Placenta praevia marginalis verzus centralis

hajajajka
25. sep 2017

Ahojte maminky,

tymto prispevkom by som chcela oslovit najma tie z Vas,ktore ste v tehotenstve OSOBNE prekonali jednu z tychto diagnoz a najma ma zaujimaju tieto konkretne veci:

- ake aktivity ste mohli/nemohli robit najma co sa tyka starostlivosti o starsieho surodenca (najma,ked nebolo este chodiace/sebestacne) a potom domacnosti (upratovanie,domace prace) a pod.
- aky priebeh mala diagnoza - ci sa placenta posuvala postupne nahor a ako rychlo
- ak sa z centralis posunula placenta na marginalis,uz sa nevratila do povodnej polohy,resp. neviete,ci sa to moze stat ?
- ak sa z centralis posunula placenta na marginalis,bolo mozne rodit aj prirodzene?

Dakujem krasne za odpoved 🙂

K.

mikema
25. sep 2017

Ahoj, ja som mala centralis, prvý krát som krvacala v 20.tt. musela som sa setrit, teda nič ťažké dvíhať, žiadne namáhavé práce, krátke prechádzky, polihovat. V 23.tt zas krvácanie a v 27.tt som mala take strašne silné krvácanie že mi kázali uz len ležať. Časť v nemocnici, časť doma. Na šťastie to bolo moje prvé dieťa. Takže som sa o nič nestarala, absolútne nič. Všetko bolo na mužovi a mali sme aj upratovačku lebo sám by to popri práci nedal a rodinu mám ďaleko.
Mne sa placenta neposunula, centralis sa vraj zriedka pohne. No keď sa pohne, späť by sa už pohnúť nemala.
Krvácanie vraj spôsobujú pohyby maternice. Mala som teda tabletky proti kontrakciam, tie mi pomohli tak, ze som šesť týždňov nekrvacala a ležala doma. No deň pred vianocami zas krvácanie, zas nemocnica, aj cez vianoce :( a cisarsky bol planovany na začiatok roka no nevydržali sme. Koncom roka zas veľmi veľmi silné krvácanie, v priebehu par sekúnd kaluže krvi podomnou. Hneď na sálu a malého vybrali. Na stastie som ležala ešte v nemocnici.
Ak začne krvácanie treba si okamžite ľahnúť a volať zachranku a vysvetliť im ze je to akútna situácia. Človeka to vystrasi a bolo to dosť na psychiku. Ba šťastie sme vydržali do 36tt co nik neveril ze to dáme tak daleko pri toľkých krvácaniach.
No sú ženy s touto diagnózou, čo nikdy nekrvacaju a vydržia do cisárskeho. Takže človek nikdy nevie. Na tvojom mieste by som sa veľa šetrila. U nás to na šťastie skončilo dobre a malý je zdravý, no počula som aj iné konce. Preto nepodceňuj to. Držím palce.

osky
26. sep 2017

Ja som mala placenta previa,myslim ze marginalis.
Odkedy som zistila ze som tehu,po troskach som spinila,obcas trochu krvi....vzdy som utekala na pohotovost.bolo to mimo Sk...
Akonahle sa stav trosku ustalil cestovala som domov.dostala som lieky a bolo lepsie.nikto mi nekazal setrit sa alebo lezat...bolo to moje 1.tehu a ja som nevedela co a ako...
V 16.tt som sa jedneho dna zobudila v posteli plnej krvi..bol to sok.
Viem ze 2 dni predtym som bola v lese na malwj prechadzeke-ziadna turistika.obycajna prechadzka.
V nemocnici ma udrzali tyzden.potom som.znova krvacala ale uz vnutorne,zistila som to uplnou nahodou...
Celu noc sa stav nezlepsil ale ja som to nechcela vzdat... na dalsi den ma prisiel vyhresit primar,ze dieta uz sancu nema a ak ma hned nezoperuju,budem na tom rovnako.
Tak v 17.tt mi urobili cisarsky-prave koli tej placente-aby som celkom nevykrvacala....
Takze nie je to sranda.davaj si pozor.

