icon

Odmietla som amniocentézu a našla riešenie bez rizika

janap76
9. máj 2013

Milé žienky, túto diskusiu som založila iba preto, aby ste všetky, ktoré sa bojíte riskovať amniocentézu, vedeli o tom že existuje aj iná možnosť 🙂 V 16 tt mi vyšiel pozitívny triple test na Downov syndróm. S rizikom 1:18 ....čo je veľmi vysoké. Mám síce 36 rokov, ale podľa "ich" tabuliek by som mala aj tak mať 1:250. Čo som následne prežívala tu písať nebudem, lebo mi ide o to, aby som Vás povzbudila a nie deprimovala 🙂 V skratke, môj gyn ma odporučil na genetiku, tam sme došli a po pol hodine sedenia a kreslenia stromu, nám pani dr povedala že síce v rodine dôvod nevidí, ale aj vzhľadom na vek a to vysoké riziko, nám amnio odporúča. Po krátkej 🙂 lenže ja som sa zaťala, a povedala že na to nejdem 🙂 čakám vymodlené dieťatko a aj keď je riziko potratu malé, my si ho dovoliť nemôžeme a nechceme. A teraz k pointe 🙂
V českej republike, konkrétne v Brne je prenatálne diagnostické centrum, kde Vám vezmú krv zo žily a cca do 2 týždňov Vám dajú odpoveď. Je pravda že to bohužiaľ neprepláca poisťovňa, ale tých cca 560 eur by som dala aj keby boli posledné. Boli sme tam teraz 6.5.13 a výsledky budeme mať okolo 20.5.13 Budeme vedieť či náš chlapček je zdravý. Urobili nám tam aj morfologický ultrazvuk a dr sa vyjadril že podľa neho čakáme zdravé dieťatko 🙂 🙂 🙂 Ja som pokojná, lebo mám pocit že všetko je v poriadku, ale aj tak budem šťastnejšia keď to vylúči aj tá krv. Viem že je to drahé, ale je to bez rizika.
Cítila som povinnosť povedať o tejto možnosti aj ostatným mamičkám ktoré sa boja ohroziť bábätko amniocentézou.

fafa
9. júl 2013

@paparkam ahoj, ja som bola na amnio v oktobri a tiez som mala vpredu placentu a nebol s tym ziadny problem. Drzim palce.

sosky1974
15. júl 2013

ja na to idem akurat zajtra. U nas v Ziline sa to da urobit tiez. www.prenatalzilina.sk. Mam 38 rokov a velmi neprijemne skusenosti s amniocentezou. Stoji to 590 EUR.

sosky1974
15. júl 2013

@sosky1974 Chcela som dodat , ze idem na PRENASCAN TEST

janap76
autor
15. júl 2013

@sosky1974 Ahoj 🙂 tak ako ? bola si tam dnes ? tiež Ti povedali že na výsledky budeš čakať 2 týždne ?

galaxy
15. júl 2013

@janap76
@sosky1974 baby mne volali presne za 14dní

janap76
autor
15. júl 2013

@galaxy a s akým výsledkom ? 🙂

galaxy
15. júl 2013

@janap76 len s tým najlepším 🙂 našťastie

emilia25
15. júl 2013

ja som bola na odbere plodovej vody uz 2krat v ziline.prvy krat som bola uplne v soku tie 3 tyzdne na cakanie na ortiel bol uplne ze nejhorsi v mojom zivote.ale ked vyslo vsetko v poriadku maly zdravi a este nam povedali ze je to chlapcek tak to bolo uzasny pocit a pri druhom som si uz bola uplne na milion percent ista ze maly je v poriadku a ze vysledky budu tiez v poriadku a este sa dozvieme pohlavie dietatka.je to len zbytocne strasenie zien staci ze ste prechladnuta a uz vysledky su skreslene.a tie stresy velmi ublizuje dietatku.ved na tom ultrazvuku pokial by nebolo co si v poriadku tak by to videl v prvom rade gynekolog na sone.

