icon

Odmietla som amniocentézu

20. jún 2022

Dobrý večer.Hned v úvode vás prosím o zhovievavosť a porozumenie,nie som na tom teraz psychicky dobre a nezvládnem hejty či urážky.Hladam tu hlavne pomoc a možnosť sa vyzalovat a doslova vyplakať.
Po dvoch MA mi zistili príčinu- leiden mutácia V faktoru.
Momentálne som v 18 týždni zdravého tehotenstva.Pisem to preto,aby ste pochopili akou krížovou cestou som si prešla,kým som sa dostala do tohto šťastného bodu.Urobila som však ženy hroznú vec.Zatajila som manželovi,že som odmietla amniocentezu.Svokra a švagriná môjho muža tlačia,že si mám dať urobiť " testy" na downov syndrom.Nepriznsla som sa manželovi,že mne už ťa možnosť bola ponúknutá a odmietla som.Dnes som mu iba oznámila,,že ja to nechcem ísť zisťovať.Brali mi krv na vývojové chyby a výsledky sú v poriadku.Preftym ešte skrining šije či čo ( neviem ako sa to volá presne) aj to bolo v poriadku.Strasne sme sa pohádali,povedal že ak to bude nezdravé dieťa,tak to nerozchodi. Je možnosť požiadať o to vyšetrenie aj po odmietnutí?

ahaknaj
20. jún 2022

Trisomy test preplácajú poisťovne následne po tvojej úhrade. Napr. VSZP z tzv. "Peňaženky zdravia" treba sa informovať priamo v poisťovni

mondolina
20. jún 2022

mne ho robil Holáň v Ba, ale už dávno 13 rokov, v 18 týždni tt, lebo som mala podozrenie na Edwardsov syndróm z tých úžasných testov.
Prezrel komplet celé telíčko, srdiečko, a všetko ok.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
cimage
20. jún 2022

Mne z krvy vysli zle vysledky na downa, vek 37r. Lekarka hystercila, volala mi viackrat. Ja som odmietla ist na amnio. Pre pokoj v dusi som isla na morfo utz a tam lekar vsetko prezrel dopodrobna a vysvetloval mi, ze ak by to bol down, tak toto a toto ma ine. Vsetko bolo v poriadku a aj dieta sa narodilo zdravucke. Este mozes ist na krvne testy, ale to je okolo 300€ tusim, zalezi co vsetko chces aby zistovali.

autor
20. jún 2022

@anariama ďakujem ❤️

janickacrazy
20. jún 2022

Ja som mala presne 39 rokov, keď som čakala tretie dieťa a výsledky všetky ok, tak som na amnio nešla. Je tam riziko a mne to prišlo úplne zbytočné. S manželom sme sa na tom našťastie zhodli. Svokre povedz, že je to tvoja vec, nech sa nestará. S manželom sa porozprávaj, ako to vidíš, možno on ani netuší, čo je to amnio a aké sú riziká. Držím palce.

mondolina
20. jún 2022

morfo uzv robia tuším od 18 tt do 23-24 tt....aby mohli prerušiť tehotenstvo.

simonkazga
20. jún 2022

Trisomytest.sk alebo ešte Nifty. To sú všetko neinvazívne vyšetrenia. Držím ti palce!

autor
20. jún 2022

@mondolina čo je to ten morfologicky ultrazvuk?

fineta
20. jún 2022

Tiez som nechcela podstúpiť vyšetrenia odporúčané vzhľadom k takému istému veku, načo.. Aj tak keby sa niečo zistí, ziadno by sme do tehotenstva nezasahovali. Len manžel zdieľal rovnaký názor - žiadne vyšetrenia naviac... Viac ako oklamanie manžela v tomto prípade by ma mrzeli jeho slová, že v prípade nezdravého dieťaťa to nerozchodí.

mondolina
20. jún 2022

ako normálny ultrazvuk len podrobnejší.

matullienka
20. jún 2022

Sú to podrobné merania bábätká cez sono a dr ti pri tom všetko krásne vysvetlí a nijak to bábätko neohrozuje

cecilia29
20. jún 2022

Uvodomuje sú tvoj muž že amniocenteza môže ohroziť úplne zdravé dieťa ? Načo je toto dobre ? Ja by som na amnio. nešla ani pri podozrení nie to ešte keď je všetko ok

ildiko36
20. jún 2022

Ked tvoje dieťa milujes a si ochotna nechat aj za tu cenu ze bude chore a manzel sa stebou mozno rozide nechod na amniocentezu, môžes aj potratiť.Ja som mala isť na kolnoskopiu s tym ze mi zoberu biopsiu, som s kolnoskopiou suhlasila ale biopsiu som odmietla.Mna lekar tiez tlacil na odber krvi za 500euro aj v nemecku aj na Sk kvôli veku a aj kvoli tomu že opakovane na sk vyslo pozit toxoplazmoza..ja som to odmietla, chcela som dieťa a bola som rozhodnuta za kazdu cenu nechať.

franka
20. jún 2022

ja som nikomu nehovorila, že som tehotná a ne to ešte lekárske záležitosti, okrem manžela. Tie dve nech sa starajú o svoje tehotenstvá, lebo ťa dostanú na psychiatriu.

