icon

Riešili by ste zanedbanie starostlivosti v tehotenstve?

agy71
3. apr 2024

Ahojte mamičky, v tehotenstve mi bol nesprávne spravený test na cukrovku- nezobratie glykémie nalačno, ani po hodine ale až po 2 hodinách v 1. Tehu a po 2;45 v druhom trhu. A to spôsobom, že glukózu vypiť doma a prísť o 2 hodiny. Pričom by sa človek vôbec nemal hýbať tie 2 hodiny a nie absolvovať presun z domu. V 1. Tehu mi cukrovka teda nevyšla, bábätko extrémne rástlo a doktorovi samozrejme nič nebolo podozrivé, brucho pred pôrodom som mala ako pri 2 - čkach. Dala som si vyvolať skôr pôrod lebo už bolo jasné že dieťa bude mať nad 4;2 kg. Bábätko sa narodilo 4600 g, so strašnou hypoglykémiou, brali mi ho hneď na infúzie glukózy, doktorka mi povedala že môže mať poškodený mozog. Následne mal silnú zltačku. O Tom že nám plakal v nemocnici celé noci lebo už tam mal koliky a teda následne ďalšie mesiace doma ( 6-8 hodín bez prestania celý fialový) ani nehovorím. Doteraz má problém s trávením. Keďže som mala pravdepodobne nekompenzovanu cukrovku tak sa narodil s nezrelymi orgánmi. V druhom tehotenstve mi opäť u tohto gynekológa nevyšla tehu cukrovka, tak som zmenila gynekológa, ktorý má ihneď poslal na diabetológiu a tam samozrejme vyšla pozitívne, mala som kompenzovanu cukrovku na metformine, bábätko zdravé a bez problémov. Staršie dieťa doteraz má následky a aj bude mať. Hyperaktivita, stále bolesti bruška, problémy s trávením, je neurotický, predispozícia na obezitu a cukrovku.
Prosím Vás riešili ste/ riešili by ste zanedbanie zdravotnej starostlivosti? Akú šancu mám vyhrať vôbec spor? Púšťať sa do toho? Neskutocne sa trápim, že som nezmenila gynekológa už v prvom tehu .... všetko mohlo byť inak.

agy71
autor
5. apr 2024

@ailiba presne tak....on je spokojný, ordinuje, vyberá peniaze od pacientke keďže súkromný lekár a odbornosť a zodpovednosť....0 bodov. A my sa trápime kvôli niečomu čo nemuselo byť, kvôli jeho nezodpovednosti a našej viere, že je dobrý lekár!!! Ach je mi z toho zle.

any_soj
5. apr 2024

@lienka.7 no ja som napríklad netusila, ako sa to má robiť. Odber mi v prvom tehotenstve robila diabetologička (lebo k nej chodím na endokrinologiu a je oveľa bližšie ako môj gynekológ), tak mi ani nenapadlo pochybovať, že to robí správne. Vypila som síce pri nej, ale potom som šla domov 10 minút pešo, o hodinu naspäť, zase domov a o ďalšiu hodinu naspäť. Netušila som, že sa nemám hýbať a nikto mi to nepovedal. A krv brala len z prsta. Čiže tie ženy, ktoré píšu že vypijú doma a podobne - no ak im tak doktor káže, tak asi nemajú dôvod pochybovať ..

agy71
autor
5. apr 2024

@guizui chcem sa spýtať, ale aj keď si mala veľké bábätko, nemalo hypoglykémiu a podobné problémy ako náš, keďže tá cukrovka kompenzovana bola. No mne je neskutočne fakt ľúto že som sa už v 1. Tehu nezbalila a neodpratala po Tom OGTT k inému lekárovi. Ale vtedy som bola blbá a myslela som si, že však ten lekár vie čo robí....zjavne nevie....a zvesela si robí ten test ďalej rovnako.