sosky1974
16. júl 2013

ahojte,
dnes som tam bola.
robili mi podrobne sono, merali babo, ( ma 6,08 cm ), bol to taky morfologicky rozbor. Zatial je vsetko OK. Krv mi budu brat vo stvrtok rano , bude na nu cakat kurier a vysledok budem mat do dvoch tyzdnov.
Inak zalozila som temu amniocenteza alebo prenascan. Budem o svojich skusenostiach informovat tam.
S amniocentezou mam svoje skusenosti, takze som rada, ze tato moznost tu je.
Ked som bola druhykrat tehotna, vysli mi hranicne hodnoty na Downov syndrom. Do toho mi sestricka oznamila, ze mam tehotensku cukrovku a poslala ma na okruznu jazdu vysetreni. Podla odbornicky ,ktorej nesli do hlavy hodnoty , ktore zaznamenala sestricka, som mala byt uz v kome. Chceli ma okamzite hospitalizovat. Nejdem opisovat ake nervy som mala. Doktorke to predsa len nedalo a vyziadala si originalne podklady z labaku. Samozrejme ta sesricka mi napisala zle hodnoty , zamenila nejake cisla a ja som skoro psychicky skolabovala. Ludsky faktor...
Pred amniocentezou musi kazda podpisat papier, ze si uvedomuje, ze moze nastat potrat alebo nejaka nehoda... To bolo pre mna asi ten najdesivejsi okamih celej tortury. Zrazu som si zacala mysliet, ze som ta najhorsia mama na svete, ked toto vobec podstupujem. Nastastie vsetko bolo OK i ked cakanie na vysledky bolo cele preplakane.
Do toho vsetkeho mam aj krv A1 Rh negat, takze to bol tiez horor.... ale to je zase ina tema.
MYslim, ze najdolezitejsie zo vsetkeho je pozitivne mysliet a nestresovat seba a babo.

sosky1974
31. júl 2013

vsetko mi dopadlo dobre, takze sa velmi radujeme. Na 98 % by to malo byt dievcatko.

radka279
31. júl 2013

Tiež som sa rozhodla pre prenascan... v case porodu budem mat 36 rokov, NT 1,8 DS 1:160 (malo by byť 1:300)... ked som zvazila, ze riziko potratu je 1:100, tak voľba padla na prenascan vdaka tejto zalozenej teme... (inak by som isla na amnio)... vysledky mam O.K. 😀

vivien38
18. aug 2013

ahojte idem sa pochvalit , 🙂 amniocenteza dopadla velmi dobre, ma super vysletky, a cakaju dievcatko , 🙂 no trosicku je dcera sklamana lebo uz dievcatko maju ,ale zaroven je stastna ze je babenko zdravucke.

e_z
21. okt 2013

Na odhalenie trizómii z krvi matky sú k dispozícii dva testy. O oboch sa dočítaš vo Wiki Modrý koník. Oba sú k dispozícii na SK aj v ČR. https://www.modrykonik.sk/test-downovho-syndrom...

janap76
autor
4. nov 2013

som zakladateľkou tejto témy a chcela som aby každá mamička ktorá zažíva také trápenie ako sme mali my, vedela že ..... Prenascan nám ukázal riziko 1:195 a triple test 1:18 a malý sa narodil ZDRAVÝ !!!! Mamičky nestrácajte vieru 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

kacurik1503
8. nov 2013

ahoj všetky mamičky , mám 32 rokov
aj mne vyšli triplle test pozitívny a riziko Dawnovho sindromu 1:210 (v termíne), čaká ma vyšetrenie na genetickej amb. plus amniocentéza, ktorá je premňa najväčším strašiakom. som v 16tt a prežívam najhoršie obdobie. viem mala by som byť v kľude, ale tie stresy a obavy sú horšie.....uvidím čo mi prinesú ďalšie vyšetrenia, ale neviem sa rozhodnuť či mám tu amniocentézu podstupiť alebo nie.

zena2811
8. nov 2013

ahojte, nechce sa mi to citat cele, ale ano, toto zistovanie z krvi sa robi aj v BA v Zeleznicnej nemocnici, stoji to 560 eur. Ja som vsak uprednostnila amnio.