zuzadula
26. sep 2017

@hajajajka tento typ uloženia placenty by nemal byť problémom pri kľudovom režime v prvom trimestri. Krvácanie sa môže objaviť v druhom trimestri a súvisí s rastom spodného segmentu maternice a následným odlučovaním placenty. Krvácanie môže byť slabé, až po silné a je nutná hospitalizácia. Slabé krvácanie sa môže vyskytovať celé tehu, ale každé následné krvácanie zhoršuje stav placenty a výhliadky na donosenie dieťatka. Stav určite netreba podceňovať, ale rovnako netreba podliehať strachu. Pokiaľ si v začiatku tehu je dosť pravdepodobné, že sa placenta bude "vyťahovať" smerom nahor od vnútornej branky. O tom, že by sa vrátila späť som nepočula, ani nečítala. Pričom v literatúre sa uvádza, že už vzdialenosť aspoň 10mm od vnútornej branky výrazne znižuje možnosť krvácania v tehu, aj pri pôrode. Preto je pri marginális (podľa zváženia lekárom ) možné rodiť aj prirodzene. Podľa skúseností, ak ti budú odporúčať CS a nebuš s tým stotožnená, požiadaj o vyšetrenie a konzultáciu v inej pôrodnici. Každopádne sa doporučuje naozaj kľud, bez vaginálnych vyšetrení a vyšetrení konečníka, obmedzenie pohlavného styku, oddychovanie, pokoj a veľkú podporu rodiny, pokiaľ máš malého drobca. Držím moc prsty. 🙂

sivypegas
26. sep 2017

@hajajajka centralis sa nezvykne vytiahnut,marginalis ano,,,,lez,lez,lez.!!!!!!!

hajajajka
autor
4. okt 2017

@osky ach, tak to ma mrzi :(

sisig
4. okt 2017

ahoj. ja som od cca 17tt praevia centralis (event.totalis) neposuva sa mi vobec, skor este viac vytahuje dopredu a dozadu, krcok uz je uuplne prekryty. Maju podozrenie, ze uz je aj zrastena na stene maternice. Teraz som v 31tt. Som dost akcny typ a mam 2,5 rocneho neposedneho synceka. Snazim sa oddychovat vzdy ked to ide, lezat a citat, ked maly spi. Varim posediacky na bar.stolicke 🙂 Chodim na prechadzky kde si casto sadnem. Upratujem dost velky dom aspon raz do tyzdna (vysavam, vytieram)
Nedviham maleho, nemame sex. Spinila som asi 3dni velmi slabucko 2x okolo 20tt, teraz mam krcok zevraj pevny a drzi. Tak snad este mesiac v pohode potiahname.

hajajajka
autor
4. okt 2017

@sisig drzim moc moc palce, ale uz aj 31 tt je uzasny uspech pri tom vsetkom, co pises 👍👏

ema234
4. okt 2017

@hajajajka ja som vydrzala do 32. tyzdna, maly mal skoro rovne 2 kila, dnes ma 11 rokov 🙂 ono je to svina, ze sa to spusti necakane a masivne krvacanie, drzim palce az vydrzis co najdlhsie, je to stres.

ema234
4. okt 2017

@sisig ja som vydrzala do 32. tyzdna, maly mal skoro rovne 2 kila, dnes ma 11 rokov 🙂 ono je to svina, ze sa to spusti necakane a masivne krvacanie, drzim palce az vydrzis co najdlhsie, je to stres.

sisig
4. okt 2017

@hajajajka dakujem. Dufam, ze este potiahneme. Snazim sa setrit, ale pravda pri malom synovi sa to moc neda...ale na moj podiv, akoby to chapal 🙂
aj Tebe drzim palce moc moc. Oddychuj a zapriahni celuuu rodinu 🙂

ema234
4. okt 2017

@hajajajka ty si v ktorom tyzdni?

hajajajka
autor
4. okt 2017

@ema234 teraz zacinam 17ty, takze este len na zaciatku

sisig
4. okt 2017

@ema234 dakujem, Dufam, ze vydrzim trosku dlhsie.JA Verim, ze hej ! Beriem magnezium, aby maternica nedostavala kontrakcie. Tak snad aj to trosiiicku pomaha. 🙂

mirkaferko
4. okt 2017

Ja som mala centralis. Prvýkrát som krvácala v 30tt a vtedy mi na pohotovosti aj oznámili diagnózu. Dovtedy som to nevedela a robila som všetko, aj nosila dvojročného drobca po schodoch. Po týždni má z nemocnice pustili, ale mala som prísny kludovy režim. Doma tri deti,ale boli prázdniny, tak si ich poposuvali babka, krstná a moja sestra. V 34tt som zakrvacala zas. Skončila som v nemocnici, dostali sme kortikoidy a v 35+3tt spravili cisársky. Dnes má maličký 6 týždňov.

