icon

Odber plodovej vody

21janula21
10. dec 2025

Ako sa prosím objednať na odber plodovej vody? A kde to prosím vykonávajú? Od ktorého týždňa sa dá objednať na odber? A kolko trvajú výsledky? Ďakujem

Strana
z3
anonym_a75bf6
10. dec 2025

Mňa objednávali priamo z genetiky, bola som v boroch, a výsledky boli ak sa dobre pamätám za pár dní. Týždeň si nepamätám 18-20 myslím

babushkaem
10. dec 2025

@21janula21 chces ist z vlastnej iniciativy, alebo si mala zle vysledky?

sisa_s
10. dec 2025

V jednej teme pises o testoch v 1.trimestri a tu si uz ides davat robit odber plodovej vody...

21janula21
autor
10. dec 2025
@sisa_s

V jednej teme pises o testoch v 1.trimestri a tu si uz ides davat robit odber plodovej vody...

@sisa_s sa informujem. Nikto nepíše ze zajtra si to idem dat robit 😉

anonym_5f0f66
10. dec 2025

@21janula21 na základe morfologickeho ultrazvuku v 20 týždni som sa obrátila na druhý deň na môjho gynekológa, ktorý mi dal výmenný lístok na genetiku. V ten deň som tam volala, mali volne tak hneď som išla. Nakolko 20. týždeň už bol vysoký, hneď ma poslala na odber plodovej vody. Čiže ja som to mala vybavené všetko za jeden deň.

babushkaem
10. dec 2025
@21janula21

@sisa_s sa informujem. Nikto nepíše ze zajtra si to idem dat robit 😉

@21janula21 no dobrovolne by som nesla, je to dost riskantne, ak mas obavy, najprv by som zacala tym morfo, trisomy testami az potom riesila odber, aj tak ta musim tusim genetik poslat.

21janula21
autor
10. dec 2025
@anonym_5f0f66

@21janula21 na základe morfologickeho ultrazvuku v 20 týždni som sa obrátila na druhý deň na môjho gynekológa, ktorý mi dal výmenný lístok na genetiku. V ten deň som tam volala, mali volne tak hneď som išla. Nakolko 20. týždeň už bol vysoký, hneď ma poslala na odber plodovej vody. Čiže ja som to mala vybavené všetko za jeden deň.

@anonym_5f0f66 v akom meste ste prosím bola

kiki68
10. dec 2025

Od 10-11tt je odber klkov, kamoska to absolvovala a potvrdili diagnozu. Odoberali po 12tt, v 14tt babo aj tak potratila. Potom do 24tt sa robi odber. Poslu Ta priamo tam, kde treba. Vacsinou do nemocnice. Ona mala teda napr zachytenie vysledkov a dva markery na sono, isla na dalsie sono dalsi den, potom o dalsie dva dni isla do nemocky a tam spravili odber. Jedna lekarka isla usg sondou, druha odoberala material. Za dve hodky isla domov.

anonym_59df08
10. dec 2025

@21janula21 naodber plodovej vody? Preco ti niekto riskuje? 🥹 ked sadaju v dnesnej dobe urobit kvalitne testy z krvi🙏

anonym_5f0f66
10. dec 2025
@21janula21

@anonym_5f0f66 v akom meste ste prosím bola

@21janula21 Banská Bystrica v nemocnici.

anonym_09af4f
10. dec 2025
@anonym_59df08

@21janula21 naodber plodovej vody? Preco ti niekto riskuje? 🥹 ked sadaju v dnesnej dobe urobit kvalitne testy z krvi🙏

Prečo?lebo z plodovej vody sú najpresnejšie výsledky.robi sa to pod ultrazvukom,riziko je 0,01%

esther100
10. dec 2025

Prečo sa informujes už takto dopredu?je nejaké riziko?mňa poslali z genetiky,bola som na antolskej,výsledky na downa som mala na druhý deň,ostatné tuším do 2 alebo 3 týždňov.

kiki68
10. dec 2025
@anonym_59df08

@anonym_59df08 nie vzdy, problem nastava ked nape nipt test vyjde zle a tiez usg, ano mas to uz skoro na supu iste, ze je to zle, ale nipt nie je uznany ako diagnosticky test, cize napr dieta ma podla nipt edwards syndrom a bez odberu plodovej vody to nevies na 100% a tiez nemozes nipt say ako dovod napr na prerusenie tehu zo zdrav. dovodov poskodenia plodu. To, ze nejaky triple test vyjde blbo, tam nastupuje nipt, ale ked ren vyjde zle, tak uz mas jedine toto. Kopec ludi asi nevie, ze tiez rozne naozaj detaily sa saju iba z odberu plodovej vody. Nipt je uz daleko, ale nie este tak daleko. Mozno o 10 rokov uz budeme este dalej