tinkax
8. nov 2013

@kacurik1503 ja som bola na nervy cely mesiac kym mi v 20 tt urobili morfol ultr. Amnio som odmietla a ani v tom centre som nebola, mala som tiez vysledky jak ty, citila som ze mala je ok a samozrejme ze je, stacilo mi potvrdenie na morfologii a viac som nepochybovla. Nebolo to lahke to cakanie ,som rada ze som ale nesla na amnio.

darka2001
8. nov 2013

@kacurik1503 presne viem ako sa citiš,mne sice všetky krvne testy vyšli o.k,ale v 20 tt sa doktorovi nepozdavalo srdiečko čo vraj može svedčiť na DS,alebo ine geneticke vady a odporučil dalši usg a amnio,pekne som si porevala,ale amnio som odmietla a aj som to podpisala a urobila som dobre,mala ma sice šelest a zuženu plucnicu-čo je cieva veduca krvičku zo srdca do pluc,ale inak je to krasne zdrave babo a som rada ,že som sa tak rozhodla,ale bolo to ťažke čakanie.
Hlavu hore a držim palce 😉

kacurik1503
11. nov 2013

tak vyšetrenie na genetickej amb. mám už za sebou zistili mi tam dedične nízku postuvu a zdeformovany maliček na pravej ruke ktorý som zdedila po svojej mame tak aj z týchto dôvodov mohol byť pozitívny skríning, ale žiadne iné odchylky a vrodené dedične vady v rodine mňa a manžela nemáme, ale za štyri dni má ešte čaká fetomorfgologia plodu tzv. 3D ultrazvuk. Amniocentézu som odmietla vzhľadom že dieťa je veľmi vytužené a nikdy by som sa ho nevzdala. Citim určitu uľavu a viem že som sa rozhodla správne....

kacurik1503
22. nov 2013

tak fetomorfologiu plodu mám za sebou, ale dopadla veľmi zlé a bolo mi povedané že bábo je už 2-3dní mrtvé a nieje tam žiadná činnosť srdca. z manželom preživame najhoršie obdobie, lebo som to svoje bábo musela klasickym spôsobom porodiť čo má psychicky veľmi položilo. ☹ ☹ ☹ utešujeme sa myšlienkou že život ide dalej a v nádeji že sa nám podarí splodiť dalšie miminko. všetkým mamičkam držim palce a želám len a len dobré správy.... 😅 😅 😅

pemasinika
22. nov 2013

@kacurik1503 kacurik, je mi to veľmi ľúto, nepoznám slová, ktoré by boli v tejto chvíli pre teba útechou, ale verím, že čoskoro budeš zase tehotná a ďalšie tehotenstvo ti prinesie tvoje vytúžené dieťatko.

bambulka696
22. nov 2013

Mozte mi poradit mne to iste povedali ze mam pozitivnu trizomia18,,, a preplakala som uz tyzden teraz mam ist na niaku konzultaciu Geneticku bojim sa ci mam ist na tu amniocentezu,,,,,da sa to aj niako inak dakujem

sono2
22. nov 2013

@bambulka696 to je downov syndrom vsak? Koľko máš rokov?

bambulka696
22. nov 2013

Mozte mi poradit mne to iste povedali ze mam pozitivnu trizomia18,,, a preplakala som uz tyzden teraz mam ist na niaku konzultaciu Geneticku bojim sa ci mam ist na tu amniocentezu,,,,,da sa to aj niako inak dakujem

bambulka696
22. nov 2013

@sono2 28 ale neverim ze je chory blbost

sono2
22. nov 2013

@kacurik1503 ahoj, prečo ti robili v takom veku takéto vyšetrenie bola to reakcia na niečo iné? Ďakujem

sono2
22. nov 2013

@kacurik1503 prepáč, nečítala som ďalej. Nemusíš odpovedať... Je mi to veľmi ľúto...

slniecko77
22. nov 2013

@bambulka696 skus toto: https://www.modrykonik.sk/maternit21/#exp-1095
Vyzera to zaujimavo, stacia dve ampulky krvi, len to bude zrejme financne narocnejsie..vela stastia 🙂

sono2
22. nov 2013

@bambulka696 si odvážna, nepôjdeš na testy ? Držím palce!

bambulka696
22. nov 2013

@slniecko77 dakujem ojdem a skusim moc si zlata