mikema
4. okt 2017

@sisig no ja,som mala krcok super dokonca a aj tak niekoľko krvácaní a dve z toho fakt masívne (to druhé viedlo k cisarskemu) tak kasli na dom a aj na prechádzky a radšej lež. Ani sedenie nepomaha lebo dieťa ti proste tlačí na tu placentu. Najlepšie je ležať. Ja som tiež veľmi akčný človek a velmi som trpela, no teraz, keď vidím tohto anjelika môjho, tak by som bola ochotná to absolvovať znova. 31tt je super.

sisig
6. okt 2017

@mikema ahoj. a dokedy si vydzala. Ked si mala to posledne krvacanie - to uz bol vlastne hend porod - kedy? Tak ano uz sa viac a viac setrim ked sa blizim do finale a viac sa aj bojim 🙂 Ja som iba 2x slabuuucko 2-3 dni spinila ale to bolo okolo 20tt. Este aspon do 36 vydrzaaaa chcem 🙂

mikema
6. okt 2017

@sisig prve naozaj masivne krvacanie, co byt vyzeral ako po masovej vrazde a to za par sekúnd, to som mala v 28tt ale krvacanie po 15 minutach uz bolo slabucke, inak by ho boli uz vtedy vyberali. Potom som mala este tri slabe krvacania a potom zas take veeeelmi silne, to som uz lezala v nemocnici. V priebehu asi 10 sekund kaluz krvi podomnou a to ho uz vyberali. Podla nemocnice som bola 35+6, podla dr 36+1. Ale v podstate to bolo jedno. Maly aj tak skoncil v inkubatore lebo mal problemy s dychanim a kolabovalo mu plucko, no do tyzdna bol fit a po dvoch sme boli doma 😍 teraz je zdravy ako buk a vraj to s tymi pluckami bola proste smola a moze sa stať aj donosenym deťom. Teda skor boli prekvapeni, ze mal problémy, lebo 36tt je fakt uz super. Len sa šetri, lebo to krvacanie fakt z nicoho nic. Rano u dr, krcok skoro 4 cm a ziadne kontrakcie a vecer zrazu masivne krvácanie... nechcem strašiť, len je to fakt nevyspytateľné.

sisig
7. okt 2017

@mikema dakujem. Trosku som teraz vystrasena, ale tak to uz asi ide s bliziacim terminom a vacssim moznym nebezpecenstvom :(
Mala som pred tromarokmi sekciu a rodila som v 37tt, donoseny chlapcek a skoncil na ARO lebo tiez plucka a srdiecko mu skakalo nepravidelne. Po 2tyzd sme isli domov...stava sa to zevraj detom, ktore idu cisarskym. A kedze som uzka, tak ho mali problem vybrat a tak som stratila vela krvi a on sa jej zas veeela napil :( Takze sa stane vselico a nemusi byt ani ta praevia 🙂

mikema
8. okt 2017

@sisig no veru tak to je. Su aj predčasne narodené v 34tt a su fit a naopak na jiske ležalo aj babo, co sa narodilo v 41tt... neboj, snaz sa byť v klude a mysli pozitívne. Všetko dobre dopadne.

sisig
10. okt 2017

Tak ja som prisla do Nemocnice kvoli tej placente, ze co so mnou dalej a uz si ma tu hned nechali. som 33tt a termin mam az 30.11. Doma mam 2,8 rocneho synceka a je mi straaaaaasne smutno :(

sisig
10. okt 2017

@xxxxxnnnnn radsej som to citat prestala..... :(

sunika
29. nov 2017

Ahojte, pridavam sa k vam maminky so svojou diagnozou :( aktualne 17tt diagnostikovana placenta p totalis. V 13tt mi diagnostikovali centralis + hematom..dr tvrdil ze placenta sa upravila. Potom sa jedneho dna vyplavil hematom. Tvrdil, ze uz to bude ok, ked som zrazu zakrvacala :( po ziadnej namahe, jednoducho som rano vstala a vedela som, ze opat sa nieco deje. Dr sa prvykrat asi tvaril vazne, jedine co mi povedal, ze s mojou diagnozou lahnut do nemocky od teraz po porod. Tak nadalej krvacam, beriem duphostan, magnezko a cakam na ultrazvuk, ako sa ma dietatko. Najradsej by som si vypla hlavu aspon na chvilu. Baby, prosim vas co vam pomaha? A este jedna otazka, ako vas pri tejto diagnoze vysetruje dr.? Mne naposledy spravil aj ultrazvuk zo spodu, bojim sa ze to moze viac poskodit. Zas nechcem byt za premudrelu, ved viete to lekari nemaju radi 🙂 dakujem a prajem vela sily

