icon

Neliečená tehotenská cukrovka a jej vplyv na dieťa

kvetka1396
22. júl 2025

Ahojte , som zúfalá
V 26tt ogtt vraj negatívny
Momentálne som v 35tt a zistili mi tehotenskú cukrovku
Pred 2 týždňami som bola hospitalizovaná a už vtedy som mala
Pri odberoch cukor 10 , nikto mi nič nepovedal
Teraz som opäť v nemocnici glykemie rovnaké a teraz to začali riešiť
Dieťa ma 3700g…
Chcem sa opýtať mamičiek ktoré máte nieco podobne za sebou , kedy cukrovka nebola liecena ako sa mali vaše detičky po narodení ? Bojím sa akú bude mať následky :(

kiki68
22. júl 2025

@kvetka1396 nasa znama je podobny pripad, test vysiel dobre ( v AT povinny) a okolo 34tt zle vysledky, ale gyn sa zial riadil testom a moc neriesil. Cize v nemocke zacalo riesit. Dieta ma iba zvysene dioptrie od babatka. Rodicia nemaju okuliare vobec. A dieta ma velmi silne od babatka. Prisli na to v 1,5 roku na tej povinnej kontrole u ocneho, ze dieta skoro nic nevidi.

amelia89
22. júl 2025

@kvetka1396 3700g v 26tt?? To je asi preklep nie? Ved to by si vsimli to sa vymyka vsetkym tabulkam

vulka
22. júl 2025

@kvetka1396 Taká vysoká váha v 26. týždni??? To dieťa asi moc Ok nebude.

sisa_s
22. júl 2025

Ogtt ti robili spravne? Nalacno odber zo zily, vypit roztok, sediet v cakarni, odber zo zily po 1h a 2h

elzu
22. júl 2025
@amelia89

@kvetka1396 3700g v 26tt?? To je asi preklep nie? Ved to by si vsimli to sa vymyka vsetkym tabulkam

@amelia89 pise, ze je momentálně ve 35.tydnu…

sisa_s
22. júl 2025
@vulka

@kvetka1396 Taká vysoká váha v 26. týždni??? To dieťa asi moc Ok nebude.

@amelia89
@vulka v 35tt pise, ze je teraz

lienka.7
22. júl 2025

@kvetka1396 ako sa ta tu už pýtali, test si mala robený dobre? Lebo aj tu ho veľa žien podceňuje... kamarátka to mala presne takto isto. Malý mal cez 4 kg a ma nejaké zdravotné problémy žiaľ. Nepodceňuj to rozhodne. Drzim palce ✊🍀

kvetka1396
autor
22. júl 2025
@amelia89

@amelia89 v 35 tt

kvetka1396
autor
22. júl 2025
@lienka.7

@kvetka1396 ako sa ta tu už pýtali, test si mala robený dobre? Lebo aj tu ho veľa žien podceňuje... kamarátka to mala presne takto isto. Malý mal cez 4 kg a ma nejaké zdravotné problémy žiaľ. Nepodceňuj to rozhodne. Drzim palce ✊🍀

@lienka.7 Ano ogtt som mala robené správe , odber nalačno potom som vypila tu sladkú vodu a potom odber po 1 a 2 hodine

nina004
22. júl 2025
@kvetka1396

@lienka.7 Ano ogtt som mala robené správe , odber nalačno potom som vypila tu sladkú vodu a potom odber po 1 a 2 hodine

@kvetka1396 Môže mať bábätko vyššiu pôrodnú váhu, čo asi už teraz je vidieť. Môže mať nejaké adaptačné problémy po narodení ako nižší cukor atď...., problém s dýchaním. Orgány mu rýchlo rastú,ale nemusia byť dovyvinuté. Je kopec mamičiek ,ktoré mali diagnostikovanú cukrovku a nedodržiavali diétu alebo im nesedela liečba a bábätká sú ok. A sú také ,ktoré robili všetko správne a aj tak mali detičky problém. Nijako to neovplyvníš. Dávaj si už teraz ,keď to vieš pozor na stravu a skús skludniť psychiku, to je to najviac ,čo môžeš pre bábätko urobiť. Zvyšok nechaj na lekárov. Keď uvidia nejaký problém ,tak dieťatko vyberú skôr.

melany_y
23. júl 2025

So mnou rodila žena ,ktorá mala cukrovku ale sama sa priznala lekárom že vôbec nedodržiavala diétu, chlapček mal okolo 4500 gramov, je v poriadku

elizabeth175421
23. júl 2025

Ja našťastie tento problém nemam a teraz napíšem asi od veci, ale to naozaj každej z Vás robili testy na cukor 3 odbermi? Tak to vďaka Bohu, že som od môjho dr odišla. Mne nariadili o piatej ráno vypiť glukózu a na siedmu prísť na krv. To bolo všetko. Nehovorím o tom cestovaní po vypití toho sajrajtu 🥹
Čo sa týka neliecenej cukrovky, jq si myslím, že keby niečo hrozilo, tak by dieťatko vybrali. A hlavne treba byť v psychickej pohode.

