Omfalokéla - defekt brušnej dutiny dieťaťa. Skúsenosti?

abriela
7. feb 2011

Ahojte baby. Stretol sa niekto s tym, ze dietatko sa narodilo s omfalokelov, t.j. babetku sa nestiahli do bruska crievka a pecen. Narodi sa s tym, ze je to vonku a caka ho hned po narodeni operacia.
Dakujem za kazdy nazor, pretoze som v 13 tyzdni a uz verim len na zazrak, ze sa to da este do poriadku. O par dni ma caka amniocenteza a uvidime co dalej.

maca_p
7. feb 2011

osobne som sa s tym nestretla, mrnuskovi aj tebe drzim palce, aby sa operacia podarila.

na satelite pozeravam programy a jeden sa vola dramatic birth. mali tam dieta s podobnou diagnozou, ale pecen bola v brusnej dutine. proste islo o to, ze crievka vpravili spät do dutiny brusnej neinvazivnou nechirurgickou metodou tak. ze ich vtlacili do sterilneho plastoveho sacku a nechali posobit gravitaciu. crievka v sacku vyvesili nad otvor v brusku a crievka sa pomaly vcucavali spät do brucha. ked boli uplne v bruchu, tak o´tvor pekne zasili.
popisala som to strasne neodborne, viem ale takto som to vnimala ked som pozerala ten program.

abriela
autor
8. feb 2011

Dakujem za reakciu. Popisala si to tak, ze som to pochopila aj ked podla mna u nas lekari radsej operuju a siju 😒 .
Ja verim, ze sa to da este do poriadku. Malo to byt sice v 11 tyzdni uz vnutri telicka, ale obcas sa deju neuveritelne veci a mozno sa to stane v mojom pripade o par tyzdnou neskor.

quaxi
8. feb 2011

@abriela sanca na uzavretie brusnej dutiny je az do konca tehotenstva, vacsina deti co to nemaju uzavrete nacas, sa narodi so zdravym bruskom. A moze sa stat ze mas zle urceny termin otehotnenia a babatko je v skutocnosti mladsie - tie 2 tyzdne nie su az tak vela.
Pripady kedy zostane brusko otvorene, su casto sposobene genetickou poruchou - to sa dozvies coskoro z amnio, vratane prognozy podla konkretnej vady ak by to bol vas pripad, verim ze nie je. Ak zostane brusko otvorene, caka ta planovany cisarsky rez a babatko pojde hned na operaciu. Priblizne prvy rok zivota potom existuje urcite riziko (velmi male), ze vplyvom rychleho rastu sa creva nejako zle poposuvaju, co je zivot ohrozujuci stav a treba to hned operovat, preto sa prvy rok neodporuca cestovat prilis daleko od nemocnice. Ale to ti uz vsetko vysvetlia neskor, podstatne je, ze aj keby sa vam brusko neuzavrelo, nie je to sice vobec prijemne, ale zaroven je to vec ktoru vedia nasi lekari uz slusne spravit a o par rokov to bude uz len neprijemna spomienka.

ustrachana
12. sep 2011

prosim vas mamicky, ktore mate dieta narodene s diagnozou omfalokela rada by som vedela co ma caka.Som v 7 mes.teh. a lekar mi neskoro zistil, ze nas drobcek nema nieco v brusku ok a bola stanovena diagnoza omflaokela s tym, ze ma defekt 12mm a vytrca mu hrube crievko.Absolutne som sa zrutila, moje telo odmieta prijat, ze moj chlapcek je chory - bojim sa vsetkeho co ma caka lebo sme po IVF a na droca sme cakali niekolko rokov.
Doteraz som mala vsetko ok, morfo u Cunderlika absolvovane, srenning negativny a nakoniec ma sokuje takato diagnoza - prosim pomozte .

suzann
28. okt 2011

Aj ja prosím o akýkoľvek príspevok ohľadom detičiek narodených s omfalokélou. Nemám predstavu čo nás čaká, lebo info o tomto defekte sú úplne minimálne.