shades3
5. feb 2018

@sunika ahoj, prosim ta, ako si dopadla, vsetko v poriadku? mne moj rakusky dr. povedal, ze mam nizko placenta, krcok viac ako 4cm a zavrety, zacinam zajtra 18tt, spinila som minimalne v 7tt a v 9tt tak, ze doktor mi hovoril, ci si nevymyslam (ako super, ze?) a odvtedy nic. ani mi nepovedal, ze mam lezat, normalne chodim do prace vlakom x hodin a x hodin sedim pred pc, normalne mam vsetko robit, akurat ze v 30tt sa na to pozrieme a ked sa neupravi dovtedy, tak bude sekcia.. nic ine neriesi.. ale ked si toto tu vsetko tak citam, tak zeleniem a blednem od strachu.. :(

sisig
6. feb 2018

ahojte
@shades3 to mas este skoro, este sa ti moze vytiahnut vyssie, pri kazdej poradni to DR pozrie.
@sunika
ja som porodila 8.11. s tou najhorsou placentou v 37tt a vsetko bolo v poriadku. Lezala som sice od 30tt v nemocke, ale nic sa mi nestalo, nekrvacala som ani nespinila. oddychla som si v nemocke a mam uz doma 3mes zdraveho synceka.
Sekcia sa podarila aj mi zachranili maternicu a dostala som len dve transfuzie krvi.
takze no stress 🙂 je to hlavne o psychike.

drzte sa!

shades3
6. feb 2018

@sisig dakujem x

hajajajka
autor
31. mar 2018

Ahojte maminky s rovnakym osudom,
@shades3
Zalozila som tuto diskusiu,tak pisem svoju skusenost,ako sme dopadli. Ako som pisala vyssie, placentu praevia centralis mi oznamili zhruba v tretom mesiaci. S manzelom sme sa velmi zlakli, takze sme sa rozhodli,ze obetujeme,co treba,aby sme neohrozili babatko v brusku. Manzel teda odisiel z prace, 2 mesiace bol s nami doma a staral sa o este nechodiacu dcerku aj domacnost. Ja som poctivo dodrziavala kludovy rezim. Bolo to narocne,aj po financnej stranke,ale bali sme sa cokolvek zanedbat. Uz po prvom mesiaci kludoveho rezimu sa placenta posunula vyssie a zmenila sa z centralis na marginalis. PO dvoch mesiacoch sa manzel vratil do prace,ale chodil skoro poobede domov,aby som so starsou dcerkou bola co najmenej sama. Plus,ked mohla,doobeda chodila moja mama. Ja som sa stale co najviac setrila,dcerku nezdvihala. Nastastie po tych 2 mesiacoch uz chodila. Kratko po 32 tyzdni uz placenta vobec neprekryvala porodne cesty (bola cca 6-7cm od nich). Cize bol mozny aj prirodzeny porod. Pocas celeho tehotenstva som ani nespinila, ani nekrvacala. V 37+1 mi rano necakane odtiekla plodova voda a do par hodin som porodila druhu dcerku. Akurat placenta sa hrooozne potrhala,cize ju doktor musel zo mna doslovne dolovat na viackrat,co bolola omnoho horsie bolest ako porod. Ale neviem,ci t suviselo s tou povodnou diagnozou. Maminky,urcite neodporucam cokolvek podcenit a snazte sa urcite co najviac dodrziavat kludovy rezim aj za cenu mnohych obiet. Podla mna aj to posunutie placenty vyssie hodne zalezi prave od toho. Drzim palce vsetkym,nech vam to dobre dopadne

shades3
1. apr 2018

@hajajajka dakujem za super popis! Doki ma na poslednej kontrole ukludnil, lebo sice je dole, ale zatial porodne cesty neprekryva... ale cisarak este nevylucil, ani nenariadil kludocy rezim... tak snad bude vsetko ok xxx

hajajajka
autor
1. apr 2018

@shades3 moc drzim palce

shades3
4. apr 2018

@hajajajka dakujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre