icon

Prerušenie tehotenstva v 24. týždni a jeho riziká

lucy218
28. mar 2013

Zdravim vas. Mozno ma niektore budete odcudzovat, ale dufam, ze sa tu najde aj niekto kto ma pochopi.Bola som na amnio a ukazalo sa, ze babo ma cast 18.chromozomu navyse. Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady. Idem dnes na 4D ultrazvuk, a s priatelom sme sa zatial dohodli, ze ak sa tam nic nenajde a ze bude vsetko ok, tak si babatko nechame. ale ja sa bojim toho, ze co ak to tam bude vsetko dobre ale predsa len sa nam narodi babo s mentalnym postihnutim. Bojim sa, ze by som si to dokonca zivota vycitala. Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat. a o tych nemam vela informacii ale viem, ze je tam riziko, ze uz mozno nebudem moct mat deti a ani len netusim ako sa takyto potrat vykonava. Ak ma niektora z vas skusenost s takymto potratom, tak mi prosim napiste. Dakujem ☹

skeptik
29. mar 2013

@stanislava2 utocna som preto, ze pises o niecom, comu vobec nerozumies a este sa snazis o tom so mnou polemizovat. Uz sa o tom s tebou nebudem dalej bavit.

stanislava2
29. mar 2013

@skeptik aha tak ty si lekárka?a máš zrejme pred menzesom lebo tak arogantne ako ty pišeš je hrozne zle aj čitat.Inak si velmi mamičku ukludnila tým že má len jedno percento šancu prežitia jej dietata.Je tam viacej diagnoz pri ktorých dieta može žit normálnym životom a tých 9 odbornikov ktorých si tam uviedla ju bude vyšetrovat 2,3,4D sonom.Takže asi uplne nevieš sama o čom pišeš.

zuzana_1
29. mar 2013

@lucy218 co ukazalo sono?!

cecil36
29. mar 2013

@stanislava2 ten lekar ju bude vysetrovat v 2D 😉

stanislava2
29. mar 2013

@cecil36 ok hlavne nech určia spravne o aku anomaliu a jedná aby sa mohla mamička správne rozhodnut.

vierka0
29. mar 2013

@stanislava2 3d a 4d ultrazvuky su hlave komercna zalezitost, na lubive obrazky pre rodicov, no na diagnostiku a morfologiu nie su potrebne. Skuseny odbornik robi ultrazvuk a zavery na zaklade 2d ultrazvuku (3d a 4d vychadza tiez z 2d obrazov, ktore pocitac zmeni do 3d obrazu), ak nieco nie je viditelne v 2d, tak nebude ani v 3d (4d je len casovy zaznam, video)

stanislava2
29. mar 2013

@vierka0 To ja všetko viem ale nechcela som sa tu hádat ale povzbudit mamičku.Pekny den!

krasneleto
29. mar 2013

@stanislava2 ale @skeptik hovori fakty. nie prazdne slova... realita je niekedy neprijemna ale naco davat nadej ked reaita je niekde inde?

lylkatomaskova
29. mar 2013

Uf...Nechcela by som byť v takejto situacii.Nebudem reagovať na všetky príspevky,Ale nemusím názory typu Boh to tak chcel zariadil a ďalšie takéto názory.Fajn počula som veľa prípadov kedy su najma ôlekarky necitlive ako keby neboli matkami reso to brali ako prácu ako každú inú a nie ako tú čo ma zachraňovať ľudske životy

latvia
29. mar 2013

@stanislava2 skeptik ma pravdu, najpresnejsie je 2d, 3a4 d su vzslovene komercia, neodhadnu nic viac nez klasicke 2d...

zuzi235
29. mar 2013

@lucy218 lucy ja som mala presne tu istu dilemu.je to to najhorsie co moze nadsenu mamicku stretnut.rozhodnut sa o zivote niekoho koho milujes nie je lahke.ja som bola v januari na amniocenteze ale nastastie vyslo vsetko dobre.mam za sebou kopec ultrazvukov ale rozhodli sme sa pokracovat dalej.malej urcil lekar cunderlik v BA rozsirenie bocnych komor na mozgu ale ked som citala kopec studii na nete tak mi neprislo nutne ukoncit tehotenstvo.drzim ti palce a viem ze nieje lahke takto cakat.

zuzi235
29. mar 2013

@ivia123 toto su najkrajsie slova ake si mohla napisat je to velmi motivujuce pre nas cakatelky so vselijakymi diagnozami...dakujem

trasko
29. mar 2013

no dievcata tieto vase hadky co tu vediete nepomozu maminke...a mam silny pocit,ze to vysetrenie-4d sono nedopadlo dobre,kedze sem nenapisala...sa mi to zda akoby mimo nu co riesite teraz.