lucinika
20. jún 2022

Nečítala som celú diskusiu. Nakoľko beriem lieky a zlyhala mi antikoncepcia neplánovane som otehotnela. Moje lieky môžu spôsobiť vývojové vady (razstepy, DS). Nakoľko som všetky výsledky mala dobré no i tak som sa bála aby bolo bábätko zdravé (hrozne som si celý čas vyčítala že som chorá a lieky musím brať), objednala som sa na ultrazvuk MUDr. Grochalovi do Martina. Bola som tam cca v 13tt a 20tt, za vyšetrenie sa platí a Martin je od môjho bydliska asi 250km no ani chvíľu som nezaváhala. Doktor sa špecializuje na vývojové chyby, aby bolo bábätko pekne vidieť a mohol ho presne pomerat, poslal ma aj 3x prebehnúť sa po schodoch. Bol dôsledný a oznámil nám že žiadne znaky DS nevidí (i keď niekedy môže byť ľahšia forma ktorá sa neodhalí na UTZ) a vylúčil aj razstep. Teraz mi behá po dome krásne zdravé dievčatko. Na druhej strane kamaratka mala podozrenie na DS, šla taktiež k spomínanému pánovi doktorovi ,no bohužiaľ jej povedal že bábätko má 8 z 10 znakov DS.

lucia147852
20. jún 2022

Prepáč, ale tvoj muž je idiot. Keby má v hlave všetko ok, úprace mamu aj sestru. Ja som si nedávala ani krvné testy robiť. Proste dieťa by sa narodilo. Amniocentéza je zbytočne riziko po tom čím si si prešla. Muža by som riadne schladila, čo to má za reči…,

talizman1988
20. jún 2022

Autorka ze co je morfologicky ultrazvuk odpovie google to je nadlho,ale odporucim mudr Grochal v Martine,je to vynikajuci odborník,mna po 5 potrate+na sone moja gynekologycka dlho nevidela bradu dietatka tak sa bala poskodenia, tiez ma posielala na odber plodovej vody alebo trisomy test, odmietla som kedze som tehotenstvo nemienila prerusit v ziadnom pripade nech by boli vysledky akekolvek,isla som na morfo.ku grochalovy kde vyvratil vsetky nase obavy a nasa mala sa narodila uplne zdrava,vy mate vysledky uplne v poriadku a rolu hra ten vek iba,myslim ze mozte bit uplne v klude a manzela by som na vysetrenie balila zo sebou aby mohol premudrelej svokruse a svagrinej zreferovat ze ta nasa medicina pokrocila o kusok dalej(samozrejme o nutnosti amniocentezy v nutnych pripadoch nik nepochybuje )

panda21
20. jún 2022

Grochal alebo nifty/trisomy testy. Vysvetliť mužovi rizika amino a že tieto platené testy sú rovnako spoľahlivé a bez rizika. Alebo pán doktor Grochal, a rovno aj krásne popozera bábätko a budete mať aj zážitok.

ankare
20. jún 2022

Ja by som sa zachovala presne ako Ty. Naco amnioc., keď máš výsledky v poriadku? Ostatných je do toho veľké hovno, s prepáčením. Nikomu nemusíš nič vysvetľovať, ani obhajovať.
Okrem toho... mne keby aj výsledky ukázali,že dieťa bude nejak choré, nešla by som na potrat. Tobôž, keď si si už takú dlhú a náročnú cestu prešla. Ale Tvoje dieťatko je zdravé!
Držím palce!

autor
20. jún 2022

Ženy každej ďakujem za komentár.❤️
Prosím vás a môže sa stať,že MUDr.Grochal má odmietne vziať,lebo ma plno?Máte s takým niečím skúsenost?

autor
20. jún 2022

@ankare ďakujem 🥰❤️❤️❤️

sara07
20. jún 2022

je tu ešte možnosť Fetalecho 5D sono v Košiciach kde sa špecializuju na dow znaky, doporučujem , a inak tie testy čo robia v rámci poistovni moc presné nie su , skôr si zaplat 450€ a máš istotu
a nezabudaj na jednu vec, že kludne môžeš ostat s postihnutym dietatkom sama proste, nie je nijak povinny ostat s vami, a ver mi že aj ked je pár je fasa tažké , kto nezažije nevie, štát žiadna pomoc, okolie ta potlapka po pleci samé kecy ale reálna pomoc žiadna aby si napr mohla ist na preventivnu prehliadku atd ...

mondolina
20. jún 2022

mne síce na morfoultrazvuku zistil, že má v mozgu cystu🥴 ale vysvetlil to tak, že sa jedná o mozgovomiešny mok, ktorý sa vstrebe, no aj tak som bola hotová. V ten večer som sa malinkému prihovárala nech mi dá znamenie, že je ok. a 1x som zacítila jeho pohyb, také pekné 🙏

matullienka
20. jún 2022

Áno môže sa stať, ale skús sa ho prípadné spýtať či ti nevie niekoho odporučiť

sara07
Autor odpoveď zmazal
sara07
20. jún 2022

ak má plno skus FETALecho KOšice tam sú na toto tiež špecializovany a môžeš aj doprovod so sebou zobrat

katka2602
20. jún 2022

Ja som dala robiť Nifty majú širší záber vyšetrenia platila som 450€. Aminocentezu som tiež odmietla.

sara07
20. jún 2022

@lucia147852 ale nie každý toto dá, nepomôže štát spoločnosť nik, len kecy, je xy matiek čo ostane sama , je to tak taká je realita, proste nie každý sa zvlada postarať o postihnuté dieta, no nie každý to vie sa dívat každy den citit každy den

dagmarovita
20. jún 2022

To je strasné. Co je to za lasku, ak by dieta ochorelo nedajboze neskor, tak tiez by sa takto zachoval, ze rozchod?