icon

Rh faktor a rovnaké krvné skupiny

laravz
11. dec 2025

Zdravím vospolok, potreboval by som radu od mamičiek (príp. budúcich :D). S priateľkou sme už v 3. trimestri, snažím sa jej byť oporou, čiže sa zaujímam o jej priebežne kontroly a čo to o tehotenstve aj študujem. Zatiaľ je všetko super ale priateľka mi medzi rečou zdelila že ešte musí isť na návštevu GYN kde jej pichnú injekciu s RH protilátkami. Na tom by nebolo nič zvláštne ak by sme obidvaja nemali rovnakú negatívnu krvnú skupinu. A podľa mojích amatetských študií nieje možne aby náš potomok mal pozitívné Rh :D Takže moja otázka znie či je podanie tejto vakcíny s protilátkami bežna prax aj v prípade rovnakých krvných skupín alebo sa tu kuje nejaká búda? :D Priateľku som s týmto zatiaľ nekonfrontoval, keďže ju nechcem vystavovať (možno neopodstatnému) stresu 🙂 Ďakujem za prípadne odpovede a rady 🙂

Strana
z2
biba_18
11. dec 2025

a ak máš zle stanovené rh tak by si to chcel riskovať? ja teda nie 😏
jedine že by si si dal znova robiť test

81anina
11. dec 2025

@laravz ja A neg partner AB neg. Nič mi nepichali. Syn má skupinu po mne

anonym_a5c4b6
11. dec 2025

@laravz podľa mňa sa to pichá, keď je žena Rh neg. a partner opačnej Rh skupiny , či?

berenike38
11. dec 2025

@laravz s manželom sme obaja 0 negatív, nič mi nepichali

anonym_1fc766
11. dec 2025

@laravz nakoľko viem tak automaticky sa pichá injekcia ak matka ma Rh-, jedna známa mala Rh-, u manžela nezisťovali ci + alebo -, rovno jej dali injekciu. To ale bolo už par rokov dozadu a môžem sa mýliť

laravz
autor
11. dec 2025
@biba_18

a ak máš zle stanovené rh tak by si to chcel riskovať? ja teda nie 😏
jedine že by si si dal znova robiť test

@biba_18 Ďakujem za odpoveď Bibi, avšak otázka znela či je to bežná prax nie či mám zle stanovené Rh. A čo by som nechcel riskovať je starať sa o cudzie dieťa 🙂 Ale aby som nadviazal na tvoju odpoveď tak som pravidelný darca krvi. Čiže ak v priebehu roka nenastal klinický zázrak, mal by som mať stalé rovnakú skupinu 🙂

pillowtalk
11. dec 2025

Moja vedomosť je ze žene s Rh- typ pichanie automaticky

biba_18
11. dec 2025

@laravz píšem o praxi - partnerka povie že máš mínus, lekár povie neverím a pichne… inak super že ešte sa to len má narodiť a ty píšeš o cudzích deťoch 😏

anonym_6060ff
11. dec 2025

@laravz tak neviem o tom, že by sa niečo pichalo pred pôrodom. Mám 0 rh-, muž bol špeciálne na testovanie a je 0 rh+. Takže po pôrode na druhý deň mi pichli injekciu sle nebolo to ešte počas tehotenstva. Možno sa niečo zmenilo sle neviem. Dieťa zdedili krvnú skupinu otca, teda mame opačne rh faktory. Aj to pichli to, v prípade druhého tehotenstva, aby telo automaticky nechcelo plod vypudiť, lebo by ho akože nepoznalo kvôli rozdielnym rh.

anonym_a5c4b6
11. dec 2025

Mne pichali injekciu po pôrode , pri oboch pôrodoch , lebo som Rh-, manžel +
Na ambulancii u gynekologa na prehliadke? To som ešte nepočula

elis248
11. dec 2025

Mám Rh- a mne pichali injekcie automaticky. Ani nezisťovali Rh môjho muža (má Rh+) a ani sa na to nepýtali. Pri prvých 2 tehu(2019 a 2021) som dostala injekciu po pôrode a teraz pri poslednom tehu (2025) som dostala injekciu cca v 8-9 mesiaci tehotenstva a potom ešte aj po pôrode.

andrejka1974
11. dec 2025
@laravz

@biba_18 Ďakujem za odpoveď Bibi, avšak otázka znela či je to bežná prax nie či mám zle stanovené Rh. A čo by som nechcel riskovať je starať sa o cudzie dieťa 🙂 Ale aby som nadviazal na tvoju odpoveď tak som pravidelný darca krvi. Čiže ak v priebehu roka nenastal klinický zázrak, mal by som mať stalé rovnakú skupinu 🙂

@laravz mne tiež pichali injekciu aj keď manžel je negatívny ináč pozor aj krvné skupiny vedia urobiť problém ja som 0 negatív a muž B negatív a jeden syn zdedil po otcovi B negatív a bojoval po pôrode vysokou zltackou a musel byt v nemocnici mesiac

petamich
11. dec 2025

Pokial viem, tak pichaju automaticky, ked je zena Rh-, ak nie je 100% potvrdene, ze partner je tiez - (obcas partnera opatovne testuju) a ak sa nemylim, tak injekcia sa podava v 28. tyzdni standardne a/alebo po porode vo viacerych pripadoch.