agy71
autor
5. apr 2024

@guizui veď práve dokazovať to spätne, akože neviem či na to mám silu a nervy...a vôbec či to má zmysel, no ja som si na 100% istá že som tehu cukrovku mala.....Veď si len zober že vahovy rozdiel medzi deťmi s kompenzovanu a nekompenzovanou cukrovku mám 1600 g pri narodení....a toto druhé bábätko je úplne kľudne, bez kolík, bez revu, bez podráždenia ti, bez hypoglykémie. Ale čo robiť, akú osvetu aby som aspoň pomohla iným matkám, aby nedopadli ako my....?

lucia245
5. apr 2024

@agy71 1. Test bol vykonaný nesprávne. 2. Na Slovensku sú lekari neomylni, súdne nič neziskas. 3. Hyperaktuvita a pod.diagnozy súvisia s vyvolanym a urychlovanym porodom, nie tehot.cukrovkou. 4. Odpusti si, v danom momente si viac urobiť nevedela/nemohla.

agy71
autor
5. apr 2024

@cookie29 veď práve, neviem či sa mi do toho boja chce, len je to sakra nefér!!! Že on sa tvári ako super súkromný lekár a zvesela si zanedbáva starostlivosť a vyberá nemalé poplatky.

agy71
autor
5. apr 2024

@zuzi0911 mne vôbec krv nebrali ani mi nepovedali, choďte sa dať skontrolovať na diabetológiu, všetko by som teraz robila inak.... kebyže vtedy mám tie vedomosti čo teraz😢

agy71
autor
5. apr 2024

@lucia245 vyvolaný bol len prepichnutim vody lebo som už po klystire bola otvorená na 4 prsty, nebol mi inak umelo/ hormónmi a pod. pôrod vyvolávaný. Aj v tomto 2. Pôrode mi prepichli rovnako vodu. Určite to bola cukrovka, ale máš pravdu.... odpustiť si to, že som nespravila viac, neodišla, nedala si spraviť test na vl.ziadost u diabetológa....

fairyy
5. apr 2024

@agy71 ohodnot ho na google, na fb na insta kdekolvek je... napis tam skusenost, ze teda tento lekar postupuje tymto sposobom a uz je na zenach, ci sa rozhodnu pre nho alebo nie ..urcite su zeny (budu to tie zdrave bez tehotenskej cukrovky), ktorym tento sposob starostlivosti neprekaza

zuzanaa239
5. apr 2024

agi71 gynekológ berie krv na krvný obraz niekoľko krát počas tehotenstva a tam je bežný údaj glykémia, pamäte sa aký bol? Lebo zrazu nič nič nič a buuuum toľko príznakov na sebe ste odsledovali a nič neriešili počas obdobia tých príznakov je trošku zvláštne. Test na tehotenskú cukrovku vám robil vaš gynekológ, lebo bežne sa posiela žena na interné a je to záležitosť viac interného lekára. Gynekológ mohol urobiť chybu, ale ruku na srdce kde ste boli vy, ako dopadlo vaše interne vyšetrenie, aké ste mali vysledky moču počas poradni, máte diabetes v rodine? Neverím, že až takto pochybil v takej základnej veci a nemal o tom dokumentáciu, ak máte nové gynekológa ma vašu kartoteku tak si ju vyžiadajte k nahliadnutiu až potom riešte súdy, lebo on môže mat záznamy a keď ste mali hraničné hodnoty ku koncu sa to zvrtlo tak je chyba na jednej aj druhej strane.

andreatytler
5. apr 2024

@taktotedanie Povazujem za velmi nespravne ze ty ako zdravotnik rozsirujes mylne informacie ktore mozu poskodit dalsie deti a zeny? Tvoja argumentacia v tejto teme vyznieva ako obrana toho nespravneho postupu.
...toto je bezny postup
.... vsetky sme sa tam prechadzali a bolo to v poriadku

Preco nenapises ze sice je to bezny postup, ALE nespravny?

