Prerušenie tehotenstva v 24. týždni a jeho riziká
Zdravim vas. Mozno ma niektore budete odcudzovat, ale dufam, ze sa tu najde aj niekto kto ma pochopi.Bola som na amnio a ukazalo sa, ze babo ma cast 18.chromozomu navyse. Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady. Idem dnes na 4D ultrazvuk, a s priatelom sme sa zatial dohodli, ze ak sa tam nic nenajde a ze bude vsetko ok, tak si babatko nechame. ale ja sa bojim toho, ze co ak to tam bude vsetko dobre ale predsa len sa nam narodi babo s mentalnym postihnutim. Bojim sa, ze by som si to dokonca zivota vycitala. Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat. a o tych nemam vela informacii ale viem, ze je tam riziko, ze uz mozno nebudem moct mat deti a ani len netusim ako sa takyto potrat vykonava. Ak ma niektora z vas skusenost s takymto potratom, tak mi prosim napiste. Dakujem ☹
uz som niekolkokrat zacala pisat prispevok a potom vymazala....neviem si ani predstavit ako je ti tazko a viac ako podporu a zelanie vsetko dobreho ti ani neviem dat....napada ma mnozstvo veci, ako aj to, ze vase dietatko si prave vas vybralo za rodicov...ze vas bude navzdy milovat, akokolvek sa rozhodnete...
...no napada ma aj to, ze nebyt napr. amnio pokojne by si si uzivala tehulkovanie...nebola by ziadna dilema...byt ci nebyt...
..potom ma napada, ale to je skor adresovane mamickam, co su za potrat, a obhajobu, ake to bude tazke,,,,ano, bude, zit s chorym dietatkom si vyzaduje nadpozemsku silu, utrpenia....len sa pytam
..." a Vam niekto sluboval, ze tento nas zivot bude plny zdravia, harmonie, vam niekto povedal, ze zmysel zivota je mat sa "dobre" a byt bez starosti??????....povedzte uprimne, niekto Vam dal garanciu pred tym nez ste prisli na svet, ze vsetko bude o.k??????? a svet je gombicka?
lucka, rozhoduj sa podla srdca,,,,ale bezbolestne nebude ani jedno z rieseni....chcem velmi verit, ze sa ti narodi zdrave dietatko...
@skeptik naozaj aj take veci sa deju.Mne tiež povedali,že dieťatko bude mať dawnov syndrom-bože čo som sa naplakala ,ale už bolo neskoro si ho dať preč,pretože vysledky z amiocentezy nie a nie prisť,tak sme si babo nechali.I napriek tomu,že ja ako zdravotnik viem čo to znamena.Ale čo sa stalo narodila sa mi krasna ,hlavne zdrava dcerka.Teraz ma 2,5 ročka ovlada plynulo 4 cudzie jazyky a bola vyšetrena pre nadane deti,kde zistili ,že je nadpriemerne nadana.Tak kde je pravda?A mať doma dve nadpriemerne nadane deti -verte mi da poriadne zabrať. 🙂
@lucy218 myslim, ze uz vies, ako vyzera "potrat" v takom vysokom stadiu tehotenstva - je to vlastne porod. Ja len ti chcem vyjadrit podporu, viem ake to mas tazke, aj ked my sme nemali az taky jasny vysledok, ako mas ty z amniocentezy, mali sme "len" podozrenie na zaklade ultrazvuku, amnio sme odmietli. No viem, ako velmi sa trapis. Daj vediet, ako ste dopadli na sone
ahoj neviem s naozaj predstaviť čo práve teraz zažívaš lebo som nič také nezažila a preto ti nejdem motať hlavu či čistiť žalúdok!!Niesom z tých 😔 Práve naopak,siiilno Ti držím palce aby rozhodnutie ktoré urobíš bolo správne a ty si sa tešila!A samozrejme napíš ako si dopadla.
Fuu baby tak to ste krásne domotali. Mamke ktorá toho má vyše hlavu jej dávate také rady?? Opisujete tu ako vyzerá potrat a podobne!, Po tom čo som tu prečítala už by som asi na potrat nešla,ale zas ked myslím na budúcnosť akú ma jej babatko a ona sama!! Vrahyňa vôbec nie je,nie je to ani z pohodlnosťi je to o strachu či to vlastne zvládne. Zvládne to ona? Manžel? Maličke? Bude lepšie vidieť babo trpieť? Čo ked bude treba plno operáci ta bolesť mne stačí ked moja bola chvalabohu,len na zašívanie hlavy a ako kričala mama nedavaj ma tam!! Strach budeš mať či je tvoje dieť zdravé alebo nie to v jednej matke navždy ostane., Či bude mať 1,5 alebo 40rokov!!