Ak by vedela, ze nie si otec, a preto potrebuje injekciu, urcite by ti zavesila na nos, ze tam ide 😵‍💫.

cyneric
11. dec 2025

Automaticky sa dávajú protilátky ak je matka Rh-, u nás sa ani nepýtali, proste dali predpis a hotovo. 😎

anonym_bd2a93
11. dec 2025

Ja som Rh - a pichli mi to po prvom aj druhom pôrode automaticky a vôbec sa nezistuje krvná skupina matky. Po potrate mi to však už nepichli (zabudli... Ich chyba) a tým pádom keďže mi to nepodali do tých 72 hodín tuším tak ďalšie tehotenstvo by mohlo byt jeden veľký pruser. Lekár povedal ze už neodporúča ďalšie tehu.. Tak neviem

0silvia0
11. dec 2025
@anonym_bd2a93

Ja som Rh - a pichli mi to po prvom aj druhom pôrode automaticky a vôbec sa nezistuje krvná skupina matky. Po potrate mi to však už nepichli (zabudli... Ich chyba) a tým pádom keďže mi to nepodali do tých 72 hodín tuším tak ďalšie tehotenstvo by mohlo byt jeden veľký pruser. Lekár povedal ze už neodporúča ďalšie tehu.. Tak neviem

Vyzera to tak, ze uz je mozne na zaklade vysetrenia plodu riesit protilatky aj pocas tehotenstva
https://www.medirex.sk/blog/rh-faktor-je-v-teho...

Moja skusenost spred 24 rokov, muzovi odobrali krv na zaklade mojho rh negat. faktoru. Kedze je muz rh +, a mne sa protilatky zvysovali uz pocas tehotenstva, po porode mi boli po oboch porodoch dane protilatky.

@anonym_bd2a93 kedysi sa protilatky nepichali, byvala kolegyna mi hovorila, ze sa odporucalo dalsie tehotenstvo az po 5tich rokoch. Ona sama mala druhe dieta po 5 rokoch, kedze bola rh minus.

xsuzannex
11. dec 2025

Tak automaticky sa to nepicha,mozno tak jedine u tych dr co sa im nechce nic navyse zistovat. Ja mam B- a manzel B+. Mame spolu tri deti a pri vsetkych bol postup rovnaky.. v kazdom trimestri mi brali krv na protilatky. Kedze boli vzdy negativne, tak po porode zistovali krvnu skupinu dietata a dve z deti zdedili rh faktor po otcovi.. takze mne injekciu pichli len tie dva razy a v ked sa narodila dcera z rh- faktorom tak vtedy mi injekciu ani nepichali..

anonym_35ea45
11. dec 2025

Mne pichli po potrate, nezisťovali rh otca, síce opýtali sa, ale nevedel muž akú má. No a pred pôrodom si musel ísť dať muž zistiť, doktorka na tom trvala, ešte sa aj moja obvodná gynekologyčka čudovala že načo, veď nech mi rovno pichnú tú látku. Dieťaťu tiež hneď robili test. Máme super mix, ja som A-, muž B+, dieťa AB+.

biba_18
11. dec 2025

@xsuzannex v posledných dňoch okolo termínu vraj tie protilátky idú hore veľmi rýchlo…

anonym_3b4014
11. dec 2025

Ja som rh negativ a dva krat mi ju pichli vzdy po porode do 24 hodin. Muzovu vobec neskumali co ma. Ak by nepichli bol by problem pri dalsom tehotenstve

deedol
11. dec 2025

Over si ci naozaj nemoze byt rh pozitiv, neviem presne, alo sa to dedi, ale my sme opacny pripad, ja aj muz pozit a syn negat

anonym_cd5e15
11. dec 2025

@laravz ja aj manzel sme negativ,nepichali mi nic..ale kamoske pichali,oni maju rozdielne rh s muzom

tatiana149
11. dec 2025
@anonym_6060ff

@laravz tak neviem o tom, že by sa niečo pichalo pred pôrodom. Mám 0 rh-, muž bol špeciálne na testovanie a je 0 rh+. Takže po pôrode na druhý deň mi pichli injekciu sle nebolo to ešte počas tehotenstva. Možno sa niečo zmenilo sle neviem. Dieťa zdedili krvnú skupinu otca, teda mame opačne rh faktory. Aj to pichli to, v prípade druhého tehotenstva, aby telo automaticky nechcelo plod vypudiť, lebo by ho akože nepoznalo kvôli rozdielnym rh.

