Psychické problémy v tehotenstve
Ahojte mamičky chcem sa vás opýtať ale hlavne by som poprosila reálne skúsenosti, tie ktoré ste mali počas tehotenstva velmi zle psychické stavy, myslím až také že ste mali skoro každý den velku úzkost, nechuť do jedla, mali ste pocit že sa zbláznite.Mali tieto stavy dopad na babatko? Narodilo sa vám choré bábatko ? Poprosím reálne skúsenosti.Dakujem.
@strapatapupava nie, uz nepis. mas pravdu, idem sa radsej ukludnit, lebo ludska hlupost ma ozaj rozculuje. paaaaa
mila @strapatapupava ak si ti taka psychicky odolna tak na co sa tu s babami dotahujes? ach jaj
"zdedila" po mne depresiu :( ja som sa z toho dostala no s ňou to je beh na dlhú trať pretože nespolupracuje tak ako by trebalo
Ja som mala, z hormonov sa rozvinuli uzkosti a depresia. Prichadzalo a odchadzalo to . Po porode uplne odislo. Ale bolo to priserne, k tomu mam aspergera, Takze to bralo este aj prvky autizmu. Porod za to prebehol hladko. Moj muz mal 9 mes kalvariu
@kiki68 a dieta je ako na tom?
@strapatapupava ako ja mam dieta hotoveho anjela, kludne, usmiate, mile slniecko. Tiez som si myslela, ze sa to prenesie. Ale priroda asi vie co robi a tie hormony zena neriadi. Ver tomu, ze keby mozem tak to stopnem . A naozaj sme robili vsetko , aby sa to dalo zniest. Asi nikto nechce byt zamerne v uzkosti a nimrat sa v tom. Da sa ist na lieky, ale ja s moji mi reakciami som si na to vobec netrufala. A to by sa na dieta uz mohlo preniest nieco ine ako urcite intervaly nalad.
Vyborne, uplne ze pohodove, zlate, 6-8 hod v noci spi, plne kojene
Mne sa to stalo...
A to som ináč človek naozaj veľmi psychicky odolný, v živote som nemala depresiu, žiadnu fobiu, všetky tazke životné situácie som vždy zvládla pokojne, nikdy som nepanikarila, ani nemala trému ci stres z niečoho...
V tehotenstve mi ale hrabalo riadne. Už prvé mesiace som sa necítila vo svojej koži, mala denne takú hodinku sebalútosti a plaču, vravím si ze o nič nejde však hormóny....
Od cca 7 meho mesiaca ale začalo peklo.
Klaustrofobia, do výťahu som nevstupila, nedokázala sa zavrieť na záchode... Sociofobia. Známy, neznámy to je jedno, najradšej by som nevidela nikoho.
Stavy ked si nevieš pomôcť, panicky záchvat, búšenie srdca, nemôžeš sa nadychnut,... Ešte taký obyčajný strach, fóbia sa dá zvládnuť keď sa človek napríklad ukludni tím že zavrie oči, sústredí sa na vlastný dych, v duchu počíta atď.. Ale keď to prerastie v panicky záchvat to je čistá bezmocnosť...
Boli dní keď som do obchodu šla celý týždeň ale nedostala sa tam, proste uzavretý priestor veľa ľudí, nedokázala som tam vojsť.
Našťastie po pôrode všetko zmizlo a nikdy sa už nevrátilo. Ľutujem ľudí čo sa s týmto trápia celoživotne, je to fakt hrozne.
Ci to ma alebo nemá na dieťa vplyv, tým sa absolútne nezaoberaj. To sú veci ktoré ty nijako neovplyvnis, nezmeníš a ani za ne nemôžeš.
Niektorá sa celé tehotenstvo vznáša v eufórii, svet je prenádherný (aj toto majú na svedomí hormóny) a narodí sa jej ukricane bábätko. Niektorá tehotenstvo preplače a narodí sa jej kľudné a usmievave babo.
Najhoršie je stresovať sa co všetko môže škodiť, to je taka blbosť myslieť si ze dieťaťu niečo bude koli nejakej fobii, slzám, smutnému filmu ci hlasnej hudbe.
@lujza123 dakujem za odpoved ale ja som mala namysli, že nie nervozne dieťatko ale či tie stavy tie panicke záchvaty môžu viesť k tomu že sa mi narodí choré dieťa, myslím tak ako napríklad že bude mať autizmus a podobné veci.
Mne sa pozastavuje rozum nad niektorými ženskými 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ lebo xlovek si vybera tie psychicke problemy vsak? Niekomu sa psychicka porucha nemusi vobec prejavit a prejavi sa, ked uz niekto deti ma.
@strapatapupava psychicka choroba je tak isto choroba. To clovek, kvoli tomu ze napr. berie lieky na psychiku nemoze mat deti? Ma zit osamely zivot ber zodiny? Lebo podla mna je hlavne rodina kde su aj deti. Keby bral uz lieky na fyzicku chorobu, uz deti mat moze? Tvoje zmyslanie mi nedava logiku.