melany_y
23. júl 2025
@elizabeth175421

Ja našťastie tento problém nemam a teraz napíšem asi od veci, ale to naozaj každej z Vás robili testy na cukor 3 odbermi? Tak to vďaka Bohu, že som od môjho dr odišla. Mne nariadili o piatej ráno vypiť glukózu a na siedmu prísť na krv. To bolo všetko. Nehovorím o tom cestovaní po vypití toho sajrajtu 🥹
Čo sa týka neliecenej cukrovky, jq si myslím, že keby niečo hrozilo, tak by dieťatko vybrali. A hlavne treba byť v psychickej pohode.

@elizabeth175421 vidíš a niekto by tvrdil že tento tvoj postup ktorý si mala bol nesprávny, väčšinou sa to robí tymi 3 odbermi a žena vypije roztok priamo u lekára alebo u sestričky, nepúšťajú ich preč musia čakať v čakárni a po hodinách ďalšie odbery. Je to také diskutabilné,každý gynekológ to robí podľa seba

stanzi
23. júl 2025
@melany_y

@elizabeth175421 vidíš a niekto by tvrdil že tento tvoj postup ktorý si mala bol nesprávny, väčšinou sa to robí tymi 3 odbermi a žena vypije roztok priamo u lekára alebo u sestričky, nepúšťajú ich preč musia čakať v čakárni a po hodinách ďalšie odbery. Je to také diskutabilné,každý gynekológ to robí podľa seba

@melany_y Nie je to diskutabilne, spravny postup je skutocne 3x odber a vypitie glukozy rovno u lekara ( po prvom odbere) 🙂 Mala som tehotensku cukrovku pri prvom, a teraz aj pri druhom tehotenstve, mam to potvrdene diabetologmi...Bohuzial niektori gynekologia si to zlahcuju a/alebo sa nedostatocne vzdelavaju...

melany_y
Autor odpoveď zmazal
melany_y
23. júl 2025
@stanzi

@melany_y Nie je to diskutabilne, spravny postup je skutocne 3x odber a vypitie glukozy rovno u lekara ( po prvom odbere) 🙂 Mala som tehotensku cukrovku pri prvom, a teraz aj pri druhom tehotenstve, mam to potvrdene diabetologmi...Bohuzial niektori gynekologia si to zlahcuju a/alebo sa nedostatocne vzdelavaju...

@stanzi absolútna nezodpovednosť z ich strany,áno tiež som mala tento istý postup pri svojom

milanemila
23. júl 2025
@elizabeth175421

@elizabeth175421 ano mne pri oboch tehotenstvach robili test na cukrovku tak ako opisuje autorka prispevku. Dokonca zeny co tam nemali doprovod chodila sestricka kontrolovat na chodbu, ci im neprislo zle. Naozaj dobre, ze si vymenila lekara 🙈

elizabeth175421
23. júl 2025
@milanemila

@elizabeth175421 ano mne pri oboch tehotenstvach robili test na cukrovku tak ako opisuje autorka prispevku. Dokonca zeny co tam nemali doprovod chodila sestricka kontrolovat na chodbu, ci im neprislo zle. Naozaj dobre, ze si vymenila lekara 🙈

@milanemila no akože mne prišlo choré už len to, že o piatej ráno vstávať, aby som to vôbec vypila 🥹 no hrôza, on to tak robí dodnes.

mony970
29. júl 2025

@kvetka1396 ahoj neviem ako to dopadlo ale mne pri prvom v 35tyzdni namerali 3200gr
Narodil sa na termin akútnou sekciou ako 4200gr
Testy na cukrovku odflákli neskurocne

No maly ma 2,5 roka a je uplne v poriadku stravu som sa snazila dodrziavat kedze tak fungujem bezne 😊

Neboj sa dobre to dopadne

kvetka1396
autor
11. sep 2025
@mony970

@kvetka1396 ahoj neviem ako to dopadlo ale mne pri prvom v 35tyzdni namerali 3200gr
Narodil sa na termin akútnou sekciou ako 4200gr
Testy na cukrovku odflákli neskurocne

No maly ma 2,5 roka a je uplne v poriadku stravu som sa snazila dodrziavat kedze tak fungujem bezne 😊

Neboj sa dobre to dopadne

@mony970 dopadlo to dobre chvalabohu. Dakujem ❤️