michaelamilan
29. mar 2013

@lucy218 s niečim takým skúsenosť teda nemám, ale verím, že nech sa rozhodneš akokoľvek, rozhodneš sa správne.....je to určite ťžké rozhodnutie, ale rozhodne ťa zato odsúdiť nieje normálne!!!!! Veľa z nás by sa v tvojej situácii možno zachovalo podobne a zvažovali by sme tiež možnosti pre a proti......musíš sama cítiť ako to "vyriešiš"
Držím palčeky aby bolo všetko OK!!!!! A nebojkaj sa určite to dobre dopadne......Keby mám srdiečko tak pošlem, ale nemám tak ho posielam vzdušnou čiarou!!!!

fopka
29. mar 2013

moja svagrina bola v podobnej situacii. Az v 6. mesiaci zistili, ze babo ma razstep chrbticky a nejake dalsie vrodené chyby, ze ak vobec porod prezije, tak bude tazko postihnute a skor ci neskor zrejme zomrie. Nechali ju, nech sa rozhodne, ci si ho necha alebo nie. No priklanali sa k preruseniu tehotenstva.
Svagrina nakoniec prerusila tehotenstvo..., no znacne to poznacilo na isty cas jej psychiku. Dnes je uz vsetko OK a tesi sa z dvoch zdravych deticiek. Je to tazka situacia...

skeptik
29. mar 2013

Mna zaraza jedna vec. Vacsina z vas, ktore presviedcate zenu, ze ma donosit dieta s Trisomiou 18, ze ako to zvladne, ma skusenosti starat sa o dieta, ktore zatial to najvaznejsie, co postihlo su ovcie kiahne.
Ja mam to stastie tiez. Ale teda uprimne vam poviem, ze mi uplne staci, ked ma dieta bezne virusove ochorenie, horucku, nemoze spat, lebo ma upchaty nos a boli ho hrdlo. Predstava, ze by mu bolo takto a ovela ovela horsie denodenne, ze by sa nevedelo postavit, hrat s inymi detmi a ze by nemohlo jest, byt krmene len hadickami, islo z jednej operacie srdca na druhu obliciek a naspat, ze by som stravila s nim viac casu na JISke nez doma, ze by ma jeho surodenci vlastne ani poriadne nepoznali, cela rodina by sme nic robit nemohli, nikam chodit a vsetko prisposobovat staraniu sa o dieta, ktore v kuse trpi a ja by som vedela, ze som tomu utrpeniu mohla predist, keby som sa byvala SPRAVNE rozhodla, tak to by len bolo neznesitelne, to by len boli vycitky svedomia!

irriss
29. mar 2013

@lucy218 Clovek, aby byl schopen dat a rozdat se i o posledni kousek "chleba ci sveho tela"..musi si byt vedom toho, ze kdyz tato chvile prijde, bude pripraven, protoze cesta zpet nepovede...
jakmile nekdo stoji na krizovatce "zivota a smrti" a necha si radit od ostatnich NIKDY se nezbavi sveho svedomi, at uz se rohodne jit vpravo ci vlevo..
Musi byt vnitrne rozhodnuty, sam za sebe...bohuzel i bez ohledu na manzela (partnera)...protoze muzi prichazeji a odchazeji..nasim dozivotnim "partnerem" doslova na zivot a na smrt zustava nase DITE a jen jemu "dluzime" odpovedi a nasi spoved...
ja osobne,kdyz jsem prisla o trojcatko a bylo mi receno, ze jedno z narozenych dvojcatek je slepe...NEVADILO MI TO, pro mne se jednalo o zivot...pro mne "nevidome dite" nebylo prekazkou..vedela jsem ze budu schopna SKAKAT pres prekazky spolecne s nim 😉 i za tu cenu, ze bych byla jedina, kdo bude tuto cestu spolecne s nim absolvovat..
Zalezi, az kam v nas samych zasahuje "zivot", kde jsou NASE limity..pokud zjistime KDE JSOU..budeme vedet, jestli jsme schopni akceptovat limity druhych..tak, aby nas nelimitovali a mi je..😉 Dala bych svobodu rozhodnuti..odjela bych nekam SAMA a rrozhodla se SAMA..
P.s. "Videla" jsem rodit maminku v teto situaci (byla se mnou na pokoji) a jeji bezprostredni pocit po prijezdu ze salu..druhy den byl tento: OLITOVALA cele situace, ze nedala sanci a nadeji..ze se nechala ovlivnit rodinou..
Moje rada: Jedina moznost,jak neoplakat situaci a mit jasno..je rozhodnout se SAMA.. 😉 🤐
Hodne stesti a sily.. 🙂
Nekdy si myslime,ze nase limity jsou tam,kde a kam nam je ohranicuji druzi..musime se spolehnout na sebe, kde je pocitujeme my ..nenechat se ovlivnovat.. 😉 nenechat brzdit nase limity..Muze se nam stat, ze zjistime(kdyz je ozde), ze nase limity jsou daleko dal nez limity a limitovane nase okoli.. 😉
Nepodcenujme nase sily🙂

abbey1
29. mar 2013

Ak amnio potvrdilo diagnózu a lekár pri špecialnom morfologicom sone tiež diagnózu nezlučiteľnú so životom, tak by som sa osobne rozhodla pre ukončenie tehotenstva práve z ohľadu na to dieťatko. Pre matku je to neskutočne ťažké rozhodnutie, ale ešte horší by bol kratučký život a utrpenie toho dieťatka.

lulu319
29. mar 2013

@lucy218 ahoj vies si predstavit co prezivas ....my sme to prezili pred 7 mesiacmi...bolo to veeeelmi tazke zmierit sa s tymci sme sa pravne rozhodli...
a nepocuvaj tie zeny co ta odsudzuju oni nevedia co je to stat pred otazkov spravit to alebonie ...

lussi2
29. mar 2013

@loulou02811 tak to je super🙂 tak vam prajem všetko len to najlepsie, vela radosti z deticiek🙂

trish31
31. mar 2013

Necitala som diskusiu,tak neviem,co sa tu popisalo.Ja za potraty nie som,ale naozaj neviem,ako by som sa zachovala,keby mne lekar oznamil,ze moje babako je tazko chore.Rozhodnutie je len a len na matke a otcovi,ale uvedomme si,dnesny svet je zly,velmi zly.A priviezt do takehoto sveta dieta,ktore sa bude samo o sebe trapit fyzicky a v tomto svete aj psychicky,to stoji naozaj na zvazenie.

Zakladatelke zelam vela vela sily,sama som tehotna,dokym som nebola tiez som mala silne reci,ze potrat nikdy,ale teraz rozhoduje aj za zivot dalsieho cloveka....Vela stastia

wendy62
31. mar 2013

@lucy218 clanok o podobnej dileme.. minule som stretla a velmi ma dojal 😔 http://tehotenstvo.rodinka.sk/tehotenske-story/...

mirkazbirka
31. mar 2013

Taktiež som mala zlé výsledky a podozrenie na DS. Poslali ma na amniocentézu, ale už tú som odmietla. Povedali sme si s manželom, že dieťatko chceme tak či tak, moc sme po ňom túžili. A tak som čakala do pôrodu, ako to vôbec s nami bude. Keď sa maličká narodila, v sekunde som sa pýtala, či je zdravá, či nemá DS. Na šťastie sa nám narodilo krásne zdravé dievčatko. Ak by aj nebola, neviem si predstaviť, že by som si ju nechala vziať.

trish31
31. mar 2013

@mirkazbirka no,lenze Edwards je troska iny nez Down ☹

petamaj
31. mar 2013

Milá Lucy,chcem ti len povedať, že rozhodnutie za život je najlepšia voľba. Nikdy neolutuješ, nech bude tvoje dieťatko akokoľvek ,,iné". Ak by si chcela, pýtaj sa priamo mamičiek,ktoré majú dieťa s postihnutím - či by sa ho vzdali....lebo je jedno,či má dieťa 5 mesiacov, 5 rokov,....je to človek...
A ak toto dieťa nevieš prijať - tak ho daj na adopciu. Nájdu sa ľudia,ktorí budú schopní ho milovať také,aké je,dokážu ho milovať ,,iné"
Myslím,že ako matka ho budeš milovať aj ty - tak ako mnohí iní.... (napr. príbeh pani Vierky Vlčkovej,ktorá má 10 ročnú dcerku s DS , alebo kniha BARBORKA - R. Algayer)
...a ešte jedna vec: pred ,,pôrodom"/ potratom - spýtaj sa ženy,ktorá tým prešla - akoby sa opäť rozhodla ona...ver mi,už nikdy viac (napr. kniha ,,KTO UVERI MI")

Hľadaj pravdu a správnu cestu - lebo to čo spravíš,sa bude niesť s tebou celý život. Nie je cesty späť...
Modlím sa za teba.

