Nedostatok železa v tehotenstve. Je to nebezpečné?
Som v 24 tt a volala som si na výsledky krvných testov, vraj mám slabší krvný obraz a mám prísť na predpísanie tbl. železa. Pritom beriem centrum materna, aj vyvážene papám.mali ste to niektorá? je to nebezpečné?
Ďakujem za skúsenosti
ja tiež užívam sorbifer, ale chcem sa opýtať, od piatku mám návaly potu, nebude to že sa mi opať zhoršila hladina Fe? som strašne unavená, no najviac ma hnevajú tie návaly potu. Sedím a z ničoho nič ma obleje pot.
Neviem či to pripísať počasiu alebo tomu železu. Momentálne som 34tt 😉
dakujem 🙂 .no snazim sa jest.ale mam strasnu nechut k jedlu. ale snazim sa nemysliet na to ze mi je zle, aj ked ma to nuti si lahnut-prelezim niekedy cely den-ale tak aspon mam snahu.
a chcem sa spytat, neviete nahodou ci mozem bazovy sirup?lebo viem ze caj moc pit nemozem, ale sirup.co vy na to?nemate nejake info?
@tomkovci baza je bohatá na železo,tak nevidím dôvod, prečo by si nemohla bazový sirup 🙂 Keď nemáš chuť na jedlo, nič sa nedeje. Tá chuť sa po čase vráti. Jedz to, čo sa ti dá, neboj, maličkému to neublíži. Zvyčajne, keď preberie funkciu vyživovania placenta, nevoľnosti skončia 🙂
@bv_alexandra únavu a slabosť môžeš pripísať aj tomu železu. Tie návaly môžu súvisieť s tlakom, možno aj počasie má svoj podiel. Určite sa o tom porozprávaj s doktorom, nech ti zmeria tlak. Radšej sa zdržiavaj v chládku, von chodievaj len večer a skoro ráno, nezabudni na veľa tekutín, lebo trpia obličky a cievy.
@miskap dakujem. idem dnes do poradne opýtam sa ho nato. včera ráno som mala až závrate. ☹ je mi jasné že aj to teplo má svoj podiel. uvidim čo mi povie 😉
aj ja dakujem.
@bv_alexandra ja tiez beriem ten sorbifer, som 36.tyzden ... a je mi z neho zle ... doteraz mi nic nebolo, takze to mas asi vedlajsi ucinok, aj ho popisuju v letaku
Ahojte kocky tak ja som v 11tt a moj hemoglobin je 90 co je dost malo asi pred hodinou mi prislo zle a mala som aj busenie no anemicka som vlastne od detstva no teraz v tehu je to horsie mam aj zapal podhrudnice vcera som bola na infuzii a vyskusali mi antibiotika inac ich mam brat doma v tabletach no a v utorok idem na poradnu a ma mi lekarka predpisat sorbifer ako ste sa vydostali z toho a mali ste nejake tazkosti kvoli nizkemu hemoglobinu? Dakujem a drzte sa 🙂
jeeej ahoj, sorry, dlhsie som tu nebola ... ak ta to este zaujima, tak v bio obchode to maju, napr. v BA v Auparku
ja som v tiez v tehotenstve brala maltofer, neskutocne ma zapekalo, tak som to vysadila...pocas dojcenia som ale objavila jeden cucoriedkovy sirup, ktory mi pomohol. a taktie som jednu kuru dala aj dcerke, ked mala nizsie zelezo. nezapekal, zapôsobil....neudavam naschval meno, aby sa niekto neurazil, ze skryta reklama.....ak budete niekto chciet, rada poradim cez spravy
No dievčatá tak mám predpísaný aktiferin a som zvedavá čo to porobí 😖 lebo s tabletkami na železo nemám dobré skúsenosti ☹
ahojte ... aj ja mám nedostatok železa, beriem Sorbifer a k tomu pravidelne aktíviu, takže zatiaľ nemám problém so stolicou 🙂
ahojte, ja som zatial "len" v 10tyzdni, ale svoje s hemoglobinom a zelzom som si uzila. odzaciatku tehu mi bolo zle zavraty, nevolnosti, schudla som 5kil, ale stupnovalo sa to, zacala som chodit na infuzky- bola som dva krat , na treti den infuziek som skolabovala. skoncila som v nemocke s hodnotou hemoglobinu 84, dostala som 2transfuzky, kopu infuziii , maximalna opatrnost lekarovsestriciek, po piatich dnoch swom mala hemoglobin 102,. dnes nas po tyzdnipustili beriem zelezo v tabletkach, o tyzden kontrola tak snad dobre, drobcek sa ma ok, krasne rastie 🙂
ahojte kočky, ak máte niektorá predpísaný maltofer a nemáte problém s jeho užívaním, tak mi zostalo skoro jedno celé balenie (25 z 30 tabliet) a je to škoda vyhodiť...ozvite sa, poskytnem...
