icon

Mám tehu cukrovku a všade sú dovolenky

lukrec
4. aug 2016

Akurát mi zistili cukrovku , som v 27 týždni. Včera mi gynekológ zavolal, vraj som mala výsledky nejak cez 9, dačo. Všade majú na diabetológiách akurát dovolenku. Čo ma všetko čaká? Čo mám dovtedy dodržiavať, prečítala som si články, no chcem vedieť osobné skúsenosti a krok po kroku čo mám robiť.
Mohla som mať takéto hodnoty lebo som na večeru pred odberom zjedla makovníky a tvarožník a orechovník? Zabudla som , že mám na druhý den odber a bola som celý den s dcérkou po vyšetreniach a celá hladná som zjedla všetko čo mi manžel kúpil a asi aj karamelový cukrík.
Vy čo ste to tiež mali, boli vaše detičky zdravé ?
Dakujem
PS: Prosím neodcudzovať, nekritizovať, ja viem, chcem len rady a odpovede na svoje otázky. Dakujem

sandri
4. aug 2016

Ahoj, hoci by sa nemalo jest vela sladkeho vecer pred vysetrenim, zdravy organizmus by si s tym poradil. Cize ak mas vyssie hodnoty, mas tehu cukrovku, je mi luto...

seahorse27
4. aug 2016

Ja som mala 7,6, čiže tesne pod hranicou normy. Nebola som síce vedená v diabetologickej ambulancii, ale mala som doporučene si strážiť stravovanie. Nejedla som žiadne sladkosti, taktiež pečivo a prílohy len v obmedzenom množstve, uprednostniť viac celozrnne pečivo, ovsené vločky a pod. Jogurty som jedla len biele, ovocie max. 2 kusy denne. Ku každému jedlu treba jesť veľa zeleniny, znižuje to glykemicky index. Ja som tiež den pred tým testom jedla sladké a bolo mi povedané, ze to mohlo byt tým ovplyvnené. Synček sa narodil zdravý. Zostaň v klude, zatiaľ sa drž odporúčaní z netu a po dovolenke ti uz dajú presnejšie inštrukcie na ambulancii. Určite budú robiť aj kontrolne odbery.

janinah
4. aug 2016

Nie je to akútne,nestresuj,daj si dietu,to sa dá vygooglovať....diabetolog niekde v okolí musí ordinovať,skús sa poradiť aspoň telefonicky,ale nestresuj,je to relat.bežné,môžeš čakať väčšie babetko pri narodení /tak sa hovorí,ale čije to aj pravda neviem/ 😉

tiumen
4. aug 2016

Ja som mala tiež len dačo nad hranicou cukor ale skončila som na diabetológii 🙂 neboj nič strašné to nie je.. len budeš musieť chodiť k dia na kontroly a budeš si merať cukor (je som si len jeden deň v týždni musela merať) budeš mať diétku s obmedzením cukrov samozrejme.. ale keď som nemerala tak som si dala aj sladké ale samozrejme nie veľa..

mikela22
4. aug 2016

Ja som mala tiez nad 9, tusim 9,2. Gynekolog ma poslal na diabetologiu a dr. mi nariadila len upravu stravy bez cukrov. Ani sladke ovocie by sa nemalo ani mucne, nic co zvysuje glyk.index. Mesiac som podrzala prisne, potom posledny mesiac do porodu menej prisne-nevykaslala som sa na to, len uz proste mi sem tam to sladke a pecivko ubehlo 😅 Maly sa narodil 4,20g a zdravy. Robili mu ihned testy+sono mozgu+srdiecka, lebo ze vraj taketo deti vedia mat problemy so srdieckom. Nejake odchylky tam boli, ale uz sa to pekne zrovnalo. Takze klud chce to dietku a bude vsetko ok

n0mi
4. aug 2016

To ze si jedla vecer s tym extra nesuvisi. Teoreticky moze ze ti neklesol cukor na lacno,lebo je tam inzulinova rezistencia. Treba zaradit vela zeleniny masa do stravy. S ovocim opatrne kdd tak vyberaj ovocie s GI pod 50. Cukor med sa vyhybaj. Najlepsie celozrnne pecivo/cestoviny. Len pozor lebo mnoho veci je dofarbenych karamelom. Jest treba aj druhu veceru aby si nemala ketony v moci. Ak sa to bude dat skorigovat dietou je to ok, ak nie pichat inzulin (ja si uz picham). Urcite treba glukomer nech ti daju,4x denne sa merat a budes vediet co ti dviha glykemiu co nie. Lebo takto naslepo jest tiez nie je fajn.

lukrec
autor
4. aug 2016

Podarilo sa mi najst jednu ambulanciu od pondelka im konci dovolenka. Inak vsetci dovolenkuju a v skoro rivnakych casoch.

dzejnkaaa
4. aug 2016

@lukrec , mozem sa spytat, ako ti to zistili? Pocas nejakeho bezneho vysetrenia? Alebo na teh. cukrovku testuju kazdu tehotnu? Dakujem

michala.s
4. aug 2016

@dzejnkaaa Kazda tehotna absolvuje medzi 24-28tt takzvany OGTT ( Oralny glukozovo tolerancny test)

totatimeka
4. aug 2016

Ja som mala rovnaký výsledok ako ty. Sladkosti z predchádzajúceho dňa ti výsledok neskreslil keby si bola ok tak do rána ti cukor klesne na normal. Kým pôjdeš k diabetologovi obmedzila by som sladkosti a pečivo a prílohy. Jedz veľa zeleniny. Diabetolog by ti potom mal zapožičať glukomer aby si si mohla merať cukor. U nás bábo nemalo z cukrovky žiadne problémy 😉 ešte asi v 32tt som bola na utz či náhodou moc ale narodil sa 3400g drzim palce 😉