Odmietla som amniocentézu a našla riešenie bez rizika
Milé žienky, túto diskusiu som založila iba preto, aby ste všetky, ktoré sa bojíte riskovať amniocentézu, vedeli o tom že existuje aj iná možnosť 🙂 V 16 tt mi vyšiel pozitívny triple test na Downov syndróm. S rizikom 1:18 ....čo je veľmi vysoké. Mám síce 36 rokov, ale podľa "ich" tabuliek by som mala aj tak mať 1:250. Čo som následne prežívala tu písať nebudem, lebo mi ide o to, aby som Vás povzbudila a nie deprimovala 🙂 V skratke, môj gyn ma odporučil na genetiku, tam sme došli a po pol hodine sedenia a kreslenia stromu, nám pani dr povedala že síce v rodine dôvod nevidí, ale aj vzhľadom na vek a to vysoké riziko, nám amnio odporúča. Po krátkej 🙂 lenže ja som sa zaťala, a povedala že na to nejdem 🙂 čakám vymodlené dieťatko a aj keď je riziko potratu malé, my si ho dovoliť nemôžeme a nechceme. A teraz k pointe 🙂
V českej republike, konkrétne v Brne je prenatálne diagnostické centrum, kde Vám vezmú krv zo žily a cca do 2 týždňov Vám dajú odpoveď. Je pravda že to bohužiaľ neprepláca poisťovňa, ale tých cca 560 eur by som dala aj keby boli posledné. Boli sme tam teraz 6.5.13 a výsledky budeme mať okolo 20.5.13 Budeme vedieť či náš chlapček je zdravý. Urobili nám tam aj morfologický ultrazvuk a dr sa vyjadril že podľa neho čakáme zdravé dieťatko 🙂 🙂 🙂 Ja som pokojná, lebo mám pocit že všetko je v poriadku, ale aj tak budem šťastnejšia keď to vylúči aj tá krv. Viem že je to drahé, ale je to bez rizika.
Cítila som povinnosť povedať o tejto možnosti aj ostatným mamičkám ktoré sa boja ohroziť bábätko amniocentézou.
@janap76 bola som na jednom kongrese, kde tato firma prezentovala svoje vysledky...a bola som nadšena ..držim ti palce
@janap76 Super, ze si sem pridala tvoju skusenost. Ja som si podobnu situaciu prezila pri prvom tehu, absolvovala som amnio. Nakoniec mame zdraveho chlapca, ale ked si predstavim, ze by sa mu kvoli odberu nieco stalo...
Ja viem len o tych Kosiciach a tak je pre mna tvoja info velmi dolezita, kedze planujeme este jedno babatko a ja nemam prave najmenej rokov. Este raz vdaka.
@dulkagabulka Ďakujeme 🙂
@janap76 Ja som mala tieto testy s tiež dosť vysokým rizok na downom syndróm, síce menej ako ty, mala som 1:150. V tom čase som mala 19 rokov, v rodine máme jedného downíka (a v starších generáciach žiaľ aj iné genetické ochorenia)... bola som na vyšetrní pred amniom, ktoré prebiehalo rovnako ako tvoje a potom som sa rozhodla, že amnio odmietnem, keďže riziko potratu po tomto zákroku bolo 1:200 a zdal sa mi to rovnako dosť veľký risk ako to, že by sa mi dieťatko narodilo postihnuté. Malý sa narodil úplne zdravý.
ahoj ja som dnes dostala prve vysledky a vyslo mi 1:40 DS dnes mi brali krv na triple a vysledky mam mat v pondelok alebo v stredu potom idem na genetiku a na amnio mam 38 rokov a dve zdrave deti v rodine ziadne geneticke vady
@sabina1975 Sabinka nech Ti všetko dobre dopadne 🙂 😉
@trish31 Tento test robí dr. Babjak v Žiline. Tu je link: http://www.prenatalzilina.sk/prenascan-test/ Stojí to 590 EUR.
@duracikova dakujem
to je super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ahojte!o tom teste mi hovoril aj dr.Feldmar v Dunajskej Strede, tak keby niekomu bolo daleko do Brna....
Kocky, tiez som riesila podobny problem a napriek tvrdeniam mojho gynekologa som patrala dalej a natrafila na moznost vysetrenia perifernej krvi matky, z ktorej sa robi prenatalny skriinig s ucinnostou 99,91%.
Cena za vysetrenie je 590 EUR,, ale kedze je to neinvazivne vysetrenie a uplne bezbolestne so ziadnym rizikom pre babatko, si tiez myslim ze radsej toto ako amniocenteza. Vzorku poslu na vyhodnotenie do Honkongu, a preto sa na vysledok caka cca 2 tyzdne.
Kedze nechcem aby ma upodozrievali ze robim niekomu reklamu, napisem iba to , ze sa to robi v renomovanom sanatoriu v BA. Info maju na svojej web stranke, ale podrobnejsie detaily poskytuju telefonicky.
Vela stastia vsetkym!
Ja som bola na prenascane v aprili tiez v BA v spomenutom sanatoriu... Avsak prvy odber sa nepodaril, a oznamili nam to az po 2 tyzdnoch. Osobne som mala pocit, ze neznalostou personalu - odobratu krv treba v skumavke par krat pootacat, co prvy krat nespravili. Ponukli nam odber opakovat alebo vratit peniazky. Skusili sme este raz, potom to uz bolo fajn a vysledok nastastie dobry.
V BA robia odbery uz aj u dr. Ondrejcaka v Novapharme, kde je to vraj za 560 E, avsak osobnu skusenost nemam.
Na oboch miestach ich robia v pondelok a stvrtok rano.
Zoznam odberovych miest na SK je tu: http://www.prenascan.eu/sk/centra/ - avsak zrejme nie komplet, lebo Novapharm tu nie je spomenuty.
ahojte viete mi poradit alebo usmernit?som velmi zufala , ☹ moja dcera zostala tehotna aj napriek dane, ked isla k dr. uz jej na sono aj pohyby ukazovali ale ona ich necitila, a ni ich nesledovala, lebo bola v tom ze ma danu a tak tehu nemoze byt. no ale teraz jej prisli krvne testy a skrining pozitivny 😠 ☹ 😢 sme stoho hotovy cela rodina, je tam riziko Dawnov synndrom 1 v 8600 v termine riziko NTD1v 14 som zufala.
@vivien38 takze v prvom rade down je absolutne negativny (pozitivny je, ak je menej, ako 1:250, vy ste daaaaaaleko nad tym, to je uplna negativita)
a v druhom rade NTD su razstepy a teda to mate "pozitivne", ale tie su krasne viditelne na morfologickom ultrazvuku, kam pojde niekedy medzi 19-21tyzdnom, takze tam jej to lekar potvrdi alebo vyvrati...
a v neposlednom rade - tieto testy vychadzaju pozitivne pomerne bezne a len mizivemu percentu sa postih napokon aj potvrdi, takze vobec netreba panikarit.. tu je o tripple testoch a amniocenteze niekolko tem, je tam milion prispievateliek s pozitivnymi testami a naozaj snad len 2-3 sa to napokon potvrdilo...
ta POZITIVITA neznamena, ze to dieta je postihnute, je to len predpoklad rizika a teda tvoja dcera ma tu moznost jednu ku 19, tzn. ze je tam MOZNOST (nie istota!) ze z 19tich zien s rovnakymi vysledkami, ako ma tvoja dcera, len JEDNA moze mat postihnute dieta (a nemusi)...
je to len miera rizika, nie vysledok, ze je dieta postihnute!
ak by jej morfologia vysla zla, tak potom mozete ist na amniocentezu (mozete ist na nu aj hned..) a ak by sa to nebodaj potrvdilo, tak potom uz je na vas, ako sa rozhodnete, ale opakujem - toto nie je vysledok, ze s dietatom nieco je!
@janap76 dalsi povedia, ze to posielaju na mesiac 🙂 strasne toto zdravotnictvo....odbocim len mi neda napisat, ze v CZ sa da kupit samostatne injekcia na ockovanie proti tetanu...u nas vam pichnu iba kombinovanu :(
katie555 napisem takto ako to ma v papieroc h, vysledok striningu:strining pozitivny
dovod: Zvysenie AFP
RIZIKO Dawnovho syndromu:1v8600v termine
rizikoNTD 1V14
a to som zabudla napisat ze 1 trimesti brala ANTB ciphin 500 nakolko mala zapal mocoveho mechura.
15tt+2
Dakujem vam trosku ste ma ukludnili
baby založila som túto tému, tak som chcela aby ste vedeli ako sa to vyvinulo .... pripomeniem že ten triple test som mala riziko DS 1:18 a prenascan vyšlo riziko tiež, a to 1:196 ..... v centre kde nám robili test prenascan, nám dr robil aj morfo a vyjadril presvedčenie že čakáme zdravé dieťa. Údajne aj tento test môže výjsť falošne pozitívny. A to nám povedal dr z toho centra. Navyše z tohto testu vyšlo riziko podstatne menšie. Jasné amnio sme odmietli. Ja som presvedčená že náš chlapček je zdravý, ale ak by bol opak pravdou, tak budeme žiť tak. Náš Adamko sa má narodiť v septembri. Určite Vám potom napíšem ako to dopadlo. Držte sa všetky, mamičky 🙂
Ahojte idem napisat ohladom strining vysletkov, takze dnesak sme boli v Nitre na genetike, a z utzv sa dozvedela dcera ze dietatko je zdrave,a ze nic zvlaste nevi dr. ale pre istotu ze aby sla na amnio. tesim sa, 🙂 videla som babenko sa hybkat z rucickami,nozickami ,a otvaralo pusinku.bola som velmi dojata.ale budeme stastnejsi ked sa spravi amnio a povedia ze je vsetko ok. a este ma napisane v papieroch ze UZ sledovanie morfologie plodu t.c bez znamok NTD..

Amniocenteze je strasiak. Podla mna skor pre zavaznost vysledkov, ktore ocakavame ako pre zakrok samotny. A nebojte, tiez som si svojho casu precitala o tom od a po z vselico. Ja som na amnio bola, bola som prvorodicka vo vyssom veku (+ sa vo vzorcoch zohladnuje aj vaha a ja som nebola ultrastihla). Dokonca pri odbere sa na prve pichnutie nepodarilo lekarke plodovu vodu nabrat, takze ma vzapati druhy krat pichol primar. Vysledky boli ok, aj mala je zdrava ako repa. Vzala som si potom tyzden PN-ku, aby som bola v klude, hoci som ziadne ohrozenie baba necitila. Chcela som tym len tolko povedat, ze cakanie na vysledkov inych testov, aj ked len krvnych je rovnako stresujuce ako cakanie na vysledky amnio. Vsetky maminky, hlavne vela kludu zelam, pozitivneho naladenia, viery v seba a vo svoje babatko.