjadrili, ze ak sa rozhodujem podstupit operaciu kvoli neprestavajucim bolestiam, tak treba to vyskusat, ze mozno mi to aspon trochu ulavi.
dakujem dievcata 🙂
@zahadka ležala dom v nemocke na neuro s niečím iným pred 2 rokmi a bola tam už kamoška, ktorej po epi vyskočili platničky a keby ju do týždňa nezoperuju ochrnula by.... ďalej 50.r kamarát, tomu sa rozlomila platnička na 3x akútne ho operovali a teraz jazdí na koni 😉. Ja viem niekedy sa operácia podarí uľaví sa a niekedy dopadne tak na h..., že si zbytok života odsedí človek na inv.voziku.
@kakatulik aj ja som sa bála pri prvom tehu, že sa rozdypem ako puzzle, ale cítila som sa výborne celé tehu. Až teraz keď mám 1r.dceru ktorú dviham a ešte brucho s druhou dcérkou tak tie križe vypovedajú.... To že ti v tehu povolia križe sa báť nemusíš aspoň z mojej skúsenosti 😊
Dievcata,ja vas chcem len utesit,ak by vam to s tymi alternativami nevyslo.Ja som mala herniu disku L5 S1 ked som mala 17 rokov.Lavu nohu som uz len tahala a platnicka mi tlacila takmer centimeter do miechy.Chodila som na rehabilitacie,infuzie,obstreky,akupunkturu...Poste rodicia ma povodili vsade,dokoca aj po kadejakych ludovych lieciteloch,co spatne ako matka plne chapem.Proste skusili vsetko.Nakoniec po tomto trapeni som skoncila v Ruzomberku,kde si ma rovno nechali s tym,ze som uz mala byt na voziku.Operacii som sa nevyhla.A poviem vam,ulava bola fantasticka.Teraz mam 30, 2 a pol rocnu dcerku, druhu cakame v septembri a to ze som bola operovana mi pripomina uz iba jazva na chrbte a smutne spomienky na takmer 2 roky trapenia v bolestiach.Rodila som prirodzene, bez epiduralu a dufam,ze mi to tak vyda aj teraz.A ano,ku veceru ma bolia teraz krize,ale uz mam teda celkom slusne brusko 😉 Drzim vam palce,aby sa vam to upravilo aj alternativou,ale urcite nevesajte hlavu,ak budete musiet ist pid noz.Mne sa nic lepsie nemohlo stat a vdaka tomu chodum.A ano,rok po operacii som aj cvicila,aj som si davala pozor pri vstavani,zohybani...ale potom som krasne zdarebnela.Nejake naviky urcite ostali,ale poctivka nie som 🙂 Myslim na vas a drzim palce.Ozaj,ozonoterapiu som neskusala,vtedy sa to len rozbiehalo...
@zahadka ahoj. Ja to mam momentalne rovnako. Som 39tt a maly je uzz v por.cestach hlavickou a chrbat zazracne neboli. Na poslednej kontrole mi neurologicka povedala ze v ziadnom pripade nie prirodzeny porod lebo ze maly ako je v brusku tak ze mi to dost vykryvilo aj chrbticu a medzistavcove platnicky ze to mam posunute o viac ako 2cm a ze je to riziko, a ze mi uz ani neodporuca viac deti ak nepojdem na operaciu lebo ze chrbat to uz nezvladne taku zataz, tak mi dala papiere na indikovanu sekciu ale primar mi to zamietol. Ze nevidi dovod , preto ze to ze mi rozrezu brucho mi na chrbat nepomoze, a ked som mu povedala ze nejde o to aby mi to pomohlo ale o to aby mi to neublizilo tak povedal ze som este priliz mlada na to aby som mala take problemy s chrbtom, a ze normalny porod nebude problem ze on zazil uz aj horsie pripady, a rodili normalne. A ze sekciu budu robit len v nevyhnutnom pripade. Teraz mam normalne este vecsi strach po tom co som si precitala ako do teraz...
No,asi záleží aj od tej jazvy teraz, či ju nebudes mať veľmi tenkú, aby nepraskla.
@mirka0044 áno, presne tak. To mi povedia až posledný mesiac v nemocnici na poradni a ešte záleží aj od hmotnosti babatka. 4kg snad nebude mať, čakám dievčatko skôr chlapci bývajú valibuci. Moja prvá mala 3650g. Celé tehu nad tým rozmýšľam či sa mi podarí prirodzene. Inak už by som ďaľšie dieťa nechcela ak by bola zase sekcia. Bolo to pre mňa peklo...