@anonym_6060ff ano ja to mam stejne. Mam rh- a po porode mi pichli. Vsetky 3 deti zdedili skupinu po otcovi. Jedno tehotenstvo nedopadlo dobre a som presvedcena o tom, ze koli tomu. Ze sme mali rozdielne rh

martinmmartin
12. dec 2025

no z ciste praktickeho hladiska je urcite jednoduchsie pichnut s vybavene za 30sek.
Nezabudajme ze sudruzka rodicka moze mat dieta s uplne niekym inym co zatajuje a podobne chutovky a detektiva v nemocnici nebude hrat nikto a zidpovednost tiez ninto nechce.
Pichnes a ides a vybavene

anonym_ae8405
12. dec 2025
@laravz

@laravz Picha sa to zenam s RH-. Nieco by si mal s tvojim postojom robit, lebo ked tvoja prva (druha) uvaha ide smerom, len aby si nevychovaval cudzie dieta, tak je tam nieco velmi zle.
Este pockaj ked sa vam narodi blondave dieta a ste obaja tmavovlasi...to len bude rosambo.

kiki68
12. dec 2025

Oki pichaju kazdej, nakolko je Rh neg matka. Pre nich je otec nepodstatny

kiki68
12. dec 2025

@laravz po porode sa urci krvna skupina dietata kazdej Rh neg mame a musi da do 24 hod pichnut profylaxia. Mozno ju odmietnut iba na reverz, inak nie. Vsetko robia standardne, su na to postupy.

laravz
autor
12. dec 2025
@anonym_ae8405

@laravz Picha sa to zenam s RH-. Nieco by si mal s tvojim postojom robit, lebo ked tvoja prva (druha) uvaha ide smerom, len aby si nevychovaval cudzie dieta, tak je tam nieco velmi zle.
Este pockaj ked sa vam narodi blondave dieta a ste obaja tmavovlasi...to len bude rosambo.

@anonym_ae8405 Ďaľšia zmysluplná reakcia 😀 Ale nejak som s tým počital že to na tejto platforme nepôjde bez uštipačných poznámok 😀 Pri usg vyšetrení kde sa zisťovalo pohlavie som bol osobne a práve táto otázka ohľadom rh tam padla, ešte sám gynekológ poznamenal že celkom rarita že máme obidvaja rh negatív. Čiže všetci zúčastnení vedeli čo je vo veci a o pár týždňov na to sa tu idu pichať protilátky😀 Ja mám postoj si myslím že veľmi dobrý, ako som povedal som jej oporou a predtým než začnem ukazovať prstom som prišiel sem a spýtal sa či to je bežné. Skôr sa zamysli nad svojím postojom, mohla si to ukončiť po prvej vete ale tvoja nevyrovnanosť ťa nepustila čo?? 😂

xsuzannex
12. dec 2025
@laravz

@anonym_ae8405 Ďaľšia zmysluplná reakcia 😀 Ale nejak som s tým počital že to na tejto platforme nepôjde bez uštipačných poznámok 😀 Pri usg vyšetrení kde sa zisťovalo pohlavie som bol osobne a práve táto otázka ohľadom rh tam padla, ešte sám gynekológ poznamenal že celkom rarita že máme obidvaja rh negatív. Čiže všetci zúčastnení vedeli čo je vo veci a o pár týždňov na to sa tu idu pichať protilátky😀 Ja mám postoj si myslím že veľmi dobrý, ako som povedal som jej oporou a predtým než začnem ukazovať prstom som prišiel sem a spýtal sa či to je bežné. Skôr sa zamysli nad svojím postojom, mohla si to ukončiť po prvej vete ale tvoja nevyrovnanosť ťa nepustila čo?? 😂

@laravz pokial mate obaja rh- tak nevidim dovod pichat protilatky, pretoze sa nemaju z coho vytvorit.. sanca ze vase dieta bude mat rh+, sa rovna nule..

anonym_6e519f
12. dec 2025

Mozno to pichaju proste automaticky. Nemusi to byt tvoj pripad, ale tak otec nie je tak na 100 percent isty ako matka

Strana
z2