icon

Prerušenie tehotenstva v 23. týždni zo zdravotných dôvodov dieťaťa

niki89
16. jan 2015

Ahojte, chcem sa spytat ci niekto ma skusenost s tym, ze musela ist na prerusenie dietatka zo zdravotnych dovodou maleho. Mne dnes zitili, ze malemu nefunguje jedna oblicka ma problem s bruskom a razstep, mozno aj deformaciu kosticky koli tomu na hlavicke.. Na genetike mi bolo povedane ze este 2 vysetrenie a potom nech sa rozhodnem ci prerusim alebo nie. Moja stara mama bola zdravotnou sestrou na novorodeneckom a neurologii velmi vela rokov, hovorila ze taketo deticky maju velmi maju sancu prezit viac ako 2r. Ja som sa uz rozhodla, ist na prerusenie ak sa vsetko potvrdi, len neviem co presne mi urobia, chcem sa opytat ci niekto to uz zazil, pripadne ak niekto vie ako to chodi na kramaroch. Dakujem

alk05
13. aug 2015

@lulecko2311 mali na vyber....mohli dietatko nechat odist prirovdzene....bez nejakych zasahov....!

alk05
13. aug 2015

@marcelatt otehotnela do pol roka po sekcii?? Vraj sa odporuca az po 2rokoch nakolko je to velke ohrozenoe pre matku a pre predcasny porod a teda chore dietatko....to uz riskovali ked mali aj prve chore?

stellasss
13. aug 2015

Viete čo je najhoršie? Mne v 26. tt povedali že malinkej sa nevyvýja mozgová komora, /diagnózu som už našťastie z hlavy vypustila/ bude postihnutá buď psychicky alebo fyzicky. Chcel mi ju zobrať, ja som odmietla. Malinká už kopkala, už mala aj meno vybraté.....a dnes je krásna, zdravá skoro už druháčka.....

sardinka333
13. aug 2015

@alk05 ty sa nehraj na Boha alka!!!! My sme nič! Ty, ja...kto vie čo mu život prinesnie? Aj ja som bola ,,silná,, a myslela som si ze som ,,lepšia,, lebo som zvladla niektoré veci...a život mi ukazal, tam v čakarni u psychiatra som pochopila že moja ,,sila,, je ,,v haji,, a musela som začať od znova a dokazala som ale nie je to len moja zasluha. Nie som dokonalá, mam aj ja svoje ,,vyhranené nazory,, zlé vlastnosti, robím chyby, potom ma to mrzí..
Zabitie je vražda...ale aj MOjžiš zabil...Dávid zabil....Magdalena bola prostitutkou...Zachej bol úžerník (dnes by sme to tak nazvali) a to urobil Ježiš? Odsudil? Nie, dal druhu šancu...ale nie ako si to dnes mnohí vysvetluju že ved ,,pan boh miluje a odpusťa možem si robiť čo chcem ,, ano, to je pravda...ale svoj život musí človek zmeniť podla ,,jeho meritok,,.
Nesud vazne...lebo zabiť može každý z nás...ja chodim denne autom...a x krat ma to napadlo že čo ak niekoho zrazim, zabijem. A nikdy nehovor ,,nezmením nazor,, (nehovorím že nenazyvať vraždu vraždou) ale človek nazory rokmi mení...Pokora k životu je to čo tebe chýba...horšie je ked sa ziskava ,,fackou,, od života..a nemusí byť len jedna.

martinka13
13. aug 2015

@alk05 takže naposledy. Dieťa bolo defacto mŕtve. Aj menej vzdelaný človek vie, že keď raz nie je v hlave mozog, človek nežije. Už na mňa nereaguj. Či Ta baví jatrit rany u ľudí? To bola len recnicka otázka

matuskova003
13. aug 2015

@alk05 ty si bezcitna bytost vazena pani ... nepačia sa mi taketo zaryte puritanky ako ty. vsetkym natierat popod nos svoj skalopevny nazor. odkial si z marsu ? prečo tak utočiš ? necítiš sa aká si nepríjemna ? ubližuješ ludom ktorych ani nepoznáš ... radšej by si mala prejavovať viac empatie voči ženám, ktoré si prešli niečim ako ty a vzájomne sa podporit s nimi. či pocituješ , že ty si prim a všetci Ti možme vyliezť na hrb ? trosku pokora a sklopenie uší ... zamysli sa nad sebou !

