icon

Má pozitívny test na Downov syndróm vždy pravdu?

miriamka18031998
2. okt 2024

Ahojte ženy taká vec v 13 tyzdni mi robili krvné testy na DS vývojové vady prišli pozitívne 1:50 bola som v šoku mám 26 rokov hneď nato som sa objednala na 3D u doktora v 15 tt a ten pomeral bábätko a povedal že on tam vidí úplne zdravé bábätko a na DS náznaky nemá … dnes som si volala zas o výsledky z krvi co mi robili v 16tt a sestrička povedala že prišli zas pozitívne výsledky 1:130 na DS … ja už neviem co mám robiť na amnio som chcela ísť ale už nechcem lebo placentu mám v predu a doktor povedal že môžem potom krvácať … mali ste niekto takúto situáciu a bábätko sa narodilo zdravé ? Za každú odpoved ďakujem 🙏

lolita555
2. okt 2024

@miriamka18031998 ako nehnevaj sa ale teda bojíš sa,baby ti radia testy ,čo je naozaj najlepšie čo môžeš spraviť a na to peniaze nie sú 🥴tak teda chod kade tade jeden povie tak potom inak a vlastne nebudeš spokojná .ja som na testoch bola a tiež nemám milióny ale bolo mi to jedno potrebovala som si byť istá tak som peniaze jednoducho našla .

katkaandy
2. okt 2024

Tiež mám skúsenosť, kedy mi pred 11rokmi vyšli tripple testy v 16tt s rizikom DS v pomere 1:9. Bola som poslaná na genetiku, ale tam sa pracovníčka, asi lekárka, so mnou iba rozprávala, o rodinnej genetickej anamnéze, a keďže som samozrejme nevedela o všetkých také informácie, nevedela som ani odpovedať....Teda žiadny odber krvi mi tam nerobili, ani som nepochopila načo som sa mala trepať do Bratislavy na genetiku. Voľba amniocentézy, či by som chcela alebo nechcela bola už neskoro, nakoľko mi lekárka povedala, že sa na ňu treba objednať a to už termínovo nestíhame do hraničnej hodnoty tt, teda som sa radila a išla do Hlohovca na 3D a nejaký test, ktorý si žiaľ už neviem vybaviť ako sa volal. Tam mi lekár pekne ukázal, pomeral a vysvetlil, že je všetko v poriadku a narodila sa dcéra, ako som spomenula vyššie, dnes má už 11 a je zdravá. Ja by som určite verila lekárovi s ultrazvukom ako odberu krvi. Tak naozaj odporúčam, po tom, ako ste videli a počuli na ultrazvuku že je všetko v poriadku, kľud a žiaden stres, to s bábätkom nepotrebujete. Držím palce a prajem veľa zdravíčka❤

katkaandy
2. okt 2024

@katkaandy inak som za tie testy ani neplatila. alebo to bolo len minimum, nebola to žiadna premrštená cena.

30katrusa40
2. okt 2024

@michaelam2 prečo ak je ochotná si nechať dieťa aj keby ma diagnózu potvrdenú tak načo riešiť . Ak chce ísť na ukončenie tehotenstva ak sa potvrdí DS tak nech ide na vyšetrenia

michaelam2
2. okt 2024

@30katrusa40 tak napriklad na to, ze by mala par mesiacov na to aby zistila a nastudovala co take dieta bude potrebovat, ako s nim pracovat atd.
Ale aj tak pisala, ze by si take dietatko nenechali, takze naozaj je tu na mieste riesit testy.

zuzanaa239
2. okt 2024

@miriamka18031998 a čo v rodine máte výskyt DS pripadne inej dedičnej dg? Dnes su tie ultrazvuky veľmi kvalitné, test z krvi je pravdepodobnosť… Sústrediť sa na dobrý ultrazvuk, pripadne o par týždňov ho opakuj.