Ahojte dievčatá, ja mám tiež tento problém mám herniu disku L5/S1, začal má bolieť chrbát ešte v roku 2012, keď som bola v 6tt, nemohla som sa ani postaviť s postele, chodila som prehnutá ako starenka, lieky od bolesti som nemohla keďže som bola tehu, ale v 12tt som potratila, neviem či príčinou bol ten chrbát alebo nejaký ten stres keďže som chodila do školy. Potom ako som potratila som začala riešiť prečo má vlastne bolia kríze a keď som zistila čo mi vlastne je tak som chodila na obstreky, rehabilitácia a bola som aj na ozonoterapii, ktorá mi ako tak pomohla a momentálne s manželom by sme chceli babo ale ešte chodím do školy som teraz vo štvrtom ročníku a v roku 2018 budem končiť, takze by sme si to chceli naplánovať tak že by som porodila pred statnicami ale mám bolesti aj teraz a myslite že by sa zhoršil stav mojej chrbtice tehotenstvom, či by som to zvládla aj školu tehotenstvo a hlavne o tie kríze mám obavy aby mi to neoddialilo školu keďže ju už chcem mát konečne za sebou. Poraďte ?
@lucinka2102 jedine, co ti mozem poradit je pravidelne cvicenie SM-systemu, samozrejme na zaciatku pod dohladom kvalifikovaneho fyzioterapeuta....obe tehotenstva som bezproblemovo zvladla s herniou, a praveze mam pocit, ze pocas tehotenstiev som mala bolesti minimalne, tie najhorsie som mala po prvom tehu, kedy som konecne zacala chodit na vysetrenia, kde sa zistila diagnoza a to ma prvy krat "seklo" v krizoch este ako -nástročnú....druhe tehotenstvo velke obavy ako zareaguje chrbtica, ale uplna pohodicka, po porode az doteraz vsetko ok...klop-klop.
@lucinka2102 ahoj lucka, moj muz ma presne tuto diagnozu. bol v nemocnici, presiel rehabilitaciami a kazdy ho tlacil do operacie. on sa vsak bal. nic mu nepomohlo, az ked zacal cvicit SM system, najdi si to na nete. jemu to vystrelovalo do nohy, hrozil mu kaudi syndrom (neovladas vtedy vyprazdnovanie). poradil sa s neurochirurgom, ktory mu potvrdil, ze operacia pomoze na chvilu. ty potrebujes spevnit vnutorny korzet, svalstvo. dohodli sa, ze skusi cvicit SMko. zacal sa tomu poctivo venovat. zacal s odbornikom na kurze (treba najst naozaj dobreho), pri tomto cviceni je dolezita kazda malickost, cvicis s lanami. okrem toho cvici aj doma. pred mesiacom dvomi bol na kontrole a jeho neurologicka neverila. pri predklone sa dotkne spiciek, proste ho povykrucala a povedala, ze sa mu to zjavne cele stiahlo naspat. pointa je v tom, cvicit aj ked sa citis dobre. je to uz na cely zivot zial.. ludia vacsinou spohodlneju a prestanu a vtedy sa to vrati. drzim ti prsty 🙂 inak.. moj muz bol ok uz po 3 mesiacoch - uz ho nebolela noha.. takze sa mozno stihnes dat pekne dokopy este nez pride babo 🙂
@viera77 ďakujem veľmi pekne, musím to skúsiť pretože na operáciu sa bojím a to by už bola posledná možnosť na čo by som išla pretože gynekologička mi stále hovorí že mám ísť že veľa žien rodilo po operácii chrbtice, veď to viem ale predsa sme každý iný a každý to zvláda inakšie , tak dúfam že to zvládnem a že sa nám podarí babo a tehu zvládnem bez väčších bolesti, najhoršie je že som bola aj teraz na ozonoterapii v lete kde mi to dával na lávu stranu na ktorú to pomohlo ale ten tlak mi to teraz vytláča aj na pravú stranu 😢
@zorka33 ahoj ďakujem veľmi pekne za radu budem si to musieť pozisťovať aby sa mi to aspoň trocha napravilo pretože ozonoterapia je len na chvíľu a teraz mam pocit je druhýkrát je mi po nej horšie pretože mi to ide aj na druhu stranu a mne tiež tŕpne noha tak dúfam že to pomôže a stihnem to kým bude babo a že sa aj podarí pretože túžba po ňom je väčšia ako bolesť pretože už čakám dlhých sedem rokov tak snáď 😢

@kakatulik ja operáciu nechcem, len šťastlivo porodit a dať sa nejako do poriadku potom.