lulecko2311
13. aug 2015

@alk05 to je ten problem, NEMALI Na vyber... Naozaj Sa nad sebou zanysli.... Ty Tu hovoris o vrazde. Oni Si to same nevybrali, chceli zdrave babatko a uzivat Si ich... Ja som ako tak veriaca ale kde a co robi Boh ked dopusti taketo veci, hm. Preco dopusti aby Sa dieta narodilo mrtve, alebo alebo zilo ako mrtvola... Preco netresta ludi ktoti naozaj zabili, ktori zobrali zivot inemu cloveku...
Skus
@sardinka333 naozaj Si to krasne napisala 👍 no ona to aj tak nepochopi.... A Bude Este viac urazat....

11riki60
13. aug 2015

nechcela som tu rozputat vasne ,ale co som sa docitala tak ma mrazi,neviem ako dopadne znama ,kde ide na vysetrenie vsade na nu pozeraju akoby mala lepru ,len zato ze si babatko nechala aj napriek niekokym vaznym diagnozam--ale toto by nedokazala urobit -------Po 14. týždni tehotenstva sa potrat robí tzv. vyvolaním pôrodu. Používajú sa rôzne spôsoby, podľa možností (predovšetkým finančných) jednotlivých pracovísk. Kanál krčka maternice sa postupne cez noc roztiahne – dilatuje, pomocou tzv. laminárií – tenkých tyčiniek, ktoré zväčšia svoj objem, ako sa nasycujú tekutinou z okolia. Následne sa do maternice podajú prostaglandíny, a neskôr oxytocín, ktoré vyvolajú sťahy maternice a plod sa z nej vypudí. Prostaglandíny sa podávajú vo forme tabliet, do žily, do pošvy, do kanála krčka alebo injekčne priamo do plodového vajca. Celý proces, až po vypudenie plodu, trvá niekoľko hodín, častejšie až niekoľko dní. Ak vyvolanie potratu týmto spôsobom neprichádza do úvahy, urobí sa tzv. malý cisársky rez (sectio caesarea minor) a dieťa sa vyberie operačne. Pri potrate po asi 22. týždni sa takto vyberie často živý plod, ktorý sa následne nechá umrieť.

katuskatt
13. aug 2015

Pre predstavu... Taketo sa moze narodit. Taketo by ste zvladaly vychovavat?
Nezastavam si potraty, ale v istych pripadoch...
http://adam.humanisti.sk/wp-content/2007/10/pra...

11riki60
13. aug 2015

@katuskatt lenze nikdy nevies ake bude kym sa nenarodi ,lekari sa vo vela pripadoch mylia :( a potratia sa aj zdrave deticky

katuskatt
13. aug 2015

Nevies.. Ale ked uz je velka pravdepodobnost, tak je to sicebtaske rozhodnutie, ale niekedy je lepsie potrat. Pre plod, pre rodinu, rodicov...
Poznam osobne jeden par, co vibou doktora maju Adamka v bdelej kome.. 24h starostlivost..

11riki60
13. aug 2015

@katuskatt a co ked sa narodi zdrave dietatko ,a casom ochorie a ostane priputane na postel,nemocnice,,,,dokaze sa ho rodic zbavit?velke polemiky,,,,nikoho neodsudzujem ,,,verim ze v nasom pripade sa budu lekari mylit,

lulecko2311
13. aug 2015

Nikdy nevies to je Pravda, no ked mas vysledky od troch inych lekarov, tak nema zena Na vyber. Ja hrozne tuzim s manzelom po babatku, nedari Sa, sme zdravi obaja no hold raz MA a raz MMT 😞 no keby som zistila, ze moje dieta Na nedozije ani hodiny svojho zivota a aj tych par minut, hodin Bude zit v bolestiach a utrpeni, tak by som Si vybrala Tuto moznost. Nedokazala by som ublizit takto svojmu babatku.... Nie som mama zivych babatiek no som mama dvoch krasnych anjelikov v nebi...
Mne Len na tejto celej diskusii vadi, ze nazyvaju tieto mamicky, ktore Si presli peklom Na zemi, vrazedkynami a nepraju im dalsie deti...
Je to kazdeho osobna vec a zo zdravotneho hladiska by som asi urobila to iste, bohuzial... 😞

lulecko2311
13. aug 2015

@katuskatt suhlasim s tebou... Je to ASI ten najhorsi pocit pre matku, rodicov a rodinu urobit take rozhodnutie, no AK nie je sanca a riziko je velke, neda Sa inak... 😞

sandey
13. aug 2015

Nesúď človeka pokiaľ si nekráčal v jeho šlapajách...