Zeny nehadajte sa a ta pani čo píše že labilny jedinci by nemali mať deti ma asi aj čiastočne pravdu :( Toto čo ja prežívam sa neda slovami opísať .... Keby som vedela že to bude také tak sa aj zariadim!
preco hned seba vidis ako labilnu? je to uzkost, hormony. ma to velke percento zien. nie si labilna! a babo si uzi. ono to prejde. je to prechodne.
@strapatapupava si so sebou teraz spokojna????
Ja som mala psychicke problemy. Zacala som uzivat antidepresiva. moje deti su spokojne a stastne. A som stastna, ze ich ma. A nech si mysli kto chce co chce. Nikto moj zivot netije a podstatne je, ze ja som stastna. Prejde to. Mas zrazu vela hormonov v sebe. Bud s niekym s kym sa citis dobre, rozpravaj o svojich pocitoch. Bude lepsie 😊
Ano, mne bolo tazko... a vsetko je ok 🙂 zmena takeho stavu je tvoje rozhodnutie. je to velmi tazke ale da sa to.
Ahoj autorka, v prvom rade je vyborne, ze si svoj psychicky stav plne uvedomujes a mas chut ho zmenit. Aj to, ze sa bojis o babatko.
Pokusim sa odpovedat strukturovanejsie.
1. Mas tieto stavy uzkosti len odkedy si tehotna? Ak ano, pravdepodobne babatko neovplyvnia navzdy, je to podmienene hormonalne, je to docasne, nnemali by tam byt neuropatologie.
2. Ak si pred otehotnenim tazsie prezivala stavy stresu (skuskove obdobie, choroby a umrtia v rodine, cakanie na dolezite vysledky, rozchod, vyhrotene konfliktne situacie a pod), alebo ma taketo stavy niekto z blizkej rodiny (pokrvni rodicia, surodenci), moze existovat ista propenzia na zdedenie psychickej choroby. Ale pravdepodobnost zdedenia zavisi od mnohych faktorov, nemusi vobec nastat...ale moze.
V kazdom pripade hocijaky vacsi psychicky nepokoj a nepohoda nevplyva velmi dobre na babatko, kazda mamina by sa mala usilovat o zachovanie co najvacsieho pokoja a isteho zmierenia.
Ak citis, ze si nevies pomoct sama, pokojne vyhladaj psychiatra, podciarlni svoju okolnost gravidity, aby Ta vzal co najskor, potozpravaj mu to, co si tu napisala, uved priklady, kedy sa citis na dne, aby ste zistili, co je spustacom stavov sposobenych (asi) hormonalnou zmenou.
Nezavazne by som sa byt Tebou s nim poradila, co by Ti navrhol, a ked budes mat jeho klinicke stanovisko, potom sa mozes rozhodnut, co dalej.
Pri kazdom zachveve vacsej uzkosti to povedz niekomu blizkemu, aby si bola takto monitorovana. Moze to byt kamoska, mama, partner, kolegyna. Napis, aby sme vedeli, ako sa Ti dari!
@strapatapupava vsak ja son nehejtovala tvoju osobu. Tak isto som vyjadrila svoj nazor. Nebudem sa teba pytat, kam mozem prispiet. A ty ked nemas s cim poradit, radsej nepis. Lebo jediny hejt, ktory odznel bol od teba. Podla mna nie je mocprivetive rozoravat, ze psychicky chori ludia by nemali mat deti. Presne kvoli takym ako si ty ludia radsej nejdu k psychiatrovi a potlacaju, svoju chorobu lebo si myslia, ze za to môžu...
Nie nevedie to k autizmu ani inym postihnutiam. Autizmus je zatial skor nejaka geneticky a mozno aj prostredim v ktorom zijeme, myslim ekologicky vzniknuta vada. Ale z depky sa auti deti nerodia, teda pokial zena nezacne pit, drogovat a pod
Ahoj,berieš aj nejaké vitamíny?možno ti niečo chýba,v tehotenstve je zvýšená potreba aj mg a železa napríklad a to spôsobuje úzkosti..jednako sa vyjadrím,sama sa liečim roky,celé tehotenstvo som mala pekne a s minimom liekov ,no i tak som jeden musela uzivat, všetky výsledky som mala ukážkové,ku koncu som dostala preeklampsiu avšak skôr mi to prišlo z môjho iného ochorenia-kožneho,je to ťažké imunitne ochorenie kože, chlapcek sa mi narodil predčasný ale zdravý, šikovný,predbieha aj rovesníkov a teda zatiaľ je to veľmi pokojné bábätko🙂🙏..každý má právo vyjadriť názor,avšak mi príde choré uvažovať tak ako pani že taký ľudia by nemali mať deti,psychickú chorobu dostane človek v akomkoľvek veku,čiže aj dieťa zdravého človeka ju môže dostať...to potom aj taký čo im nič není a narodí sa im choré dieta tak môžu za to?všetko je od Boha ..čo sa má stať ,stane sa a tiež tým čo odcudzuju psychicky chorých sa to vráti,až sami poznajú aké to je...vyžšie spomínaná kniha ti veľmi pomôže,je moja obľúbená,ber vitamíny,uvidíš ako sa ti bude lepšie,ja som mala Femibion,svoj stav si uzivaj a teš sa na bábo...moc držím palce a všetko dobré ❤️🙏