taktotedanie
5. apr 2024

@andreatytler lebo nikde nieje napisane ze je nespravny
Ach boze zeny ………..
Peknu diskusiu dalej

nesma
5. apr 2024

@agy71 Do diskusií neprispievam ale tu musím. Pre tie všetky, ktoré píšu že ten test sa takto bežné robí že žena to vypije doma a odber po dvoch hodinách, len toľko že to nie je správny postup a každý lekár ktorý ho tak vykonáva ho robí zle! Existujú štandardné pracovné postupy, ktoré sú uverejnené na stránke ministerstva zdravotníctva. https://www.health.gov.sk/?Standardne-Postupy-V...
Existuje aj postup pre OGTT nájdete ho v postupe pre gestacny diabetes. Autorka máš pravdu že postup, ktorý lekár zvolil bol nesprávny.
Ale bohužiaľ sme na SK a dokázať že lekar pochybil nemusí byť také ľahké. Poniektorí lekári na SK sa neštítia ani sfalšovať zdravotnú dokumentáciu aby zahladili chyby v liečbe. Takže bude to tvoje tvrdenie proti lekárovmu a pokiaľ nemáš rukolapny dôkaz nič nezmôžeš. Skús si vyžiadať nahliadnutie do svojej zdravotnej dokumentácie. Ak tam nájdeš údaje potvrdzujúce tvoje tvrdenia správ si odpis z dokumentácie aby si mala dôkaz. A potom to môžeš skúsiť so žalobou. Otázka je či do toho chceš ísť. Je to veľa námahy financií a výsledok neistý.
Pre ostatné mamičky pokiaľ váš gynekológ vykonáva tento test rovnako ako autorkin žiadajte jeho správne vykonanie s odkazom na daný pracovný štandard alebo zmenňte lekára.

ivka21
5. apr 2024

@agy71 pred glukozou sa odoberie krv vypije sa glukoza a za dve hodiny beru zase krv. A ano v tom tyzdni ked to robia byva tehulkam zle

andreatytler
5. apr 2024

@taktotedanie Nerozumiem. Ako to myslis ze nikde nie je napisane ze je nespravny?
Ved pozri stranky.
Alebo link co dala @nesma

monicatko20
5. apr 2024

@agy71 v Trnave a za mňa super cely pobyt, pôrod, poporodna starostlivosť..inde by som už nešla 🙏

adreena
5. apr 2024

Môj gynekológ tiež robí test na cukrovku tak, že som doma. Pri jednej poradni sa vezme krv nalačno, potom pred druhou poradnou dokonca ani nemusím piť tu sladkú vodu, je to na mne a môžem si dať namiesto nej dva rožky a maslom a sladký čaj a potom po dvoch hodinách ma manžel dovezie autom na poradňu a vezmu zase krv. Som poucena, že mám sedieť, a majú ma priviezť autom, aby som sa veľmi nehýbala. Poradiť neviem, ja len že aj u nás sa to takto robí.

crazy_lazy
5. apr 2024

Ja mám pocit, že väčšina gynekológov si uľahčuje prácu a takto prevádza ten test. Mne tiež kázala o 6:00 ráno vypiť glukózu doma a o 8:00 prísť na odber. Mne ale týmto testom vyšla nízka glukóza, tak som bola odoslaná na diabetologiu, kde mi test opakovali už správnym spôsobom. Nakoniec som to mala našťastie v poriadku.

lienka.7
5. apr 2024

@any_soj ano, ani ja som netušila, ak mám byť úprimná. Ale chodím znamemu lekárovi, verila som mu. Plus zase je Google... toľko veci si ženy googlia a toto nie? Prečo potom pri pôrode neveríš lekárovi, keď teraz ano? (To je iba rečnícka otázka, nemám záujem tu vyvolávať vasne).

janamoto78
5. apr 2024

@andreatytler neviem kde žiješ ty, ale mne pri dvoch deťoch na Slovensku robili test pred labákom a sedela som tam celý čas. Švagrinej robili glukózový test v Španielsku konkrétne na Kanárskych a spôsobom ako tu opisuje agy71.