ustrachana
28. okt 2011

@suzann tiez cakate babo s omfalokelou?

teufelchen
28. okt 2011

@ustrachana Netuším co musíš prožívat..ale vím, že to musí být těžké ☹ držím palce....jedno ale ví....na Reality Zone jsem často sledovala dramatické porody a můžu ti říct, že 90% miminek co se narodilo s defektem dutiny bříšní se krásně zotavilo.Oni jim to po porodu uvazali a povesili vysoko...nafukovali brisko a postupne tam ty organy zatlacovali zpatky...az tam vlezli uplne...a pak se brisko zasilo 😉 tak doufam, že i váš prcek to všechno zvládne a vše bude v naprostém pořádku bez jakýchkoliv problému!!!!!

ustrachana
28. okt 2011

@teufelchen dakujem za podporu, my mame omfalokelu len 2,5 cm a vsetky organy v brusku je v nej len malicka cast crievka tak snad to nebude mat dramaticky priebeh, ale este raz dakujem

abriela
autor
28. okt 2011

@ustrachana azteraz citam tvoju spravu. Coze? V 7 mesiaci zistili, ze babo nema uzavrete uplne brusko? Zazalovala by som lekarov, ved brusko babetka sa uzatvara do 10tt.
@suzann @ustraoval Baby vase babetka to nemaju rozsiahle. Pisala som si s jednou kockou z moravy, kt. ma chlapceka, kt. sa narodil s omfalokelou, kt. bola velmi rozsiahla. Po 7 dnoch od narodenia ho uz mali doma. Absolvoval par operacii, ma problem aj s oblickami ale funguje normalne ako ostatne deticky.
Ak je omfalokela mala, hned po narodeni sa zoperuje a je to. Drzim vasim babetkam palce a prosim vas, nestracajte vieru, ze vsetko bude v poriadku.

siwinka1717
28. okt 2011

Držím palce. Nikdy som o tom nepočula.

abriela
autor
28. okt 2011

@siwinka1717 vyskyt 1:10 000, resp. ako pisu kocky ked je mala 1:5000 ☹

ustrachana
28. okt 2011

@abriela ja by som tiez rada spravila nieco co mne resp.mojmu synovi uz nepomoze, ale pomohlo by inym maminam, ale este cakam na porod a potom to pojde rad za radom.by si sa divila ako sa ma moj gyn chce zbavit, co poradna na Kramaroch to ina diagnoza, blizi sa porod nikto ma neskontaktoval s chirurgom, najskor mi povedali, ze treba ho dat von skor a kontrola min raz tyzdenne potom ma v 32 odpinkali, ze kontrola az v 35 tt.neboj, zazivam zaujimave chvile a Kramare sa mi hnusia uz len z nazvu.sama som zvedava ake to bude mat cele pokracovanie ☹
to nepisem o tom, ze co poradna to ina vaha maleho - vzdy mensia a mensia nikoho to netrapilo, az som sa nasrala a isla do Brna kde je vsetko uplne ine, ale nikto o tom netusi a pockam si na porod len skoda a fakt je, ze moj syn ma vyvojovu vadu bruska a ma mensiu stranu srdiecka.
ale som rozhodnuta svoju skusenost zverejnit aj ked mozno to "par" lekarom nepadne vhod, ale ani jeden nezaziva to co ja a bohuzial to prenasam aj na synceka, ktory sa dufam narodi ok aj ked s malou chybou.

abriela
autor
30. okt 2011

@ustrachana Nezavidim ti. Prajem ti vela sil. Vies, lekari s danym problemom nemaju skusenosti. Nevedie co robit, ale urcite to, ze si sa to dozvedela az tak neskoro ma na svedomi svedomitost lekara.
Mne moj gynkac asi v 10tt povedal, ze nieje vsetko ako by malo byt, ale ze sa to este moze dat do poriadku. Sla som na prve tripletesty v 13tt, kt. robil odbornik a uz som dostala na vyber - bud pokracujem, alebo..Nasledovala amniocenteza - vysledok prekvapujuci - ziadna ina chyba - bolo to zdrave dievcatko. Dalsie vysetrenie - dalsie tripletesty v 20tt- omfalokela velmi velka + kratke dlhe stehenne kosti. Toto bol pre mna sok. Tyzden predtym sa moj partner u mojho gynkaca informoval pri merani kosti, ci je vsetko OK. Potom to malo rychly spad aj ked som v nemocnici bola rarita. Ked mi robili UTZ, aj byvaly primar (stary pan pri kt. rodila moja mama) cumel do monitora, lebo omfalokelu este nevidel.
A tak je to asi aj u teba, aj ked sa som z metropoly vychodu a ty zo zapadu.
Drzim palce a daj vediet kedy rodis, nech na vas myslim.

suzann
2. nov 2011

@ustrachana Ano aj my máme bábo s omfalokélou. Mne prišli na to v 11 tt, teda minulý týždeň na úplne jednoduchom sone u nás v BB v nemocke. Už som absovovala ďalšie sono vyšetrenia v MT u Dr. Grochala, kde sa to potvrdilo. Ide tiež o drobnú omfalokélu, kde do pupočníka trčí malá časť črievok. jedni lekári tvrdia, že sa to ešte do 20 tt môže uzavrieť, iná skupina, že sa to už nespraví. Tak to ideme risknúť a uvidíme aké budú výsledky triple testov a sono v 20 tt.
V MT robili na základe sona aj ďalšie merania, srdiečko máme úplne v poriadku a aj markery na trizómie vyšli zatiaľ negatívne, čo nás teší, keďže omfalokéla sa často vyskytuje u downovho syndrómu. teraz už len čakať ako dopadnú ďalšie vyšetrenia.
Najhoršie je, že toto nie je ani s kým riadne konzultovať, lebo ako píše abriela, veľa lekárov to na sone ani v živote nevidelo, teda ani nevedia ani ako to vyzerá. Ja som možno mala šťastie v nešťastí a sono mi robil lekár , ktorý to vedel na sone rozoznať.

abriela
autor
3. nov 2011

@suzann napisem ti aj tu, len preto lebo zistujem, ze mamiciek s babetkami s defektom bruska je aj u nas asi dost. Ja som presvedcala lekarov, ze sa to uzavrie, ze sa stane zazrak, ved mozno sa zmylili v tyzdnoch.
Odpoved odbornika o kt. sa tu dost diskutuje aj ked posobi viac na vychode slovenska Dr. Dankovcika - neuzavrie sa to, ale plastika je uz v dnesnej dobe dokonala.

diid
3. nov 2011

tu je stranka v anglictine o tom, http://fetus.ucsfmedicalcenter.org/omphalocele/ Deti by sa mali narodit v nemocicni s dobrymy pediatrickymi lekarmi a s neonatalnom oddeleni pri. Pri velkom otvore cisarsky. Dieta ma po porde hned operaciu aby sa vratili crivka dnu a zasilo sa brusko. Take deti su v nemocnici od 1 tyzdna do 1 mesiaca zalezi podla velkosti. Vecsina deti s malou alebo stredne velkou omfalokelou nema ziadne problemy v buducnosti. Ked je to velke, tak po narodeni sa da naplast kde sa postupne stiahnu crievka (moze trvat aj tyzden) a postom sa to vsunie do brusnej dutiny.
http://fetus.ucsfmedicalcenter.org/omphalocele/...

diid
3. nov 2011

@suzann takto sa to nazyva anglicky omphalocele Daj do google a do prekladaca ak nevies anglicky, vela clankov je o tom na nete. Mozem pomoct s prekladom.

Drzim palce.

suzann
4. nov 2011

@diid ďakujem už mám preštudované hádam všetky dostupné linky v AJ aj NJ. 😅 😅
Len u nás je to určite iné. A ničo iné je prečítať si a iné získať informácie od niekoho kto si tým naozaj prešiel. 😨

jamaema
14. nov 2011

Ahoj, tuto diskusi jsem našla při vyhledávání slova opmfalokéla, jež mi napsala Dr. do nálezu z ultrazvuku. Já tomu vždycky říkala, že jsem se narodila s rozštěpem břišní stěny, ale je to nejspíš totéž, narodila jsem se s dírou v břichu a vnitřními orgány jaksi mimo tělo. 🙂 To bylo v roce 1971, potom jsem absolvovala cca 5 operací (poslední myslím v 1. třídě) a od té doby nemám absolutně žádné problémy. Snad kromě megaošklivé jizvy na břiše, tenkrát se na estetickou stránku tolik nehledělo. V roce 2006 jsem porodila zdravou dceru.
Jak píše paní doktorka na nálezu z ultrazvuku, mám ty orgány v břiše trošku jinak poskládané, ale funkční. Držím palce vašim děťátkům, bude to dobré!

matusko12
11. feb 2014

Ahojte mam15rkov a som v 7tizdny tehotenstva prosim vas ak ma
Niekto skusenosti stim ze uz mu operovali dieta s tym ze mal brusny defekt prosim napiste my

janka3233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alinaxx
1. júl 2015

prosím je tu niekto kto má aktuálne problem s omfalokélou v brušku u bábatka..budem vďačná zistili nám to včera.prosím ozvite sa mám veľa otázok a žiadne odpovede alebo keď tak len minimálne.ešte raz ďakujem

ebabytrencin
20. sep 2015

@alinaxx , ahoj ak chceš poradiť napíš, prešli sme si s tým.... rada pomôžem

hannah_
21. mar 2016

@ebabytrencin @alinaxx ahojte, tak mame rovnaky problem ako vy. Som v 14tt a na uzv babatku zistili omfalokelu 15x14mm. Okrem toho aj NT nam vyslo 3,5mm. Momentalne vobec neviem, ci je to velky alebo maly nalez. Neviem kam ist, s kym sa rozpravat, kto mi da relevantne info, ako to s babom vyzera.
Ako ste to zvladli vy? Mali vase babatka velke nalezy? Ako to vyzeralo po porode? Budem vdacna za vsetky odpovede.

zuzka4869
6. jún 2018

@alinaxx viem ze to bolo dávno ale ako ste to zvládli? My máme asi to isté. Zajtra idem na sono kde sa uvidí... stále len plačem a bojím sa.. :(

zuzka4869
6. jún 2018

@hannah_ viem ze to bolo dávno ale ako ste to zvládli? My máme asi to isté. Zajtra idem na sono kde sa uvidí... stále len plačem a bojím sa.. 😞

alinaxx
7. jún 2018

@zuzka4869
Ahoj hlavne treba klud ;)Všetko dobré dopadlo I keď to bola dlhá a veľmi náročná cesta .treba sa psychicky pripraviť. Všetko napíšem Nemám problém. Kľudne sa pýtaj.
Ale teda nasa Miriam je našťastie úplne V poriadku I keď mala vonku pečeň aj čreva. Jej stav bol veľmi vážny. Ale dali sme to.
Hlavne neplatí A mysli na to že bábätko je ok A bude mať "len " jazvu na brušku. Ja som si iné ani nepripúšťala.

zuzka4869
7. jún 2018

@alinaxx Ďakujem toto som potrebovala počuť. Sedíme v čakárni na sono kde sa uvidí či je to pupocnik alebo črevká. Zatiaľ som zúfalá uvidíme. Ale bude dobre moje bábo si nedám ani za nič ❤

alinaxx
7. jún 2018

@zuzka4869
Ak si v Ba U Mudr čunderlika ...Ten je top...presne vedel čo A ako
Nebud zúfalá bábätko to citi potrebuje silnú mamu ešte je pred vami dlhá cesta ale stojí to za to !!!TO si opakuj stále. držte sa ❤

alinaxx
7. jún 2018

@alinaxx
Hlavne neplatí malo byť Neplač

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre