Môže môj vysoký tlak v tehotenstve súvisieť s úmrtím mamy na zlyhanie srdca?
Ahojte. Som 10tt+4dni s dvojičkami, v utorok som mala 1.poradňu. Merali mi tlak, 130/80. Sestrička sa vyjadrila, že nemôžem mať taký tlak, zmerala opakovane, tlak opakovane 130/80. Občas ma zaleje ako keby studený pot, búšenie srdca, pocity na odpasnutie..Vraj ma budú musieť sledovať. Dosť ma vystrašili.
Ďalšia poradňa bude 16.1., dali mi skumavku na moč. Ak budu bielkoviny tak to vraj nevyzera moc dobre.
Prosim, mysleli tým preeklamspiu - pri dvojičkach je vraj velké riziko.
Mala niektorá mamina, ideálne dvojičkovská, v takom skorom štádiu problém s vysokým tlakom ( pred tehu nikdy problém nebol ) a nakoniec sa to dalo do poriadku? Moja mamina zomrela pred takmer 7 rokmi na náhle zlyhanie srdca ( zdravá žena ) takže ma vystrašili viac než dosť..
Ďakujem 🙏
Máte s tým skúsenosť, ideálne mamina, ktorá čakala dvojičky?
@luboslawka Bielkovinu mi ešte teraz nekontrolovali. Ale už som s tým mala problem, musela som vtedy isť na nefrologiu.
Ja si prave nenamýšlam, ja sa v tychto veciach že vôbec nevyznam, už teraz som skôr salamista, že veď ak mi je aj naprd tak si poviem : veď si tehotna a rovno dvojmo ! Len ma proste prestrašila tou reakciou sestrička a to mi už ostalo vrtať v hlave. Určite stresujem aj kvoli tej mame, keby sa nám to nestalo tak to pravdepodobne neriešim.
No nič, budem merať a dufat, že to bude ok❤
@nikpa Ja mám 170cm a začala som na 48kg, nosím velkosť XXS až XS. Dnes som sa vážila a už som 3kg pribrala, mám 51kg ale netušim kam som to pribrala 😂 Sice od začiatku ma trápi strašná zápcha, prsia z ničoho zrazu o 2 čísla väčšie, takže zatial mám na sebe asi len prsia a plné črevá 😁 Brucho som mala vždy ako otočený lavór takže teraz mám také brucho ako keď sa viac človek naje. Veľmi-veľmi dúfam, že skončim na max 60-63kg a bez strii na bruchu. Pozerala som nejake fotky mamičiek s bruškami pri dvojkach a niektore boli pre mňa až strašidelne 😁🙈 joj, dúfam, že to budem mať trochu miernejšie lebo sa zlomim v pase 😂
Pre zdravie matky aj deti vraj ani nie je dobré vela pribrať. Ale už teraz viem, že budem musieť isť cisarskym.
@katkaba1 plus 22kg, to bol náš nárast ale ani jedna stria ale to záleží od pokožky. Baby ktoré so mnou ležali mali menšie brucha o polovicu a fialové, veľké strie až som sa zhrozila keď som to videla. Myslím, že to mám dedičné po mame, nemá po 3 deťoch žiadne strie ani celulitídu 😀
@nikpa Tak to máš super 🙂 Dúfam, že v tomto pôjdem v Tvojich šlapajách 🙂
No presne také fotky som videla a do plaču mi bolo. Ja musim zaklopať, mam 30rokov a tiež s tým problem nemám, pokožku na brušku, bokoch a prsia si mažem od začiatku, sice len klasickým telovým mliekom Bioderma ale krém je dosť mastný tak snáď pomôže.
No nič, hlavne zdraví nech sme.
@katkaba1 prepac, ale sama si sa uz teraz, ked sa vobec nic nedeje negativne nastavila..mohla si zdedit nieco po mame...mozes mat preklamsiu.. mas vysoky tlak a nieco sa moze stat.. ked sa budes tychto myslienok drzat, budes sustavne produkovat hormony strachu a tie budu sustavne ovplyvnovat tvoj zdravotny stav presne tym smerom, ktorym nechces - zvysi sa ti tlak, lebo to ovplyvni cely obehovy system - srdce, cievy, tiez oblicky, zaôudok... proste kazdy organ v tele. vypusti to, prelad sa na radostne ocakavanie toho najlepsieho. tvoj tlak je v norme, a tvoje telo ine ako telo tvojej mamy. tvoje deticky potrebuju teraz zdravu vyzivu nielen z tvojho tela, ale aj mysle...
@katty2012 Ja ale nie som negatívne nastavená. Vystrašila ma prístupom sestrička a len zisťujem ako to mali iné maminy, čo by to pre mňa a babätká mohlo znamenať. Ak sa niečomu dá rozumne predísť ak je čo i len male riziko tak tomu predisť chcem.
Ja som sa v živote naučila : radšej sa báť ako sa potom zľaknúť.
Nastavená som dobre si myslím, jediné čo sa udialo je, že som sa zľakla ako laik na základe reakcie zdravotníka.
Nemusí ten hlúpy tlak nič znamenať ale aj môže. A ja chcem byť pripravená na obe možnosti.
Ale už som kludnejšia, pomohli mi skúsenosti iných žien.
@katkaba1 Tlak az nad 140/90 Torr je povazovany za 1.st.hypertenzie.Vase hodnoty TK su v norme.Holter Tk tiez niekedy pre pacienta viac stresujuci,najma ked Vas to budi v noci kazdu hodinu.Preeklampsia v tak nizkum tt tehu je malo pravdepodobna.Skor v dosledku tlaku plodu vo vyssom tt gravidity na cievy v DB.Zaklad preeklampsie je ale v abnormalite vnorovania ciev placenty do steny maternice.ANP bol pouzity v niekt studiach,ale 100%efekt ako prevencia preeklampsie nebol dokazany.Ako internistka by som Vam aj vzhladom k pozit.RA odporucila aj echo a prip. aj Holter ekg.

@nikpa Ďakujem za konkrétnu skúsenosť s dvojičkami. Aj mne navrhli merať si doma tlak, Ježiško donesie tlakomer. Ja nechodím do práce, stres nemám žiadny, oddychujem, starám sa len o domácnosť, muža a čivavu takže som ozaj v klude. Magnézium beriem celý rok preventívne.
Pre mňa boli dvojky "strašiakom" vždy hlavne kvoli mojej postave útlej, riešili sme stimulky, IVF takže to riziko tam je vždy a vždy mi hovorili, že vklad 2 embryí je u mňa riziko. Nuz...nakoniec si vybrali obe fazule, že budem ich mamou takže asi to tak malo byť ❤ Už som bola kludná, zvladam to v pohode, som sice šialene unavená a denne viackrát mám závrate, slabosť a podobne ale brala som to tak, že však 1 telo - 3 srdcia - velká záťaž.
A teraz ma znova vystrašili tak som znova na začiatku.
Ale ďakujem za každú jednu radu, budem si poctivo merať tlak, po sviatkoch sa objednám na Holtera a už keď by sa niečo pokazilo tak aspoň si poviem, že som sa snažila predisť ako som mohla.
Ďakujem ešte raz ❤ a tiež gratulujem k dvojičkám 😊