abbey1
31. mar 2013

@petamaj Pozor. Vy si mýlite postihnutie zlučiteťné so životom a postihnutím, ktoré so životom zlučiteľné nie je. Čiže tam o nejakej adopcii nemôže byť ani reči. Je rozdieľ urobiť maximum pre dieťatko, ktoré má šancu na život, urobiť mu život krásny i napriek jeho postihnutiu a vystaviť dieťatko len pár dňovému, týždňovému trápeniu.
To je veľký rozdieľ. Občas si maminka musí vybrať z menšieho a väčšieho zla, kde tretia cesta-dobra vôbec nie je.Je to hrozné rozhodnutie pre matku a vždy by sa mala riadiť srdcom a ohľadom na dieťatko.
Chápem však, že pre veriacu matku je to nemožné rozhodnutie a voľba.
Len som chcela upozorniť na fakty zakladateľky témy, pretože tu sa už začali rozoberať rôzne zdravotné hendikepy. A v tom je obrovský rozdiel.
Niekedy matka cíti, že musí urobiť rozhodnutie, ktoré ju bude zožierať možno roky. Ale rozhodnutie porodiť dieťatko, ktoré čaká len bolesť a napokon smrť je to väčšie zlo. Vidieť svoje dieťa v bolestiach zomierať a trápiť sa je vec, ktorá vás bude zožierať do smrti.

trish31
31. mar 2013

@abbey1
@petamaj Tak Tak,vy si uvedomte v prvom,ako sa bude to dieta citit.Ano,das zivot,ale o com je taky zivot,plny fyzickej bolesti?Nad tym uz nerozmyslate?Hlavne ze vy mate Ok svedomie....

sirinka
31. mar 2013

Mnohe tu pisete, aky kratky zivot plny utrepnia a bolesti caka to dietatko... Ale to iste ho caka pri potrate v 24 tyzdni... To pre neho tiez nebude prechadzka ruzovou zahradou... Ide o to, dat alebo nedat sancu dietatku aj sebe.... To si musi vyriesit kazdy sam v sebe, niekto je dost silny na to, aby rozhodol o zivote a nezivote ineho cloveka a niekto zase na to, aby sa snazil co najviac milovat a ulahcit zivot trpiacemu....

asaela
31. mar 2013

@abbey1 jedine, co mame vsetci ludia v zivote iste a spolocne je smrt- niekto sa dozije stovky, niekto len niekolko rokov, mesiacov ci dokonca dni. vsetci vsak mame pravo zomriet prirodzene- teda nie rukou ineho cloveka. ty si myslis, ze pre 24-tyzdnove dieta je lepsie, ak bude zabite, ako keby ho mala matka prirodzene porodit a s laskou mu darovat hoci len niekolko hodin zivota? veris tomu, ze potrat a nasilne vypudenie z maternice je pre zive 24-tyzdnove dieta prijemny sposob, ako odist z tohto sveta, ze takouto cestou zazije menej bolesti? to snad nemyslis vazne! pozri si, ako taky potrat prebieha a maj na zreteli, ze dieta realne pocituje bolest uz od 20. tyzdna, vnima stres. na druhej strane uvadzam pribeh Graysona James Walkera a jeho rodiny. bol to chlapcek, ktoreho jeho statocna mama odmietla potratit aj napriek vedomiu, ze ma postihnutie nezlucitelne so zivotom. zomrel osem hodin po porode obklopeny svojimi rodicmi a surodencami a vsetkou laskou, ktoru mu mohli za ten kratky cas dat- to je dostojny sposob prirodzenej smrti a nadherny priklad nepodmienecnej materinskej lasky a rodinnej sudrznosti. potrat nikdy nie je dobrym riesenim.

dana_l
1. apr 2013

tvoja otazka je vlastne tato - budem schopna (a moj partner) zvladnut starat sa o dietatko ktore nebude 100% zdrave? budem mu schopna venovat lasku, bezpodmienecnu bez ohladu ze bude mat problemy? budem ho lubit alebo sa pytat ze preco sa mi to stalo, preco prave mne?
odpoved na to si musis dat sama, aj tvoj partner sam. mozno jeden povie ano a druhy nie.
lekar ti moze dat diagnozu ale aky rozsah poskodenia bude mat tvoje dieta to ti nikto nepovie, to sa zisti az ked sa narodi. mozu ti povedat ze prezije par dni, ale mozu sa mylit, moze byt medzi nami i par rokov. a vtedy bude len na tebe zalezat (ak si ho nechas) ze ci to bude zivot v laske alebo zivot v sklamani. urcite to bude zivot v bolesti ale ta laska ktoru by mohlo dostat bude hory prenasat.