icon

Krvná skupina dieťaťa a možný nesúlad rodičov

martinvaculik
6. jan 2024

Ahojte, mám otázku. Narodilo sa nám dievčatko ( 9.11.2023) malička po pôrode malo problém s krvou s tým, že mala ma krv po mne ako otcovi A+ a že matka ma 0+.
Avšak moja priateľka tvrdí že ona Má B+..
Ako si mi niečo nesedí. Ak niekto ma skúsenosť alebo niečo budem rad za info či radu. Ďakujem

Strana
z4
krajinka
6. jan 2024

@andigab protilatky proti krvnej skupine A, ved si precitaj diagnozu

heln
6. jan 2024

@martinvaculik necitala som celu diskusiu, ani nerozumiem vysetreniam krvi v tej sprave,
ale moja skusenost je, ze ked som lezala pred sekciou v nemocnici, tak mi niekolko krat brali krv kvoli krvnej skupine, aby mali pre mna pripravenu transfuziu, takze mozno brali aj partnerke. alebo to bude zapisane omylom. asi pre pokoj duse by bolo dobre, keby si dala partnerka overit krvnu skupinu. ona to moze mat uvedene od narodenia, pricom napriklad mne bolo povedane v porodnici, ze krvna skupina ktora je uvedena pri porode sa moze zmenit, ze je dobre po case pretestovat, tusim to mam aj v prepustacej sprave.

magimi
7. jan 2024

@martinvaculik keď je predpoklad, že dôjde ku strate krvi, robí sa nové vyšetrenie na KS a VŽDY pred podaním krvi sa robí skúška overenia, kde sa vezme pri posteli pacienta kvapka krvi od neho+ z krvnej konzervy a skúša sa, či sú rovnaké... čiže žiaden strach

tamona
Autor odpoveď zmazal
tamona
Autor odpoveď zmazal
martinvaculik
autor
7. jan 2024

Tak aby som to celé vysvetlil po lopate. Našiel som tu aj príspevok podobného charakteru, kde sa vyjadrovala odborníčka a teda zavolal som jej.
Priateľka ma v tehotenskej knižke aj lekárska sprava z hemstologie z pred 2 rokov skupinu B+ ja ako darca krvi mám papiere že mám A+
Avšak dnes som bol v nemocnici sa opýtať na to a dostal som odpoved, že problém malej spočíval v tom, že jeden z rodičov ma krvnú skupinu 0, ktorá urobila problém. Nakolko malička nemala krvnú skupinu 0.

Pani odborníčka včera nevylúčila moznost nezhodu rodičov avšak tiež poukázala na moznost zlyhania ľudského faktoru v nemocnici. Avšak dnes v počítači v nemocnici som videl že naozaj popis doktorky z novorodeneckeho potvrdzuje to že krvná skupina jedného z rodičov je 0. Avšak aj ona dosť nechápe tejto situácii a tomu ako to je možné keďže dieta ma A+ po mne a matka ( pozerala jej spravu z hemstologie) ma B+ a teda nevie ako je možné, že sa objavila skutočnosť o krvnej skupine 0+

Takze vaše názory sú správne, avšak rieši sa doslovne anomália ktorú zatiaľ nikto nevie vyriesit. Zajtra to ma riešiť prednosta oddelenia.

kiki68
7. jan 2024

@martinvaculik potom je to anomalia, opakovala by som odber u dietata ( ci nepochybila nemocnica), nakolko u zeny sa riesi odber krvi na skupinu ihned b 10tt ( aby vedeli ci je rh Faktor negativ). To je zakladna vec, co musia vediet v tehu a riesit mozne protilatky. Nikto sa nespolieha na udaje v karte ( ja mam v karte Bpozit a som B negativ. Hned v tehu to ale zistili.

martinvaculik
autor
7. jan 2024

@kiki68 áno robený odber preukázal že partnerka je B+ A dieťatko malo krv odobratu 3 krát za 5 dni a skupinu A+ avšak naozaj problém bol v skupine 0+

majla87
7. jan 2024

@martinvaculik mozno islo o protilatky. Dieta je A, ma protilatky proti B, matka je B, ma protilatky proti A. Mozno to nejak nestastne zovseobecnili, mozno nasli v krvi protilatky aj aj (a teda KS 0). Daj vediet co na to prednosta, sama som zvedava.

