icon

Prerušenie tehotenstva v 24. týždni a jeho riziká

lucy218
28. mar 2013

Zdravim vas. Mozno ma niektore budete odcudzovat, ale dufam, ze sa tu najde aj niekto kto ma pochopi.Bola som na amnio a ukazalo sa, ze babo ma cast 18.chromozomu navyse. Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady. Idem dnes na 4D ultrazvuk, a s priatelom sme sa zatial dohodli, ze ak sa tam nic nenajde a ze bude vsetko ok, tak si babatko nechame. ale ja sa bojim toho, ze co ak to tam bude vsetko dobre ale predsa len sa nam narodi babo s mentalnym postihnutim. Bojim sa, ze by som si to dokonca zivota vycitala. Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat. a o tych nemam vela informacii ale viem, ze je tam riziko, ze uz mozno nebudem moct mat deti a ani len netusim ako sa takyto potrat vykonava. Ak ma niektora z vas skusenost s takymto potratom, tak mi prosim napiste. Dakujem ☹

mj30
28. mar 2013

@lucy218 Lucka je to super doktor a ozajstny odbornik velmi ti drzim palceky viem ze je to velmi tazke ale maj na pamati jednu vec dolezite je aby si to zvladla ty v tomto musis byt sebecka a mysliet na seba ja som s postihnutymi detickami robila oni maju svoj svet neriesia veci ko zdravi ludia takze ty musis vediet ak by sa to potvrdilo ci by si to zvladla budem rada ak mi potom napis ip ja ta podporim a velmi rada si s tebov pokecam o hocicom pomozem aspon takto na dialku 😉

barboritta
28. mar 2013

@1katkas suhlas

1katkas
28. mar 2013

@barboritta dakujem🙂 inak vysledky mozu vyjst zle, no napokon sa narodi zdrave dieta....

latvia
28. mar 2013

@1katkas bavime sa o potvrdenej amniocenteze..zriedkavo vyjdu vysledky zle

skeptik
28. mar 2013

@latvia to je v kazdej krajine inak riesene - v Nemecku napriklad ani potraty nekoncia vo vseobecnom nemocnicnom odpade, ale sa podla zelania bud spolu alebo zvlast pochovavaju.

Pri Edwardsovi asi ta hmotnost nad 500g nebude, a pravdepodobne (ale to naozaj neviem) mu najprv daju injekciu, aby sa nahodou nenarodilo zive.

Ja neviem, ale pre mna by skutocnosti okolo toho, co bude s telom po smrti neboli smerodatne pri rozhodovani o tejto skutocnosti.

krasneleto
28. mar 2013

@1katkas ty si uz aj odbornicka na geneticke testy?

latvia
28. mar 2013

@skeptik na slovensku je to tak, zial. a ziadnu injekciu na usmrtenie tu nedavaju, resp.nemam o tom info.deti sa porodia normalne.matka dostane prostinovu tabletku plus oxytocin na kontrakcie a vytlaci babatko... dvojicky, pri ktorych som bola, este zili....

ewellina
28. mar 2013

@latvia a čo s nimi potom spravili?

micha7
28. mar 2013

velmi tazke rozhodnutie...drzim palce nech sa rohodnes ako TY chces... len TY budes sama vediet ,ze to bolo spravne rohodnutie! Zivot je krasny ,ale zaroven aj tazky!

bubu4125
28. mar 2013

keď moja kmotra čakala nášho krstného syna, tiež jej povedali, že malý bude postihnutý...presne neviem povedať, čo jej diagnostikovali, ale odmietla si ho dať vziať...a dobre spravila, malý je krásny a hlavne zdravý...
nebudem ťa súdiť, mne sa malá narodila v 26+5tt a veľmi som sa bála aby jej niečo nebolo, prestavovala som si všetky možné scenáre...veľa detičiek s extrémne nízkou pôrodnou hmotnosťou má problémy, aj keď malé...a všetci stáli pri nás a malá je zdravá ako buk...ale tiež by som si nevedela predstaviť, ako by som žila, keby to tak nebolo...obdivujem matky, ktoré zvládajú detičky s postihom...skláňam hlavu...no neviem či by som to dokázala...
ale potrat v takom neskorom štádiu je strašný...ja som porodila dva mŕtve plody, jedno v 19.tt a druhé v 17.tt...bola som na liekoch a bola som hnusná na okolie, moja psychika bola zakopaná hlboko pod zemou...nechcem to znova zažiť...
hlavne musíš mať podporu v partnerovi , v rodine a priateľoch, ináč to bude o nervy...no rozhodnutie je len a len na tebe...držím palce...