3petka
10. dec 2025

@21janula21 V 16tt keď som mala ísť na morfo. bola som na triple či trisomy neviem a tam sa ma opýtala, že či budem chcieť ak budem mať zlé výsledky. Kvôli poisťovni, že im to trvá 2 týždne kým schvália. Bola som v Martine. našťastie výsledky ok teda som už nemusela.

anonym_59df08
10. dec 2025
@anonym_59df08

@anonym_59df08 no take nifty su kvalitne testy, len su drahe... 😉 ale bezpecne. Ja poznam zeny, kotre prisli o babatka po amiocenteze... naco riskovat🙏 nikdy nevies aky zaciatocnik to moze robit a aj u skuseneho je to riskantny zakrok...

anonym_59df08
10. dec 2025
@kiki68

@anonym_59df08 nie vzdy, problem nastava ked nape nipt test vyjde zle a tiez usg, ano mas to uz skoro na supu iste, ze je to zle, ale nipt nie je uznany ako diagnosticky test, cize napr dieta ma podla nipt edwards syndrom a bez odberu plodovej vody to nevies na 100% a tiez nemozes nipt say ako dovod napr na prerusenie tehu zo zdrav. dovodov poskodenia plodu. To, ze nejaky triple test vyjde blbo, tam nastupuje nipt, ale ked ren vyjde zle, tak uz mas jedine toto. Kopec ludi asi nevie, ze tiez rozne naozaj detaily sa saju iba z odberu plodovej vody. Nipt je uz daleko, ale nie este tak daleko. Mozno o 10 rokov uz budeme este dalej

@kiki68 a co tak nifty testy? Su sice drahe, ale s istotou...😉 sami lekari sa pytaju, ci si zena zaplati napr nifty testy z kevi alebo chcu risknut amiocentezu...

21janula21
autor
10. dec 2025
@3petka

@21janula21 V 16tt keď som mala ísť na morfo. bola som na triple či trisomy neviem a tam sa ma opýtala, že či budem chcieť ak budem mať zlé výsledky. Kvôli poisťovni, že im to trvá 2 týždne kým schvália. Bola som v Martine. našťastie výsledky ok teda som už nemusela.

@3petka cize na termín ste čakala 2tyzdne? A to ste sa objednávala vy priamo v Martine ci?

3petka
10. dec 2025
@21janula21

@3petka cize na termín ste čakala 2tyzdne? A to ste sa objednávala vy priamo v Martine ci?

@21janula21 nie ja som len pri trisomy súhlasila že ak budú výsledky zle tak si dám urobit odber plodovej vody. Ale nešla som lebo výsledky z krvi boli dobre.

kiki68
10. dec 2025
@anonym_59df08

@kiki68 a co tak nifty testy? Su sice drahe, ale s istotou...😉 sami lekari sa pytaju, ci si zena zaplati napr nifty testy z kevi alebo chcu risknut amiocentezu...

@anonym_59df08 nifty je nipt test

kiki68
10. dec 2025

Nipt test je vsetko to o z krvi, co skuma priamo fragmenty DNA dietata v krvi matky. Cize napr nifty, trisomy, harmony, prenascan atd. Je ich viac v ramci Europy.

jablkovastrudla
10. dec 2025
@kiki68

Nipt test je vsetko to o z krvi, co skuma priamo fragmenty DNA dietata v krvi matky. Cize napr nifty, trisomy, harmony, prenascan atd. Je ich viac v ramci Europy.

@anonym_59df08 ja som na nich bola. Keby m vyslo nieco zle tak by ma tak ci tak poslali na odber plodovej vody na potvdenie diagnozy, presne ako ti hore pise @kiki68

kiki68
10. dec 2025
@jablkovastrudla

@anonym_59df08 ja som na nich bola. Keby m vyslo nieco zle tak by ma tak ci tak poslali na odber plodovej vody na potvdenie diagnozy, presne ako ti hore pise @kiki68

@jablkovastrudla tiez som bola 2x na nifty, pri oboch detoch. Tiez na organovom screeningu v 13tt. Ale ten dalsi postup je taky, ze poslu na amnio.

anonym_59df08
10. dec 2025
@kiki68

@anonym_59df08 nifty je nipt test

@kiki68 no, a nifty je spolahlivy a neni potrebna amiocenteza...

kiki68
10. dec 2025
@anonym_59df08

@kiki68 no, a nifty je spolahlivy a neni potrebna amiocenteza...

