icon

Mám málo železa

eponka
9. júl 2013

Ahojte, ja sa chcem spytat je velmi zle ked mi zistili , ze mam malo zeleza? ze babo si berie vsetko zo mna.Dufam, ze to neni nic vazne

Strana
z2
zuzitko74
10. júl 2013

@latvia Malária ničí červené krvinky, preto je riziko potratu pri nej vysoké. Ale toto sa nás na Slovensku veľmi netýka. Asi to nebola vhodná ilustrácia. 😢

danim
10. júl 2013

@sonice tak teraz uz po... jasne, skus najprv len stravou upravit.. drzim palce

latvia
10. júl 2013

@zuzitko74 malaria nici sice cervene krvinky, ale pri malarii skor zabiju teploty nez nedostatok zeleza.

eponka
autor
10. júl 2013

Aj mne pri prvom odbere, zistili , ze je vsetko ok, ale teraz som bola na cukor ten je v dobre, ale mam malo zeleza a uz beriem tabletky :Da unava zo zaciatku vobec, ani som necitila,ale teraz je to strasne :(

siska53
10. júl 2013

@penelope999 tak to je divne, ja som od babatka maso neznasala, veelmi malo ho jedla a od 15 vobec, az v tehotenstve ma donutili, tak som si obcas trochu dala a dieta bolo ok a ja som sa v poslednom trimestri dostala len k hranici chudokrvnosti, nie pod nu a to som si uz nasadila zelezo pre istotu.. A moja babka ako cukrovkarka musi jest vela masa a je chudokrvna.. Ale zas.. Asi sme kazdy inak nastaveny..

siska53
10. júl 2013

@sonice no mne prave kvoli tomu odporucili acidofolan, ze ten jediny nezapeka a veru som nemala take problemy..
A k masu vzdy radaej aj daco, kde je cecko kvoli lepsej vyuzitelnosti..
Cvikla je vraj uplne naj, co sa tyka obsahu zeleza, neviem teda, ci je to pravda, ved dlho bol top spenat a uz nie je🙂. A neviem, ci aj cviklove listy obsahuju zelezo, my z nich robime privarky, zapekame na sposob kelovych listov a aj surove jeme..
Nech sa ti to coskoro upravi.

sonice
10. júl 2013

@siska53 nieco ine, ako zrovna cviklu nemas 😀 ?

dakujem za tipy

siska53
10. júl 2013

@sonice mam 🙂) kokos, mak, marhule..listova zelenina, maso v kombinacii s dakym salatom.. A este pseno - super priloha a da sa robit aj nasladko ( po cesky sa to tusim povie jahly), no a i ta melasa je fajn, podla toho, co som o nej citala, akurat vcera som ju opat kupila. Aced i v detskych mlieckach a v gravimilku je vraj vela zeleza, kedze deti ho potrebuju vela a gravimilk je urceny tehotnym a dojciacim maminam.. Tak skus daco z toho..

sonice
10. júl 2013

@siska53 no vidis, ako Ti to ide 😀 to znie lepsie.
vazne dakujem pekne 🙂!!!

penelope999
Autor odpoveď zmazal
tahivka
11. júl 2013

pri prvom tehu som aj ja mala anémiu, moje červené krvinky hlboko pod normou, brala som tabletky, ale vôbec nepomohli....zato môj prvorodený mal v krvi po narodení 3-násobok potrebnej dávky 😵 Takže viem, kam záhadne to železo mizlo 😀 Teraz sa scenár opakuje, hoci sa snažím dopĺňať ho stravou, nejde to, takže beriem aktiferin (kvapky), uvidíme, či zaberú 😒 No zapekajú, tak uvidíme, či nenarobia viac zla ako osohu 😒

maruskak
11. júl 2013

@barcelona94901 ....svojím sposobom máš pravdu, ale všetko sa odvíja aj od penazí?! kolko by si si musela kupiť/ovať napr. ovocia, aby ti pokrylo dennú dávku príjmu železa?! ja som za zdravé stravovanie, ale prečo nepodporiť svoje zdravie a zdravie dieťaťka,kt. nosím pod srdcom ešte niečím iným,ved telo a to dieťatko si zoberú len tolko koľko potrebuje...JUST a konkrétne ich výrobky nie sú nejake výrobky...NIČ NEPROPAGUJEM, len píšem čo pomohlo mne...

maruskak
11. júl 2013

Ešte doplním : veľa železa má aj šťava zo sliviek, hrozienka, sušené marhule, orechy, semená tekvíce a slnečnic.semená, pšen,klíčky a otruby. Z obilných produktov sa aktivuje asi 5% železa, z produktov zvieracích 15-20% /pečienky, hovadzie maso, ryby/vzrastá prisvojitelnosť asi 3x.
Samozrejme ako tu niektorá napísala prisvojovanie železa je podmienené dostatkom vitamínu C medi, kobaltu, vit.skupiny B-B6.B2,B12 a kyselina listová.
Jednou z príčin anémie je aj "čistená" potrava - cukor, sol, biele pečivo, lúpaná ryža a mnoho fosforečnanov.
Taktiež nadbytok mlieka a málo iných pokrmov.
Mlieko nielenže neobsahuje železo, ale naviac je doslova nepriateľom železa. Pri bohatej mliečnej strave je nedostatok železa absolútny.

muskamala
29. máj 2015

Ahojte, chcem sa poradiť. Zistili mi málo železa a nízky hemoglobín. Dr. vravela aby som si rýchlo doplnila železo, aby sa mi čím skôr obnovil hemoglobín. Tvrdila mi, že si mám dať denne dávku až 100mg!! pár dní som to tak aj užívala ako mi radila a teraz som sa dočítala, že také množstvo železa môže byť toxické a poškodiť pečeň a tráviaci trakt!! viete mi poradiť ako to teda je? To sa už doktorom nedá fakt veriť?

luciazen
30. apr 2016

ahojte,máma doma 1 a pol balenia železa (aktiferin),postupim za poštovné,nepotrebuje niekto?škoda ich vyhodiť 🙂 ak máte záujem píšte 🙂

Strana
z2