1katkas
28. mar 2013

@krasneleto ja sa sem nehodim do vasej diskusie...vyjadrila som ako riziko vycitky svedomia...ale povzbudzujte ju vsetky aj dalej, ze nic zle neurobi...ja vas tu nebudem obtazovat... zelam pekny den

mummy01
28. mar 2013

@aristka velmi mudro pises...

latvia
28. mar 2013

@ewellina nie som si ista, ale tusim sli na pitvu. nebol to totiz jej prvy spontanny potrat vo vysokom stadiu tehotenstva...
ak sa pytas, co robili bezprostredne po vybrati, tak nic. polozili ich do emitnej misky a tam dodychali

majaga
28. mar 2013

@lucy218 Luci, čo si budeš vyčítať viac: Dieťatko, o ktoré sa možno budeš musieť starať do konca života, ale zvládnete to ALEBO že si niekoho zabila???????????? Medicína je ženského rodu, nevyspytateľná, a často sa aj mýli.......Pomysli na tie rozžiarené očká, nech už bude Tvoje Dieťatko akékoľvek...........A mysli na to, že všetko dobré i zlé čo Ťa v živote stretne, je cesta k Tvojmu lepšiemu ja. Držím Ti palce, nech už sa rozhodneš akokoľvek. Ak by si niečo potrebovala, kľudne mi daj vedieť cez ip. 😉 😉 😉

ewca
28. mar 2013

@ewellina toto radsej nechci vediet...uz som jednu metodu od sestry na porodnici pocula... ale toto nie je urcite tema do verejnej diskusie (a uz vobec nie do takejto citlivej)

jaron
28. mar 2013

Len zopár myšlienok k relativite šťastia chorého dieťaťa:

Čo sa týka mentálne postihnutého dieťaťa, nemyslím si, že to dieťa musí byť nešťastné celý život pre svoju inakosť. Nešťastní bývajú väčšinou iba rodičia, ktorí vnímajú, že je dieťa iné. To dieťa samotné však môže byť v živote veľmi šťastné - za predpokladu, že je milované. To je asi to, čo najviac chce a čo vníma aj napriek svojmu postihnutiu.

(Iné je to zrejme pri telesnom postihnutí, kde si svoj handicap uvedomuje aj postihnutý sám a musí sa s ním nejako vyrovnať.)

latvia
28. mar 2013

@1katkas ty si nepochopila jednu vec, a to, ze aj ked sme tu viacere proti potratom, a nenabadame ju na to, tak sme ju, ako osobu, neodsudili. ty si ju nazvala vrahynou. to bol cely problem tvojho prispevku. ani Jezis nenazval Mariu Magdalenu sprostou flandrou, a pritom neschvaloval ze bola prostitutka....dufam ze chapes ako som to myslela

krasneleto
28. mar 2013

@1katkas kto ju povzbudil? prosim ta uz vazne sa zamysli co tvrdis, ani v jednom mojom prispevku nebolo, ze ju tam vlastne posielam. povedala som ako by som sa zachovala ja... aj to nemozem na 100 percent tvrdit teraz kedze som nic podobne neprezila a dufam ze ani pred takouto skuskou stat nebudem musiet... za svoj nazor sa nehanbi. ja ho dokonca akceptujem, pre teba su potraty ako take nepripustne. tvoj nazor ti nikto nevycita, ale sposob jeho vyjadrenia. chapeme sa?

ivka289
28. mar 2013

@1katkas A CO ZLE BY AKOZE UROBILA??? Nechcem byt hnusna ale ide hlavne aj o JEJ zivot, nie??!! Preco by sa mala trapit a cakat kym odide samo? A aky zivot by malo to dieta? zamysli sa preboha, Ked ma zena babo ma sa tesit pozorovat kazdodenne pokroky a nie byt v strese a cakat kym to pride...

ewellina
28. mar 2013

@ewca ale práve o toto, o tento čin (ak som správne pochopila), tu ide.

@latvia Takéto niečo by sa prípadne malo stať aj dieťatku o ktorom sa bavíme? Lebo celú diskusiu som nečítala, tak sa pýtam a ty si, myslím, zdravotníčka.

cecil36
28. mar 2013

@ewellina ja som za to ako @skeptik - zivot musi mat istu hodnotu. Moja mama 7 rokov bojovala s rakovinou. Ten posledny bol uplne sialeny. Kedze rakovina sa presunula aj na mozog, pomalicky odchadzali vsetky funkcie, prichadzali epilepticke zachvaty, neustale sa zavodnovala, nechodila, prestala rozpravat..... Poviem pravdu, poslednych 9 mesiacov som sa modlila, nech toto utrpenie skonci. Denne som sa pozerala na utrpenie, ktore mne jedna z najblizsich osob na svete preziva. Nech som sa akokolvek snazila, nedokazala som to utrpenie minimalizovat. A to mi trhalo srdce. Dodnes som sa z toho nespamätala. A to vlastne ani neviem, ci maminka mala nejake bolesti, alebo si ich uz ani neuvedomovala. To nebol zivot, to bolo utrpenie.