Lucy ak sa da skús ešte nejaké vyšetrenia a uvidíš rozhodnutie je aj tak,len na tebe či tak či tak máš to ťažké máš moju podporu! Či si budeš vyčítat potrat,alebo ked sa malé narodi choré dieťa... Ano je xxxy príbehov kde sa lekári mýllili,ale koľko je takých čo mali pravdu? Stačí pozrieť modré z neba! A doktori už ked si v takom štádiu tehotenstva to podla mna preskumajú do podrobna dúfam,že sa mýlili ☹
Držím palce!!!
@kika050 Plne stebou suhlasim len myslim ze nie my ju pletieme.....ona dala tento prispevok na net tak mohla ratat stym ze budu pozitivne aj negativne ohlasy a myslim ze jej to nepomoze sa rozhodnut osobne si myslim ze taketo veci sa riesia medzi blizskymi a nie takto otvorene. Ale drzim palce
@nadena1506 to je pravda, no keby sem neprispela, nedozvedela by sa,ze ma este moznost podstupit kordocentezu.. O tom som veru nepocula a asi by to mali podstupovat vsetky tehulky, ktorym vysla zle amnioc.
@nadena1506 myslim ze prave toto je miesto, kde sa mozme zdoverit aj s vecami, ktore sa tazko riesia nahlas a ktore zostavaju vnutri...mozno kvoli anonymite, mozno kvoli tomu ze sme tu vacsinou matky- tu mozeme vyliat srdce a cakat radu- niekedy je predsa potrebny prave ten odstup, nie priame zainteresovanie rodiny a blizkych...aj tak nakoniec kazda posluchne hlavne svoj vnutorny hlas, len sa uz neciti pri tom taka sama...
@lucy218 mas moj respekt nech sa rozhodnes akokolvek, je to situacia, v ktorej ziadna z nas nechce byt a nikto nema pravo Ta sudit....drzim palce...
@elisa7 Ja som to nemyslela v zlom........len si myslim ze jej to nepomoze skor zhorsi situaciu lebo bude mat este viac pochybnosti ako doteraz lebo kazda jedna ma iny nazor na vec
@nadena1506 Ja si tiež myslím, že odpoveď je najlepšie hľadať v samote a hlavne v hĺbke svojho srdca.
@lucy218 tazke to mas 😢 fakt nelahke rozhodovanie....som tak minule uvazovala o tom,co by som robila ja,keby som mala predpoklad,ze dietatko nebude ok.....a bala som sa toho,co mi hovorilo vnutro-nedokazala by som to urobit...hoci by zilo den,dva...hoci cely zivot s problemami,ale nie....som jeho mama.
Neodsudzujem zeny,kt.na potrat boli...mnohe boli dotlacene nejakym zufalstvom,atd....ale moj osobny nazor je,ze nechod...vies,aj pri vsemoznych vysledkoch vysetreni nikdy nebudes mat 100%istotu,ze TVOJE BABO by sa nenarodilo ZDRAVE a toto by si si mohla vzdy vycitat...a kde je napisane,ze uplne zdravo narodene deti nemozu po nejakej nehode ostat uplne odkazani na rodicov?tiez by sme sa takychto svojich deti zbavili?lebo nas oberaju o cas,sebarealizaciu?asi nie 😒 vsetko v zivote ma nejaky zmysel...
@nadena1506 ja Ta urcite v ziadnom pripade neobvinujem ze si to myslela v zlom 🙂 uplne chapem aj Tvoj postoj, skor som chcela vyjadrit podporu lucy218 hlavne v tom, ze v zufalstve hladame pomoc kde sa da....niekto to zvlada sam, niekto to potrebuje dostat von...mna s prvou dcerou poslali na kyretaz, ktoru som odmietla lebo som vtedy citila ze to je inak- a je zdrava a krasna...ale neda sa to porovnavat, a lucy218 preziva nieco, na co ja nechcem ani mysliet, preto hlboky respekt a spoluucast...