Baby na dobre vstrebavanie zeleza je dobre pit rano nalacno stavu z cerveneho grepu (cerstvy odstavit). Poradila mi to jedna kocka ktora mala s tymto tiez problem a pri odberoch mala dobre vysledky potom, ani nemusela brat zelezo v tabletkovej forme len jedla potraviny bohate na zelezo ako napr spenat a tak, proste pestru stravu. Jej to poradila neaka liecitelka.
u nás sa osvedčil čučoriedkový sirup samozrejme len na prírodnej báze a nie železo v tabletkách ale nie je jedno aký mi máme taký v ktorom je veľmi málo konzervačných látok skoro nič.
@martina1305 ahojky napíšeš mi,prosím,aký to je sirup, značka? alebo kde ho kúpim, dakujem pekne
ja som mala, aj po tehotenstve mam nizke hodnoty a mala je v pohode 🙂
ja som v tehotenstve mala hranicne hodnoty, prisli mi na to nahodou v 36tt, ked som si bola dat robit predoperacne pred sekciou.....mala som to zle od 30tt, ale lekar zalozil vysledky, hned mi predpisal Maltofer...tyzden po porode som mala hodnoty v norme, akurat sa to odrazilo na malom, bol velmi spavy, mal tiez zle hodnoty v krvi, hrozila nam transfuzia v mesiaci, ale nastastie sa to spravilo liekami...teraz ma 17 mesiacov a hodnoty v krvi hranicne....je aj velmi bleducky, vraj to spolu suvisi...
Ahojte. Niesom zatial tehu, ale 8 den beriem 2 tabletky tardyferonu a o pevnej normalnej stolici mozem len snivat. Ziadne zapchy skor opak a cierna ciernota 🙂 . A ako som tu citala, mlieko sa neodporuca. Najskor po 2 hodinach. Takze kazde rano len vstanem a uz beriem tabletky, aby som si potom mohla dat moje klasicke ranajky - acidko, alebo jogurtik s ovsenymi vlockami 😉
ahojte, poprosím Vás ktorej robili hematologické vyšetrenie z krvi, čo vlastne zistovali ? myslím konkrétne aké zložky.......mne zistovali že mám tu napísané -leukocyty, erytrocyty, hemoglobín, hematokrit, stredný objem Ery, trombocyty, neutrofily, lmyfoícyty, eozinofily, monocyty, bazofily, neutrofily, lomfocyty, absolutny počet EO, MO a BA, podiel velkých trombocitov.........máte takéto aj vy ?
Mozem vám objednat spominany cucoriedkovy narosan od firmy just.. v lekarni sa kúpiť nedá.. ak chcete, napiste mi 🙂
aka je vlastne normalna hodnota zeleza v tehotensve ?
Doktorka vravela ze mam znizenu a hned mi pchala recept na zelezo.
Vraj mam zo 120 na 115, to sa mi nezda az tolko,ci?
a volala mi pani,ze mam amlo zeleza 3,9 tak co sa to vlastne meria a kolko?
ahojte, dnes som si volala na vysledky a kazali mi hned zajtra prist ze mi dr. predpise zelezo... mam sa bat, je to nebezpecne pre babo??? ma s tym niektora z Vas teraz tiez taky problem... ?

@tomkovci Ak chceš, aby sa ti dobre vstrebalo železo z potravy, dávaj si vitamín C a nesmieš kofeín a čierny čaj, lebo tie bránia vstrebávaniu železa. Skús papať obilné vločky, mandle, orechy (para, pistácie ), maliny, čierne ríbezle, mrkvu, červenú repu. Pokles hladiny železa je u tehotných normálny, lebo telo pracuje za dvoch. Najlepšie je obohatiť stravu ako prípravky. Tie väčšinou spôsobujú problémy s trávením a so zápchou. Pre bábätko to nebezpečné nie je, lebo telo najprv vyživuje dieťatko a až potom mamičku. Teda dieťatko má všetkého dosť, ale mamička stráda.
Čo sa týka nevoľností, tie väčšinou prejdú okolo 12. týždňa, tak len vydržať. Papaj to, na čo máš chuť v malých množstvách a často. Vždy si nos so sebou niečo na zahryznutie, lebo často zvykne kolísať hladina cukru a ak sa hneď nenaješ, je ti zle.
Držím palce, aby si bola čo najskôr v pohode 😉