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@zuzanaa239 práveže nikto v mojej rodine to nemá ani v priatelovej a ani vek nato nemám tak ja nerozumiem prečo vyšli takéto výsledky 🤦‍♀️🤦‍♀️ ja som sa ukludnila keď mi doktor na 3/4D povedal že bábätko je v poriadku a žiadny náznak na DS tam nevidí aj pomeral aj pekne vysvetľoval co robí

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@katkaandy tak ďakujem pekne za vašu odpoved ❤️ my sme sa rozhodli ísť na ten morfologicky ultrazvuk a jasne že viac verím ulztrauvuku keď poberajú a skontrolujú než nejakým krvným testom 🤦‍♀️ uvidíme po tom morfo ultrazvuku a dam vedieť 🙏❤️

katkaandy
2. okt 2024

@miriamka18031998 veľmi držím palce, nech ten stres už z vás odpadne a užívate si ten čas čakania na vytúžené babätko 🙏❤🍀

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@katkaandy ďakujeme krásne 🙏❤️ dúfam že všetko bude v poriadku a našu vytúženú princeznú budeme mať 🙏🙏

duppka13
2. okt 2024

Mala som 1:50 ale vraj to takto vychadza vela zenam ak su starsie, kolko mas rokov? Ja som bola potom aj na amniocenteze a negativnym vysledkom, dieta je zdrave.

rybkoava
2. okt 2024

Ja 36 r. Viem čím si prechadzáš. Mala som hraničnú hodnotu NT na morfo USG. Z krvi mi vyšiel Dawnou syndróm 1:39 a z tej istej krvi som si dávala robiť aj Nifty pro. Mne Nifty odporučila gyn., kvôli tomu hraničnému NT. Tie vyšli absolútne v poriadku. Aj tak mi na genetike odporučili amniocentézu. Bola som. Prvé výsledky boli do 3 dní negatívne. Zvyšné do 3 týždňov. Ja som, ale ešte bola po amni. aj u dr. Grochala. Povedal, že bábätko bude zdravé. Potom prišli aj zvyšné výsledky z amnio. a v poriadku. Máme doma zdravé bábätko. Držím palce. Človek má čas rozhodnúť sa či si nechá takéto bábätko alebo aspoň sa pripraviť nato čo ho čaká, keď sa narodí. Držím palce, nech Vám to dobre dopadne.

rybkoava
2. okt 2024

@miriamka18031998 ak by si chcela dať dieťa zobrať vo vyššom štádiu, kvôli postihnutiu dieťaťa muselo by to byť podložené amnio. Napr Nifty pro nato nestačia.

adka176
2. okt 2024

Môj príbeh by som ti mohla rozprávať alebo písať celé týždne...
Nám práveže z krvi nevyšli zlé výsledky, ale z ultrazvuku.
V 13 týždeni mi najskôr povedali hydrocefalus, potom to zmenili na dawnov syndróm... neskôr na ďalších vyšetreniach ultrazvuk potvrdil encefaliomeningomyelokélu.... jedným slovom povedané zle vyvinutý mozog, miecha, neuzavreté mozgové a miechové obaly...proste mozog a miecha len v nejakom vačku, ktorý bolo jasne vidieť na ultrazvuku mám fotky, videá z toho...k tomu ráštep brušnej dutiny omfalokela...boli sme na odbere plodovej vody, tam sa dawnov syndróm nepotvrdil, ale ultrazvuk vykazoval jasné poškodenie mozgu, mozgových obalov aj miechy plus neuzavretá brušná dutina...črievka, žalúdok, pečeň mimo brušnej dutiny...no nevedela som si ani predstaviť,, že vôbec porodim a čo potom ďalej... lekári ma presviedčali o potrate o inom sa nechceli ani baviť...ani termín kontroly mi nedali, mysleli si že to skončíme...rozhodli sme sa bojovať...a od toho rozhodnutia sme ešte väčšmi milovali naše bábo a nechceli sme si pripustiť nič zlé...aj keď zlé to bolo až príliš.... verili sme dieťatku a ono asi verilo nám, že to spolu zvládneme...a stal sa zázrak, najväčší zázrak nášho života... postupne vo vyšších mesiacoch ultrazvuk ukazoval, že sa to mení, že sa zlepšuje.... porodila som zdravé dieťa... na hlavičke ani stopa po nejakej kéle a na brušku síce bola omfalokéla, ale to sme operáciou zvládli ... lekári, ktorí hovorili predtým o potrate teraz hovorili o zázraku....

Tiež som v sebe celý čas bojovala s tým, či si dieťatko nechať alebo nie... naplakali sme sa celých deväť mesiacov, samé vyšetrenia, ultrazvuky a pod.
Je to celé len o tom rozhodnutí....my sme tiež netušili, čo a ako bude po pôrode, ale rozhodli sme sa pre život aj keby dieťatko bolo postihnuté rozhodli sme sa vtedy bojovať...