@lucy218 http://www.zdravie.sk/choroba/46681/edwardsov-s... Prečitaj si tento článoček.Tvoje dietatko nemusi byt až tak vážne poškodené aby bol dovod pre potrat.Ja by som pri takomto výsledku ako máš ty volila tiež to 3D sono aby sa upresnilo akym postihnutim trpi tvoje dietatko.Može mat aj rožštep pery a podnebia ako moja mamička a babička.moja mamina je užasná žena sice si ako babätko prežila 11 chirurgických zákrokov až jej tvar nadobudla normálnu podobu.Ja som si tiež dávala robit vyšetrenia či to náhodou nebude mat niektore z mojich deti ale určite ak by nám to diagnostikovali nedala by som dieta preč.maminka je užasny zdravy človek a ma sice trošku jazvu v oblasti pery a trošku šušle a vo veku pred dochodkom može schovat vyzážou nejednu ženu v jej veku do vrecka.Prajem aby postihnutie v tvojom pripade bolo lahšej formy tak ako to je v našej rodine.Daj vediet aj IP ako ste dopadli.Silno moc držim palčeky!
@lucy218
1. Navrhujem ti, aby si otvorila novu temu - ukoncenie tehotenstva zo zravotnych dovodov v druhom trimestri s tym, ze ti tam prispeju len tie, ktore tu skusenost maju, na odborne veci sa pytaj lekara
2. Ultrazvuk ty nepotrebujes 4d ani 3d, ty potrebujes hlavne, aby to robil odbornik, co certifikovany na Anomaly scan, to su na SK tito:
Pavol Babjak, Karol Dokus, Erik Dosedla, Peter Feldmar, Frantisek Grochal, Martin Hlaváčik, Jozef Janovský, Martin Juhas, Olga Kacerikova
Genetik by ti mal vediet povedat viac o tom ako tie chromozomy vyzeraju a kde sa konkretne nachadza problem. To nie je ziadna magia, ale fakty a jednoducha matematika. Ked raz nieco vidis pod mikroskopom, tak to tam jednoducho je, je to jednoznacne. Nebudu ti vediet povedat, ake nasledky a aky rozsah ta mozaika bude mat.
Na tom ultrazvuku sa budu dat potvrdit/vylucit iste veci ohladom dolezitych organov (pokial to bude robit niekto, kto ma na to skolenie, pozri vyssie), ale tiez nie vsetko a nie mentalna retardacia a jej rozsah.
Podla toho sa mozes potom rozhodnut ako postupovat. Bohuzial u Trisomie 18 sa len 1% dozije 10 rokov veku (aj to su len tie mozaikove formy).
@skeptik samozrejme stým odbornikom máš pravdu ale to že nepotrebuje 3,4D ti za pravdu nedám ved každý ktoreho si uviedol vyšetruje 2,3,4D.Ja som si pri synčekovi dala urobit podrobné sono a aj sama som videla že je dietatko v poriadku.Mne to sono lekár prepinal z 2D na 3D obraz.V 2D obraze som nevidela nič len bielo čiernu machulu a ked mi prepal obraz na 3D sama som videla v 13tt pohlavie tváričku všetko celé dietatko.Podla mna až komplet cele odborne sono ukáže postihnutie dietatka samozrejme jej nebude sono robit udržbar v poliklinke ale certifikovany lekár.A ešte jedna vec načo by si otvárala novu tému?nie je to uplne zbytočné?ved určite sa nebude rozhodovat o potrate len na základe odporučani mamičiek z MK.Ak by sa rozhodovala len tak huj buj nešla by na amnio vobec nechala by si poradit len na MK.Ja jej 2,3,4Dlen a len odporučam.Vieš ako vela ludi ma napr.len rozštep pery ako som jej spominala ja.Ja tykých ludi poznam velmi vela a žiju uplne normálnym plnohodnotným životom.
@lucy218 http://www.femicare.org/?run=content&id=2197&la... pozri si napr.tieto zábery ktoré odhalia vela vývojových vád je tam napr.aj ten spominaný rozštep pery.ako laik to uvidiš sama.
@stanislava2 vobec neviem ako na toto reagovat - len tolko - 99% sa robi 2d, vsetky dolezite veci sa robia v 2d. To, co ty vidis na ultrazvuku je uplne nieco ine, nez to, naco sa lekar pozera, 3d je hlavne pre pacientov zazitok a inac na to 1%.
Opat, ked nevies, naco pises? Tu si mozes pozriet napriklad nejake anomalie, 3d je ti tam nahouby https://courses.fetalmedicine.com/fmf/show/764?...
Okrem toho na podrobne sono pri tak zavaznej anomalii nestaci, ze je niekto vystudoval medicinu, vie ako zapnut ultrazvuk a vytlacit fotku! Asi by ste potom nemali 9 ludi na celom SK, ktori na to maju certifikat!
@stanislava2 predsa tu nejde o razstep pery! To je snad to 1% co vidis lepsie na 3D, ale vsetko ostatne nie!
