Môže ma gynekológ vypísať na PN, keď som tehotná a pracujem ako učitelka v MŠ?
Deti sú v MŠ stale choré a ja to od nich casto chytím. Chcela by som to preto, aby som neochorela. Je to mozné? Dôvod by bola aký? Rizikové teho?
@top_manazerka učiteľka v MŠ asi papiere môže robiť,Robotnícka môže robiť inú ľahšiu prácu,svokra keď si ruku zlomila a nechcela ísť na on tak kompletizovala dajake veci v sklade.
Zakonom nie je stanovene, ze ucitelka je rikove povolanie. Ja ako ucitelka som prve 4 mesiace pracovala. Paradoxne covid doba priniesla znizenie chorobnosti. Ja cely cas rusko, rodicia deti sa bali a tak aj decka rusko. Ucila som na 1.stupni. Prvykrat odkedy som tam bola som za 4 mesiace nemala ani nadchu. Brala som aj vitaminy. Inak kazde 2 mesiace choroba. Potom zavreli skoly skrz covid. Ked hrozilo, ze otvoria, gynekolog mi navrhol PNku (ale vychadzalo to len na necely mesiac), nakoniec nebolo treba, vykryla som to dovolenkou a skorsim odchodom na matersku. Mala som specificke deti s vysokou chorobnostou. Choroby ako stafylokok, cierny kasel, chlamydie, mykoplazmy som nachytala v praci. Vsi a svrab boli uz len taka chutovecka, co ma obisli. Aj tak sme po narodeni drobca zistili, ze mame tie chlamydie a mykoplazmy. Ja bezpriznakova, manzel sa liecil 2 roky. Drobec nastastie ok. Ano, mozes to nachytat aj inde. Ale vacsia sanca v takejto praci. Moja obvodna mala nazor, ze urcite nie PN. Aj ona pracovala cele tehotenstvo. Po praci oddych a vitaminy na imunitu. Tak si vyber.
@top_manazerka ahoj ja som pracovala ako tehotna do 20 t.t. Zial skomplikoval sa stav, inac by som potiahla aj dlhšie, podotykam v dobe covidovej. Plus na vyske som praxovala ako tehu, na skole mi bolo oznamene, ze tehotenstvo nie je choroba. Pracujem s tehotnymi, takze moj nazor je taky, ak si to stav nevyžaduje a zena je schopna pracovat, nevidim dovod nepracovat v skolke
@melanta robila si v škôlke že vieš či je toto dôvodom na pn? Milujem takéto posudzovanie vo veciach v ktorých nemáš skúsenosť.. a predstav si že je to dôvod.. ja som na PN šla pol roka pred pôrodom a vôbec to neľutujem. Robiť v školke je náročné aj pre netehotnu a nie to ešte pre tehotnú. Mať na starosti 23 deti denne je asi dosť vyčerpávajúce plus choroby.. tak nemudruj do každej témy a už vôbec nie tam kde nemás skúsenosť.
@top_manazerka neviem no je to o pristupe aj..svokra robi v MS 40 rokov..uz pojde pomaly na dochodok...vsetky 4 tehu robila a to bola v kolektive deticiek..
@diaszoky paradox je, ze pocas práce som covid ani raz nedostala, zato pocas MD a RD 2x.hm neriskovala... Vela ludi si naivne mysli, ze nakazit sa moze len vo velmi rizikovom prostredi... Omyl... Aj mnoho tehotnych k nam chodilo s takymi prekonanymi vecami, ze sa sami cudovali odkial to nabrali.... Lebo nepracovali v tzv rizikovom prostredi... Fluktuacia ludi je neskutocna, prenos virusov a baktérií nehovoriac, ked sa clovek zamysli, ze kolko potencialnych virusov a bakterii ma len cestou na nakup, v obchode a na verejnych wc....
@beata_k samozrejme že sa nájde niečo viac ako obyčajný soplík alebo slabé nachladnutie. Podľa mňa tiež zemi robia veľké haló z toho lebo prečo jedna v škôlke robí skoro do pôrodu a iná na začiatku chce alebo ide na pn len kvôli tomu že robí v škôlke . Potom tvrdia som na rizikovom a pritom není riziková
@vreckovka2 Lenze zalezi na akej si skupine, ci male deti do 3 rokov , zmiesane alebo vacsie deti. Keby ucim napr na zakladke sa nebojim , tam nemas napr CMV , nemas tam ten kontakt s tekutinami. Mne sa bezne stalo, ze dieta nam ohnackovalo celu toaletu a museli sme to cistit a seba tiez. A nemozeme nosit mimo prebalovaniastake rukavice a masky ( tie masky boli povolene az cez covid ). V nemocnici nemas napr koberce, na som musela napr s kolegynou cistit koberec bezne, dieta ho pozvracalo. Nemozes cakat nez pride o 18:00 upratovacka
@kiki68 veru aj ja som cistila vracanice, prezliekala pocikane dieta, s dalsim chodila na wc, dalsie si nechceli alebo nevedeli umyvat ruky. O fukani nosu ani neidem pisat radsej. V zakone som ucitelky nevidela oznacene ako rizikove povolanie. Mozno som len zle pozerala. V kazdom pripade som ja mala stastie, lebo covid priniesol aj zvysenu hygienu. Ale sestricky u gynekologa sa ma vzdy pytali, ci sa nebojim chodit tehotna do prace. Takze fakt zalezi od ludi.