Držím palce nech je všetko OK

scorpionflower1
2. okt 2024

@miriamka18031998 ja poznam dokonca 2 taketo pripady, co im vysli testy dokonca 1:25 a 1:100-120 tusim a obe deti su uplne zdrave. To bolo este pred 10-15 rokmi vtedy tie testy boli take pofidernejsie.

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@duppka13 ja mám 26 rokov prv mi vyšlo 1:50 a teraz 1:130 na DS

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@adka176 wau tak to je vážne zázrak 🙏🙏 tak to sa teším že to napokon makro dopadlo 🙏❤️ ja som už písala vyššie že sme boli na 3D ultrazvuk u skúseného doktora a ten nameral aj nosovu kostičku meral všetko a vyvrátil DS že on tam vidí zdravé bábätko 🙏 tak sa riadim týmto a nie krvnými testami … objednam sa zajtra ešte na mirfo ultrazvuk a uvidíme ale veríme že ten tiež vide v poriadku 🙏🙏🙏

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@rybkoava ja som chcela ísť na amnio ale koli tomu že placenta v predu a môžem potom krvácať tak nechcem riskovať 😏 uvidíme podľa toho morfo ultrazvuku 🙏🙏

chvostik1
2. okt 2024

@vkatush amniocenteza je zadarmo keďže je k nej indikácia na základe výsledkov testov.

enya00
2. okt 2024

@michaela329 och, velmi sa ospravedlnujem, ze sa v tomto nevyznam 😳 myslela som, ze pise o amnio,nevedela som, ze su aj ine testy … asi ani nezaspim dnes 😂🤦‍♀️

ivka21
2. okt 2024

@miriamka18031998 ak si bola na poriadnom ultrazvuku a zhodnotili ze je všetko ok tak je. Neber to co je v krvných testoch

denden77
2. okt 2024

ja som mala 1:50.. Trisomny aj amnio to potvrdili.. ano, Trisomy su drahe.. ale stoja za to..
dolezite je najma to, ci by ste si dieta nechali, ci nie.. treba sa zariadit podla toho..
drzim palec 🍀

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@ivka21 ďakujem 🙏 tiez si to myslím že radcej poriadny ultrazvuk ❤️ áno bola som ale ešte pôjdeme na morfo nech sme 100% kľudný ❤️ doktor nameral nosovu kostičku aj stehennú kosť všetko v poriadku a nemá ani raštep pier ❤️ ja mu verím ale pôjdeme aj ma morfo do Košíc 😇

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@denden77 ja idem prv ma morfo ultrazvuk a potom uvidíme ako ďalej 🙏 ale verím ultrazvuku skôr než krvným testom 🙏

milanemila
2. okt 2024

@miriamka18031998 urcite by som isla na genetiku (trisomy test) a nehnevaj s ale cakas dieta a financne vam nevychadza 300e ci kolko na testy? Tak to je nic moc teda.
Nechapem ako mozes verit viac ultrazvuku ako genetickym testom z krvi 🤦🏼‍♀️
Staci, ak mas par kil navyse plus placenta v predu a viditelnost aj na neviem akom ultrazvuku sa zhorsuje.

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@milanemila ja som myslela že teraz nám to nevychádza finančne nie že nemáme peniaze … boli sme na 3D ultrazvuku u odborníka a ten povedal že je všetko v poriadku a áno viac verím poriadnemu ultrazvuku kde všetko popozeraju a pomeraju než krvným testom … a vyššie som ešte aj písala že pôjdeme ma morfo ultrazvuk a uvidíme a potom pôjdem na krvné platené testy … áno mám kíl na vyše a mám aj placentu v predu a ultrazvuky sú v poriadku len tie krvné testy sú zle …

lienka.7
2. okt 2024

@miriamka18031998 sla by som na ten morfo utz a zaplatila si testy.
Držím ti palce nech je všetko ok✊🍀

miriamka18031998
autor
2. okt 2024

@lienka.7 tak to aj plánujem ďakujeme ❤️🙏

milanemila
2. okt 2024

@miriamka18031998 nerozumies, ze trisomy testy su uplne nieco ine ako tie krvne testy, kt si absolvovala doteraz? 🙈 skoda ti nieco vysvetlovat 🤷🏼‍♀️
Akoze nebudem ta chytat za slovicka, ale aky je rozdiel teraz nam to nevychadza a nemame peniaze? 🤷🏼‍♀️

michaela329
2. okt 2024

@enya00 to sa ťa tak dotklo, že ťa niekto upozornil na chybu? Ťažký život....