@lussi2
Verím v osud.. , nič nie je náhoda..Všetko čo sa má stať sa stane a deje sa to z nejakého dôvodu.
To, že nás lekári na genetike "strašili" s takými hororovými scenármi a prežili sme si s manželom počas tehotenstva traumu malo tiež nejaký dôvod. Od toho sa potom odvíjal aj náš nasledujúci život. S manželom nás to veľmi spojilo. Prehodnotili sme hodnoty života. Oveľa viac sme si začali vážiť jeden druhého. Našu dcérku, ktorá sa nám nakoniec narodila zdravá, milujeme bezhranične ( niekedy mám pocit, že ju " nenechám dýchať", tak sa o ňu bojím ) 🙂
Napriek tomu, že sa nám narodila zdravá dcéra a boli sme štastní, manžel odmietal ďalšie deti zo strachu ☹
Bál sa..a ja tiež.. ☹
Až po 7 rokoch sme sa rozhodli, že by sme to mohli znovu skúsiť. 3 roky sme sa snažili otehotnieť, no nešlo to 😖 Nakoniec sme sa rozhodli pre umelé, pretože lekári nám nedávali žiadnu šancu na prirodzené počatie. 2 týždňe pred plánovaným IVF ICSI som zistila, že som tehotná a prirodzene! 🙂
Opäť sa lekári mýlili! Verím, že existuje niečo, medzi nebom a zemou, čo sa nedá vysvetliť..
Jednoducho to tak má byť...
@skeptik http://www.zdravie.sk/choroba/46681/edwardsov-s... predstav si že ide aj o rozštep pery.Skoro všetky anomalie ktore su v zozname sa daju diagnostikovat pekne aj 3D.Už som videla na nete fotečky len neviem kde musim ich pohladat a ked ich nájdem tak ti ich sem dám ok ?a z akého dovodu si utočná?

@lucy218 luci, dlho som uvažovala, či prispieť... 😔
ešte teraz sa mi zle píše o skúsenostiach spred troch mesiacov, keď som spolu so švagrinkou prežívala toto, čo riešiš teraz ty... 😔 , prežívala som to s ňou o to bolestnejšie, že ja som skoro tak tehotná ako je ona (ona je mesiac neskôr ako ja)...
a nielen ja...prežívali sme to všetci... celá rodina...
bolo to náročné a ťažké obdobie... no najťažšie bolo pre moju švagrinku a jej manžela... (o to ťažšie, že oni už o dve miminká prišli-ešte v brušku)... veľa, veľa, veľa sme o tom spolu hovorili, preberali sme to z mnohých strán, do ničoho sme ju netlačili, len sme jspolu preberali možnosti, ktoré má...
napokon z nej samej vyšlo rozhodnutie (v ktorom sme ju všetci podporili), že nech je jej malinký akokoľvek postihnutý, ona nebude tá, kto mu život vezme, že to nechá na Boha, prírodu, nech si to každý nazve ako chce...
ak maličký bude mať zomrieť, tak nech zomrie v láske a prijatí a nie "rukou" mamy... resp. z jej rozhodnutia... 😔
napokon sa ale celá záležitosť vyvŕbila úplne inak...
genetici si ich predvolali, aby prišli na osobný "pohovor", že cez telefón sa výsledky neoznamujú...
už sme tušili, že tento oznam neveští nič dobré...
ale posilnení vierou išli títo naši švagrovci vypočuť si "ortieľ" o živote a stave ich babatka...
napokon genetici objasnili celú záležitosť-že ich Chlapček nemá trizómiu 18teho chromozómu (hoci všetky dov tedajšie výsledky nasvedčovali práve pre edwardsa), ale 21.ého (čiže downov syndróm, okrem toho má rozsiahly rázštep ústočiek-všetkých vrstiev)...
asi to niekomu príde divné, ale my sme sa všetci začali tešiť, že je to "len" 21tka a že s totuto diagnózou náš synovček bude žiť-možno iný, ale preňho šťastný- život...
a teraz sa tešíme na´dalej, že to "vtedy" neskončilo oveľa horšie-smrťou spôsobenou edwardsom...
a že o chvíľu (o mesiac) sa narodí naše krtsniatko Paťko...
myslím si, že v týchto situáciach treba zvážiť ozaj všetko-
aj potenciálnu možnosť omylov v diagnostike, aj silu žijúceho a bojujpceho dieťaťka,
o ktorom môže rozhodnúť Niekto vyšší a nemusí to byť jeho rodič...