@stanulienkat v nemecku ides ako ucitelka, sestricka, laborantka a pod. OKAMZITE po zisteni tehu mimo pracu, ako vodicka auta/strojov po 12tt atd. samozrejme za plnu mzdu. Je presne definovany katalog s povolaniami, od kedy tehotne robit nesmu (a s cim robit nesmu). Na sk uz vidim, ako sa zamestnavatelua trhaju niekomu platit 8 mesiacov plny plat- preto pnky....
@vevesh no tak veľa ľudí nadáva na automobilky a podobné firmy, ale tam automaticky ak je žena tehotná, do práce síce chodí ale odsedí si pracovnú dobu niekde v kancelárii, prinajhoršom na šatni alebo v nejakej kuchynke....takže u veľkých firiem kde manuálne ženy pracujú to funguje aj na Slovensku.....ale je to automatické a logické pri ťažko manuálne pracujúcich ženách a ženách čo robia napr.v nemocniccich na infekčnom....zase viem že aj tehotná sestrička sa v nemocnici vie preradiť niekde do ambulancie ....
@vevesh No to je ale dobrá blbosť, aby niekomu platili 8 mesiacov plnú mzdu kvoli tehotenstvu. Apropo na Slovensku je toľko sociálnych dávok, sko majú málo kde.
Ak ta nevypise gynekolog chod za obvodackou. Moze ta vypisat aj ona,bolest noh,opuch,bolest chrbta krizov atd. Ja som sa tiez dala vypisat nepotrebovala som vobec chrchlajucich ludi kazdy den kedze som bola v kotakte s ludmi. Napisala mi bolest krizov klud na lozku. 14dni mi nemohla dat vychadzky ale potom uz napisala
@stanulienkat nesuhlasim- nemci platia na socialnych davkach ovela ovela viac- len nie tak sirokemu spektru ludi ako na sk🙈( cize predlzeny rodicak a pod. dostanes fakt v tazkych pripadoch, kedze existuju skolky a skoly pre najrozlicnejsie postihnutia, aj pre alergikov, dmo, downow, autistov atd. atd.). Ja by som to opisala v skratke tak, ze na sk skoro kazdemu trosku pridaju, a v nemecku socialnym pripadom vsetko...🙃
@vreckovka2 tak zalezi kde, v Rakusku je to obmedzene naplnou prace. Ako za mna je to dost rizikove povolanie a vsetky zeny sa tehu pratali zo skolky. Ono skoncit v kancli je podla mna idealne v ramci skolky a robit iba administrativu, mna neznasala kolegyna z tej kuchyne, lebo musela ist k detom a to nechcela. Takze len vsetci dufali, ze pojdem nejak het. Ono aj tak by som isla najneskor o mesiac, dosiel covid a bolo zavrete.
@sima33310 zalezi na lekarovi, ale mne ta moja povedala, ze nema problem ma vypisat, ked budem chcieť.... Je to predsa rizikove povolanie. Kedze som nemala vobec ziadne problemy, tak som bola od 7.mesiaca doma (uz za posledny tyzden som schudla 2kg a citila som sa uz velmi pretazena). Takze je to na tebe, ale necakaj az kym budes mat vazne problémy. Ak si stale chora, tak sa radsej na to vykasli... Nestoji to za to. To je moj nazor.
Zalezi od lekara, zial na sk toto zeny brutal vyuzivaju, dve ciarky na teste a su pn🤷♀️
Ja nechapem tieto odpovede. Nikdy som nebola zastancom toho, že tehulky sa hned hodia na pn a pomaly ani myčku nemôžu vyložiť....lebo ona je tehotná. Ale učiteľka v škôlke? Musí sa zohýnať k deťom, hrať sa na zemi, zobrať na ruky, prezluekať, obliekať, chytať padajúce deti, ukazovať im fyzické aktivity? A riziko kiahní je tu tiež. Ja osobne si myslím, źe tehotna učiteľka od 6teho mesiace nevie zabezpečiť 100percentnú starostlivosť o deti.
Ja som pocas tehotenstva bola vela krat chora. 2 tyzdne PN, 2 tyzdne v praci, akonahle som isla MHD nieco som chytila. Moja vseobecna lekarka ma uz od poslednej choroby nechcela vypisat spat do prace, aby som zas nieco nechytila.
U syna v skolke boli poslednu dobu kadejake "smakocinky": mrle, sarlach, poniektori rodicia nemaju problem priniest dieta s herpesom, alebo jacmenom na oku...

@top_manazerka jasne. Som od fachu.