Môže sa krčok maternice zle odmerať?
Dobrý deň.
Som v 21tt a 09.01. vo večerných hodinách som navštívila pohotovosť s tým, že mám mierne krvácanie a bolesti v podbrušku. Pani primárka, ktorá mala v ten večer službu, mi vyšetrila krčok maternice s tým, že je mierne pootvorený a skrátený na 2,4 cm. Navrhla mi hospitalizáciu s tým, že mi hrozí potrat alebo predčasný pôrod a nariadila mi prísny kľudový režim na lôžku + nasadila liečbu magnéziom, guajacuranom a utrogestanom.
V pondelok 13.01. mi pani primárka robila kontrolné vyšetrenie krčku a povedala len toľko, že krčok sa zlepšuje ale ešte si ma nechajú v nemocnici.
Včera na veľkej vizite mi bolo oznámené, že mi spravia kontrolný ultrazvuk a ak bude všetko v poriadku, môžem ísť domov. Ultrazvuk mi tento krát nerobila pani primárka ale iná doktorka, kt. mala v tom čase službu s tým, že mi bolo povedané že krčok má dĺžku 5 cm a že mám normálne, bezproblémové tehotenstvo.
Momentálne som stále na PN, pokračujem v liečbe magnéziom, guajacuranom a utrogestanom. K svojmu gynekologovi idem az 27.01.
Chcem sa preto spýtať, či máte niektorá skúsenosť s tým, že môže dôjsť k takejto chybe v meraní, kde mi najskôr hrozí potrat a o týždeň mám normálne bezproblémové tehotenstvo? Ďakujem.
Toto je priveľký rozdiel, takže jedno z tých 2 meraní bolo určite chybné. Merali ti to vaginálnou sondou?
Mne krčok merali celé tehotenstvo na každej poradni, keďže mi tvrdlo brucho cca od 15. tt a lekárka mi vždy na monitore ukazovala, ako to meria a hovorila, že sa to úplne presne nedá, lebo krčok nie je úplne rovný, ale zahnutý. Ale vždy bolo pekne vidno, že má napr. minimálne 4 cm, isto nie menej. A ku koncu sa už skracoval, mala som potom 3 cm, 2,5 cm atď. - no a viem si predstaviť, že toho pol cm hore dole môže byť chyba merania, ale neexistuje aby jeden lekár nameral 2,5 cm a druhý 5 cm. A určite sa ti za pár dní ani o toľko nepredĺžil. Radšej sa zatiaľ šetri a uvidíš, čo povie tvoja dr.
Ja mam tiež okolo 20teho týždňa mi tvrdlo brucho a bolesti som mala tak sme šli na pohotovost a Dr ma pozrel zospodu povedal, že krcok je úplne skrátený a hrozí mi predčasný pôrod, že teda po veci a ostanem hospitalizovaná. Nič sa neudialo druhý deň kontrola iný lekár povedal že krcok zatvoreny bez problémov primeraná dĺžka. Tak ma tam držali ešte týždeň a pustili domov rodila som v 42 týždni sekciou pretože som sa vôbec neotvarala. Držím palce a šťastné tehu želám
Kvoli krcku som bola hospitalizovana od 23tt lebo na kontrole u gyn nameral 2,6 potom doktorka 2,1 a neskor dalsia 1,5 a to bolo chybne meranie lebo doteraz 37tt a mam stale okolo 2,2. To meranie moze ovplyvnit ako ti sondou zatlacia, pripadne ako tlaci babetko. Takze rozdiel 2,6 cm je hlupost cele hrdlo moze mat 5 cm ale krcok tolko isto nema ak ti to predtym namerali inak…drzim palce, chce to kludovy rezim a pozitivne sa naladit 🙏
Nečítala som ostatné odpovede, ale ja som to mala veeeeelmi podobne. Na bežnej kontrole u svojho gynekológa krcok v 31tt 25 MM, hospitalizácia jasná.
Po prepustení z nemocnice som chodila do rizikovej do iného mesta...tam sa čudovali prečo som vôbec bola hospitalizovana, krcok som mala úplne perfektný, dokonca nechcel pustiť ani pri pôrode, museli my pôrod vyvolávať. Takže úplne zbytočný kľúdovy režim.
Takže áno je možné že ho zle namerali a to aj s tak veľkou odchýlkou.
Staci zle sondu pritlacit a mas 2 cm. Tie merania mozu byt dost nepresne

krčok sa ti nemôže predĺžiť ani "zlepšiť" ani stvrdnúť či uzatvoriť. Max sa môže len zastaviť progres nálezu (viac sa neotvára, neskracuje, nemäkkne).
A áno, môže sa to stať. Prednosta ma v 24tt vyhlásil za predčasný pôrod resp potrať s tým, že mám krčok okolo 2cm, mäkký a pootvorený. Po každom jeho ručnom vyšetrení som "rodila" (ležala som kvôli častým tonizáciám maternice). Po preklade do inej nemocnice mi na usg namerali 4cm krčok a vraj tuhý, zavretý. Podľa spomenutého prednostu mal byť zázrak, ak donosím aspoň do 28tt. Rodila som v 41+2 s vyvolávačkou, zatvorená na totálku, s furt vyše 4cm krčkom 😀