sendy1981
13. aug 2015

Nam sa to tiez stalo 2009 nam zistili na amnio dawnov syndrom...bolo to tazke rozhodnutie,ale sme to ukoncili..porodom v 24tt.....tri mesiace na to som ostala tehotna,dnes mame skoro 5,5rocneho zdrav.synacika...a kebyze znovu ostanem tehotna,urcite by som amnio taktiez neodmietla!

alena223
13. aug 2015

Veľmi ma mrzi co sa ti stalo, sama neviem ako by som sa v takej situacii rozhodla. Tazko sa posudzuje ak to clovek sam neprezil. Dolezite je, ze si s tym ty stotoznena. Velmi ti drzim palce, aby si to vsetko zvladla.

mirkar
14. aug 2015

Zbytocne sa hadat.Ak ste veriace,pomodlite sa za vsetky matky a za vsetky nenarodene deticky...nech uz bol akykolvek dovod,preco sa nenarodili.Ved kazda matka aj tak do smrti nesie v sebe smutok a musi sa s tym smutkom v sebe stretavat. Ak ste neveriace,tek im poslite kusok pozitivnej energie,aby to zvladli. A pre nekompromisne zeny...nikdy nehovor nikdy,lebo zivot nas potom naschval postavi pred zapovedanu situaciu,aby to nase NIKDY preveril...PRAJEM VELA LASKY A UCTY...😍

marcelatt
14. aug 2015

@alk05 podstupili vsetky mozne vysetrenia a dopadlo to vsetko dobre, jednoducho tu velku stratu a to velke utrpenie ako keby zakryli dalsim tehotenstvom

jarka87
14. aug 2015

@alk05 Naozaj žasnem nad tvojimi príspevkami v tomto fóre.. a rozmýšľam nad tým, či si vôbec normálna alebo nejakou vierou opantaná alebo čo. Aj keď máš takýto názor kvôli viere, presvedčeniu, ako ty môžeš nejakej žene priať, aby už nemala deti? Tebe by sa páčilo, keby to tebe niekto tiež prial, lebo necháš to dieťa trápiť sa a umrieť? tebe by sa páčilo, keby ťa niekto takto súdil za tvoje rozhodnutia a prial ti niečo takéto?Mala by si sa zamyslieť nad tým, čo niekedy vypustíš očividne nielen z úst ale aj z prstov. Celý život som vyrastala pri ústave, kde boli deti rôzneho postihnutia, v rodine máme s downom, známej malá mala vážne postihnutie, zomrela, celý život vidím, aké je to náročné pre tých rodičov, ako sa ich deti trápia a rodičia musia potom sa snažiť i tak žiť normálny život.. zaradiť sa do spoločnosti, lebo nedá sa byť doma.. kopa z tých detí, ktoré som videla denodenne, ani nevedela o živote, kopa z nich mala svoj život spočítaný, nežila, trápila sa, ty si myslíš, že keď toto dopustia, že to je lepšie? lebo to je prirodzené? Nikdy nesúď a nikdy nehovor nikdy.. a skôr než niečo vypustíš z úst alebo napíšeš, skús si premyslieť, či tým niekoho nezraníš .. a aby sa to neotočilo voči tebe.. Nadarmo sa nehovorí, správaj sa k iným tak, ako chceš, aby sa správali k tebe.. /a nevšimla som si, že tebe by niektorá z tých mamičiek napísala, že ti nepraje už deti/ tak sa uvedom.. neútočím, nesúdim, každý má právo na vlastné rozhodnutie, ale naozaj mi nedal tvoj výrok o tom, ako zdravým matkám, ktoré tak v živote trpeli, nedopraješ zdravé dieťa..