andreatytler
5. apr 2024

@janamoto78 Ja zijem v Kanade. Tak sa zda ze toto nie je problem iba na Slovensku. Mozno aj v Kanade je to problem.

tamta
5. apr 2024

To ja som jedina, ktorej to nerobili ani pred labakom ani doma ale normálne u mojho gyn? 😃

majlo1234
5. apr 2024

@tamta nie, mne oba razy robil priamo gynekolog a spravne. Krv odobrata zo zily, ziadne prechadzanie, a vypit max 2 deci vody pocas celeho trvania testu. Nechapem, ze sa tu obhajuje zbytocny zatazovy test bez akejkolvek bypovednej hodnoty, ked sa nerobi, ako sa ma

mariesell
5. apr 2024

@majlo1234 mne napriklad pit zakazali. A veru raz mi ho robili doma ale ze mam lezat, potom.som 20 minut soferovala 5 6 chodila... a druhy krat tam lebo ze ked mam starsieho nedal by mi pokoj 😆 ale ziadna zila ani raz

agy71
autor
5. apr 2024

@pieksamaki áno, vypila som ju doma a o 2 hodiny som prišla do ambulancie a zobrali mi krv.

agy71
autor
5. apr 2024

@kiki68 náš nosí tiež okuliare.... takže tiež toto k tomu všetkému 😐

januska2
5. apr 2024

@sense aj ja v zahraničí v nemeckú daly mi vypiť a odobrali krv. Nebola som tam dlho krv zo žili nie s prsta. Potom mi prišlo zle vypila som vodu a bolo dobre. Cukrovku že vraj som nemala no narodil sa mi syn 4530g po pôrode mal veľmi nízky cukor ale nebola potreba nič riešiť pretože do 48hodin bol už ôk. Tak teraz neviem ci aj ja som mala teda cukrovku ci náhoda 🤷‍♀️asi všade Inak robia

guizui
6. apr 2024

@agy71 hlavne si odpust, pre tvoje vlastne dobro sa to nauc prijat, take ako to je. Ja ti verim, ze je to tazke, ale trapenim budes nicit len samu seba. Ty si neurovbila nic zle, doverovala si doktorovi, vacsina tehotnych zien nema odkial vediet, ako ma byt tento test vykonany, spoliehala sa na lekara.. Vies, tvoj prvy syncek by mohol byt kludne nepokojne kolikove babatko aj keby si GDM nemala... Nic si nevycitaj a spracuj to v sebe. Ale teda podla toho co pises, tak si mala GDM, ktora spravne vykonanym OGTT mohla byt odhalena.. pis recenzie na toho lekara vsade, tu MK, FB lokalna skupina, diskusie kde sa odporucaju gynekologovia v tvojom kraji a pod, zdielaj tuto skusenost a urcite tym pomozes tehotnej zene, ze si da pozor pri vybere lekara.. sudne ale nevyriesis nic.
Moje obe deti boli uplne zdrave, ziadna hypo, ani zltacka dokonca, len teda boli obaja velki, ale doktori mi povedali, ze bude to genetika v mojom pripade, kedze GDM bol dobre kompenzovany. A asi to aj bude pravda, lebo maju 7 a 6 a stale su podstatne vyssi ako rovesnici.

guizui
6. apr 2024

ja len chcem zdielat skusenost, ze naozaj nestaci brat krv pri zatazovom teste po 2 hodinach - hodnota po 2h moze byt ok, hodnota po 1h len hranicne zvysena a napriek tomu v 33tt bolo treba nasadit inzulin.. takze spravne vykonany test vie odhalit gestacny diabetes, len teda dr si musi dat namahu vykonat ho spravne a aj hranicne zvysene hodnoty poriadne sledovat, nakolko glykemie vedia po 32tt zacat riadne stupat..

demonka5
6. apr 2024

@agy71 pocas usg alebo 3d ultrazvuk neukazovalo vyssiu vahu babatka v 20tyzdni?u mna to bolo hned viditelne ze ma cukrovku dieta bolo vzhladom na priemer velmi velke na dany tyzden