martinvaculik
autor
7. jan 2024

@majla87 posledné vyjaśdrenie hematologie ( teraz som tu) že prislo k zámene v laboratóriu vzoriek s krvou. Tým pádom v ohrození nie je moja partnerka ale druha osoba ktorej krv zamenili. Nakolko partnerke v prípade ťažkosti ako B+ môžu dať 0+ avšak druhý človek ktorý je v skutočnosti 0+ ak podajú v prípade ťažkosti B+ môžu zabiť

andigab
7. jan 2024

@martinvaculik ako už tu niekto písal, na odd. sa pred podaním transfúzie robí, laicky to nazvem, kontrolné zmiešanie krvi pacienta a darcu. Počká sa na výsledok a až potom sa podá. Aj napriek zhode skupín a faktora na konzerve a podľa papierov u pacienta. Verím, že to nikto nezanedbal. Inak bude perno a následky celoživotné.

martinvaculik
autor
7. jan 2024

@andigab no neviem zatiaľ na ro odpoved. Ale uvidíme zajtra sa to ide riešiť. Každopádne dost zlá informácia

andigab
7. jan 2024

@martinvaculik kolegov svokor dostal takto zlú krv 🥴🥺😞

martinvaculik
autor
7. jan 2024

@andigab no presne a tým pádom by mohol niekto iný 🥺 tak dúfam, že sa to podarí vyriesit

luxus10
7. jan 2024

@martinvaculik napis sem potom, ako ste dopadli...

andigab
7. jan 2024

@martinvaculik aj ja dúfam, ako sa má vaše bábätko? Manžel má 0+, aj dcérka. Som A- a jediný problém bol zakaždým môj negatívny Rh faktor. Preto ma to tak zaujíma.

trgypadl
7. jan 2024

@martinvaculik ahoj, a Tebe podali tieto info v labaku o Tvojej partnerke?

kiki68
7. jan 2024

@trgypadl asi ked uz islo do tuheho, tak sa museli dopatrat chyby. Nemocnica si to vysetruje interne vacsinou.

brumik85
7. jan 2024

@martinvaculik ak by som bola na mieste Vašej priateľky, dala by som si spraviť v laboratóriu ako samoplatca test na určenie krvnej skupiny, aby som vedela, kde sa stala chyba, či na strane nemocnice, ktorá pisala spravu alebo či Vaša priateľka nemala nahodou mylnu informáciu o svojej krvnej skupine.

trgypadl
7. jan 2024

@kiki68 ochrana osobnych udajov nic?

lienka.7
7. jan 2024

@martinvaculik toto si videl?
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

Inak mne bolo tiež povedane, ze do 1 roka sa krvná skupina môže este zmeniť, preto sa nepíše do správy (hľadala som ju v správe z pôrodnice a nemám tu uvedené nic ani u jedného dietata), aku ju ma. Moju tam tiež inak uvedenú nemam. Ja mam inak B+ (co viem na isto 😁), muz ma B, ale nevie ci + alebo -. Gyndos mi povedal, že to je jedno keďže ja som "plusko". Cize neviem poriadne krvnú skupinu ani jeho ani deti zatiaľ.

majamat
8. jan 2024

@lienka.7 ono sa nemení, len môže dôjsť k omylu, ako je napísané v tom článku.
To, že nie je v správe napísaná, znamená, že nebola vyšetrená. Vyšetrenie sa bežne nerobi

majamat
8. jan 2024

Môže sa stať, že do nejakých správ bola KS zle zapísaná. Praktický je to nepodstatné. transfuzia sa vždy dáva na základe nového vysetrenia KS. Teda plánovaná transfuzia.
Ak je zvýšené riziko počas operácie, môžu sa na to pripraviť dopredu.
Pri akútnych závažných stavoch sa často podáva 0 rh-

Pred plánovanou transfuzkov sa ešte robí skúška kompatibility po pacienta.

Čiže je viac kontrolných mechanizmov, ktoré by sa mali dodržať a vďaka tomu nedôjde k zmene.

Strana
z4