icon

Pattauov syndróm

tinka161
4. feb 2014

Ahojte zienky, potrebujem Vas nazor...som v 14tt, v nedelu som bola na sone a to co sme zistili je strasne, babatko ma neskutocne vyvinove chybicky, ktore su vraj nezlucitelne so zivotom, konkretne Pattauov syndrom s pravdepodobnostou 1:4, pri Downovom syndrome tiez 1:4 a Edwardsovom 1:30...pan doktor vsak povedal, ze na 95% je to Pattau, som z toho na nervy, vcera som bola u genetika a v nemocnici a vsade mi odporucaju ukoncenie tehotenstva, vo stvrtok idem uz na prijem, dnes som bola na krvi a zajtra ma caka EKG a odber choriovych klkov. Doteraz som bola presvedcena, ze najlepsie bude babatko zbytocne netrapit (bolo mi povedane, ze by zilo tak max. minutku, lebo srdiecko a hlavicka su v hroznom stave, aj to len za predpokladu, ze nejakym zazracnym sposobom by som nepotratila) a podstupit ukoncenie. Lenze pozerala som videa na youtube a nasla som par o detickach, ktore s tymto syndromom ziju a nejako ma prepadaju myslienky, ze to co sa chystam urobit je uuplne zbytocne a ze to budem lutovat do konca zivota...Poradte co robit? Ja som uz zufala :( a ako prebieha ukoncenie tehotenstva v 14tt? Lebo vraj to uz nie je kyretaz, ale porod a nedokazem pochopit, ako mozem takto skoro porodit 5,5centimetrove babatko...Dakujem kraaasne

bastika
4. feb 2014

@luk25 zaslúži si jej dieťa utrpenie? 😢

luk25
Autor odpoveď zmazal
luk25
Autor odpoveď zmazal
bastika
4. feb 2014

@macamac áno z tohto hľadiska máš pravdu. Ja konkrétne by som však zvazila aj to, ze existuje riziko aj na strane matky. A v prípade ze ma napr. Manžela alebo doma ďalšie dieťa chcela by som byt hlavne v poriadku ja ako matka a manželka. Ja chápem ze človek miluje to dieťatko a musí to byt velmi ťažké ale mozno je v tomto prípade namieste aj trochu myslieť na seba na svoje zdravie. V každom prípade my to nevyriesime som si istá ze lekári jej ozrejmia všetky rizika pre oba prípady a ona musí zvážiť rozumom aj srdcom tak, aby bola s tým zmiernena.

marlene
4. feb 2014

@macamac ,
diky za tvoj prispevok.

daniela1992
4. feb 2014

@luk25 je to velmi smutne ale pre to nenarodene dieťatko to bude asi najlepšie riešenie resp. najmenšie zlo ,keďže ma poškodenie nezlučitelne so životom , tak načo zbytočne predlžovať bolesť a smútok ☹ moj nazor . Rozlučiť sa s nim može aj teraz , ale keď sa už narodí , bude to omnoho , omnoho bolestivejšie a tomu dieťatku to vobec nijak neulahčí ani nepomože . Je to smutne a nespravodlive ale je to tak .

tova
4. feb 2014

@daniela1992 @zra0201 husy bez nazoru! ste asi nezistili ze moje prispevky su venovane vam a inym huskam a nie autorke, tak neviem kto sa do nej navaza. Si dajte najprv svoje sebavedomie a psychiku do poriadku 🙂

macamac
4. feb 2014

@marlene 🙂
pozerám, že či mi to zakladateľka píše 😉
ďakujem, si milá 🙂

magimary
4. feb 2014

@bastika o tom riziku pre matku sa dá polemizovať,
ppretože v týchto prípadoch je žena viacej sledovaná a pod prísnou kontrolou lekárov...
riziko ohrozenia nie je o nič väčšie, ako keď bežnej žene (aj z neznámych príčin) odumrie v tele bábätko (poznám viac takých, ktorým sa to stalo a i napriek tomu, že už neživé babatko nosili v brušku ešte niekoľko dní, ani jedna z nich nezomrela na sepsu, dokonca ju ani nedostala a to neboli nijako špeciálne sledované, babatká im zomreli vo vyššom a vysokom štádiu, nečakane a zistilo sa to až pri USG)

tova
4. feb 2014

@bastika zasluzis si ty take utrpenie tu na svete?? 😀

zara0201
4. feb 2014

@tova Vy TRUBA! Ozaj ste nepochopili slecna, ze piseme o Vas ze sa navazate do nas?

tova
4. feb 2014

@zara0201 ja som 1 osoba nie 2 🙂

typa
4. feb 2014

@addaa to by som chcela vediet,lebo my sme boli tiez u neho.

zara0201
4. feb 2014

@tova Ja Vam stale vykam ak ste to nepochopili slecna. Preto to mnozne cislo. To sa uci na hodinach slovenciny v tretej triede ludovej.

daniela1992
4. feb 2014

@tova už si daj odchod z tejto temy . Ti robi dobre keď tu všetkym dvihaš adrenalin ??

typa
4. feb 2014

Dievcata,ved na nu neragujte -jednoducho si jej prispevky nevsimajte,ked vas tak vytaca. Akoby ste nevedeli,ze to takychto ludi len podporuje,aby viacej rypali. Nechajte to tak,prosim.

