Predrakovinové zmeny na krčku maternice
Ahojte, som v 13. tyzdni tehotenstva a zistili mi, ze mam HSIL, CIN 2. Doktor navrhol pockat do porodu a sestonedelia a hned ist na konizaciu. Ze uz ani nie je potrebne robit dalsiu kolposkopiu a biopsiu. Co mi teda pride divne, lebo o 8-9 mesiacov mozu byt vysledky ine a mozno sa to vplyvom tehotenstva zlepsi. Mozno aj zhorsi, neviem. Nemate s tym niekto skusenost? Nestalo sa vam niektorej, ze po sestonedeli ste zrazu mali CIN 3 alebo sa to pripadne zlepsilo na CIN1?
@lenka1721 ja som tiez zo ziliny a na kolposkopiu (na biopsiu) som bola v martine na onkogynekologii... a robia to normalne bez narkozy, je to ako gyn. vysetrenie... robia ho mikroskopom, tym padom doktor presne vidi, ktore miesto je poskodene a presne z toho miesta zoberie vzorku na rozbor... takze sa urci presne, v akom stupni to je... a konizaciu (uz odstranenie poskodenej casti) ti nebudu robit v tehotenstve... teda, neviem, ako by postupovali keby si uz napr. mala rakovinu... ale doktor mi povedal, ze vyslovene ak nevysla rakovina, tak v tehotenstve s tebou nebudu robit nic...
@lenka1721 a chod za svojim doktorom co najskor, nech ti vypise listok na to odborne vysetrenie alebo nech ti povie dalsi postup... lebo ak ta posle na kolposkopiu do martina (tam vacsinou posielaju zo ziliny, lebo v ziline vraj nie su na to taki odbornici, co sa tyka praxe), tak tam sa objednava a ten vykon sa robi iba 2 x do tyzdna, takze budes cakat na vysetrenie a este potom budes cakat na vysledky... takze realne asi az o mesiac a pol sa dozvies, co ti presne je... ale ked sa budes objednavat, povedz, ze si tehotna a oni ti daju skorsi termin...
Neviem chodim pravidelne kazdy rok. Minuly rok v auguste sa nieco objavilo ale to neriesil a dal kontrolu teraz v marci a tam ked vysla zla cyto tak robil hpv a to vyslo pozitivne ale viac nic neviem :(
@lenka1721 precitaj si celu tuto diskusiu od zaciatku, presne toto tam baby pisali, ci sa im to v tehu zhorsilo alebo nie... a ake nasledky mala operacia na dalsie tehu... mne doktor povedal, ze za par mesiacov tehotenstva to neprerastie do rakoviny, ze napr. z CIN 2 trva cca 2 roky, kym to prejde do rakoviny, ak sa s tym nic nerobi... vidim, ze si z toho vylakana, ja som tiez riadne bola, tak drzim prsty, nech vyjdu dobre vysledky 😉
@someone99 dakujem ti pekne citala som a ma to aspon trochu ukludnilo. Som a strasne z toho uz som sa aj dost naplakala:( ale musim dat hlavu hore vidim ze ten problem ma strasne vela zien a nie je to az take hrozne asi aj ked prijemne to urcite nie je pre ziadnu...horsie sa to pocuva a znie ked spominaju onko...
@lenka1721 ano, presne, hlavne ten nazov onko riadne vystrasi... ja som bola cca na konci druheho mesiaca, ked mi prisli vysledky, ze je to CIN 2 a som sa teda potesila, ze to nie je take zle... koncom jula mam termin a po sestonedeli idem na kolposkopiu, a potom zrejme na konizaciu, ale je to este velmi daleko, takze teraz som kludna a ti poviem, ze som to uz aj uplne pustila z hlavy, zabudla na to a uzivam si tehu... tak po vysledkoch budes isto aj ty kludnejsia 😉 potom daj pripadne vediet, ako si dopadla...
@puskaruka ahoj. pozeral sa na mna v piatok primar gynekologie. A v podstate mi nic nepovedal iba ze mam ist teraz v piatok na onkogyn. a tam sa na mna zasa oni pozru a aj na vysledky. On robil iba klasicke gynekologicke vysetrenie a tam nic nevidel ale povedal ze to nemusi byt viditelne....tak ja uz neviem. Co poviete? Ze by sa to samo upravilo?
@puskaruka nie stery mi boli brane minuly mesiac a boli pozitivne na hpv tak ze je to kratka doba aby bralo dalsie....no ze na tom povrchu on zmeny nevidi volnym okom ale ze to moze byt ako keby vo vnutri krcka ked teda v cytologii vyslo hpv pozitivne...proste sa toho striasol a poslal na onko ze on uz povie skor ze co s tym v tehotenstve tak ja uz neviem co si mam o tom mysliet....dakujem :(
@lenka1721 u mňa jednali rýchlo, lebo onkogynekolog chcel mať všetky stery a biopsiu hotovú do 20tt, dokedy ak by sa niečo stalo bol to ešte potrat. A tiež nechcel čakať ešte celú dobu dokedy by som prestala dojčiť a aby mi opäť začal cyklus. Hľadel hlavne na mňa nie na to že som tehotná.
Ahojte baby. Ako som už vyššiel písala, Ján som už pred tehu mala zlé výsledky cytologie. Konizaciu mi dvaja gynkovia neodporúčali už vtedy, že aby som nemala problem otehotnieť. Teraz v marci som rodila a hneď mi robili biopsiu a výsledky mi prišli negatívne 😊 ešte ale pôjdem na kontrolu v júni, 4 mesiace po pôrode. Ale ak nebudem umierať, tak sa to bude nadalej len sledovať, keďže ešte aspoň 1 dieťa chceme. Sám gynekológ mi povedal, že tehotenstvom sa to mohlo zlepšiť, tak to ešte raz skontrolujeme v júni.
@someone99 Ja som mala cyto hsil či aká je to skratka. Aj prítomnosť hpv som mala (16 a 18 nie; ja som inak aj zaočkovana Silgardom). Teraz po pôrode neviem, nám akom stupni je cyto, ale čo mi lekár poslal papier, tak tam písal, že vykonal biopsiu a že výsledky nepredstavujú anomaliu, že sú negatívne. To mi prišlo z pôrodnice. Môj gynekológ mi urobí kontrolnú cyto v júni.
Ja som mala v prvom trimestri CIN2 a po pôrode som to mala CIN1. Doktor ma preliečil tabletkami a už odvtedy mam krcok čistý

@martinkojakub tak dufam ze teraz si uz ok a drzim palce ;)