icon

Pattauov syndróm

tinka161
4. feb 2014

Ahojte zienky, potrebujem Vas nazor...som v 14tt, v nedelu som bola na sone a to co sme zistili je strasne, babatko ma neskutocne vyvinove chybicky, ktore su vraj nezlucitelne so zivotom, konkretne Pattauov syndrom s pravdepodobnostou 1:4, pri Downovom syndrome tiez 1:4 a Edwardsovom 1:30...pan doktor vsak povedal, ze na 95% je to Pattau, som z toho na nervy, vcera som bola u genetika a v nemocnici a vsade mi odporucaju ukoncenie tehotenstva, vo stvrtok idem uz na prijem, dnes som bola na krvi a zajtra ma caka EKG a odber choriovych klkov. Doteraz som bola presvedcena, ze najlepsie bude babatko zbytocne netrapit (bolo mi povedane, ze by zilo tak max. minutku, lebo srdiecko a hlavicka su v hroznom stave, aj to len za predpokladu, ze nejakym zazracnym sposobom by som nepotratila) a podstupit ukoncenie. Lenze pozerala som videa na youtube a nasla som par o detickach, ktore s tymto syndromom ziju a nejako ma prepadaju myslienky, ze to co sa chystam urobit je uuplne zbytocne a ze to budem lutovat do konca zivota...Poradte co robit? Ja som uz zufala :( a ako prebieha ukoncenie tehotenstva v 14tt? Lebo vraj to uz nie je kyretaz, ale porod a nedokazem pochopit, ako mozem takto skoro porodit 5,5centimetrove babatko...Dakujem kraaasne

daniela1992
4. feb 2014

@tova ten tvoj "nazor" si si radšej mohla nechať pre seba ! Som zvedava jak by si sa zachovala ty v podobnej situacii ty hrdinka !

kristiju
4. feb 2014

Ahoj,ja som absolvovala porod mrtveho babatka v 20tt,ak s ťa čaká niečo podobné tak si skús zohnať viem,že existuju nové lieky ktoré vyvolajú porod skoro so 100%istotou,u nás sa ešte nepredpisuje,klasický oxytocín nezaberá na 1.krát často sa zopakuje aj na druhý den,ak ani vtedy nezabere nasleduje malý cisársky rez(po nom by si min.rok nemala otehotmieť).určitze si pozisťij tie lieky a viem čo prežívaš,raz to preboli...prajem ti veľa síl

kristiju
4. feb 2014

@tova nevieš o čom hovoríš!

zita19
4. feb 2014

@tova ked sa cit a rozum rozdavali Ty kde si bola? Taku arogantnu osobu som uz dlho nestretla a to sa po svete mocem dost dlho!!!!

daniela1992
4. feb 2014

@tova a ty si si vedoma toho , že to dieťatko ked sa narodí tak ho to bude bolieť?? Bude trpieť?? To dieťa sice žije teraz , aj mu bije srdce ale nema ešte tak vyvinute nervy a zmysli aby tak vnimalo bolesť , tak radšej to ukončiť čo najskor aby to bolo pre to dieťatko najlahšie . Fakt to maš v tej hlave divno utriedene , rozmyšlaj a potom tu hod nejaky zmysluplny komentar

tova
4. feb 2014

@tinka161 samozrejme ze je mi luto ze mas take rozhodnutei pred sebou ale pises "Lenze pozerala som videa na youtube a nasla som par o detickach, ktore s tymto syndromom ziju a nejako ma prepadaju myslienky, ze to co sa chystam urobit je uuplne zbytocne a ze to budem lutovat do konca zivota...Poradte co robit? " preco sa mas ponahlat ukoncenim? si vyhladaj viac info, precitaj na nete pribehy ludi ktory si tym presli, ja som si precitala viacere to lutuju, ti co sa rozhodli donosit ani jedna neolutovala ze tak spravila, niektore deti sa dozivaju aj par rokov, nikto rodicov netvrdi ze trpia.

tova
4. feb 2014

@daniela1992 prestan tu osocovat a urazat. V hlave mas divne utriedene jedine ty! kde je napisane ze dieta po narodeni je v bolesti? ak by aj bola pripadna bolest, da sa tlmit liekmi. ty radsej tiez nerod lebo dieta bude mat bolest a zbytocne trpiet. Samozrejme mi je uplne jedno co si s dietatom urobi, pytala sa na nazor, ja som napisala co by som spravila ja. vo svete trpi velmi vela deti a ovela viac!

bubelko
4. feb 2014

@tova ja som nikdy pred takymto vaznym rozhodnutim nestala. a predpokladam, ze ani ty nie. ako sa hovori - nikdy nehovor nikdy... nevies, akymi cestami este pojdes, na akej krizovatke budes stat...
tu nejde o tvoj nazor, ten mozes mat aky chces, ale o sposob jeho prezentacie - a ako pisem - da sa to povedat aj inak - slusne, empaticky a bez toho, aby si ublizila niekomu, komu uz ublizene je...
keby si to napisala nejakej nastrocnej slecinke, ktora nedavala bacha a pyta sa na potrat, lebo je mlada a "hlupa", tak budiz, ale aj to s privretymi ocami... ale napisat to, co si napisala matke, ktora za svoju situaciu nemoze a zvazuje situaciu z roznych uhlov pohladu, je vrcholom arogancie a necitlivosti...
v takomto pripade by som tu pravdu asi zabalila do nejakeho pozlatka a previazala maslou...

daniela1992
4. feb 2014

@tova ty sa uvedom !! Ty si tu začala argumentovať s pecou s amputovanymi končatinami !! To si ju naozaj povzbudila !! Ale tvoje ubohe argumenty svedčia o tvojej ubohosti , čo si mimochodom všimli viaceré !! Čau

tinka161
autor
4. feb 2014

Ano, lebo som z celeho tohto na nervy, na pokraji zufalstva, ja uz neviem ako dalej. Puka mi srdce, len ked na to pomyslim, preto som pozerala videa, lebo som hladala len stipku nadeje a pochopenia. Pozri, ja som sa neskutocne na malu tesila a zrazu takyto sok. Vtedy clovek rozmysla uplne inak, zrazu ta netrapi nic, len stale dookola to male, ci to robis je spravne. Som si vedoma, ze vycitkam sa nevyhnem, ale nedokazala by som sa pozerat na trapenie dietata. Kludne ma odsudzuj, kazdy ma svoj nazor, ale ja si myslim, ze robim to najlepsie, co mozem...

tova
4. feb 2014

@bubelko ano, mozno takyto prispevok je na otvorenie oci, a akakolvek zena v podobnej situacii ktora dieta miluje sa s nim aj s respektom rozluci.

daniela1992
4. feb 2014

@bubelko presne si to vystihla !! Človek nikdy neie v akej situacii sa ocitne , to len niektore "mudre" vedia presne čo by urobili a čo by bolo spravne !!

daniela1992
4. feb 2014

@tinka161 Tinka kašli na taku osobu !! Ja sice neprežívam to čo ty , ale naozaj ťa chápem a je naozaj len na tebe ako sa rozhodneš . Je mi to velmi luto a ešte viac keď sa tu začne do teba niekto premudreny obuvať . Držim palce a neboj , bude aj dobre naozaj !! Drž sa

tova
4. feb 2014

@tinka161 pises ze je sanca 1:4 nie? to je 3 zo 4 deti by boli ok. preto pisem naco sa ponahlat? kolko krat sa lekari mylili a vsetko bolo inac? ved ked pojdes na zakrok v 14tt mozes ist na ten isty v 24tt. vtedy bude lepsie vidiet ci a aky je problem. Kazdy ma ale inu psychiku a nieco ine ho uspokoju, rob tak aby tebe bolo kludnejsie na dusi, 100% nebude ale aby si si potom nevycitala, lebo ked chces ti dam kopie ludi co s odstupom casu pisu o svojom rozhodnuti.

bubelko
4. feb 2014

@tova ak to mal byt prispevok na otvorenie oci, tak si si pomylila temu. pretoze autorka temy nie je zena, ktora potrebuje otvorit oci, ona ich uz otvorene ma... a ty si jej svojim prispevkom nepomohla, jedine si jej prisypala "sol do rany"... ak chces robit osvetu, tak chod na stredne skoly a rob ju, otvaraj oci... ale nerob to zenam, ktorym uz osud "doprial". jedine, co si dosiahla svojim prispevkom, ze si nastvala pol MK a ukazala si sa ako necitliva a arogantna,.. a to asi zmyslom tvojho prispevku nemalo byt,,, ci?

evkakorcek
4. feb 2014

@tinka161 osobne poznám žienku, ktorej bábätku diagnostikovali sonom trisomiu 13. ona sa rozhodla ísť dalej, silno veriaca osoba - takže potrat u nej nehrozil. veľa lekárov sa jej obrátilo chrbtom, nakoniec si našla súkromného gynekologa tiež silno veriaceho aspon ten ju vedel pochopiť. jej rodina ju v v tomto rozhodnutí podporovala ako sa len dalo. už v piatom mesiaci tehotenstva mala obrovské brucho, pretože pri takýchto tehotenstvách sa niekedy aj zdvojnásobý objem plodovej vody. tehotenstvo prežívala nie veľmi dobre, ale žila s rozhodnutím to potiahnuť až dokonca. v 32.tt porodila už mrtve bábo........
ked som videla čo zažívala počas a po tehotenstve, tak by som osobne volila potrat už na začiatku. môj názor

nini1010
4. feb 2014

Teraz či po pôrode,je to tvoje dieťatko.je to hrozne nešťastie dozvedieť sa že maličká je tak vážne poškodená,a to čo napíšem napíšem len preto,lebo kľúčovými slovami celého problému sú "nezlučiteľné so životom".stalo sa čo sa stalo,bábätko bohužiaľ neprežije.s tým sa už nedá nič robiť.ja by som myslela na tvojom mieste preto teraz aj na seba.každým jedným dňom tehotenstva ju budeš ľúbiť viac a viac a predstava že ju v sebe nosis a ľubis len preto aby si ju potratila alebo pochovala hneď ako ju porodis ta podľa mňa bude psychicky ničiť.nedokážem si to ani predstaviť :( myslím si,že by si mala ísť na amniocentezu a ak sa diagnóza potvrdí asi nechať malinku ísť do nebicka.je to hrozna voľba,ale neprežila by som čakať na pohreb svojho dieťaťa :( všetko preboli a ty budeš mať krásne zdravé detičky 🙂

tinka161
autor
4. feb 2014

@daniela1992 Dakujem krasne za podporu 🙂 Fakt to potesilo, ked ma aj niekto zastane, lebo vysvetlovat to stale dokola a pocuvat o "peci" a neviem com vsetkom fakt nie je prijemne...Vravim ludia sme rozni, ale aspon trosku slusnosti, ked uz sucit ziaden, len skoda, ze toto sa neda kazdemu vysvetlit...Este raz diky 🙂

dazdovka
4. feb 2014

@tinka161 sucitim s tebou, zelam ti vela sil aby si prekonala tazke chvile.. Je vela vaznych vrodenych ochoreni, ktore vobec nemusia byt zachytene pocas tehotenstva a puka mi srdce ked vidim rodicov, ktori sa trapia s tazkym postihnutim vlastneho vytuzeneho dietatka. Kazdou fazou tehotenstva a nasledneho rodicovstva sa moze vyskytnut nejaky fatalny problem a uprimne, neviem, ci by som psychicky uniesla vazne postihnutie dietata, urcite by ma to velmi zmenilo a neviem si predstavit ako sa da s tym vyrovnat a ci sa da vobec s vazne postihnutym dietatom viest plnohodnotny zivot.
V tvojom pripade by som sa ja urcite rozhodla pre ukoncenie tehotenstva co najskor, aby ste mali tu najvacsiu bolest rychlo za sebou, treba sa vyrovnat s tym, ze nie kazde tehotenstvo skonci dobre. Drzim ti palce a zelam vela sily.

mima4
4. feb 2014

@tova
volakedy sa tvoje prispevky dali citat, mala som o tebe inu mienku, myslela som si, ze si mudra a laskava zena s vlastnym nazorom, ktora nejde v dave ale neprestala pouzivat srdce! Tvoje posledne prispevky ma vsak zarmutili...

@tinka161
neviem ti nic poradit ☹ ale chcem ti dat svoju podporu, nech sa rozhodnes akokolvek! Prosim Pana Boha aby ta ochranoval a aby ti pomohol preniest sa cez vsetko co prezivas, co ta caka... Je mi to velmi luto ☹

zita19
4. feb 2014

@tinka161 Si v situacii, ktoru som nazazila. Neviem ako sa citis, len jedno je iste, ze sa strasne trapis. Potrebujes sa o toto trapenie podelit, najst trosku pochopenie. Do toho sa tu niektora raalizuje. Neber ohlad na taku (ja by som tak rada pouzila ten vyraz co sa mi do klavesnice tisne, ale udrzim svoje vasne na uzde), ktora su mudra ako vsetky vlasy deda Vseveda. Rozhodnutie je len na Tebe. Ty vies ake trapenie vies uniest. Akokolvek sa rozhodnes, Tvoja rodina by mala stat pri Tebe. Ak potrebujes este dalsiu podporu, stojim pri Tebe, nech sa rozhodnes akokolvek. A budem Ta pred takymi mudrlantkami obhajovat.

gretocka
4. feb 2014

@tinka161 pri citani toho, co prezivas mi ostalo smutno. Chcem ti len takto nadialku poslat silu k rozhodnutiu - asi neexistuje lahsie a tazsie ani spravne a nespravne.
Ja osobne by som asi na ukoncenie nedokazala ist, cely zivot by ma prenasledovali vycitky a otazky co ak ... ale tak ako si napisala, my sme ultrazvuk nevideli. Ak citis ze malicku nechces zbytocne dlho trapit, tak ju nechaj odist bez trapenia.
Myslim, ze nikto nema pravo ta odsudit ci sa rozhodnes tak alebo tak. Vela sil a raz aj vela dovodov na usmev

eryykah
4. feb 2014

@tova paneboze ty si riadne arogantna tava, to ze pre teba by bolo lepsie zit 9 mesiacov s postihnutym dietatom v bruchu, preskakat vsetky stadiadia tehotenstva, citit pripadne pohyby-zasklby a potom este aj normalnym sposobom odrodit s tym, ze po par minutach (mesiaci) alebo roku dieta zomrie, neznamena, ze aj pre ostatnych je najlepsia alternativa.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
bastika
Odpoveď bola odstránená
bosoriak
4. feb 2014

@tinka161 Ahoj, tiez si myslim, ze si sa rozhodla spravne. V takychto situaciach je naozaj najlepsie rozmyslat hlavou. Pretoze ak by sa aj cistou nahodou stalo, ze sa dieta vobec dozije porodu, ze prezije prvy mesiac zivota (vylucne v nemocnici), ze prezije do 5 rokov (vacsinou v nemocnici, pripadne rovno v hospici), ten zivot bude plny utrpenia a bolesti. Nielen pre dieta, ale aj pre teba. Ano, su ludia, ktori taky zivot prezili a niekam ich to posunulo. Ale omnoho viac ludi je takych, ktorych to jednoducho zlomi. Ano, budes mat zo seba hrozny pocit po zakroku. Ale cas lieci vsetko. Po emociach pride rozum a uz bude dobre. Vzdy to bude tvoje dieta, ktoremu si dala moznost ukoncit trapenie vcas. Ak by si cakala do porodu, mozno by si si to do smrti vycitala, pretoze ta moznost ukoncenia utrpenia po porode neexistuje.

Este cisto medicinsky: ci sa robi kyretaz alebo sa vyvolava porod, je na rozhodnuti lekara, podla velkosti plodu. A pre vsetky, ktore odporucaju cakat - cim neskor je robeny vyvolavany porod, resp. kyretaz, tym vacsie riziko pre matku. Ak budes cakat do 16 tt, potom na vysledky, potom na vysetrenia, moze sa pokojne stat, ze vyvolavany porod ohrozi tvoj zivot. To nie je strasenie, aby sme si rozumeli, to len aby si vedela, preco sa lekari tak ponahlaju.

Viem, ze neexistuju slova utechy, ktore ti tvoje rozhodnutie ulahcia.

Velmi ti drzim palce.

kveta
4. feb 2014

@tinka161 Je dost podstatne co ukazal ultrazvuk. Lebo babo moze byt velmi tazko poskodene aj bez toho, aby tam bola nejaka rukolapna geneticka porucha.

Mozem Ti povedat za seba, co by som robila pri takej diagnoze. Zvolila by som potrat.

jeemima
4. feb 2014

@tinka161 ahoj mam znamu ktora pri prvom tehotentsve zazila neico velmi podobne..... babatko malo vela vyvojvych chyyb.. aj na tu trichomiu 13 si spominam..... tiez jej povedali ze po porode by nerpezilo...ak by sa vobec dozilo porodu....privolila na presusenie tehotenstva no kym prisla na zakrok babatko uz aj tak nezilo ...dnes je to mamina dvoch krasnych a uplne zdravych deticiek ...

jeemima
4. feb 2014

@tinka161 a teda si myslim ze si sa rozhodla spravne...musis davat pozor na seba a neriskovat aby si aj sebe nublizila tymto tehotenstvom a aby si sa mohla zregenerovat aby k vam mohlo coskoro zavitat zdrave babatko...

tova
4. feb 2014

@eryykah no preco tak vsetci nadalej do mna vrtate??? za to ze mam iny nazor? ze vynosit dieta v tomto pripade by bolo pre mna lepsie riesenie? ja nepisem ze to musi spravit aj ona, moze o tom porozmyslat, ak by autorka sama napisala ze sa rozhodla donosit, tie co vypisujete ako ist radsej na potrat hned by mali opacny nazor . Tu na Mk ludia nemaju casto vlastny nazor, tu idu s tym co ostatni pisu alebo autor chce pocut. Ja jej prajem to 3/4 sance ze dieta je zdrave a ked caka na nejake vysledky nech jej to potvrdia a nemusi sa rozhodovat nad ukoncenim,