bastika
4. feb 2014

@luk25 hm. Zaujímavý názor tu uz zachadzame do trochu inej sféry . Podam to tak je hrozne ked dieťa ochorie počas života a trpí a neda sa mu pomôcť. Su krajiny kde je možné vykonať v určitých prípadoch eutanáziu co za zabitie nepovažujem je to však velmi náročná téma a cisto moj nazor. Ako som však uz povedala tu podstupuje riziko aj matka a myslim ze preto majú aj lekári naponahlo. Takze neide len o dieta ale aj matku.interupciu v tomto prípade by som prirovnala k eutanázii. Z právneho hľadiska sa stáva jedinec subjektom prav po narodení. Určite práva ma aj nasciturus teda plod, v prípade ze sa narodí živý. Takze vykonana inzerupcia v pripade genetickych poruch a ohrozenia zivota matky je pravom dovolena ale pripravit o zivot cloveka ako subjekt prav je trestne. Z filozofickeho ci nabozenskeho hľadiska je samozrejme úplne iná situácia a to je ten vnútorný boj ktorý zakladatelka podstupuje. Ide o to ci sa k tomu postaví racionálne alebo citovo.

bastika
4. feb 2014

@magimary áno samozrejme preto tu sme aby sme si zapolemizovali. 😀 vkaždom prípade nie je to jednoduché rozhodnutie a zakladatelke držím palce nech sa uz rozhodne akokoľvek. Kedze ja som z lekárskej rodiny mam vystudovane právo a celkovo som človek racionalny riadim sa väčšinou raciom a nie citmi. Takze v tomto prípade by som nechcela predlzovat utrpenie svoje, toho dietatka ani celej rodiny kedze si myslim ze je jednoduchšie prekonať stratu dieťaťa v 14 týždni tehotenstva ako ho nosit 9 mesiacov porodit a Lucit sa az potom. 😢 ale samozrejme nie sme rovnaki.

janinah
4. feb 2014

našťastie som nič podobné nemusela riešiť aj keď pri mojom poslednom tehotenstve v 42r. ma lekár upozorňoval na všetky možné postihnutia,ktoré by moje dieťa mohlo mať...ale v mojom prípade to bolo pre mňa jasné,dieťa by som donosila a porodila akékoľvek resp. odišlo by vtedy a tak ako by si to želal Boh /pre niekoho príroda/,nebola som ani n aamniocentéze......autorke odporúčam presne si zistiť ako sa dieťa "dáva preč",ja osobne by som toto nedokázala,ale ako tu už bolo spomínané,nech každá mama urobí pre svoje dieťa to,čo preň považuje za najlepšie

charlie1980
4. feb 2014

Skutocne tazke rozhodnutie...akokolvek sa rozhodnes, zo srdca Vam zelam vela, vela sil a do buducnosti zdrave deticky.

bastika
4. feb 2014

@typa máš úplnú pravdu 😀

tova
4. feb 2014

@daniela1992 pockaj draha kym sa mi zemiaky dovaria, zatial sa nudim 🙂 co ty v nocnej hodine na MK? mas inzomniu?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
magimary
4. feb 2014

@bastika nemyslím si, že by sme sa v takejto téme mali chytať za slovíčka...
tú polemiku som myslela skôr v tom zmysle, že veci nie sú čierno-biele
a je dobré poznať viaceré stránky, odborné názory...
môj názor je, že získať trochu času pre podrobné výsledky by v tomto prípade nijako nebolo na škodu
(pod dohľadom lekárov)...
lekári nie sú všemocní a nie sú ani neomylní,
ak jeden lekár vyhlási, že vada je nezlučiteľná so životom, preto okamžite "preč",
nestačilo by mi to na to, aby ma to presvedčilo na okamžitý koniec (vlastne mne na žiadny),
zase sme pri tom, že veci nie sú len čierno-biele
a niekedy skrátka treba počkať,
či sa neukáže aj tá iná farba.

bastika
4. feb 2014

@magimary ja som vo svojom 2 príspevku písala aby určite pockala na výsledky genetickych vyšetrení kedze možnosti akokoľvek dobrého ultrazvuku sú co do genetickych porúch obmedzené. A tu polemiku som myslela v dobrom v tejto téme nemám ani pomyslenie na sarkazmus 😔

bastika
4. feb 2014

@magimary teraz vidím ze máš 13 deti klobúk dole 😅

magimary
4. feb 2014

@bastika doma máme len 4(+1 až 2)
ale to sme už mimo tému.

afrika
5. feb 2014

@luk25 asi si nikdy chvala Bohu nebola v rovnakej situácii alebo podobnej ako zakladateľka.. áno - žiadne dieťatko si nezaslúži smrť.. no zaslúži si bolesť??? vieš niečo o ochorení, ktoré diagnostikovali zakladateľke??? čítala si si niečo o tom predtím než si jej tu išla radiť????

afrika
5. feb 2014

@tova aj tebe odporúčam ničo si naštudovať o ochorení tohto tipu predtím než napíšeš, že pre teba by to bolo menšie utrpenie.. pre teba možno, pre dieťatko asi nee 😔 😔

nugat
5. feb 2014

Viete ženy, som smutná z toho, že zakladateľka témy má vážny problém a hľadá v niekom oporu, pomoc, milé slová a musí si čítať tieto hádky a nechutné príklady čo by mala urobiť so svojím životom a životom dieťaťa.

@tova tvoje slová sú, povedzme, neprimerané a prudko urážlivé nie len pre zakladateľku ale aj pre ostatné ženy, ktoré môžu mať podobný problém.

Fakt sa chceme v živote takto urážať?
nugat