icon

Môže zamestnanie v 12. týždni spôsobiť problém?

kikusik99
27. mar 2024

Ahojte, prosim vas potrebovala by som poradiť, som na konci 6tt, v praci mi dali výpoveď k 1.3.24. Som mesiac na podpore a mam vybavenú prácu na máj aby som mohla dostávať tehotenský príspevok a aby sa mi materská počítala z príjmu z bývalej práce. Viete mi poradiť či môže byť nejaký problém od štátu, ked chcem,, obísť,, systém a zamestnať sa v 12 týždni, ked dostanem tehotensku knižku a dám sa na PN? Môže byť z toho nejaký problém? Celý život pracujem a teraz to tak blbo vyšlo, ze som na úrade a zistila som. Ze som tehotná, tak určite by som chcela čerpať všetky Výhody, ktore štát ponúka. Viete niekto poradiť prosím?

marcela199
29. mar 2024

@aurora33 ano a keby ste čitali nižsie tak je tam lepsie objasnene ze nepracujem ale pomaham vo firme manzelovia prscujem z domu čiže PN dodržiavam😀😀
A stale to nema nic spoločne s tym že keby sa každy radšej staral sam o seba😀

chvostik1
29. mar 2024

@veronikaszabova na to aby dostala tehotenské a materské nestačí len splniť podmienku 270 NP. Poistenie musí byť v čase tehotnosti aktívne (čiže buď je PN v ochrannej lehote - čo nie je keďže je na podpore alebo si platí DPN). Inak jej nárok nevznikne aj keby mala odrobenych xy rokov.

martinkatinka
29. mar 2024

@marcela199 no v podstate inak povedane, pracujes bud zadarmo alebo na cierno. Lebo cinnost vykonavas pre firmu v case, ked mas nahradu mzdy za to, ze nemozes pracovat zo zdravotnych dovodov.

lisymbia
29. mar 2024

@mircalla už neviem ako viac polopatisticky to povedať 😊 tí čo sa na veci pozerajú s nadhľadom pochopia ako som ten cely koment myslela, to že každý si môj názor vyloží po svojom, s tým sa zmierim 🤷‍♀️

zuzanockamt
29. mar 2024

@martinkatinka A keďže pracuje z domu, v pohode cestuje atď, tak tá PN je vyslovene účelová, aby dostali peniaze navyše, keďže zisk z manželovej firmy by mal tak či tak. Išlo len o to, aby získali ďalšie peniaze. Ju zdravotný stav pri práci očividne neobmedzuje, keďže ju aj naďalej vykonáva aj na PN. Takže podvod.

mircalla
29. mar 2024

@lisymbia Davas si sama sebe like, kedze ziadne nemas? uff
Ale ano, tie s mentalnym nastavenim ake mas ty, to pochopia. Tie poctive nie

zuzanockamt
29. mar 2024

@mircalla Ja mám podozrenie, že lisymbia a marcela199 je jedna a tá istá osoba - podobný štýl písania, nárečové slovo (ta), tá istá termínová skupina, píše vždy v rovnakom čase.

aurora33
29. mar 2024

@marcela199 mozes si to objasňovať ako chceš, faktom je, že toez pekne odrbkavas. Ale vsak co čakať od ľudí ako ty, vsak 🙂

aurora33
29. mar 2024

@zuzanockamt akurát som to chcela napisat, že tie dve su, akokeby ich jedna mať mala.

lisymbia
29. mar 2024

@mircalla 😀😀😀 Wow jeden preklik a ako ťa to poburuje 😊
Samozrejme jedno telo jedna duša 🤣🤣

marcela199
29. mar 2024

@aurora33 tak odrbavam no😂😂😂 mne to žily netrha a keď vam to trha tak je to vaš problem nie moj😀
Radšej si uživajte sviatky s rodinou ako riešiť toto😂😂😂

mircalla
29. mar 2024

@marcela199 Nam to zily trha, nechcem aby moje deti vyrastali v krajine plnej klamarov a hajzlikov ako ty. Napriklad vedia, ze ani na pisomke sa nema podvadzat. Ale ako hovorim, tento narod ma toto myslenie v sebe zakorenene este zo sociku a jedna generacia to uci druhu. Nulove moralne hodnoty

gab1sol
29. mar 2024

@marcela199 ako podnikateľka, alebo ako manželka podnikateľa napíšeš toto? “vačšinou ked nastupi do prace tak je skušobna doba😀 až tak ide zmluva”? Pracovná zmluva je plátna od prvého dňa nástupu do zamestnania a vrámci tej zmluvy plynie skúšobná doba. Nie, že skúšobná doba a potom zmluva.
Druhá vec, oháňaš sa, koľko si/ste odviedli štátu - bavíme sa o odvodoch do sociálnej a zdravotnej poisťovne, alebo o daniach všeobecne? A to, že niekto odrobil? O tom je sociálny štát - moje odvody sú použité na tých, ktorí to teraz potrebujú (a radšej by som bola, aby boli vyplatené tým, ktorí to naozaj potrebujú a ide im o zdravie). Ak budem potrebovať, aby mne bola vyplatená napr. PN, tak to pôjde z toho, čo v tom čase budú odvádzať iní (ale na základe toho, koľko som v minulosti odviedla ja). Preto nie je ok, ak to takto niekto zneužíva.

zuzanockamt
29. mar 2024

@gab1sol Ona sa v tom sama nevyzná. Myslím si, že myslela daňové odvody.

marcela199
29. mar 2024

@gab1sol ano ale vacsinou je len skusibna 3 mesacna az potom ide riadna, co by znamenalo ze aj pokial ide na PN tak jej zmluva skonči

zuzanockamt
29. mar 2024

@marcela199 Píšeš hlúposť. Od začiatku je "riadna" zmluva, v rámci nej môže/nemusí byť skúšobná doba. A vôbec neplatí, že ak je počas skúšobnej doby PN, tak zmluva skončí. Skúšobná doba sa predĺži o dobu PN.

martinkatinka
29. mar 2024

@zuzanockamt tak evidentne z domu netobi uctovnictvo a mzdy

marcela199
29. mar 2024

@martinkatinka určite nie😂😂😂😂 ja len korigujem ľudi na učtovnictvo mam učtovničky preto ma to absolutne nemusi zaujimať😂

mircalla
29. mar 2024

@marcela199 Potom ide riadna co?

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
darkswan
29. mar 2024

Mozno si slecna mysli cim viac emoticons tym viac IQ

aurora33
29. mar 2024

@marcela199 tak sa tu potom nesnaž moralizovat, ty odrbavačka.

aurora33
29. mar 2024

@darkswan podla mňa sama nemá absolútne šajnu o tom co píše, lebo si veľmi serinka do úst. Tak to potom zakrýva smajlíkmi 😀😀😀😂😂😂😀

gab1sol
29. mar 2024

@marcela199 nie, opäť nemáš pravdu. Pracovná zmluva normálne platí, skúšobná doba plynie, v prípade PN sa doba skúšobného obdobia predlžuje o dĺžku PN. Samozrejme, zamestnávatel má právo pracovný pomer počas skúšobnej doby ukončiť, avšak nie je to automaticky tak ako píšeš, že v prípade PN sa po skúšobnej dobe zmluva nepredĺži. Jedine, ak by bola pracovná zmluva podpísaná na tri mesiace, ale s tým som sa ešte nestretla. Vačšinou sú na dobu určitú na jeden rok, alebo na dobu neurčitú (plus nejaké špecifické výnimky).

lienka.7
29. mar 2024

@marcela199 ale podvadzas, to je úplne jedno. Si PN, tak nemáš pracovať, lebo stat ti platí náhradu prijmu. Ale však jasne, supnem sa na PNku, lebo aspoň muz (jeho firma) neplati za mna odvody a sprostý stat ma dotuje a ja si pekne pracujem ďalej. Mimochodom, z akého dovodu mas potom PN? Zase len dohodnuté s lekárom co? Tak vidíš, presne na toto PNka nie je. Ale takej "mudrej" ako ty to jednoducho nevysvetlis.
Mimochodom, najmä teraz lekári pindaju, ze maju malo peňazí chudacikovia. Tak nech účelovo nevypisuju yehotne na PNky a bude viac peňazí v systéme a oni dostanú viac tiež. Opäť iba spojené nádoby.

marcela199
29. mar 2024

@aurora33 uplne viem čo pisem a stojim si za vsetkym co som napisala 😀 to ze pouzivam “smajlikov” už nemate čo ine riešiť? Mne vravite že som typicky slovak ale mne sa zda že presne vy ste typicke slovenky ktore riešia radšej cudzich ľudi ako svoj vlastny život😀 ja som sa nikdy nestarala do toho kto co kolko robi a kolko odrbava lebo mi to bolo ukradnute stale som sa starala o to aby som mala ja a moja rodina a stale som to robila čestne😀 to že som sa teraz tu priznala že “oberiem” stat o par € tak aspon som to povedala a priznala sa k tomu nemam s tym problem😀 ja som pani slusne odpisala a vy ste sa tu do toho pustili ako keby sme niekoho zabili😂
@gab1sol tak ja poznam ma 3 mesiace a pokial ostava tak sa podpisuje dodatok na dobu určitu na 1 rok
Tych zmluv ktore sa daju urobit na SK je milion😀

marcela199
29. mar 2024

@lienka.7 a nie niesom učelovo kedže cely prvy trimester som krvacala😀 mne by bolo tiež lepsie chodit medzi ludi a chodit si kde chcem a v akom case chcem😀😀😀 PN nieje ziadna vyhoda

marcela199
29. mar 2024

Ale ja už končim s touto debatou lebo ma to nebavi, myslim si ze aj tak sa tu nikdy nezhodneme kazda ma iny nazor čo samozrejme beriem😀 a či moju PN alebo pani ktora dala prispevok to nezmeni aj tak si kazda spravi po svojom😀
Pekne sviatky vam prajem

lienka.7
29. mar 2024

@aurora33 ale hlavne ze z domu "koriguje" uctovnicky🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ osoba, co nemá základné vedomosti týkajúce sa pracovno právneho vzťahu. Chcem vedieť, aká je tá team leaderka tých účtovníčok👌👌👌

martinkatinka
29. mar 2024

@lienka.7 ona koriguje zamestnancov, potom tam zabudla dat ciarku, tak to vyznelo inak. To treba asi precitat aspon dva krat, aby ti to davalo zmysel. Napisala to dost chaoticky.