@anonym_59df08 problem he v tom, ze to nie je uznana diagnosticka metoda, cize aj ked to potvrdi, pre lekara je to akoby nie platna info ked pride na urcenie dalsieho postupu. Ale ked to vyjde dobre, berie sa to ako hotova vec, len ked zle a chce to zena dalej riesit, tak tam musi prave na to amnio na stanocenie ofiko diagnozy. Ak si to dieta necha aj ked to vyjde zle, tak je to jej vec a nikto ju nemoze donutit k amnio.

michaela329
10. dec 2025
@21janula21

@21janula21 išla som po xlom morfo sone v 12tt, týždeň po morfe mi dali termín na genetiku, keďže pôvodne mi bol odporúčaný odber klkov, avšak docent, ktorý ho robí, bol preč. Takže som čakala do 15tt na amniocentezu. Prvé výsledky do troch dní, potvrdilo sa všetko zlé a koncom 16tt malý odišiel. Samotný odber bol bezproblémový a bezbolestný - bola som v Martine. V druhom tehotenstve ma kvôli veku poslali na genetiku opäť, ale tam boli všetky vyšetrenia ok, takže sme len pokecali a na amniocentezu som nešla. V oboch tehotenstvach dom mala Triple testy bez problémov.

anonym_3b1e88
10. dec 2025
@michaela329

@21janula21 išla som po xlom morfo sone v 12tt, týždeň po morfe mi dali termín na genetiku, keďže pôvodne mi bol odporúčaný odber klkov, avšak docent, ktorý ho robí, bol preč. Takže som čakala do 15tt na amniocentezu. Prvé výsledky do troch dní, potvrdilo sa všetko zlé a koncom 16tt malý odišiel. Samotný odber bol bezproblémový a bezbolestný - bola som v Martine. V druhom tehotenstve ma kvôli veku poslali na genetiku opäť, ale tam boli všetky vyšetrenia ok, takže sme len pokecali a na amniocentezu som nešla. V oboch tehotenstvach dom mala Triple testy bez problémov.

@michaela329 a na amnio vas kto odporúčal, alebo ste sa objednala sama? Ak ano, kde treba volať, pisat?

rubi007
10. dec 2025
@kiki68

@anonym_59df08 problem he v tom, ze to nie je uznana diagnosticka metoda, cize aj ked to potvrdi, pre lekara je to akoby nie platna info ked pride na urcenie dalsieho postupu. Ale ked to vyjde dobre, berie sa to ako hotova vec, len ked zle a chce to zena dalej riesit, tak tam musi prave na to amnio na stanocenie ofiko diagnozy. Ak si to dieta necha aj ked to vyjde zle, tak je to jej vec a nikto ju nemoze donutit k amnio.

@kiki68 ak vyjde ten test zle, tak je to zle... tam uz ziadne amio netreba riesit, to nie je ten obycajny test krvi u gynekologa 😉

anonym_8f8ede
10. dec 2025
@rubi007

@kiki68 ak vyjde ten test zle, tak je to zle... tam uz ziadne amio netreba riesit, to nie je ten obycajny test krvi u gynekologa 😉

@rubi007 ale presne o to ide, že ak sú veci zle a tehotenstvo je viac ako 12 tt nikto neurobí prerušenie tehotenstva ak si to žena želá. Proste musi byt amnio aby bola oficiálna diagnóza a až tak sa môže tehotenstvo prerušiť

bluka2
10. dec 2025

NIPT test je tak super, ze mi dal falosny poz. vysledok. Odber choriovych klkov sa robi od 13.tt a amniocenteza od 16.tt - asi zalezi aj od lekarov, ale u mna to bolo tak

bluka2
10. dec 2025
@anonym_8f8ede

@rubi007 ale presne o to ide, že ak sú veci zle a tehotenstvo je viac ako 12 tt nikto neurobí prerušenie tehotenstva ak si to žena želá. Proste musi byt amnio aby bola oficiálna diagnóza a až tak sa môže tehotenstvo prerušiť

@anonym_8f8ede urobi. V Holandsku bez udania dovodu do 24tt. V dnesnej dobre sadnut na Flixbus / Ryanair myslim v pripade takej potreby nie je problem

Strana
z3