opica89
28. mar 2013

raz som citala taky pribeh ale neviem kde... o žene ktora bola tehotna a zistili jej že bude mat postihnute babatko, lekar jej hned odporucil potrat, manžel to iste nechcel postihnute babo... a ona sama tiež nevedela co ma robit, ale rozhodla sa že si ho predsa len necha, narodilo sa im babo ktore malo len mierne postihnutie a bola stastna že neposluchla ani lekara ani manžela.
ja som sa tiež bala ako mi dopadnu tie testy ci nebude babo postihnute... a tiež som rozmyslala co budem robit ak nahodou, chcela som ist na potrat ak by nahodou daco lebo ja si to neviem predstavit ma chore dieta nezvladla by som to aspon si to myslim, že nemam na to...obdivujem tie ženy co maju chore dieta a zvladaju to.... ale to dieta vie podla mna viac vyjadrit tu lasku a je take vdacnejsie... skus sa opytat aj takých zien ako to zvladaju na ich pocity a atd. rozhodnutie je na tebe... dufam, že vsetko dobre dopadne. Kiež by ani jedna žena nemusela riesit taketo veci, bodaj by kazde jedno dieta bolo zdrave a v poriadku! želam ti vsetko dobre

cecil36
28. mar 2013

@1katkas a akolko takych pripadov, ze amniocenteza vysla zle a babo bolo v poriadku konkretne, realne poznas?

latvia
28. mar 2013

@ewellina myslis postup a vysledok ako pri tych dvojickach? pokial dieta nema nejaku vyraznu vadu s dychanim a srdcom, tak zrejme ano. pri edwardsovi je viacero organovych postihnuti, vratane dychania a srdca, neviem v akom stadiu su jeho organy teraz.

vafinka
28. mar 2013

@lucy218 lucy, ja ti v prvom rade drzim palce, my sami s mm nemame deti, a radi by sme mali ale priroda nam zatial to akosi neumoznuje, mam slzy v ociach ked si predstavim, co prezivas, ja ti velmi prajem, aby male bolo ok a nemusela toto riesit, bodaj by sa stal zazrak. verim ti, ze ked sa to vsetko potvrdi, ze sa spravne rozhodnes, ani ja by som nedokazala vychovavat postihnute dieta. ja som byvala nedaleko od Skoly pre postihnute deti, a ked som videla tych utrapenych rodicov, bolo mi ich nesmierne luto. to utrpenie v ociach, strhane tvare. to vsetko bolo vzdy otrasne.
precitala som si diskusiu a pre mna vrahyna isto nie si, prave naopak, vela zien ti napisalo dobre svoje postoje, ale niekotre z nich neprezili to co ty. daj potom vediet ako ste dopali, verim v zazrak, ze sa stane

milli30
28. mar 2013

@latvia tak mile damy toto je morbidne a vobec to nezodpoveda k teme.

ivka289
28. mar 2013
https://www.youtube.com/watch?v=th6Njr-qkq0

jedno velmi krasne i smutne video.... 99balonov pre eliota, jeden na kazdy jeho prezity den...

ewellina
28. mar 2013

@cecil36 Myslíš, že tento chlapík, ktorý nemá ani ruky ani nohy, je v živote nešťastný? Pôsobí na teba tak?
http://www.personal.psu.edu/bfr3/blogs/asp/2012...
Ja som presvedčná, že sú ľudia, ktorí dokážu byť aj napriek svojmu postihnutiu v živote šťasní. A takisto naopak. Mnohí zdraví sú nešťastní.
To závisí od pohľadu na život a od hodnôt ktoré vyznávame.
Keď je niekto presvedčený o tom, že zdravie je tá absolútne najvyššia hodnota v živote, ten asi nepochopí.

petruci6
28. mar 2013

nebola som v tvojej situacii vdakabohu,ale zazila som spontanne potraty na zac tehotenstva a boleli vzdy rovnako,brala som to tak,ze priroda vie co robi,mozno by neboli zdrave,tak odisli sami,neviem,nikto to nevie,po 2r sa nam narodila krasna zdrava dcerka,vedela som,ze keby mi povedali zle vysledky v tehotenstve brala by som to tak ako to je,priroda vie co robi a Boh nam nadeli len tolko kolko sme schopni uniest,kamaratke vysli zle vysledky,vystresovali ju totalne,narodila sa jej zdrava krasna dcerka,je to na tebe ako sa rozhodnes,ale myslim,ze ked sa rozhodnes pre ukoncenie,bude ta to zozierat do konca zivota,drzim palce

krasneleto
28. mar 2013

@ewellina podla jednej fotky predsa nemozno tvrdit ci je alebo nie je stastny.. a on ma postihnutie fyzicke nie mentalne...