alk05
14. aug 2015

Kocky nechcem sa opakovat....pre mna zena ktora sla na potrat nema pravo mat dalsie dieta....proste daju si zabit jedno a chcu druhe....deti nie su rajciny ktore si mozeme navyberat v obchode....je to obycajna vrazda vlastneho dietatka....viac nemam co dodat....pekny den vsetkym

ivica46
14. aug 2015

@alk05 ty vyhľadaj čo najskôr odbornú pomoc nejakého psychiatra, evidentne ju potrebuješ. Nevieš sa zmieriť s tým čo sa ti stalo tak útočíš tu na ostatné ženy takýmito trapnými kecami a praješ im aby nemohli mať dalšie deti, toto normálny človek ani povedať nemôže.

lulecko2311
14. aug 2015

@alk05 naozaj, ty chod lekarovi, neber to v zlom, no naozaj musis vyhladat pomoc, nieco Sa Ti stalo a potrebujes to vyriesit. Clovek ani nepriatelovi nepovie taketo nieco, nie to Este takto verejne a mamickam, ktore Sa museli vzdat babatka.
Najdi Si pomoc co NAJSKOR!!!!!

sardinka333
14. aug 2015

Odhadujem to na posttraumaticku stresovu poruchu....

gabusssa
14. aug 2015

Ja mám v nebíčku tiež anjelika. Moje bábenko zomrelo v brušku. Asi tri týždne predtým som bola na amniocentéze, kde som týždeň trpela, či bude alebo nebude mať DS a čo spravím ak.... Bolo to hrozné prehrozné rozhodovanie, napokon bolo dievčatko geneticky v poriadku. A potom prišiel ďalší úder, malinké zaostávalo vo vývoji...Vedela som, že to nebude dobré ale dúfala som, že snáď ......... Za mňa potom rozhodol niekto tam hore, malinké odišlo samé medzi anjelikov. Mala som to omnoho ľahšie ako ženy, ktoré sa musia rozhodnúť! Viem, že či sa rozhodnú tak alebo tak, vždy je to smutné..To rozhodnutie, to je už samotné trestom. Mali by sme týmto ženám pomôcť, povzbudiť ich a nie súdiť. Veď možno tie choré detičky aj trpia, ktovie čím si aj oni prechádzajú, možno je pre nich zaspinkanie vykúpením.

lubka1983
14. aug 2015

Ze sa s nou este vybavujete.....kaslite na nu.

deny81
14. aug 2015

@alk05 jedno si sa ale pri tvojom trapeni nenaucila - a to pokore, pokore, pokore. tvoje spravanie tu nie je dobre a ludske. nielen ty mas nazor, ze by zena v takých pripadoch nemala chodit na potrat. Ale vsimni si jeden obrovsky rodiel medzi nimi a tebou - vyjadrili svoj nazor ale nesudili, nezosielali na tie matky - ano matky - muky pekelne ako ty!!!!! kto ti dal to pravo?! si snad zastupca boha? mne prides ako farizej, velky kriciaci a okolo seba kamenmi hadzuci farizej. lebo vsak ja som to zvladla, moze aj ina. aha pozrite sa na mna, ako som chuda trpela a aka som za to hrdinka. Noste ma na rukach a hadzte mi kvety k noham. Nie, nie, nie........ja zase nesudim teba, pretoze to muselo byt velmi tazke, ale neublizuj druhym, mas v ruke ostre noze a pichas do druhych. nemas pravo sudit, nemas........

chlapcek2015
14. aug 2015

@alk05 preboha ty mas ake zmyslanie.Ako mozes sudit?Vies co sme si kazda z nas museli prezit kym sme prisli k takemu rozhodnutiu?Mne islo o zivot.Ty si podla mna psychicky chory clovek.Keby som ta stretla naplula by som ti fo tvare.Uz som bola stym ako tak vyrovnana ale ty si otvorila moje rany a je mi s teba zle.Hanbi sa ved ty niesi clovek.

chlapcek2015
14. aug 2015

@alk05 podla mna ty si nic take neprezila len si to niecim kompenzujes.Lebo zena ktora prezije pochopi ale podla mna ty si jedna velka klamarka.

lulecko2311
14. aug 2015

@chlapcek2015 je to chudera, ktora Si nezasluzi ani dychat ten isty vzduch ako my... Ja som nastastie nemusela take rozhodnutie robit, no taketo slova.....?!?!?!?!? Ved to je hrozne....
Drzim Ti palce, hrozne ma mrzi, co Sa Ti stalo. Davaj Na seba pozor... 😘